Mozaik Gastro

Gastro trikovi

Žumanjci kakve ih do sada definitivno niste probali!

Gastro trikovi

Usoljeni žumanjci zasigurno nisu nešto što se redovito viđa u dalmatinskim kužinama, no svjetski chefovi i gastro stručnjaci već su neko vrijeme fascinirani ovom tehnikom pripreme koja se pak u Kini prakticira već stoljećima.

Da biste dobili ukusne diskove konzistencije parmezana od mekanih žumanjaka koji se nazivaju 'najboljim ukrasom za vaša slana jela', potrebno je odvojiti ih od bjelanjaka i zatrpati ih u brdo šećera i soli.

 

And they're all ready for the fridge! #curedeggyolks

A photo posted by Cara Marion (@woodlandhills_homestead) on

Da biste sami iskušali ovu nesvakidašnju deliciju trebat će vam:

  • 700 g soli
  • 700 g šećera
  • 12 žumanjaka

Sol i šećer pomiješajte u posudi, polovicu prespite u plitku tepsiju za pečenje. Po smjesi poredajte žumanjke te ostatak mješavine soli i šećera pospite po žumanjcima. Prekrijte se prozirnom folijom i ohladite u hladnjaku oko tjedan dana.

Žumanjke izvadite na rešetku koju ste prije prekrili kuhinjskom gazom te ih prekrijte još jednom gazom. Ostavite na mjesto s propuhom oko dva do tri tjedna. Kada su žumanjci usoljeni, ogulite im pažljivo nastalu koru te ih čuvajte u hladnjaku.

 

Cured Eggs Almost Ready👌

A photo posted by 💜Gamze's Kitchen (@gamzemutfakta) on

Ovako pripremljeni žumanjci u hladnjaku mogu stajati više od mjesec dana, a iznimno su svestrani, piše Dobra hrana.

Možete ih koristiti tako da ih umiješate u tartar umak, carbonara tjesteninu za umami doživljaj, izmrvite preko bruschetta ili u kuhanim jelima. Također, ako žumanjke dodate u domaći hummus okus će biti puno bolji!

Naslovnica Gastro