Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

LJUBAV I PODZEMLJE Maffia Mia: mafijaši komedijaši pjevaju i plešu

FILM: Ammore e Malavita; mjuzikl; Italija, 2017.; REŽIJA: braća Manetti; ULOGE: Claudia Gerini, Serena Rossi; OCJENA: *** 1/2

Gangsterski mjuzikl 'Ljubav i podzemlje' stiže u kino kao konkurencija za film 'Mamma Mia 2'. Posljednji uradak braće Manetti zamišlja život u ritmu muzike za FMFS i jedan je od onih simpatičnih 'feel good' mediteranskih filmova zbog kojih je ovaj festival izvorno pridobio (širu) publiku.

Konkurencija za iznimno gledani mjuzikl “Mamma Mia: Here We Go Again“ stiže ove nedjelje iz Italije u Ljetno kino “Bačvice“. Talijanski gangsterski mjuzikl “Ammore e Malavita“, premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split, svojevrsna je “Maffia Mia“. Posljednji uradak braće Manetti, Antonija i Marca (“Song e Napule“), zamišlja život u ritmu muzike za FMFS i jedan je od onih opuštenih, simpatičnih, “feel good“ mediteranskih filmova zbog kojih je ovaj festival izvorno pridobio (širu) publiku.

Publika je evidentno guštala u filmu “Ljubav i podzemlje“, premda ga na koncu ipak nije pretvorila u apsolutna favorita s najvećom ocjenom. No, “Ammore e Malavita“, na engleskom “Love And Bullits“, mogao bi postati favorit fanova “Mamma Mia 1&2“, ali i ljubitelja “camp“ estetike. “Campovski“ odmak filma evidentan je u uvodnoj sekvenciji, s glazbenom numerom u izvedbi leša unutar lijesa. To je nesretnik koji je preuzeo mjesto u kapsilu umjesto ranjena mafijaša don Vincenza (Carlo Buccirosso) kako bi ovaj, pogođen u stražnjicu, mogao pobjeći iz Napulja i napustiti mafijaški život.

Nekome će možda pjevanje veselog mrtvaca, “dead ringera“ don Vincenza, biti “too much“, no tko pjevanjem prođe kroz uvodni muzički broj, a da zlo ne (po)misli, spreman je na ostatak filma koji s puno parodije, ironije, pa i filmofilije pristupa gangsterskom (mafijaški klasici), glazbeno-plesnom (“Flashdance“), čak i akcijskom žanru (“Bondovi“), ubacujući, usput, “poetiku“ telenovela u njihovu stereotipiju, odnosno pozivajući se na tradiciju napuljske “sceneggiate“ ili glazbene sapunice.

Donna Maria (Claudia Gerini), supruga don Vincenza koja će zbog “smrti“ muža naricati kao da je u Napulj dospjela iz meksičke sapunice, nadahnula se planom za lažni sprovod iz uvodne sekvencije Bond-filma “Samo dvaput se živi“ sa Seanom Conneryjem. U “Ljubavi i podzemlju“ samo dvaput se živi, umire i ljubi. Ljubavni zaplet započinje u trenutku kad Vincenzo dospije u bolnicu na tretman zbog metka u stražnjici i medicinska sestra Fatima (Serena Rossi) posvjedoči da nije mrtav.

Zadatak da je smaknu dobiju Vincenzovi tjelesni čuvari i plaćene ubojice Rosario (Raiz) i Cira (Giampalo Morelli). Međutim, kvaka je su Cira i Fatima bili momak i cura u mladosti, stoga se plaćeni ubojica meka srca daje u bijeg sa njom posut mecima. Hrvatski, engleski i talijanski naslov filma precizno navješćuju satirična i razonodna stremljenja braće Manetti – ljubav, meci i “malavita“, tj. organizirani kriminal, podzemlje. “Ammore e Malavita“ je lociran u mafijaški milje grada kojim dominira zloglasna Camorra, no film je dijametralno suprotan od mračne “Gomorre“ i ustvari zbija šale s podzemnim svijetom, najviše u pjesmi o “ultimativnom turističkom iskustvu“, odnosno džeparenju u Scampiji, koju pjevaju američki turisti.

To je najduhovitija pjevna i plesna numera “Ljubavi i podzemlja“, koreografirana s namjernim pomakom prema komediji, a titula (daleko) najbolje pripada talijanskom karaoke “coveru“ hita “What A Feeling“ iz filma “Flashdance“ (“L'amore ritrovato“) u izvedbi Fatime kad u bolničkim hodnicima sretne Cira. Rekli bismo da je akcijska koreografija dojmljivija od glazbeno-plesne sa stihovima koji su tu da likovi opjevaju nesretne ljubavi ivlastitu smrt, makar također izvedena u neozbiljne svrhe, parodirajući nemoguće scene Bond-filmova i usporene pokrete prilikom “slow motion“ leta junaka i metaka karakteristične za akcijsku kinematografiju osamdesetih i devedesetih.

Giampalo Morelli je neloš, makar preozbiljan romantično-akcijski junak, Serena Rossi vokalno srčana i tjelesno jako seksi u ulozi Fatime, a Carlo Buccirosso komičan kao don Vicenzo. Pa ipak,“Ammore e Malavita“ svima ispred nosa krade Claudia Gerini. Talijanska glumica s međunarodnom karijerom (“Pod suncem Toskane“, “Pasija“, “John Wick 2“) daje si maksimalnog oduška u ulozi žene gangstera i apotekarski precizno pogađa omjer strastvene poznavateljice mafijaških i Bond-klasika te ljubiteljice generičkih sapunica od kojih je smućkan koktel braće Manetti.

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE