Mozaik Gastro

Dani od korizme

Mislite da danas morate biti samo na kruhu i vodi, bune vas post i nemrs? Konačno, evo jednostavnog objašnjenja, pogledajte što i koliko smijete jesti

Dani od korizme

U četrdesetodnevnom razdoblju korizme, koje je danas službeno započelo, uz odricanje često se spominje post i nemrs. Čak i dobar dio vjernika nije u svako doba dana siguran što koji termin podrazumijeva, pa evo jednostavnog objašnjenja koje vrijedi zapamtiti.

Post za katolika ne znači cijeli dan biti na kruhu i vodi, već jednom se u danu do sita najesti. Može se uzeti i još dva manja obroka, ali ništa između obroka, a tekućine su dozvoljene. Crkva sve vjernike od 18 do 60 godina, obavezuje na post dva dana u godini - danas, na Čistu srijedu, odnosno Pepelnicu i Veliki petak. Bolesni nisu obavezni postiti.

Ako želite prikazati veću žrtvu ili imate molitvenu nakanu, možete se držati i strogog posta, dakle samo o kruhu i vodi.

Nemrs je uzdržavanje od mesa i mesnih proizvoda, a vjernici bi ga se trebali držati svakog petka u godini, osim ako je u petak svetkovina, te na Čistu srijedu i Veliki petak. Obavezuje sve katolike starije od 14 godina.

Dakle, u dva dana obaveznog posta, Čista srijeda i Veliki petak, posti se i nemrsi. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), bez mesa i mesnih prerađevina, sve ostalo je dozvoljeno.

Također, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (bolesnici, putnici) može ga jesti, ali trebao bi se odreći nečeg drugog. Učiniti dobro djelo, obilnije moliti, posjetiti bolesne i nemoćne, darivati...

Naslovnica Gastro