Kulturatalent i strpljenje

Živi fragmenti staklenih mozaika trogirske umjetnice Marije Halbarth u Francuskoj alijansi u Splitu

Piše Gordana Dragan

Trogirska slikarica Marija Halbarth prvi put se predstavila u Splitu izložbom mozaika "Živi fragmenti mog staklenog svijeta“, otvorenoj do 12.prosinca u prostoru Francuske alijanse u Marmontovoj ulici.

Rano je odabrala slikarstvo kao autentični preslik svog stvaralačkog djelovanja i standardizirani duhovni okvir u kojemu se mogla iskazati, ali su je životni kovitlaci nakon srednje umjetničke škole spriječili da to bude njezin profesionalni poziv. Umjetničke avanture prihvatila se prije pet godina slijedeći svoje skrivene osjećaje i strasti u formama i bojama.

- Slikanje je ostalo stalni i nepresušni dio njezine intime, svojevrsna duhovna čežnja koja će nakon duge pauze doživjeti nove trenutke ganutljivog dodira sa svijetom u kojemu nije više klonula na putu do istine i zrele umjetničke inspiracije potaknute talentom i prkosom, istaknuo je Tonći Šitin, likovni kritičar predstavljajući njezine radove.

- Marija se mudro i odlučno suočila sa svojim likovnim mogućnostima opredjeljujući se sasvim radno i predano za autentičnu stvarnost i njezine refleksije na struje svijesti svjesna kako ni jedna spoznaja nije konačna i kako nas svaki kreativni posao tjera na postizanje boljih rezultata. Jedino iznenađenje bio je odabir stare i složene slikarske tehnike mozaika, pomno složenih stakalaca kojima se dobiva privlačna slika ili dekoracija, vrijedna u umjetničkom smislu ili kao uporabni predmet, kazao je Šitin.

- Marija u maloj sobici s pogledom na južne trogirske zidine i šumu jarbola zanjihanih jedrilica, radi u gotovo okamenjenoj tišini, oko nje su šareni morski oblutci, križevi i mistični portreti svetaca, sitni ukrasni predmeti, stare slike i ornamenti tugaljive nemoći, veći prizori ženskih likova i položenih buketa, kao da je u tom visokom kavezu sudbinski stopljena sa svojim djelom i likovima s kojima ispovjedno razgovara, nastavio je Šitin.

Zaključio je kako se registar tema na njezinim mozaicima stalno uvećava, te da oni s vremenom postaju zatvoreni i autoreferencijalni, kao da se ona sama skriva iza pejzaža i likova od stakla.

- Posjetiteljima izložbe ne preostaje ništa drugo nego da se dive jednom talentu, ljepoti kolorita, tonskom modeliranju, harmoničnim kompozicijama, poručio je Tonći Šitin.

- Kada sam vidio radove, ostao sam doslovno zapanjen te sam odlučio da djelić njezina bogatog opusa koji se idealno stapa s intimnim ozračjem ovog ambijenta koji je napojen kulturom i umjetnošću upozna i splitska javnost, rekao je Gerard Denegri, potpredsjednik Alijanse izrazivši Mariji Halbarth duboko poštovanje kao ženi i kao umjetnici.

 

Crtica o umjetnici

Marija Halbarth, rođena Čurkov u Kaštel Novom 1947. godine završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Splitu. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi, a prvu samostalnu imala je lani u Muzeju grada Trogira. Radovi joj se nalaze u privatnim zbirkama i nekim javnim prostorima širom Hrvatske i u inozemstvu

#MARIJA HALBARTH#FRANCUSKA ALIJANSA