KulturaPJEVAČICA NA KORAK DO GLUMICE

Zaljubljena sam u Aladina još od djetinjstva, jedva čekam da čujete moju Jasminu, a nakon ove glasovne uloge mogu se zamisliti u nekom mjuziklu a la 'La La Land', govori Franka Batelić

Piše Marko Njegić
Franka_Batelic

Franka Batelić je dosad izvodila pjevne dionice na hrvatskoj sinkronizaciji animiranog filma "Vrlo zapetljana priča". No, osim što će otpjevati glavnu pjesmu nadolazeće igrane verzije crtića "Aladin", "The Whole New World", Franka je vokalno utjelovila glavni ženski lik filma – princezu Jasminu. Na taj način ispunili su joj se snovi budući da je izvorni "Aladin" njezin najdraži animirani film ikad.

Zašto baš "Aladin", a ne recimo "Mala sirena" ili "Ljepotica i zvijer" iz tog zlatnog Disneyjevom perioda? Što te je toliko privuklo njemu?

- Mama i tata su mi donijeli videokasetu negdje tamo 1995., 1996. godine i ta ljubav je od tada povijest (smijeh). Znam na pamet svaku scenu i svaki dio pjesme, na talijanskom, ahahaha. Za “Aladina” me vezuju najljepša sjećanja iz djetinjstva i ne znam zašto je baš taj crtic ispao TAJ poseban za mene. Ali, pjesma “The Whole New World” je najljepša skladba ikad skladana za crtiće i zaista je bio poseban osjećaj otpjevati ju na hrvatskom.

Koje novije crtiće voliš?

- “Fantastični gospodin Lisac”, “Avanture male Chihiro”, “Wall-E”, “Tajni život ljubimaca”... Ima ih (smijeh).

Kako gledaš na igrane verzije animiranih klasika koje postaju trend ("Pepeljuga", "Knjiga o džungli", "Ljepotica i zvijer", "Dumbo", "Aladin", "Kralj lavova”...)?

- Super je da se na taj način i novim, mlađim generacijama približavaju crtići našeg djetinjstva.

Možeš li povući paralelu između pjevanja u crtiću i sinkronizacije? Što je teže?

- Pjevanje je nešto što mi dolazi prirodno, tako da je za mene sinkronizacija svakako bila izazov, jer sam prvi put glumila i posudila glas Jasmini koja nije ona Jasmina iz crtanog filma, već prava, stvarna, “real life” glumica.

Koliko su ti parametri uloge bili zadani od strane studija, a koliko si mogla improvizirati?

- Naravno treba karakterno i intonativno ući u Disneyjev lik i pratiti glumičine ekspresije. Na svojoj koži sam prvi put osjetila koliko je to težak zadatak i jedva čekam sjesti u kinodvoranu i vidjeti i poslušati kako je to sve zajedno ispalo.

Koliko ima Franke u (ovoj) Jasmini i kako?

- Super mi je kako su prilagodili lik Jasmine modernijim vremenima i u ovoj verziji filma Jasmina ima svoj glas, svoj stav i puno izraženije stavove, tako da sam se totalno poistovijetila s njom. A i čut ćete i sami, osim pjesme “The Whole New World”, tu je sada i Jasminina pjesma i, priznajem, dugo nisam pjevala zahtjevniju pjesmu. I jedva čekam da svi čujete.

Jesi li maštala da si princeza kao mala? Što bi mala Franka rekla ovoj Franki da je čuje kao glas Jasmine?

- Kako sam oduvijek bila zaljubljena u Aladina, mislim da bi ona mala Franka bila presretna i skakala negdje po oblacima (smijeh).

A općenito, što bi joj rekla? Jesu li Frankini snovi ispunjeni?

- I više nego ispunjeni. Osim što sam maštala da postanem pjevačica, htjela sam biti i antropolog ili astronaut pa moram razočarati malu Franku po tim pitanjima, hehehehe.

Je li se Franka kao mala zamišljala u ulozi neke glumice?

- O da. Znala sam se obući u maminu ili tatinu odjeću i paradirati po stanu satima zamišljajući da sam neki lik iz crtića ili filma (smijeh). Obožavala sam Harryja Pottera pa se puno i čarobiralo po kući.

