stdClass Object ( [id] => 558986 [title] => Zagrebačka koreografkinja stigla je iz Japana na Sustipan: evo što nam je rekla o spektaklu koji se tamo odigrava [alias] => zagrebacka-koreografkinja-stigla-je-iz-japana-na-sustipan-evo-sto-nam-je-rekla-o-spektaklu-koji-se-tamo-odigrava [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U četvrtak, 2. kolovoza na repertoaru Splitskog ljeta je baletna premijera "Bernstein pleše", a potpisuju je zajedno dva koreografa, ujedno dva ravnatelja: Maša Kolar, zagrebačka koreografkinja i ravnateljica riječkog Baleta, te Igor Kirov, splitski ravnatelj Baleta HNK. Balet HNK Split i Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka tako prvi put u bogatoj povijesti hrvatskog baleta povezuju dva ansambla nacionalnih kazališta radi suradnje, razmjene i inovacije, a sve u čast stogodišnjice rođenja velikog Leonarda Bernsteina, američke glazbene ikone.

Predstava igra još u petak i subotu 3. i 4. kolovoza.

Igor Kirov predstavlja svoj autorski projekt "Pisma za njega", utemeljen na pismima velikog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina koja mnogo govore o njegovoj kompleksnoj osobnosti, njegovim suradnicima, mentorima i drugim njemu bliskim osobama. Djelo prikazuje Bernsteinovu konstantnu borbu između konvencionalnog i nekonvencionalnog, njegovu burnu i kompleksnu seksualnost, beskrajnu radnu energiju, njegov humanizam, toplinu i pronicljivost.

Maša Kolar u svom koreografskom radu "Allegro" koristi probrane Beethovenove simfonije u izvedbi Newyorške filharmonije iz 1968. S obzirom na to da su izvedene pod Bernsteinovom dirigentskom palicom, sjajna su pozadina za apstraktnu viziju autorice o Bernsteinovu identitetu, dirigentskom umijeću i plesnoj dimenziji njegova rada.

Više detalja o predstavi koja će se tri večeri zaredom izvoditi na pozornici na Sustipanu, doznajemo iz razgovora s plesačicom i plesnom pedagoginjom koja se neposredno uoči rada na predstavi vratila iz Japana.

Kako je došlo do ideje o suradnji dvaju nacionalnih kazališta, vas i Igora Kirova?

- Razgovarajući o mogućnostima umjetničkog povezivanja, o dodirnim točkama dvaju baletnih ansambla, te o koprodukcijskim inovacijama naših nacionalnih kazališnih kuća, Kirov i ja osmislili smo ovu suradnju. Misaono, na projektu radimo već godinu dana, a na kreativnoj i zanatskoj implementaciji ideje u tijela plesača i u scenski prikaz radimo posljednja dva mjeseca. Igor u Rijeci s riječkim baletom, a ja sa splitskim. Projektom želimo izraziti poštovanje Bernsteinovu liku te se pridružiti baletnim kompanijama diljem svijeta u obilježavanju stote godišnjice njegova rođenja.

Različite modele koprodukcija trenutačno vidim kao jedinu slamku spasa u postojećem mršavom budžetiranju baletnih ansambla unutar kuća HNK. Balet je specifična grana koja zaslužuje i zahtijeva veći prostor u državnom i gradskom budžetiranju, veću fleksibilnost kadrovske politike i nužnim promjenama vezanim za mirovinski zakon baletnih umjetnika. Ovom i nadolazećim koprodukcijama Baleta želimo proširiti prostor igre i dati mogućnost da iz "elitističke kategorije" preraste u populističku kategoriju.
 

 

Visoka radna etika

Što vama znači Leonard Bernstein?


- Bernstein je ikona. Za mene on nije samo karizmatični dirigent i slavljeni kompozitor, već strastveni stanovnik našeg planeta koji je volio ljude. Bernstein je bio pun ljubavi i vjere u ljudski svijet. Ta njegova karakterna osobina ulijeva utjehu i u moj život, direktno oplemenjuje moj rad, bez obzira na to što više nismo suvremenici. Njegova prvotna životna motivacija je strast prema drugim ljudskim bićima i uvjerenje u dobrobit čovječanstva. Ova danas rijetko viđena osobina polazišna je točka za moj koreografski rad na "Allegru".

