Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

MALI VELIKI SVIJET Draga, smanjio sam odrasle

FILM: Downsizing; SF komedija; SAD, 2017.; REŽIJA: Alexander Payne; ULOGE: Matt Damon, Hong Trau; DISTRIBUCIJA: Blitz; OCJENA: ***

'Mali veliki svijet' je SF komedija za velike gledatelje.Prva polovica filma je sjajna minijatura dok Payne vizualizira proceduru smanjivanja i gradi futuristički svijet blizak današnjoj Americi ciglu po ciglu. No, problem je što ne zna što bi točno s tim svijetom jednom kad ga izgradi.

Strani distributer zatražio je povlačenje novog filma Alexandera Paynea iz hrvatskih kina nakon komercijalnog kraha u Americi. “Downsizing“ ili “Mali veliki svijet“ imao je datum premijere (1. ožujka) i titlovani foršpan koji se vrtio u kinima, ali Paramount ga je skinuo sa zimskog kinorepertoara i plasirao nedavno samo u “online“ videoteke. Studio je izveo “downsizing“ i “smanjio“ film s velikih na male ekrane. No, dobro da je jedna hollywoodska “A“ kompanija uopće podržala ovakav neobičan “high concept“ srodniji neovisnoj, “low budget“ produkciji s Charliejem Kaufmanom iza kamere ili u svojstvu scenarista, eventualno unutar animacijskog studija Pixar.

Kaufman bi vjerojatno napravio bolji “Downsizing“ od Paynea, majstora malih-velikih filmova o malim ljudima (“Stranputica“, “Nebraska“) koji se našao na dosad neistraženom terenu satiričkog SF-a. Istina, Payne je karijeru zarolao satirom (“Izborni dani“), no prije “Malog velikog svijeta“, sušte suprotnosti budžetski skromnoj, crno-bijeloj “Nebraski“, nije bio vičan visokokonceptualnoj znanstvenoj fantastici garniranoj specijalnim efektima “Ant-Mana“ i neskromnom proračunu većem od svih njegovih dosadašnjih ostvarenja zajedno. Pazite premisu…

Kako bi spasili Zemlju od prenapučenosti, zagađenja i sličnih boljki, norveški znanstvenici iz bliske budućnosti dosjetili su se ideje da minimiziraju čovjeka na nekih 12 centimetara, samim time i reduciranje svega što pogoduje uništenju planeta (manje zauzetog prostora, iscrpljenih resursa, proizvedenog otpada…). Unutar deset godina “downsizing“ ili smanjivanje se komercijalizira i zavlada Amerikom s obzirom na osobne pogodnosti i spašavanje sebe, ne planeta, od kupnje kuće do odlaska u mirovinu.

Payne uživa u satiriziranju “američkog načina života“ koji biva stavljen ispred spašavanja planeta i gradi futuristički svijet blizak današnjoj Americi ciglu po ciglu (naravno da postoje podjele, nejednakosti i diskriminacije i u novom malom društvu, od američkih kućerina do hispanskih slamova). Problem je, međutim, da Payne ne zna što bi točno s futurističkim svijetom jednom kad ga izgradi. (Pre)ambiciozni filmaš je puno toga htio kao koscenarist, ali malo toga realizirao kao redatelj.

“Downsizing“ je, recimo, postavio intrigantnu temu sukoba malešnih i “normal size“ ljudi, slušamo i vijesti o posljedicama smanjivanja na američku ekonomiju, no sve to ubrzo biva stavljeno sa strane, jednako kao i strah od “malih terorista“. Odlična centralna ideja se oko polovice počinje trošiti ili, još gore, račvati na više kolosijeka nakon čega nefokusirani film ispada iz tračnica s vagonima tek načetih pitanja i nerazrađenih ili nedorečenih odgovora o opstanku čovječanstva (minijaturna Noina arka u Norveškoj).

Ipak, prva polovica “Malog velikog svijeta“ je sjajna minijatura dok Payne vizualizira medicinsku proceduru smanjivanja i sve što ide uz to na primjeru protagonista Paula Safraneka (Matt Damon) kojeg će u njegovom filmu zasjeniti ostali sporedni likovi, Dušan Mirković (Christoph Waltz), Konrad (Udo Kier) i napose Ngoc Lan Tran (Hong Trau), vijetnamska politička aktivistica za kaznu smanjena u Vijetnamu i u kutiji za TV prošvercana u SAD, gdje radi kao čistačica i pomaže sirotinji.

Budućim minijaturnim ljudima, novim žitelja Leisurelanda, vade se zlatni i plombirani zubi jer bi im glava eksplodirala u procesu “downsizinga“, a divovske medicinske sestre dezinfekcijskom špatulom prebacuju friško smanjene pacijente pod narkozom s dimenzioniranih kreveta na malešna nosila. Prodiranje velikog svijeta u mali (potpisivanje glomaznih papira za razvod) režirano je blockbusterski umješno da bi Payne mogao dobiti gažu na “Ant-Manu 3“.

Premda, redatelj ne poseže za spektaklom SF komedije “Draga, smanjio sam djecu“, tipa da će se baviti opasnostima smanjivanja, odnosno da Paula i ostale “palčiće“ napadaju škorpioni ili da zamalo budu pojedeni za doručak kad upadnu u posudu mlijeka s pahuljicama. U tom vidu Payne se izborio za autonomiju i snimio film za velike gledatelje, za što mu treba dati kredita. “Mali veliki svijet“ je “Draga, smanjio sam odrasle“, a mogao je lako biti “Draga, smanjio sam djecu 4“.

Hong Chau za Oscara

Hong Chau je najbolja u filmu s barem jednom scenom za glumačko anale. Ciljamo, jasno, na scenu kad govori o odlasku u Norvešku. Oscar nominacija za sporednu ulogu mogla joj je biti uručena.

Naslovnica Cinemark