StoryEditorOCM
Auto motoposebna klasa

Veliko osvježenje za Volkswagenov vrhunski model: Touareg nam stiže s novim tehnologijama i dizajnom

1. lipnja 2023. - 12:00

Touareg se smatra svestranim vozilom među velikim SUV-ovima – komforan automobil za putovanja, suvereno vučno vozilo i autentičan terenski automobil - sve istovremeno. Volkswagen sada na tržište donosi sljedeću generaciju Touarega. Kao prvi VW, ovaj vrhunski model marke debitirat će s novo razvijenim “IQ.Light – HD LED matrix glavnim svjetlima”. Interaktivni sustav svjetala čini vožnju noću još ugodnijom.

Volkswagen je dodatno oplemenio vrhunski interijer: “Innovision Cockpit” sadrži najnovije verzije hardvera i softvera. Novi senzor krovnog opterećenja i usavršeni sustavi voznog postroja povećavaju raspon između najboljeg komfora i maksimalnih performansi. Sa svojim novim tehnologijama, Touareg je još svestraniji nego prije. Osvježenje je odmah vizualno prepoznatljivo po novo dizajniranom prednjem i stražnjem dijelu. Posebno su markantna LED stražnja svjetla koja su sada dizajnirana kao svjetlosna traka s crveno osvijetljenim VW logotipom. Omiljeni SUV luksuzne klase do danas je prodan u više od 1,13 milijuna primjeraka.

Touareg je opremljen novim senzorom krovnog opterećenja koji je umrežen s elektronikom voznog postroja. Ako je montiran krovni spremnik, senzor to prepoznaje i prosljeđuje tu informaciju sustavima potpore, poput ESC-a, koji intervenira ranije kako bi povećao stabilnost vožnje. U slučaju da nema tereta na krovu, sustavi omogućuju veće sportske performanse nego prije.

U inovativne sustave potpore Touarega ubrajaju se tehnologije kao što su “Travel Assist”, “Area View” (prikaz okoline, koji se prikazuje na zaslonu infotainmenta, olakšava manevriranje), “Park Assist Plus s daljinskim upravljanjem” putem aplikacije za automatski izlazak i ulazak u parkirno mjesto (vozač može upravljati parkiranjem izvana), “Trailer Assist” (asistirano manevriranje s prikolicom) i “Night Vision” (sustav potpore svjetala za noćnu vožnju). Novi USB-C priključci sa snagom punjenja od 45 W (prethodno 15 W) također omogućuju znatno brže punjenje elektroničkih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti ili prijenosna računala. U opcijske značajke cockpita ubrajaju se zvučni sustav Dynaudio od 730 W i Head-up zaslon (veličina virtualnog zaslona: 217 x 88 mm).

Novi Touareg odmah je prepoznatljiv po novom dizajnu prednjeg i stražnjeg dijela. Sprijeda je novo oblikovana kompletna jedinica od rešetke hladnjaka i glavnih svjetala te prednje maske. Posebno markantna: nova “IQ.Light – HD LED matrix glavna svjetla” u serijskoj opremi s izuzetkom osnovnog modela. Sa svoja tri svjetlosna modula i tri svjetlosne točke na svakoj strani, stvara se prepoznatljiv dizajn svjetala za dnevnu i noćnu vožnju. Također prvi put u Touaregu osvijetljen je središnji okvir u rešetki hladnjaka. Dodatno jedinstveno obilježje Touarega je novi dizajn stražnjeg dijela s neprekidnom LED poprečnom linijom stražnjih svjetala i VW logotipom koji je prvi put osvijetljen crvenom bojom.

Touareg je dizajniran za visoku razinu komfora vožnje. Jednako visoka razina kvalitete dodatno je usavršena na temelju povratnih informacija kupaca i prilagođena u nekim detaljima: tako su unutrašnje obloge vrata oplemenjene dvostrukim ukrasnim šavovima. Pritom su također bočne obloge središnje konzole izvedene s dvostrukim šavom i u pjenastom materijalu savršenom na dodir te su zbog toga kontaktne površine za koljena postale mekše. Vozač može preko tipke za odabir profila vožnje u središnjoj konzoli odabrati najrazličitije on-road i off-road profile, te pritom individualno upravljati parametrima za automatski mjenjač, automatski klima-uređaj, upravljač, ponašanje motora i širok raspon sustava potpora. Ovisno o verziji, Touareg je ponovno dostupan s inovativnim sustavima voznog postroja kao što su aktivna stabilizacija njihanja (adaptivni vozni postroj) i upravljanje svim kotačima.

Na tržište dolazi s pet pogonskih verzija. To su 3,0-litreni V6 motori: turbo benzinski (250 kW3/5/340 KS), dva turbo dizela (170 kW3/6/231 KS i 210 kW3/7/286 KS) i dva plug-in hibridna pogona (V6 benzinski plus električni motor). Plug-in hibridni pogon modela Touareg eHybrid razvija sistemsku snagu od 280 kW3/8 (381 KS); u vozilu Touareg R eHybrid sustav isporučuje snagu od 340 kW3/4 (462 KS). Svi su motori serijski povezani s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i konstantnim pogonom na sve kotače 4MOTION.

Što se tiče opreme, u Hrvatskoj će Touareg biti dostupan s dvije linije opreme: “R-Line” (cijena u Njemačkoj - od 79.660 €) i Touareg R eHybrid (cijena u Njemačkoj - od 93.870 €). Cijene za hrvatsko tržište bit će poznate u lipnju, kada očekujemo i početak pretprodaje. Službeni početak prodaje te dolazak prvih modela u Hrvatsku očekujemo u četvrtom kvartalu 2023. godine.

image
Volkswagen
image
Volkswagen
image
Volkswagen
image
Volkswagen
image
Volkswagen
image
Volkswagen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:22