Mišljenja Cinemark

Cinemark

ĆAĆA Kad se ćaća sjekire laća

Film: ĆAĆA; Hrvatska, 2011.
Režija: Dalibor Matanić
Uloge: Judita Franković, Iva Mihalić
Distribucija: Continental
Ocjena: *** ½

Produktivni tempo Michaela Winterbottoma čvrsto drži Dalibor Matanić i počasti nas barem jednim dugometražnim filmom godišnje. Prošle godine bila je to “Majka asfalta“, ove – “Ćaća“. Sve ostaje u obitelji, čini se, ali i u Lici. Matanić se vratio na poprište “zločina“, mjesto gdje je snimio prilično kontroverzno “Kino Lika“. Njegov novi film ponajbolje je režiran naslov Nacionalnog programa Pule 2011. (“pozlatio“ se Arenom za režiju) i svakako top-tri ovogodišnje domaće produkcije (iza “Kotlovine“ i “Jozefa“).

To je komorni, minimalistički (četiri lika, jedna lokacija) spoj obiteljske drame, psihološkog trilera i horora sa stilom i atmosferom, odlično snimljen kamerom Vanje Čermula koja škrtost dijaloga nadoknađuje bogatstvom slike i ekspresivnih lica glumica - napose Ive Mihalić - od mutnih “back“ do čistih “for“ planova i krupnjaka. Nakon “Kina Lika“ Matanić, dakle, opet odvodi publiku u eksterijer “žive pustare“, ovaj put pokriven debelim snijegom.

Dvije sestre (vrlo dobre Judita Franković i Iva Mihalić) i momak jedne od njih (solidni Igor Kovač) odlaze u Liku u posjet “ćaći“, koji je “sve razjeb'o“, kako bi se raščistile obiteljske tajne, zaliječili ožiljci i možda iskupili grijesi prošlosti. Odnosi u njihovoj obitelji su nategnuti, trzavice među sekama vidljive. Doznajemo kako “ćaća“, blago rečeno, nije bio dobar prema kćerkama i materi (zlostavljanje je implicitno naznačeno), pa je izlaz od problema potražio povlačenjem u gluhu zabit, jer “najlakše je pobjeći“.

Da je osamljenost učinila svoje, očito je kad se pojavi ćaća staklenog pogleda i snježnobijele brade (vazda pouzdani Ivo Gregurević). Skladni smiraj predivne bijele prirode suprotstavljen je unutarnjem mraku i divljem nemiru likova koji se, podvođeni rakijom, upuštaju u razračunavanje (najprije verbalno, pa i fizičko), ubijanje u doslovnom i prenesenom smislu.

Ćaća će se sjekire latiti kad mu oko kroz prozor uhvati jednu od sestara u vrućem seksualnom klinču s momkom druge seke, dok će na kraju raditi i (kćerkin) kuhinjski nož kako bi očev “zločin“ upario “kaznom“. Snažno ozračje jeze i klasični žanrovski toponimi (sjekira, izolacija…) sugerirali su potencijalno otkliznuće u čisti “slasher“ horor.

No, Matanić se, nažalost, nije usudio otići “do kraja“ da bi njegov uradak postao svojevrsni lički “Očuh“. “Ćaća“ je ostavio vidljiv trag u snijegu žanrovske hrvatske kinematografije, a mogao je zaorati puno dublju brazdu.

Iva Mihalić: Glumci su sudjelovali u stvaranju filma

Koliko je scenarij “Ćaće“ bio čvrst, a koliko se improviziralo, odnosno koliko je Matanić davao smjernice i odrednice likova, a koliko su glumci uspjeli iznijeti svoje zamisli, pitali smo zvijezdu filma Ivu Mihalić, ovjenčanu Zlatnom arenom za najbolju sporednu ulogu.

- Imali smo, zapravo, samo scenosljed bez raspisanih dijaloga, dijaloge smo stvarali sami. Dado nam je davao odrednice za smjer u kojem je htio da scena ide. Imali smo puno prostora za stvaranje likova i ostvarivanje vlastitih zamisli vezanih za likove i priču.

Naravno, Dado je imao zadnju riječ, ali divno je bilo da cijelo vrijeme svi aktivno sudjelujemo u stvaranju, mozgamo, razbijamo glavu sa zadacima koji su stavljeni pred nas – izjavila nam je Iva.

Judita Franković, nova redateljeva muza?

Je li Matanić pronašao novu muzu u Juditi Franković, potencijalnu nasljednicu Leone Paraminski, pokazat će vrijeme.

No, činjenica jest da je ovo drugi film zaredom u kojem je redatelj angažirao zanimljivu glumicu – pred njegovim objektivom prethodno se našla u “Majci asfalta“.

Dalibor Matanić bi rado horor o Vragu

Matanić kaže kako je razmišljao o tome da “baš povuče 'Ćaću' prema žanru strave“, ali onda je “shvatio da ga ga taj žanr, zapravo podžanr slashera (koljačkog horora), kao gledatelja i redatelja uopće ne zanima“, zato jer je “riječ o velikoj količini klišeja“.

Inače, Mataniću su najdraži horori o “nečem nepoznatom kao što je Vrag“ i jedan takav film bi rado snimio.

Naslovnica Cinemark