Mozaik Gastro

Svi ju vole

Bez tradicionalne slastice teško je zamisliti blagdanski stol: nije komplicirana, ali treba znati neke finese; Uz ovaj recept nema greške

Svi ju vole

Bez ove je slastice teško zamisliti blagdanski stol. Njezina priprema nije komplicirana, ali je potrebno uložiti i vremena i truda (znati i poneku finesu oko priprave dizanog tijesta), kako bi vam uspjela.   

TIJESTO:

500 g glatkog brašna
pola žličice soli
2 žumanjka
2 jaja (jedno za tijesto, drugo za premaz)
180-200 ml mlijeka
30 g šećera
50 g maslaca
1 žlica naribane limunove korice
1 žlica vrhnja
1 žlica ruma

Kvasac:

10 g šećera (1 žlica)
30 g glatkog brašna
50 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca

Nadjev:

500 g oraha
200 ml mlijeka
150 g šećera
100 g grožđica
1-2 žlice ruma
mljeveni cimet
2 žlice meda
limunova korica
1 vanilin šećer Dr. Oetker

PRIPREMA:

U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Zdjelicu pokrijte i ostavite na toplome mjestu da se tijesto diže.

U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanjke i jedno jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite mikserom dok se ne stvori glatko tijesto.

Na dno zdjele posute brašnom položite tijesto, pokrijte ga i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.

U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rumu.

Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte.

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik dug koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte. Obje rolade stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.

Savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajetom.

Ohlađenu orahnjaču pospite šećerom u prahu i narežite na kriške.

Naslovnica Gastro