StoryEditorOCM
Auto motoRABLJENI U NJEMAČKOJ

Kupili ste auto sa ‘skinutih‘ 250.000 km? Ne očajavajte, kupcu ovog Mercedesa ‘skinuto‘ je 1,4 milijuna km!

Piše Josip Aralica/JL
8. travnja 2024. - 17:15

Njemački YouTuber Enrico Tetzlaff objavio je video u kojem prikazuje automobil kojem je s brojčanika navodno skinuto nevjerojatnih 1,4 milijuna kilometara.

Do rabljenog Mercedesa došao je preko prijatelja odvjetnika, a automobil je predstavio na svom YouTube kanalu “Die Autogesellschaft Dresden”.

Kupac je platio 7500 eura za W 212 generaciju E-klase. Zvuči kao vrlo fer ponuda, s obzirom na to da automobil ima bogatu opremu, na brojčaniku 230.000 kilometara i star je 14 godina. To je za E-klasu praktično ništa, i potpuno su uobičajeni modeli jednake starosti koji su već prešili 300.000 do 500.000 kilometara, piše Jutarnji.

No nedugo nakon kupnje vlasnik je primijetio probleme s mjenjačem. Zbog toga je otišao Mercedesov servis u Zittau, gdje su, očitavajući upravljačke jedinice automobila dobili različite kilometraže. Kontrolna jedinica brave za paljenje, kojom je vrlo teško manipulirati za razliku od ostalih elektroničkih memorija auta, zabilježila je šokantnu vrijednost: dijagnostički uređaj pokazao je nevjerojatnih 1.609.343 kilometara.

Jasno je da je novi vlasnik nakon tog otkrića bio izrazito šokiran, no prodavatelj je odbio vratiti novac te je sve završilo na sudu.

Tetzlaff je detaljno pregledao manipuliranu E-klasu i zadivljen je viđenim.

image
Youtube Screenshot

Ako je ovaj Mercedes stvarno prešao preko 1,6 milijuna kilometara, stanje mu je iznenađujuće dobro. I karoserija i unutrašnjost i dalje ostavljaju vrlo pristojan dojam.

Međutim, inspekcija u radionici otkrila je neobična oštećenja. Ispušne cijevi bile su izrazito čađave, filtar dizelskih čestica bio je pokvaren iznutra, a diferencijal stražnje osovine morao je biti zamijenjen. U svakom slučaju ovo potvrđuje da auto ima mnogo više od deklariranih dvjestotinjak tisuća kilometara.

No unatoč brojnim nedostacima i jasnoj istrošenosti automobila teško je za vjerovati da je prešao čak 1,6 milijuna kilometara. Da taj podatak nije istinit naglašava i jedan korisnik YouTubea, koji u svom komentaru na video ističe da kontrolna jedinica brave za paljenje ima zaštitni mehanizam i da automatski postavlja kilometražu na 1,6 milijuna km čim se pokuša manipulacija.

Koje je pravo stanje kilometara ovoga automobila vjerojatno nikad nećemo saznati, no po svemu se čini da je kilometraža zaista skidana. Ako je to zaista 1,6 milijuna kilometara, bio bi to svakako svjetski rekorder po skidanju kilometraže, zaključuje Jutarnji.

image
Youtube Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:33