Mozaik Gastro

Sirovi užitak

Ovaj ukusan pesto antioksidacijska je bomba koje se nećete moći zasititi, doznajte zašto ga 'food blogeri' obožavaju 

Sirovi užitak

Kako smo mahom rasli uz špinat na maslacu, pa konačno odrasli uz špinat ´po dalmatinski´, iliti lešan s krumpirima, da bi s rastom društvenih mreža, manje više usvojili razne salate od mladog špinata; rijetko su nam se po glavi motale ideje kako bismo ga još mogli pripremiti.

No kada isprobate ovaj recept znat ćete da je krajnje vrijeme za nešto novo. Pesto od, mnogima omiljenog zdravog lisnatog povrća najbolji je, naime, izbor za sve one koji od njega nastoje izvući najviše; bilo nutritivno, ili od okusa, a da ne spominjemo zanimljiv vizualni potencijal za društvene mreže!

Sastojci:

Za pesto
5 šalica lista mladog špinata
1 šalice lista bosiljka
1/4 šalice pinjola
1 žlica svježeg soka od limuna
1/2 žličice soli
Svježe mljeveni papar
1 mali češanj češnjaka
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 šalice mladog, mekog kozjeg sira

Za tjesteninu:
500 g tjestenine punog zrna, ili bez glutena -ovisno o preferencijama 
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica soli

Priprema:

Skuhajte tjesteninu i ostavite malo vode od kuhanja sa strane. Mladi špinat dobro operite, narežite na manje komade i stavite u blender s bosiljkom i maslinovim uljem te usitnite u smjesu. Potom dodajte sok od limuna, usitnjeni češnjak, začine i kozji sir te sve dobro pomiješajte. Tostirajte pinjole te ih pomiješajte s tjesteninom i pestom, dodavši začine i po potrebi malo tekućine od kuhanja tjestenine, kako biste postigli savršenu teksturu. 

Ako pak niste od tjestenine, pesto jednako možete guštati namzan na hruh, ili krekere; čime postaje rijetko bogat sirov obrok.

I to je to! U 10-ak ste minuta pripremili ukusan i zdrav obrok, koji je osim, za uživanje spreman i za Instagram. Prijatno!

Zdravlje u tanjuru
Špinat je odličan izvor topivih vlakana, bogat izvor fitonutrijenata, uz nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti.

Jedan je od najboljih izvora željeza, te dobar izvor vitamina A i C, luteina i beta karotena, a poznato je i da smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Bogat je mineralima kao što su mangan,kalij, cink, magnezij i bakar.

 

Naslovnica Gastro