Mozaik Gastro

spoj istre i dalmacije

Volite birana jela i vrhunska vina? Pravac - Korčula!

spoj istre i dalmacije

Kako su radovi na rekonstrukciji i proširenju Stancije Meneghetti u punom jeku, glavni chefovi restorana Meneghetti Danijela Pifar i Bojan Vuković tijekom travnja i svibnja gostuju u nekoliko vrhunskih restorana diljem Hrvatske u kojima kreiraju jednistvene menije temeljene na sljubljivanju okusa Istre sa raznim utjecajima tipičnim za kuhinje restorana domaćina. U tjednu koji prethodi samim večerama u svim restoranima domaćinima dogovorena je i posebna promocija vina gdje se gosti mogu upoznati sa vinima iz ponude vinarije Meneghetti.

Danijela i Bojan dinamičan su kulinarski duo koji već skoro desetljeće i pol zajedničkim snagama tradicionalne recepte ovoga kraja pretvara u nove kulinarske doživljaje kroz maštovite moderne interpretacije svojih jela. Ovaj dvojac se susreo i poslovno ujedinio još davne 2002. u kuhinji kultnog pulskog restorana Valsabbion u kojem su se tih godina pomicale granice gastronomije na ovim protorima. 2012. godine zajedno su prešli u Meneghetti gdje od tada ravnopravno vode kuhinju, što je također jedinstven slučaj na ovim prostorima. Njihov sofisticirani kulinarski izričaj preslikava dinamičan odnos između ruralne i urbane Istre, temeljen isključivo na svježim namirnicama lokalnih proizvođača. 

U travnju i svibnju je Meneghetti kuhinja već gostovala u hotelu Bastion u Zadru, Dubravkinom putu u Zagrebu, Ježu u Makarskoj, Kadeni u Splitu te u restoranu Apetit City u Zagrebu.

Turneja završava ovaj tjedan događanjima na Koručuli u hotelu Lešić Dimitri Palace, koji je kao i Meneghetti član međunarodnog udruženja ekskluzivnih hotela i restorana Relais & Chateaux. Prvo događanje zakazano je za četvrtak 26. svibnja kada će chefovi restorana Meneghetti biti gosti Tonija Ercega i njegove ekipe iz restorana LD palače Lešić Dimitri. Zajednički su pripremili meni od 6 sljedova u kojemu će se prezentirati najbolje od istarske i dalmatinske kuhinje a kao kuriozitet vina s Korčule i Pelješca biti će sljubljena sa istarskim jelima Meneghetti kuhinije dok će vina iz podruma Meneghetti biti sljubljena sa dalmatinskim jelima koja će pripremiti kuhinja restorana LD.

28. svibnja na istom se mjestu održava i jedinstveno cjelodnevno gastronomsko događanje Relais & Chateaux Gourmet Sensation gdje će snage ujediniti čak 5 Relais & Chateaux kuhinja - domaćin Lešić Dimitri Palace sa Korčule predvođen Tonijem Ercegom, Bevanda iz Opatije i chef Andrej Barbieri, Il Bottaccio iz Masse (Italija) i chef Antiono Mosca, Kong Hans Kaelder iz Kopenhagena (Danska) i chef Mark Lundgaard te naravno Meneghetti prevođen chefovima Danijelom Pifar i Bojanom Vukovićem. Koncept događanja je zamišljen tako da svaki tim kuha u jednom od 5 prostranih rezidencija palače Lešić Dimitri a gosti su pozvani u svojevrsnu gastronomsku pustolovinu i istraživanje kroz obilazak svih rezidencija. Svaki tim služi po dva jela koja su uparena sa odgovarajućim vinima.

Meneghetti je vinska destinacija nastala obnovom stare istarske stancije, smještena u blizini Bala, na putu između Pule i Rovinja. Nakon što krajem ljeta otvori vrata, imati će u svom sastavu wine hotel sa 26 luksuznih smještajnih jedinica te restoran sa 70 sjedećih mjesta, kao i radnu vinariju. Od 2013 . godine Meneghetti je član internacionalnog udruženja ekskluzivnih hotela i restorana Relais & Chateaux. Restoran Meneghetti dobitnik je brojnih visokih nagrada i priznanja od kojih je posljednje u nizu došlo prije nekoliko mjeseci kada je u prestižnom izboru La Liste izabran u 1000 najboljih svjetskih restorana.

Vinarija Meneghetti predana je svojoj misiji da proizvodi najkvalitetnija vina i maslinova ulja koja također redovito osvajaju brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja. U svibanjskom broju Falstaffa, najutjecajnijeg eno-gastro magazina na njemačkom jeziku, čak 8 vina iz podruma Meneghetti dobilo je vrlo visoke ocjene između 89 i 94 boda na ocjenjivanju najboljih vina Hrvatske po izboru urednika Petera Mosera. Valja naglasiti da je Meneghetti Classic 2013 prvi na listi najboljih pjenušaca sa 93 boda a Meneghetti Red je na istoj poziciji među najboljim crvenim vinima sa 94 boda.

Hotel Lešić Dimitri Palace smješten je u obnovljenoj palači u samom srcu starog grada Korčule te se sastoji od 5 prostranih apartmana sa popratnim sadržajima. Koncept restorana LD je kreativna kuhinja bazirana na sezonskim namirnicama malih lokalnih poljoprivrednika, maslinara, ribara i vinogradara te sljubljivanje jela s najboljim lokalnim uljima i vinima na način da se kroz različite sorte, položaje i stil svakog ispriča priča o enogastro identitetu Korčule i Pelješca kao jednoj cjelini.

Naslovnica Gastro