Mozaik Gastro

tri slijeda delicija

Božićni ručak za 300 kuna: donosimo tri divna recepta koji vas neće puno baciti u trošak

tri slijeda delicija
Naša je blagdanska trpeza najbolji dokaz da za velike užitke ne treba i velik novac. Donosimo vam prijedlog za tri slijeda za četiri osobe po izboru Davora Ivkovića, chefu restorana "Gladne oči", za čiju pripremu nećete potrošiti više od 300 kuna.

Predjelo:

Bruschette s rajčicom, dinjom i pršutom

Sastojci:
4 kriške baguette kruha
dvije svježe rajčice ili konzerva sjeckanih rajčica
dvije kriške dinje
12 dag ili četiri odreska pršuta
maslinovo ulje
bosiljak
sol, papar

Priprema: prepečene kriške kruha prelijemo rajčicom i dinjom koje smo prethodno kratko popršili na maslinovu ulju, te začinili s nekoliko listića svježeg bosiljka (ili prstohvatom suhog). Na tako pripremljene bruschette položimo pršut.



Glavno jelo:

Teleća rolada s pancetom i tikvicama u umaku senfa, konjaka i pinjola


Sastojci:
60 dag telećih odrezaka
1 tikvica
12 dag pancete ili hamburgera
Umak:
1,5 l vrhnja za kuhanje
3 žlice senfa
0,5 dl konjaka
5 dag pinjola
ružmarin
Prilog:
4 krumpira
maslac
ulje, sol, papar

Priprema:
Teleće odreske tanko otučemo, posolimo i popaprimo, a tikvicu narežemo na tanke prutiće te ih poslažemo na odrezak koji zarolamo. Obučemo ih u duge kriške pancete ili hamburgera pa ih lagano prepržimo sa svih strana (15 min). Umak pripremimo tako da ugrijano ulje prelijemo vrhnjem, dodamo senf, konjak, pinjole, ružmarin, sol i papar, pa onda u to vratimo roladice i sve zajedno prokuhamo oko 15 min.

Prilog:
Ploške krumpira prepečemo na tavi, pa kad su gotove, dodamo maslac i ružmarin te sve skupa nježno promiješamo.


Desert:

Panaccota s preljevom od bijele čokolade i oraha


Sastojci:
1/2 l i 1 dl vrhnja za kuhanje
1,5 dl mlijeka
3 žlice šećera
1,5 žlica vanilija šećera
4 listića želatine
20 dkg bijele čokolade
10 dkg samljevenih oraha
0,2 dl crnog vina

Priprema:
U posudu ulijemo vrhnje, mlijeko i šećer pa prokuhamo. Listiće želatine otopimo u hladnoj vodi pa umiješamo u smjesu. Sve skupa ulijemo u kalupe željenog oblika i pustimo u hladnjaku 3-4 sata da se ohladi. Preljev: Na pari napravimo smjesu od bijele čokolade, oraha, vina i vrhnja pa njome prelijemo ohlađenu panaccotu neposredno prije serviranja.


Mario VUKSAN
Snimke: Luka GERLANC/CROPIX

Naslovnica Gastro