Što je umjetnička ideja vašega plesnog komada "Allegro"?

- Bernsteinov vedar, optimističan i radostan duh, njegov allegro karaktera, njegova žustrost u emocijama koje je iskazivao dirigirajući glazbu bile su inspiracije za pronalaženje koreografskog materijala. Jednočinka "Allegro" ne priča određenu priču, ne odašilja određenu poruku već slavi isključivo lik Leonarda Bernsteina u svojem miljeu. Njegovo sredstvo izražavanja bila je glazba. Glazbu stvorenu pod njegovom palicom volio je, slušao i pratio cijeli svijet. Upravo zato autorski tim: asistentica Maja Marjančić, kostimografinja i scenografkinja Aleksandra Ana Buković i ja biramo jedno od njegovih najznačajnijih dirigentskih interpretacija, a to je orkestralno vodstvo Beethovenovih devet simfonija.

Kako vidite splitski ansambl? Možete li ga usporediti s riječkim, te s onim Zagrebu?

- U Splitu radim s manjom grupom plesača visoke radne etike. Plesači na probe dolaze otvorenog duha i srca, spremni na eksperiment. To su pohvalne odlike s obzirom na to da je ovo posljednji projekt njihove vrlo intenzivne i raznolike baletne sezone, te sam sezonski kraj žustrog i zahtjevnog tempa rada njihova ravnatelja Igora Kirova.

Sličnu, pozitivnu radnu atmosferu i umjetničku spremnost može se očekivati i kod nas u riječkom baletu, a doživjela sam je i u zagrebačkom baletu kada sam na poziv zagrebačkog ravnatelja baleta Leonarda Jakovine 2017. godine kreirala "Bolero". Motiviranost i visoki profesionalni kriterij aktivnog dijela ansambla nisu upitne stavke diljem hrvatskih nacionalnih baletnih ansambla.

 

 

 

 

 

Činovnici ne plešu

Naš problem su neriješeni mirovinski statusi starijeg dijela ansambla pa iz toga nerješiv stagnirajući baletni kadar. Ugovori na neodređeno i pravo na mirovinu tek s navršenih 65 godina života nije iznenađujući fenomen za činovništvo, ali u jednom živom umjetničkom organu ovo stanje je osuđeno na katastrofičan i posve nelogičan, odnosno umjetnički neprihvatljiv kraj baleta u Hrvata. Pola plesača baletnih ansambla u hrvatskim narodnim kazalištima spremno je već sada na mirovinu.

Kod nas u Rijeci nitko od članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca u sljedećih sedam-osam godina neće imati zakonski ispunjene uvjete i pravo na starosnu mirovinu. Prema tome u sljedećih sedam-osam godina neće biti mogućnosti zapošljavanja novih balerina i baletana. Evidentno je da zaposlenici baletnih ansambala ne mogu obavljati svoju primarnu djelatnost do 65. godine, a niti je mogu obavljati po računici povoljnijih uvjeta do 62. ili do 60. godine, kada im radna sposobnost opada već nakon navršene 40. godine starosti.

Ovakva situacija blokira rad Baleta, a sadašnja dobna bilanca stanja u Baletu Rijeka - pretpostavljam i u drugim hrvatskim baletnim ansamblima - te pravna mirovinska legislativa ne podržava održavanje klasičnog baletnog repertoara. Slijedom ovog neutješnog stanja uskoro će održavanje neoklasičnog i suvremenog repertoara biti dovedeno u pitanje.

S obzirom na to da ste angažirani u inozemstvu, možete li usporediti rad u europskim ili azijskim kazalištima s hrvatskim prilikama?

- Naši EU susjedi problematiku su elegantno riješili modelom profesionalnih mirovina nakon napunjene 42 godine, svojevrsnim otpremninama ili prekvalifikacijama u srodne djelatnosti. Azija je prevelik kontinent da bi se moglo generalizirati. Azijske zemlje vrlo različito, svaka prema svojem političkom uređenju pozicioniraju baletnu umjetnost u društvenu skalu. Prema toj hijerarhijskoj poziciji koordinira se u azijskim zemljama dalje njezina važnost, bitnost za društvo pa i količina ulaganja potrebna za njen opstanak.

"Bernstein pleše" će vidjeti i publika u drugim gradovima?

- Radi se više o brojnim reprizama ove večeri. Naime, bitan segment naše koprodukcije zaživjet će tek nakon njegove premijerne izvedbe na 64. splitskom ljetu. Oba baleta bit će uvrštena u novosezonski repertoar baleta HNK Ivana pl. Zajca pod naslovom "Serenada i Allegro" s premijerom 7. prosinca na velikoj sceni HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. Igor planira učiniti isto u Splitu.

U Japanu ste boravili profesionalno, o čemu se radilo?

U Japanu već sedam godina redovito surađujem s dvije baletne škole gdje predajem suvremene plesne tehnike i kreiram koreografije za njihove junior kompanije. Ova poslovna obaveza nastavak je moga pedagoškog rada kojim sam se intenzivnije bavila prije preuzimanja pozicije ravnateljice baleta u Rijeci. Rad s budućim profesionalnim plesačkim snagama osjećam kao svoj poziv, neku vrstu edukativne misije. Rad s mladima me nadahnjuje i puni optimizmom u svijetlu budućnost naše profesije.

 


Ovdje sam opet s plesačima
Kakav vam je bio boravak i rad u Splitu?

- Obožavam biti u Splitu. Igor Kirov i splitski Balet odlični su domaćini. Kako sam s počekom ove sezone preuzela poziciju ravnateljice baleta u Rijeci morala sam fokus svojeg djelovanja raspršiti i izvan svog uobičajenog habitusa baletne dvorane. Ravnateljstvo je odgovorna i plemenita dužnost koja zahtijeva, uzima sve vrijeme, puno energije i snage koju sam prije trošila na korperalni aspekt plesa u dvorani i na sceni. Ovdje u Splitu ponovo mogu biti u dvorani, mogu se baviti umjetničkim radom u direktnom kontaktu s plesačima i pokretom. Split je za mene oblik koreografske rezidencije, a rad s novim, nepoznatim plesačima donosi i nove inspiracije, zamisli i vizije.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitsko ljeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-08-01 18:28:15 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-08-02 10:12:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-08-01 18:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3039 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/07\/29\/Kultura\/10142761.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/07\/29\/Kultura\/10142757.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/07\/29\/Kultura\/10142760.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/07\/29\/Kultura\/10142765.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"640x427"},{"size0":"640x427"},{"size0":"640x427"},{"size0":"640x427"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38344019 Threads: 5 Questions: 7094055902 Slow queries: 3299453 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608249569 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/zagrebacka-koreografkinja-stigla-je-iz-japana-na-sustipan-evo-sto-nam-je-rekla-o-spektaklu-koji-se-tamo-odigrava-558986 [printLink] => /kultura/zagrebacka-koreografkinja-stigla-je-iz-japana-na-sustipan-evo-sto-nam-je-rekla-o-spektaklu-koji-se-tamo-odigrava-558986?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242283 [name] => splitsko ljeto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitsko-ljeto [link] => /tag/splitsko-ljeto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 403853 [name] => maša kolar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => masa-kolar [link] => /tag/masa-kolar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 403854 [name] => leonard bernstein [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leonard-bernstein [link] => /tag/leonard-bernstein ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitsko ljeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zagrebačka koreografkinja stigla je iz Japana na Sustipan: evo što nam je rekla o spektaklu koji se tamo odigrava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-06-38-58-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/29/Kultura/10142761.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/29/Kultura/10142761.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/29/Kultura/10142757.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/29/Kultura/10142760.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/29/Kultura/10142765.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U četvrtak, 2. kolovoza na repertoaru Splitskog ljeta je baletna premijera "Bernstein pleše", a potpisuju je zajedno dva koreografa, ujedno dva ravnatelja: Maša Kolar, zagrebačka koreografkinja i ravnateljica riječkog Baleta, te Igor Kirov, splitski ravnatelj Baleta HNK. Balet HNK Split i Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka tako prvi put u bogatoj povijesti hrvatskog baleta povezuju dva ansambla nacionalnih kazališta radi suradnje, razmjene i inovacije, a sve u čast stogodišnjice rođenja velikog Leonarda Bernsteina, američke glazbene ikone.

