Mozaik Gastro

Materina spiza

Medeni poljubac jadranske kozice: isprobajte stari komiški recept koji se i danas čuva u gradu pod Marjanom

Materina spiza

Suprug Davor uspio je (tada) mladu Fanitu Mardešić ljubavlju dovesti s Visa u Split i prezime joj promijeniti u Krstulović Opara, ali nije uspio izbrisati komiške gene. Šjora Fani je nastavila i u gradu pod Marjanom kuhati onako kako su je naučile majka Perina i komiške none.

- Ostala joj je Komiža u duši i tako je i nas učila kužinavat. Sve od ribe, sve iz mora, pa ja i dandanas znam i sigurna sam da bolje spize od te nema - kazuje nam Fanitina kći Davorka Perković Basić, koja nam je i poslala majčine recepte.

Kako je mamina ljubav medena, tako je i Davorka majčinu ricetu o umaku od kozica zasladila žlicom cvjetnoga meda.

- Kad bolje pogledate, spiza na našim otocima je bila sirotinjska, snalazili su se kako su znali naši stari. No, gledajući na te ricete danas - jasno je svima da se i od tih sirotinjskih obroka dade sastaviti reprezentativan meni - veli Davorka.

I stvarno, gdje ćeš slađeg pjata doli onog na kojemu su srdele! I uz to, rekli bi stari, perun zeja, nema ništa slaje od toga. A kako su tek pripremali jela, to je prava štorija.

- Nije tada bilo finog rezanja, primjerice kapule, ne, sve se to rizalo grubo. Za komišku pogaču se nije pasirala rajčica, nego se među prstima ustinjavala. Nekako mi se čini da je to bilo i ukusnije - smije se Davorka.

Sjetila se i majčina brudeta s morskim kamenom, kojemu su se ona i brat smijali u danima djetinjstva, a danas im nepca pamte svaku žlicu. Nema toga što se iz mora skuhati ne može, kaže nam, a to i jest ono što je osnova materine spize.

Sastojci

0,5 kg očišćenih repova kozica
kapula
bijelo vino
petrusimul
češnjak
koncentrat rajčice
sol i papar
žlica Vegete
crvena paprika
sok limuna
žlica cvjetnog meda
krušne mrvice

Postupak priprave

Kozice zažutiti s kapulom, sitno narezanom, doliti vode i malo bijelog vina. Pustiti da prokuha i dodati sitno narezan petrusimul i pola režnja česnjaka. Dodati žličicu koncentrata rajčice, soli i papra po vlastitom nahođenju, kao i žlicu Vegete, prstohvat crvene paprike i malo soka od limuna. Pred kraj dodati žlicu cvjetnog meda i sve kuhati na lagano oko 30 minuta. Možete dodati i krušne mrvice za željenu gustoću umaka.

Naslovnica Gastro