A danas?

- Velika mi je želja glumiti, pjevati i plesati u mjuziklu. I radit ću na tome da se jednog dana okušam u tome (smijeh).

Planiraš li dalje nastaviti u glumačkom smjeru? Je li ti možda gluma neostvareni san i je li vokalna uloga korak naprijed, kao i "gluma" u spotovima?

- Mi pjevači, performeri, glumimo i u spotovima, a takvih vještina potrebno je i na pozornici, na svakom nastupu. Obožavam glumu i tko zna, možda će i biti neka prilika da se okušam i u tome.

Možeš li se zamisliti u nekom mjuziklu a la "La La Land”?

- Apsolutno!

Mnoge su se pjevačice okušale kao glumice i snimale ne nužno glazbene filmove, osobito svjetske (Madonna, Whitney, J.Lo, Beyonce, Britney...), ali i kod nas (Severina). Imaš li ti sličnih aspiracija, misliš li da bi mogla biti hrvatska Hailee Steinfeld, recimo?

- Hehe. To definitivno bi bilo loše.

Dakle, ne misliš da bi glazba i film kao dvije ljubavi mogle ići zajedno na duge staze?

- Ja sam prvenstveno glazbenica i note su moja najveća ljubav i nešto čime se želim baviti dok god mi život to dopušta.

Glazbeni filmovi doživljavaju novu renesansu ("Zvijezda je rođena", "Bohemian Rhapsody"...) u svijetu. Misliš li da bi mogli i u Hrvatskoj?

- Treba probati pa vidjeti.

Je li nestrpljivo čekaš da film o Eltonu Johnu “Rocketman" stigne u kino?

- Daaaaa.

Koliko inače voliš filmove?

- Obožavam filmove. Po periodima me love opsesije s različitim žanrovima, ali nekako najviše volim otkriti i pogledati filmove iz manjih, “indie” produkcija.

Imate li ti i Vedran iste filmske ukuse? Koliko često idete u kino i zajedno gledate filmove?

- U nekim točkama nam se podudaraju, hehehe. Imamo ritual odlaska u kino kad god je on u Hrvatskoj, a doma filmove gledamo non-stop.

Živiš na dvije adrese, u Zagrebu i u Moskvi? Možeš li se zamisliti da živiš negdje vani ili si vezana za Hrvatsku?

- Ja si stvorim dom gdje god da me spustite (smijeh). Ali, naravno, moja Istra je uvijek broj 1.

'Bohemian Rhapsody' mrvu draži od 'Zvijezda je rođena'

Pet najdražih filmova?

1. “Život je lijep”, klasik talijanske filmografije. 2. “Pakleni šund”, mislim da ovdje ne treba objašnjenja. 3. “Sve o mojoj majci”, zapravo svi Almodovarovi filmovi, te boje, ti likovi, ti zapleti. OBOŽAVAM. 4. “Izgubljeni u prijevodu”, sladak, jednostavan, obvezno gledanje bar jednom na godinu. 5. “Odrastanje”, noviji film koji mi je totalno ušao pod kožu. 
 


Najdraža filmska uloga neke pjevačice?

- Nekako mi je Whitney Houston u “Bodyguardu” ta. Obilježila je dio mog odrastanja, a “I Will Always Love You” je klasik da većeg nema.

Najdraže pjesme iz nekog filma?

- “I Will Always Love You” svakako, “Somewhere Over The Rainbow”, “Blue Moon”...

Najdraži filmski soundtrackovi?

- Obožavam soundtrack filma “Ponoć u Parizu” Woody Allena, ali i “Vicky Cristina Barcelona”. Moj top-ten ne postoji i bez “Amelie” soundtracka Yanna Tiersena, ali i klasici kao “Casablanca”, “Gospodar prstenova” i “Kum” su nezamjenjivi.

"Bohemian Rhapsody" ili "Zvijezda je rođena"?

- Obožavam Queen! Plesala sam i skakala u stolici za cijelo vrijeme trajanja filma. Naravno “Shallow” i sve pjesme iz “Zvijezda je rođena” su genijalne, ali možda je meni “Bohemian Rhapsody” mrvu draži.

#FRANKA BATELIć