Predstava igra još u petak i subotu 3. i 4. kolovoza.

Igor Kirov predstavlja svoj autorski projekt "Pisma za njega", utemeljen na pismima velikog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina koja mnogo govore o njegovoj kompleksnoj osobnosti, njegovim suradnicima, mentorima i drugim njemu bliskim osobama. Djelo prikazuje Bernsteinovu konstantnu borbu između konvencionalnog i nekonvencionalnog, njegovu burnu i kompleksnu seksualnost, beskrajnu radnu energiju, njegov humanizam, toplinu i pronicljivost.

Maša Kolar u svom koreografskom radu "Allegro" koristi probrane Beethovenove simfonije u izvedbi Newyorške filharmonije iz 1968. S obzirom na to da su izvedene pod Bernsteinovom dirigentskom palicom, sjajna su pozadina za apstraktnu viziju autorice o Bernsteinovu identitetu, dirigentskom umijeću i plesnoj dimenziji njegova rada.

Više detalja o predstavi koja će se tri večeri zaredom izvoditi na pozornici na Sustipanu, doznajemo iz razgovora s plesačicom i plesnom pedagoginjom koja se neposredno uoči rada na predstavi vratila iz Japana.

Kako je došlo do ideje o suradnji dvaju nacionalnih kazališta, vas i Igora Kirova?

- Razgovarajući o mogućnostima umjetničkog povezivanja, o dodirnim točkama dvaju baletnih ansambla, te o koprodukcijskim inovacijama naših nacionalnih kazališnih kuća, Kirov i ja osmislili smo ovu suradnju. Misaono, na projektu radimo već godinu dana, a na kreativnoj i zanatskoj implementaciji ideje u tijela plesača i u scenski prikaz radimo posljednja dva mjeseca. Igor u Rijeci s riječkim baletom, a ja sa splitskim. Projektom želimo izraziti poštovanje Bernsteinovu liku te se pridružiti baletnim kompanijama diljem svijeta u obilježavanju stote godišnjice njegova rođenja.

Različite modele koprodukcija trenutačno vidim kao jedinu slamku spasa u postojećem mršavom budžetiranju baletnih ansambla unutar kuća HNK. Balet je specifična grana koja zaslužuje i zahtijeva veći prostor u državnom i gradskom budžetiranju, veću fleksibilnost kadrovske politike i nužnim promjenama vezanim za mirovinski zakon baletnih umjetnika. Ovom i nadolazećim koprodukcijama Baleta želimo proširiti prostor igre i dati mogućnost da iz "elitističke kategorije" preraste u populističku kategoriju.
 

 

Visoka radna etika

Što vama znači Leonard Bernstein?


- Bernstein je ikona. Za mene on nije samo karizmatični dirigent i slavljeni kompozitor, već strastveni stanovnik našeg planeta koji je volio ljude. Bernstein je bio pun ljubavi i vjere u ljudski svijet. Ta njegova karakterna osobina ulijeva utjehu i u moj život, direktno oplemenjuje moj rad, bez obzira na to što više nismo suvremenici. Njegova prvotna životna motivacija je strast prema drugim ljudskim bićima i uvjerenje u dobrobit čovječanstva. Ova danas rijetko viđena osobina polazišna je točka za moj koreografski rad na "Allegru".

Što je umjetnička ideja vašega plesnog komada "Allegro"?

- Bernsteinov vedar, optimističan i radostan duh, njegov allegro karaktera, njegova žustrost u emocijama koje je iskazivao dirigirajući glazbu bile su inspiracije za pronalaženje koreografskog materijala. Jednočinka "Allegro" ne priča određenu priču, ne odašilja određenu poruku već slavi isključivo lik Leonarda Bernsteina u svojem miljeu. Njegovo sredstvo izražavanja bila je glazba. Glazbu stvorenu pod njegovom palicom volio je, slušao i pratio cijeli svijet. Upravo zato autorski tim: asistentica Maja Marjančić, kostimografinja i scenografkinja Aleksandra Ana Buković i ja biramo jedno od njegovih najznačajnijih dirigentskih interpretacija, a to je orkestralno vodstvo Beethovenovih devet simfonija.

Kako vidite splitski ansambl? Možete li ga usporediti s riječkim, te s onim Zagrebu?

- U Splitu radim s manjom grupom plesača visoke radne etike. Plesači na probe dolaze otvorenog duha i srca, spremni na eksperiment. To su pohvalne odlike s obzirom na to da je ovo posljednji projekt njihove vrlo intenzivne i raznolike baletne sezone, te sam sezonski kraj žustrog i zahtjevnog tempa rada njihova ravnatelja Igora Kirova.

Sličnu, pozitivnu radnu atmosferu i umjetničku spremnost može se očekivati i kod nas u riječkom baletu, a doživjela sam je i u zagrebačkom baletu kada sam na poziv zagrebačkog ravnatelja baleta Leonarda Jakovine 2017. godine kreirala "Bolero". Motiviranost i visoki profesionalni kriterij aktivnog dijela ansambla nisu upitne stavke diljem hrvatskih nacionalnih baletnih ansambla.

 

 

 

 

 

Činovnici ne plešu

Naš problem su neriješeni mirovinski statusi starijeg dijela ansambla pa iz toga nerješiv stagnirajući baletni kadar. Ugovori na neodređeno i pravo na mirovinu tek s navršenih 65 godina života nije iznenađujući fenomen za činovništvo, ali u jednom živom umjetničkom organu ovo stanje je osuđeno na katastrofičan i posve nelogičan, odnosno umjetnički neprihvatljiv kraj baleta u Hrvata. Pola plesača baletnih ansambla u hrvatskim narodnim kazalištima spremno je već sada na mirovinu.

Kod nas u Rijeci nitko od članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca u sljedećih sedam-osam godina neće imati zakonski ispunjene uvjete i pravo na starosnu mirovinu. Prema tome u sljedećih sedam-osam godina neće biti mogućnosti zapošljavanja novih balerina i baletana. Evidentno je da zaposlenici baletnih ansambala ne mogu obavljati svoju primarnu djelatnost do 65. godine, a niti je mogu obavljati po računici povoljnijih uvjeta do 62. ili do 60. godine, kada im radna sposobnost opada već nakon navršene 40. godine starosti.

Ovakva situacija blokira rad Baleta, a sadašnja dobna bilanca stanja u Baletu Rijeka - pretpostavljam i u drugim hrvatskim baletnim ansamblima - te pravna mirovinska legislativa ne podržava održavanje klasičnog baletnog repertoara. Slijedom ovog neutješnog stanja uskoro će održavanje neoklasičnog i suvremenog repertoara biti dovedeno u pitanje.

S obzirom na to da ste angažirani u inozemstvu, možete li usporediti rad u europskim ili azijskim kazalištima s hrvatskim prilikama?

- Naši EU susjedi problematiku su elegantno riješili modelom profesionalnih mirovina nakon napunjene 42 godine, svojevrsnim otpremninama ili prekvalifikacijama u srodne djelatnosti. Azija je prevelik kontinent da bi se moglo generalizirati. Azijske zemlje vrlo različito, svaka prema svojem političkom uređenju pozicioniraju baletnu umjetnost u društvenu skalu. Prema toj hijerarhijskoj poziciji koordinira se u azijskim zemljama dalje njezina važnost, bitnost za društvo pa i količina ulaganja potrebna za njen opstanak.

"Bernstein pleše" će vidjeti i publika u drugim gradovima?

- Radi se više o brojnim reprizama ove večeri. Naime, bitan segment naše koprodukcije zaživjet će tek nakon njegove premijerne izvedbe na 64. splitskom ljetu. Oba baleta bit će uvrštena u novosezonski repertoar baleta HNK Ivana pl. Zajca pod naslovom "Serenada i Allegro" s premijerom 7. prosinca na velikoj sceni HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. Igor planira učiniti isto u Splitu.

U Japanu ste boravili profesionalno, o čemu se radilo?

U Japanu već sedam godina redovito surađujem s dvije baletne škole gdje predajem suvremene plesne tehnike i kreiram koreografije za njihove junior kompanije. Ova poslovna obaveza nastavak je moga pedagoškog rada kojim sam se intenzivnije bavila prije preuzimanja pozicije ravnateljice baleta u Rijeci. Rad s budućim profesionalnim plesačkim snagama osjećam kao svoj poziv, neku vrstu edukativne misije. Rad s mladima me nadahnjuje i puni optimizmom u svijetlu budućnost naše profesije.

 


Ovdje sam opet s plesačima
Kakav vam je bio boravak i rad u Splitu?

- Obožavam biti u Splitu. Igor Kirov i splitski Balet odlični su domaćini. Kako sam s počekom ove sezone preuzela poziciju ravnateljice baleta u Rijeci morala sam fokus svojeg djelovanja raspršiti i izvan svog uobičajenog habitusa baletne dvorane. Ravnateljstvo je odgovorna i plemenita dužnost koja zahtijeva, uzima sve vrijeme, puno energije i snage koju sam prije trošila na korperalni aspekt plesa u dvorani i na sceni. Ovdje u Splitu ponovo mogu biti u dvorani, mogu se baviti umjetničkim radom u direktnom kontaktu s plesačima i pokretom. Split je za mene oblik koreografske rezidencije, a rad s novim, nepoznatim plesačima donosi i nove inspiracije, zamisli i vizije.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/zagrebacka-koreografkinja-stigla-je-iz-japana-na-sustipan-evo-sto-nam-je-rekla-o-spektaklu-koji-se-tamo-odigrava-558986 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b36bdd89137f4f97d23fa51a38cb333e7603060e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zagreba%C4%8Dka+koreografkinja+stigla+je+iz+Japana+na+Sustipan%3A+evo+%C5%A1to+nam+je+rekla+o+spektaklu+koji+se+tamo+odigrava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fzagrebacka-koreografkinja-stigla-je-iz-japana-na-sustipan-evo-sto-nam-je-rekla-o-spektaklu-koji-se-tamo-odigrava-558986 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fzagrebacka-koreografkinja-stigla-je-iz-japana-na-sustipan-evo-sto-nam-je-rekla-o-spektaklu-koji-se-tamo-odigrava-558986 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Splitsko ljeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaSplitsko ljeto

Zagrebačka koreografkinja stigla je iz Japana na Sustipan: evo što nam je rekla o spektaklu koji se tamo odigrava

Piše Jasenka Leskur
1. kolovoza 2018. - 20:28

U četvrtak, 2. kolovoza na repertoaru Splitskog ljeta je baletna premijera "Bernstein pleše", a potpisuju je zajedno dva koreografa, ujedno dva ravnatelja: Maša Kolar, zagrebačka koreografkinja i ravnateljica riječkog Baleta, te Igor Kirov, splitski ravnatelj Baleta HNK. Balet HNK Split i Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka tako prvi put u bogatoj povijesti hrvatskog baleta povezuju dva ansambla nacionalnih kazališta radi suradnje, razmjene i inovacije, a sve u čast stogodišnjice rođenja velikog Leonarda Bernsteina, američke glazbene ikone.

Predstava igra još u petak i subotu 3. i 4. kolovoza.

Igor Kirov predstavlja svoj autorski projekt "Pisma za njega", utemeljen na pismima velikog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina koja mnogo govore o njegovoj kompleksnoj osobnosti, nj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:38