Mozaik Društvena mreža

MALO BI, MALO NE BI

Papa totalno zbunio vjernike; snimka na kojoj silovito izmiče ruku kako mu ne bi poljubili prsten jedne nasmijala, druge šokirala

MALO BI, MALO NE BI

Ups, napravio je to opet, papa Franjo je ponovno šokirao vjernike, javnost, unio dvojbu, mnoge nasmijao, još više njih razljutio, a vatru je potpalio tako što vjernicima tijekom posjeta katoličkom svetištu u Loretu nije dozvoljavao obavljanje tradicionalnog rituala, ljubljenje njegovog prstena.

Snimka koja to pokazuje na momente je presmiješna, nalik igri mačke i miša, u kojoj vjernici grozničavo skaču za papinom rukom, pokušavajući očajnički dohvatiti prsten. A papa je uz stalni osmijeh odmiče, kod nekih silovitih vjernika čak je i snažno vuče, a mnoge od ljudi čak i brzinski pogura dalje, otvarajući prostor drugima.

 

 


E sada, što stoji iza ovog momenta? Papin biograf Austen Ivereigh, prenosi javnost, piše kako on ne želi da ga pastva doživljava kao svetu relikviju, jer je Kristov namjesnik, a ne rimski car. S druge strane konzervativne katoličke strukture i portali mu poručuju da se makne, ako se već ne želi ponašati kao Kristov namjesnik i poštovati ritual.

Neki Papi bliski pak smatraju kako je on jednostavno takav, nekada mu ljubljenje prstena odgovara, a nekada ne. Na portalima kruže i informacije kako je hit video djelić snimke duge 13 minuta, mimohoda tijekom kojeg je papa primio više od 100 ljudi.

Neki su čak radili i analize pa navode kako je papa zapravo ispočetka dopuštao doticanje prstena, no nakon deset minuta je promijenio ploču i ljubljenje pokušao eliminirati. BBC-ev dopisnik, prenosi tisak, smatra kako je zapravo tako samo želio ubrzati proceduru, skratiti vrijeme čekanja gomile koja mu se željela primaknuti.

Naslovnica Društvena mreža