Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

STING 57th & 9th

Izvođač: STING
Album: 57th & 9th (Universal)
Ocjena: *** ½

Hvaliti Stinga nije baš "cool". Za mlađu trendi publiku on je stari jarac koji se godinama pretenciozno bavi srednjovjekovnom glazbom, svira lutnju, objavljuje konceptualne albume, vršlja po jazzu, piše za Broadway, nastupa sa simfoničarima...

Za onu stariju koja ga pamti iz vremena Police riječ je pak o osobi iz prošlog svršenog vremena čiji je posljednji pristojan pop-rock album bio "Ten Summoner's Tales" iz doista daleke 1993. ili, barem dijelom "Brand New Day" iz 1999. Friški album "57th & 9th" je možda imao zadaću da i jednu i drugu skupinu razuvjeri.

Ovog puta albumom koji nema velikih (artističkih) pretenzija, velikih tema i konceptualnih okvira, koji nije pisan za simfoničare niti (kao mjuzikl) za scenu već za - radijsku konzumaciju.

Uostalom, snimio ga je - na sessionima joji su trajali jedva koji tjedan - "bazični band" s nezaobilaznim gitaristom Dominicom Millerom, bubnjarima Vinniem Colaiutaom i Joshom Freeseom (znanom po suradnji s Nine Inch Nail i Guns n Roses), gitaristom Lyleom Workmanom iz Tex-Mex The Last Bandoleros i, naravno, Stingom kao basistom.

I što smo dobili? Uvodna "I Can't Stop Thinking About You" odmah poručuje: Police no 2. Poletni "rocker" se naime izravno naslanja na "Synchronicity" kojem je dodano malo amerikanizirajuće" rockerske arome.

I tipičnim "drajvom" kojim je stari Stingov band punio stadione i tipičnim Stingovim ubojitim refrenom kojeg nije teško zamisliti u zbornoj izvedbi prepunog stadiona. "50.000" bi s gitarskim uvodom i gitarom Lylea Workmana mogla biti i novi singl Toma Pettyja & Heartbreakersa no opet je refren sa stingovskim timbrom, "Down Down Down" je ponovni ulazak u stari prostor Policea (obratite pažnju na "summerovsku" gitaru) no s različitim melodijskim sklopom a "One Fine Day" podsjetnik na materijal sa "Mercury Falling".

"Pretty Young Soldier" - sa zanimljivim gitarskim dionicama - vuče korijene u brit-folkerskoj tradiciji (kojoj je izravna posveta laganica "Heading South On The Great North Road") no s naglašenijim ritmom i "rockerskijom" izvedbom dok je "Petrol Head" novi zagrljaj nabrijanog američkog "bazičnog" rocka i baštine Policea.

"If You Can't Love Me" jedna je od solidnih - "čisto" i bez mnogo lickanja aranžiranih i produciranih - balada koje, s pogledom prema "Ten Summoner's Tales", dominiraju drugim dijelom albuma. U paketu laganica najbolji je trenutak odlična "Inshallah". Snimljena u dvije verzije što je još više gura uz bok "They Dance Alone".

Uz bonuse poput koncertne rockabilly/Tex-Mex verzije "Next To You", solidnim "rockerima" i folkom ogrnutim baladama Stingov "povratnički" pop-rock album zaslužuje dobru prolaznu ocjenu. Hrpa "radio friendly" materijala nesumnjivo je i dobar razlog za turneju, pa Stinga s malim potentnim combom studijskih najamnika s kojima je i odradio album, svakako valja uskoro očekivati "na cesti"

Naslovnica Parangall