Mišljenja Parangall

Parangall

DEAD WEATHER Dodge And Burn

Izvođač: DEAD WEATHER
Album: Dodge And Burn (Third Man Records)
Ocjena: **** ½

Dogodi li vam se kojim slučajem da ste odmah nakon preslušavanja Eagles Of The Death Metal pustili skladbu “I Feel Love”, uvodni broj s novog albuma The Dead Weather, može vas lako strefiti misao da je riječ o istom projektu, no s drugim vokalistom.

Jer tretman gitare s notom glam-rock-metala (gitarist Dean Fertitam je, uostalom, Hommeov kolega iz Queens Of The Stone Age), bluesy vokal i zeppelinsko (iliti – bonhamovsko) lupanje bubnja koji svira Jack White, imaju istu krvnu grupu kao i dio skladbi s albuma “Zipper Down” Eagles Of Death Metal. “Buzzkill(Er)” je posebno zanimljiv sa svojim uvodom a la Television i sjajnom gitarom ispod koje – u zeppelinovskom broju, no s duhom ranih osamdesetih – “rastura” bubanj.

Navlas isti recepti uspješno se razvlače cijelim albumom uz sjajne izvedbe pjevačice Alison Mosshart te lucidna miješanja žanrovskih predložaka pokupljenih iz različitih vremenskih kapsula. Pa “Let Me Through” ima nešto i od “Nutbush City Limits”, ima strukturu blues teme s mnogo metalne grmljavine, dok je balada “Three Dollar Heat” (opet sa sjajnim bubnjem i gitarom) broj u kojem se s naglim ubrzanjima, izmjenom vokalnih dionica između Whitea (u hip-hop narativu) i Alison Mosshart, događa mnogo više toga nego na cijelim albumima brojnih prvoligaških imena s rock scene.

“Lose The Right” je izravan ulazak u prostor hard-bluesa Jimmyja Pagea i Zeppelina (nešto što White itekako dobro znade) uz sjajne “purplovske” orgulje i neočekivane Whiteove timbalese koji mirišu na latino stilizacije. Uzgred, raspojasani timbales sljubljeni uz reske ulete gitare javljaju se i u “Mile Makers”.

“Rough Detective” je pak moćna metal-hip-hop stilizacija s vokalnim dionicama Whitea i Mosshartove, “Open Up” novi zeppelinovski komad s riffom koji mora uplašiti malu djecu, a “Be Still”, “Cop And Go” te “Too Bad” – fascinantan trolist dijaboličnih tema s “krimi” tematikom i senzacionalnom zvukovnicom. Album zaključuje veličanstvena klavirska balada “Impossible Winner” kao neočekivani, no sjajni finale velikog albuma. Po osobnom sudu, i najboljem u opusu ovog superbanda.

zlatko gall
Naslovnica Parangall