Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

TAVITJAN BROTHERS Play Classics

parangall

Izvođač: TAVITJAN BROTHERS
Album: Play Classics (Croatia records)
Ocjena: ****

Najbliži srodnik projektu "Play Classics“ nedavno je objavljen album jazzy covera J.S.Bacha Matije Dedića i Darka Jurkovića Charleya. Braća Tavitjan - znani bubnjar Garo (kojeg većina pamti kao izvornog člana Leba & soli) te klavirist Diran - uz pomoć basiste Gorana Gesovskog, posegnuli su za naramkom standarda "klasike“ i "preveli“ ih na jazz. Izbor je bio itekako pametan jer, ako ćete, Ravelov "Bolero“ koji otvara album kao da je svojim repetitivnim i prepoznatljivim "frazama“ idealan za jazzerske dogradnje i improvizaciju.

Ni Tavitjani nisu mogli preskočiti Bacha - koji se očito ponovo "nosi“ - odabravši još jedan evergreen: "Badinerie“ iz suite no.2 koja je izvornik namijenjen gudačima i flauti vješto prevela u jazz brzac za trio davši francuskom plesu (kojeg je Bach unio u barokni rukopis) i dašak latino jazz stilizacija. Chopinova "Etida op.10 No.3“ još je jedno opće mjesto "popularne“ klasike kao i Mozartov "Rondo alla Turca“, Hačataurijanov "Ples sablji“ (kojeg je odavno snimio i rocker Dave Edmunds sa svojim Rockpilleom), Lisztova dramatična "Mađarska rapsodija“ No.2 ili Čajkovski (dakako izbor je "Jezero na mjesečini“)...

Kao bonus album je pak ponudio Chopinov "valcer“ Op.64 No.2. zaokruživši zgodno selekciju brojeva/tema koju se može naći na stotinama kompilacija popularne klasike ili easy listeninga. Ovog puta stigle su u svježem izdanju, obrađene zavidnom pažnjom jazzera koji su znali što rade davši svoju viziju bez vrijeđanja ili nipodaštavanja izvornika.

Naslovnica Parangall