Mozaik Gastro

super savjeti

Sve tajne i trikovi za pečenje savršenih keksića s čokoladom

super savjeti
Duge jesenske večeri kao stvorene su za - pečenje keksića. Ako do sadaniste našli savršen recept i svladali sve male tajne "keksologije",možda će vam pomoći trikovi koje donosimo u nastavku. Najprije slijediosnovni recept,a potom male tajne velikih majstora, koji su se potrudiliotkriti kako ga prilagoditi baš po svom guštu: da budu ekstra prhki,ekstra sočni ili da imaju sasvim poseban ukus.

Keksi s komadićima čokolade i orasima

sastojci:
300 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
230 g maslaca sobne temperature
150 g bijelog šećera
170 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja sobne temperature
340 g čokolade nasjeckane na komadiće
100 g nasjeckanih oraha
malo soli

Zagrijete pećnicu na 170 stupnjeva.

Ujednoj zdjeli kuhačom pomiješajte brašno sa soli i praškom za pecivo, au drugoj smiksajte maslac sobne temperature (najbolje ga je pola sataprije početka izrade keksića narezati na kockice i ostaviti izvanhladnjaka) i obje vrste šećera, jaja i ekstrakt vanilije. Miješajte dokne postane kremasto, a potom dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajtebrašno, a potom orahe i čokoladu.

Smjesu pomoću žlice vadite izzdjele i stavljajte na papir za pečenje. Pazite da između keksića ostanedovoljno prostora, jer će se pri pečenju raširiti.

Pecite između 8 i 12 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

A sada posebni savjeti:

Zasavršeno ispečene kekse, izvadite ih iz pećnice minutu-dvije prije negosu potpuno pečeni: vrućina roštijere učinit će da se nastave peći iizvan pećnice.

Želite li da izgledaju ujednačeno i savršenookruglo, smjesu prije pečenja ohladite pa ju vadite uz pomoć manje žliceza sladoled ili nekog sličnog pomagala.

Za osobito ukusne kekse, smjesu prije pečenja ostavite nekoliko sati u hladnjaku. Tak će se sastojci bolje prožeti.

Volite li mekane kekse, jaja tucite vrlo kratko. Dovoljno ih je lagano promiješati vilicom.

Želite li prhkije kekse, zamijenite 1/4 margarina svinjskom mašću, a navedenu količinu smeđeg šećera običnim bijelim.

Želite li da keksi budu nešto žilaviji, odnosno da se manje drobe, dodajte smjesi još 150 g brašna ili koristite samo smeđi šećer.

Ako želite da im sredina ostane mekana, polovicu količine praška za pecivo zamijenite sodom bikarbonom.

Ako su vam po volji sočniji keksi, pomiješajte meko i ošto brašno.

Želite li isprobati neobičan ukus, dodajte žličicu suhih cvjetova lavande ili dio oraha zamijenite mljevenim rogačem ili sjeckanim kikirikijem. Uz čokoladu će se lijepo složiti i naribana korica narenče, kao i cimet i tek mrvicu mljevenih klinčića.

Želite li da kolačići bude tamniji, prilikom pečenja pojačajtetemperaturu na 180. Karamelizacija šećera događa se tek na tojtemperaturi.

Ako volite deblje i mekše kese, tijesto skupa sroštijerom stavite na pola sata do sat u zamrzivač. Tako će se kolačićimanje širiti prilikom pečenja.

Želite li da puno narastu ipostanu prozračniji, dodajte malo više sode bikarbone. Ona prilikompečenje ispušta CO2, pa zbog toga kolačići dodatno narastu.T.S.M.
Naslovnica Gastro