Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Crkva drumom, HDZ šumom

Biskupi u svojim uskrsnim porukama i čestitkama nigdje nisu spomenuli famoznu konvenciju, ali su svi na nju mislili. Kardinal Josip Bozanić, čestitajući premijeru, izražava nadu da će Kristovo svjetlo obasjati institucije.

Na misi je u katedrali govorio o ideologiji po mjeri manjine, a na štetu većine, o prorocima novoga poretka koji nagovješćuju raj na zemlji, kao što su ga nagovješćivale propale ideologije dvadesetog stoljeća. Spomenuo je još o onima koji bi mijenjali naravnu strukturu čovjeka, kao i o onima koji ne poštuju ljudsko biće od začeća do smrti.

Marin Barišić, ističući posebno ulogu žene i majke u društvu, naglašava nasilje nad prirodom muškarca i žene, rastakanje čovjeka, braka i obitelji, "samostvaranje novog čovjeka". Dva Puljića, onaj sarajevski i ovaj zadarski, kao i dubrovački biskup Uzinić ili sisački Košić, bili su na istom tragu. Poruke su bile jasne, nedvosmislene. Pametnima dovoljne, unatoč silnim naporima pojedinih medija da iz njih izvuku samo ono što njima odgovara.

Katolička crkva je već dulje vrijeme izvrgnuta nesmiljenoj kampanji u kojoj se stalno izvlače i navlače slučajevi pedofilstva, licemjerja i raskošnosti. Pravi razlog je u nečemu drugom.

Crkva je svojom filozofijom altruizma, suzdržanosti, mira, odricanja i solidarnosti najveći oponent globalnim težnjama prema dominaciji, ratu, prisvajanju, egoizmu, razuzdanosti, hedonizmu. Te globalne kampanje imaju snažnog odjeka i u našoj zemlji i u nizu medija i u političkim strukturama. Oživljen je borbeni ateizam iz 1945. i kasnijih godina.

Na Veliku srijedu sudionici procesije na zagrebačkoj Knežiji poliveni su s balkona kantom vode. A "Ateisti i agnostici Hrvatske" na svoj Facebook stranici pozivali su građane da ih dočekaju kalašnjikovima, vrelim uljem i vodom. Ovaj put ta stranica nije bila blokirana.

Novo je u cijeloj ovoj priči razlaz Crkve u Hrvata i HDZ-a kao vodeće stranke demokršćanskog usmjerenja, koji su, kako se s pravom vjerovalo, od devedesete živjeli, tek s povremenim trzavicama, u sretnoj simbiozi, međusobnom suglasju i pomaganju. Sada je Crkva krenula drumom, a HDZ šumom, a može, ako baš netko hoće, i obrnuto.

Puklo je na Istanbulskoj konvenciji i njezinoj rodnoj teoriji koja je za Crkvu duboko načelno, a za HDZ tek tehničko pitanje.
Vrh HDZ-a, svjestan svih rizika koje donosi spomenuti razlaz i rascjep, pokušava sanirati ranu. Zato je Milan Kujundžić ničim izazvan najavio, pa onda, suočen s kritikama, "pojasnio" svoju izjavu kako će u izradi novoga zakona o pobačaju sudjelovati i Crkva.

Prava predstava odigrala se na Uskrs, u zagrebačkoj katedrali i ispred nje. Tamo je nonšalantno, s malim sinom u naručju, došetao premijer Andrej Plenković. Sobom je poveo i Zvonka Kusića, predsjednika Akademije, i Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora, da bi se nakon mise svi skupa fotografirali s Bozanićem. Jeftini trikovi dostojni Krešimira Macana, koji će malo koga zavesti ili impresionirati.

Naslovnica ad hoc