Mišljenja Librofilija

Librofilija

Ivica Ivanišević

Jurnjava serpentinama

Librofilija

Greer Hendricks i Sarah Pekkanen neobičan su spisateljski par. Prva je dama autorska debitantica, a druga prekaljena veteranka. Veže ih, pak, dugogodišnje prijateljstvo i plodna suradnja. Kakva? Sve donedavno Greer je bila karijerna književna urednica koja je u svojstvu izdavačke "babice" pomogla poroditi desetke, ako ne i stotine knjiga, pa među njima i sedam Sarahinih. Upravo njoj može zahvaliti što je s uredničkog kolosijeka skrenula na autorski. Ova bivša novinarka, a potom uspješna autorica, čija su samostalna djela dosegnula visoke naklade i zabilježila mnoge prijevode, uspjela ju je nagovoriti da se barem nakratko ostavi nadzorničkog posla i zajedno s njom prihvati autorskog. Rezultat njihove pustolovine a quattro mani nosi naslov "Ona između nas". U manje od godinu dana, koliko je prošlo od publiciranja izvornika, izdavačka prava na ovaj libar prodana su u tridesetak zemalja, a tvrtka Stevena Spielberga otkupila je prava na filmsku adaptaciju i pisanje scenarija povjerila autoricama. Osim što su odradile tu narudžbu, Greer i Sarah u međuvremenu su napisale još jedan roman, koji bi trebao biti objavljen u siječnju sljedeće godine.

Sve u svemu, "Ona između nas" je, dok si kazao keks, postala ne samo hit, nego skoro pa izdavački fenomen koji je svojim autoricama, otprije uspješnim profesionalkama u dvjema izdavačkim nišama, promijenio živote, naravno, nabolje. Pa vrijedi li roman, čiji hrvatski prijevod potpisuje Miloš Đurđević, tolikog publiciteta i tolikih para koje su se oko njega zavrtjele? Da ne bih okolišao i vrdao, odmah i s punim uvjerenjem odgovaram: da. Ali bih tome rado dodao i sljedeću opasku: svim prigovorima unatoč.

Libar Hendricksove i Pekkanenove isfrustrirat će svakog recenzenta. I ne samo njega. Čovjek ne mora biti profesionalni čitatelj da bi osjetio nelagodu, odnosno nervozu pred činjenicom da je o ovoj knjizi prokleto teško govoriti ljudima koji je još uvijek nisu pročitali ako baš niste do te mjere zločesti da im otkrivanjem raspleta želite pokvariti gušt. Nominalno, radi se o psihološkome trileru koji bi trebao od prve do posljednje stranice raspirivati ako ne baš jezu, a ono barem strah. Ovaj libar to i čini. A visoku temperaturu održava stalnim, oštrim i naglim skretanjima u pripovjedne okuke, gradeći očekivanja od publike da bi ih potom ne samo iznevjerio, nego im se još i narugao.

"Ona između nas" započinje kao ispovijed ljubomorne žene koja pokušava sabotirati novi brak svog bivšeg partnera. I to je sve što vam smijem reći. Ili skoro sve. Dobro, hajde, reći ću vam i to da se ovdje ne radi o tipičnome ljubavnom trokutu, nego prije o vrlo osebujnome, da ne kažem kinky četverokutu. A drama tih likova – locirana na Manhattan i newyoršku suburbiju u kojoj žive pripadnici visoke srednje klase i još bogatiji - zapliće se i usložnjava u ambijentu nepodnošljive kapitalističke kompeticije koja se napucava doslovce od vrtića do groblja.

Prava je šteta što je tako inventivno i spretno konstruiran roman ispisan ziheraškom rukom, odnosno rukama autorica koje su pošto-poto htjele ostati ušančene u bestsellerskoj ladici, na sigurnome terenu komercijalno provjerene spisateljske matrice, pa nijednom nisu pale u iskušenje da light prozu chick-litovskog duha pretvore u punokrvnu hard-boiled literaturu s malo više ambicije i stilističkog šmeka.

Naslovnica Librofilija

VIŠE IZ RUBRIKE