Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

ERIC CLAPTON I Still Do

Izvođač: ERIC CLAPTON
Album: I Still Do (Bushbranch/Surfdog)
Ocjena: ***1/2

Dvadeset treći samostalni album Erica Claptona znakovita naziva "I Still Do" objavljen je na vlastitoj diskografskoj etiketi u produkciji znanog Glyna Jonesa (s kojim je surađivao i na čuvenom "Slowhandu"). Kao kolekcija blues standarda i novih autorskih brojeva, "I Still Do" ne donosi većih iznenađenja, što – u biti – nije loša vijest.

Naime, Claptonovo umijeće u revizijama vremešnih standarda bluesa odavno je već opće mjesto. Omiljenom repertoaru blues klasika (poput "Stones In my Passway" Roberta Johnsona i "Cypres Grove" Skipa Jamesa) ovaj je put pridružio i svoje izvedbe J.J. Calea (riječ je o skladbama "Can't Let You Do It" i "Somebody's Knocking") i Boba Dylana ("I Dreamed I Saw St.Augustine").

Prve dvije su svojevrsna kopča s prethodnim projektom "The Breeze", kojim je predvodio ekipu koja je odala počast preminulom J.J. Caleu, a "St.Augustine" – u ruhu "cooderovskih" country-tex mex-R'n'B stilizacija – novi dokaz uspješnih posvajanja započeto još Marleyjevom "I Shot The Sheriff".

Novi Claptonovi autorski brojevi su, dakako, do srži natopljeni bluesom. "Spiral" je na tragu Claptonovih AOR klasika iz sedamdesetih i osamdesetih, a "Catch The Blues" pospana iliti laid-back "caleovska" blues laganica u diskretnom latino-grooveu. Uredno i uhu ugodno ljetno glazbeno "štivo".

Naslovnica Parangall