Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

FLAMING LIPS Oczy Mlody

Izvođač: FLAMING LIPS
Album: Oczy Mlody (Bella Union)
Ocjena: *** ½

Neo-psihodelični band, dakako u produkciji Davea Friedmanna, ne odustaje od svoje, posljednjih godina nezaobilazne, slagalice u kojoj se mnogo više pažnje pridaje zvučnim djelićima kompleksnog (psihodeličnog) puzzlea negoli koherentnosti skladbe. No, album nije bez dojmljivih refrena i pitke melodije koja se redovito ukaže unutar slojevitih glazbenih tekstura, pa na trenutke "Oczy Mlody" djeluje kao logičan nastavak "Soft Bulletina".

Sudarom melodijskih i harmoničnih dijelova te "eksperimentalnih" mračnih dionica, Flaming Lips su možda kanili ukazati na "sudar" idiličnog neiskvarenog (dječjeg) svijeta i sumorne "realne politike" aktualnog svagdana. Vodeći na halucinogeni trip s čudesnom glazbom i tekstovima prepunim bajkovitih bića i monstruma, koji kao da su stigli iz Carrolove literature ili poetskog opusa ranog Gonga.

S glazbom koja se naslanja na naslijeđe i Genesisa ("Do Glowy"), Pink Floyda ("There Should Be Unicorns"), Camela ("How") i Yesa ("Almost Home") dok su plutali na lebdećim otocima svemirskih oceana. Možda je sve to odveć uvrnuto za uši današnjeg mainstreama, no u psihodeličnom složencu Flaming Lipsa mnogo je sjajnih trenutaka i čudesne zvučne potke Davea Friedmanna.

Naslovnica Parangall