Mišljenja Parangall

Parangall

MANDO DIAO: Give Me Fire

Izvođač: MANDO DIAO
Album: Give Me Fire (Universal – Universal Croatia)
Ocjena:  *** 1/2

Zbog već oglašenog hrvatskoga gostovanja, treći studijski album švedskih rokera Mando Diao mogao bi privući pažnju domaće publike sklone garažnom zvuku i derivatima novovalnih osamdesetih koje su Franz Ferdinand i Arctic Monkeys ugurali u mainstream. Uvodna Blue Lining Witetrenchoat reprezentativan je uvod u album, ali i u glazbeni prostor Mando Diaoa.

Mrve psihodeličnih gitara, garažni rock, karakteristična višeglasja i energična svirka bili su i ostali obilježja švedskog banda. No, za razliku od prethodnika koji su u cijelosti bili određeni gabaritima spomenutih glazbenih rješenja, Give Me Fire uvodi i neke promjene. U Dance With Somebody to je diskoidna ritmička “podloga” i “pijukanje” retro-orgulja koje simulira neka od rješenja philly-sounda, ali i klimoglav upućen bandovima poput Ultravox.

Naslanjanja na šezdesete i novovalne osamdesete očita su još više u drugom singlu Gloria, koji je pravi križanac arhivskog britpopa, a la Edison Lighthouse i novovalnog duha, što – uz skladbe poput High Heels, koja uvodi citate jumpin’ jivea nakalemljene na pozajmice Franza Ferdinanda – čini Give Me Fire najpopističkijim albumom Mando Diaoa. Unatoč “smekšavanju”, nimalo ne sumnjam da će i njihov zagrebački nastup na kojemu će promovirati novi materijal biti papren i nabijen energijom, kao i njihovi dosadašnji koncerti kojima sam svjedočio.

Naslovnica Parangall