Mozaik Gastro

slasni badnjak

Ovo je naših sedam najdražih recepata s bakalarom, isprobajte ih sve!

slasni badnjak
1. Pašteta od bakalara

Domaćice znaju dobro kako se suhi bakalar nekoliko dana namače, pritom mu par puta treba promijeniti vodu, a neki, kako bi bio mekši, dodaju i mlijeko. Nakon toga se kuha, te očisti od drača. I poslije se od njega mogu raditi svakojaka čuda od delikatesa.

Za paštetu skuhani bakalar treba očistiti od drača, kože, usitniti ga na manje komade, a vodu sačuvati i u njoj skuhati krumpir u kori. Bakalar staviti u blender ili usitniti štapnim mikserom, dodati mu na sitno izrezani češnjak i malo petrusimula, izblendati

Dodati mu potom očišćeni krumpir, dobro sve izblendati uz lagano polijevanje maslinovim uljem. Začiniti solju, paprom, prebaciti u posudu za posluživanje i poslužiti uz topli francuz ili tost.

2. Juha od bakalara

File od bakalara nakratko prokuhati u slanoj vodi, vodu sačuvati, a bakalar okidati na manje komade. Očistiti i na ploške izrezati krumpire.

U drugoj posudi na maslinovom ulju zažutiti malo češnjaka, pokriti ga redom krumpirovih ploški, na njih posložiti ribu, ponoviti redom krumpira i tako slagati do kraja. Dodati vodu u kojoj se kuhao bakalar, začiniti, i kuhati na lagano bez miješanja.

3. Pohovani bakalar


Bakalar skuhati, filetirati ga, dobro očistiti od drača, kože. Pripremiti tri posude, s brašnom, razmućenim i začinjenim jajima i prezlama. Ploške bakalara uvaljati u posude tim redom, i na kraju ih pržiti u dubokom ulju. Ocijediti masnoću na salveti.

4. Polpete od bakalara

Bakalar skuhati, očistiti od drača, kože, a onda što sitnije iscjeckati. Pomiješati ga s malo namočenog starog kruha, razmućenim jajetom, zbog pikantnosti i po želji na sitno nasjeckanom slanom srdelom ili inčunom.

Po želji se može dodati i neka druga frigana ili pečena riba, također nasjeckana na male komade.

Masu dobro izmiješati, začiniti ako treba, ukoliko je rahla, dodati još malo prezle. Sjediniti smjesu, rukama oblikovati polpete, uvaljati ih u brašno i pržiti u vrelom ulju. Suvišnu masnoću ocijediti na salveti.

5. Manistra s bakalarom



Bakalar kuhati dok skroz ne smekša, očistiti ga pažljivo od drača i kože, vodu u kojoj se kuhao sačuvati. U njoj se naknadno mogu zakuhati i riži.

U posudi izdinstati pola češnjaka, malo petrusimula, dodati usitnjenu rajčicu kojoj je prethodno skinuta koža, ili pelate, dec bijelog vina, te nakon što alkohol ispari, komade bakalara, te malo tekućine u kojoj se bakalar kuhao. Dotjerati okus začinima.

Pri kraju u posoljenoj vodi skuhati tjesteninu ili njoke, i poslužiti s točom od bakalara.

6. Bakalar na rižot

Bakalar skuhati, očistiti od drača i kože, vodu sačuvati. U posudi izdinstati češnjak, malo petrusimula, dodati rižu, provrtiti je na vatri, a onda dodati pelate. Još malo provrtiti na vatri.

Dodati dec bijelog vina, rižu lagano podlijevati tekućinom u kojoj se kuhao bakalar. I pri kraju hlapljenja alkohola ubaciti na komadiće isječeni bakalar, još malo kuhati, začiniti, skinuti s vatre i u vrući rižot dodati žličicu masla za kremastiji okus. Poklopiti pet minuta. Po želji poslužiti s ribanim sirom.

7. Oslić a'la bakalar

Na ulju zažutiti dva režnja češnjaka, a onda na to krumpir izrezan na manje komade. Jedan krumpir isjeći na što sitnije komadiće kako bi tijekom kuhanja ugustio toč.

Kada je krumpir skuhan dodati oslić isječen na manje komade. Kuhati kratko, začiniti solju i paprom, dodati malo nasjeckanog petrusimula i zaliti s pola žlice maslinova ulja.

Tanja Šimundić Bendić, foto: shutterstock
Naslovnica Gastro