Mozaik Gastro

GREAT TASTE AWARDS

Oscar za prste polizat': sjajan okus ovih hrvatskih delikatesa međunarodno je priznat, na najprestižnijem svjetskom natjecanju slavio i Splićanin

GREAT TASTE AWARDS

Splitska "Nadalina", "Gligora" iz paškog Kolana, "Mandarinet" iz Opuzena i "Kapronca" iz Koprivnice osvojili su najsjajnije svjetsko priznanje, ravno onom u svijetu filma – Great Taste Awards nagradu koja se u svijetu delikatesa drži za pandan filmskom Oscaru, a upravo je tako i doživljavaju i nazivaju svi oni koji su je primili.
Ove godine markicu s najprestižnijega svjetskog natjecanja delikatesne hrane i pića s ponosom će nositi i četiri hrvatska proizvođača, od toga tri brenda s obale. Oznaka koju će od sada imati na svojim proizvodima u praksi im donosi epitet vrhunske kvalitete. Samim tim otvara se i mogućnost ulaska na police najekskluzivnijih svjetskih delikatesnih dućana.
Njezin je značaj pogolem jer je u trci za Great Taste nagradu ove godine sudjelovalo više od 36 tisuća delikatesnih proizvoda. Dobiti je, znači imati bingo. Splitska "Nadalina" ih je u svoj koš "ulovila" četiri, dva za čokoladu, dva za čokoladne namaze. Vlasnik tvrtke Marinko Biškić je oduševljen, a s nagradom su već stigle i prve narudžbe iz Europe, što je odličan pokazatelj snage i važnosti ovog gastronomskog priznanja.

Stižu narudžbe

– To su uistinu slatke vijesti za našu tvrtku, jedinoga maloga hrvatskog proizvođača čokolade, te se nastavlja odličan slijed nakon osvojenih prošlogodišnjih nagrada u Firenci i Amsterdamu.
Great Taste Awards smo dobili za Venezuela Porcelana, tamnu čokoladu s 80-postotnim udjelom dosta rijetkog, skupocjenog, posebno aromatizirana kakaova zrna. Jedna od tri zvjezdice pristigla i za čokoladu Dark-Milk Ecuador sa 60 posto kakaa, pomalo cvjetne, voćne arome. A ponosimo se i nagradama za čokoladne namaze "Namaži me", jedan s dodatkom maslinova ulja, drugi s cimetom – kaže Marinko Biškić.
Nagrada je tek objavljena, a poslovna je ponuda već stigla, i to ravno od najvećega londonskog delikatesnog web shopa koji je zatražio isporuku određene količine čokolada. To je dokaz snage Great Taste Awards oznake kojom se doslovce otvaraju vrata svijeta. Osim Londona, "Nadalina" na jesen ima i probni izvoz u Švedsku, a ponuda je stigla odmah nakon što je Biškić objavu o nagradama stavio na Facebook.
– Iako Hrvatska ima odlične delikatesne proizvode, u usporedbi s Francuzima, Talijanima, nama je uvijek teže naći nišu na tržištu. No kada dobiješ ovakvu oznaku, tada se situacija mijenja. Ta je nagrada ime za kvalitetu i vlasnici delikatesnih dućana dobro znaju što ona znači. Za nas je to mogućnost lakše prodaje. Procedura je inače ovakva, mi pošaljemo testne uzorke koji u vrećicama označenim brojevima odlaze sucima na ocjenjivanje. U sustavu je više od 500 sudaca u brojnim natjecateljskim kategorijama. Oni potom daju ocjene i opaske. Te opaske nama proizvođačima su jako bitne, one su potvrdna informacija i ukazuje što trebamo poboljšati, što dodatno napraviti kako bi imali još bolji proizvod. I to je za nas veliki dobitak – kaže Biškić.
Nagrada je oduševila i životne i poslovne partnere iz Opuzena Mateu Maček i Stipu Vuletića iz OPG-a "Mandarinet", koji su jednu od tri moguće zvjezdice dobili za marmeladu od meyer limuna. Riječ je o posebnoj vrsti, križancu naranče i limuna tanke kore, s više soka, inače totalnom hitu u Austriji, u kojem opuzenski OPG ima stalnu klijentelu. Nije čudno da se baš tu bilježi tako velika potražnja, meyer limun je, naime, u bečku prijestolnicu donijela princeza Sissy. Bečki ga vrtlari i dandanas uspješno uzgajaju u staklenicima schönbrunnskog dvorca.
– OPG "Mandarinet" je stasao na obiteljskoj zemlji na kojoj sam i ja od malena radio. Prije četiri godine krenuli smo s drugom poslovnom koncepcijom okrećući se širem tržištu. Tako se naše svježe voće može pronaći u Zagrebu, Ljubljani, Grazu i Beču. Moja djevojka Matea, koja se školovala u inozemstvu, prije tri godine potakla je ideju o liniji citrusnih prerađevina iz naših voćnjaka. I tako su nastale marmelade od šest vrsta voća, od kojih je ova od meyer limuna sada donijela veliku nagradu – kaže Stipe Vuletić.
 

Ogromna konkurencija

Pa naglašava kako je riječ o ogromnom priznanju, kada se uzme u obzir činjenica da, primjerice, u Engleskoj postoje dućani koji prodaju samo delikatese s oznakom Great Taste Awards. Tu oznaku sada nosi i opuzenski proizvod, koji će imati još jednu veliku inozemnu promociju. U Londonu, u rujnu na izložbi, na kojoj će se naći svi ovogodišnji nagrađeni delikatesni proizvodi.
Sirana "Gligora" je na svjetskoj razini sinonim za kvalitetu, a za ovu pašku tvrtku odličja su već postala uobičajena stavka. No, usprkos tome svaka nova nagrada ih raduje, jer svako takvo priznanje, saznajemo iz tvrtke, djeluje kao pokazatelj njihove kontinuirane kvalitete. Great Taste Awards im je stigao za čak tri sira, dvije zvjezdice su stigle za paški sir Gligora, te sir Kozlar iz maraskine komine, a jedna za sir Kolan iz maslinove komine.
– Još jedna pohvala, još jedno veliko priznanje koje nam je stiglo nakon odličnih rezultata u Nantwichu s International Cheese Awardsa. Sve nas to jako raduje. Posebice jer je to još jedan korak naprijed, otvaranje novih poslovnih niša, upravo zbog oznake kvalitete koja dolazi s osvojenom Great Taste nagradom. Ali i radi izvrsnosti natjecanja na kojem je ove godine sudjelovalo 36 tisuća namirnica – kažu iz tvrtke "Gligora".

Garancija kvalitete

– Great Taste, u organizaciji Guild of fine food, poznata je i referentna organizacija za finu hranu i piće. Great Taste se često opisuje kao 'Oscar' svijeta hrane, te svojevrsni ekvivalent nagrade 'Booke'. Prepoznatljiv logotip 'Great Taste' garancija je kvalitete, kojem možete vjerovati pri kupnji hrane i pića – pojašnjavaju iz 'Gligore'.

Naslovnica Gastro