Kulturarevolucionarne promjene

Vikend-seminar na Čiovu kao etapa u ženskom preuzimanju primata u klapskom pjevanju

Piše Lenka Gospodnetić

Seminar ženskih klapa, premda će ove subote i nedjelje doživjeti tek drugo izdanje, već poprima razmjere ozbiljnog aktivističkog pokreta. Tako je u polušali stvar okarakterizirao jedan od eminentnih predavača na seminaru dr. sc. Joško Ćaleta, znanstveni suradnik Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, u svijet klapa involviran već dulje od četiri desetljeća.

Naime, lanjske je godine županijski pilot-projekt u organizaciji lokalne klape "Mindula" – koju također vodi jak "trener", profesor Mario Markovina – okupio šačicu ženskih klapskih formacija. U samo godinu dana, međutim, interes je znatno porastao, pa će sudionica biti više nego lani, što je pokazatelj da cure polako ali sigurno u relativno "mačoidnom" klapskom svijetu zauzimaju autonoman teritorij.

– Potaknute uspjehom prošlogodišnjeg seminara te zadovoljstvom polaznica, naša "Mindula" iz Okruga Gornjeg odlučila je po drugi put organizirati seminar ženskog klapskog pjevanja službena naziva "O – krug". Prijavljene klape su: "Uzorita" iz Sukošana, "Bodulke" s Hvara, "Kolure" iz Splita, "VG Škude" – Karlovac, "Besida" s Klisa, "Mirabela" iz Omiša, "Stivanja" iz Trogira, "Lavandiere" – Preko (otok Ugljan), "Obilanca" – Zagreb, "Ventula" – Split, "Frecija" iz Jelse i pojedine članice klapa iz Zagreba, Metkovića, Novalje i još nekih mjesta. Naši su predavači renomirani pjevači i voditelji(ce) klapa: uz dr. Ćaletu (Čarlija), tu je Krešimir Magdić, Vedrana Šiša, Antonia Tomas i poznata mezzosopranistica HNK Split Terezija Kusanović, također ponikla iz klapskih redova – napominje Maja Prga iz "Mindule".

Razvojem situacije i interesom za doradu umjetnosti klapskog pjevanja u okručanskoj školi zadovoljan je i dr. Ćaleta.
– Ženske klapske snage enormno su ojačale, moglo bi se čak reći da preuzimaju primat po brojnosti, ali i činjenici da nisu komercijalno opterećene kao što sve češće postaje slučaj s muškim "grlima", koja, eto, na tržištu dobro "kure". One još uvijek imaju onaj nepatvoreni emocionalni naboj, kao, primjerice, neformalne muške klape iz prapočetaka, kad su se ljudi spontano okupljali oko kamina ili na pogrebima i pjevali "za dušu" – primijetio je ugledni etnomuzikolog, napomenuvši da je do organizirane ekspanzije klapa došlo koncem šezdesetih (s utemeljenjem "Omiša"), no žene su se – takorekuć sramežljivo – ubacile u te redove tek sedamdesetih godina.

– Ovaj seminar, s ovakvim interesom i brojnosti, ozbiljan je "lakmus", pokazatelj revolucionarnih promjena na pomolu unutar klapske scene – zaključio je dr. Joško Ćaleta Čarli, jedan od rijetkih "muškardina" koji će biti među ženama "blaženi" na megaseminaru ženskih klapa iz cijele Hrvatske ovoga vikenda.

 

Ženske klapske snage enormno su ojačale, moglo bi se čak reći da preuzimaju primat po brojnosti, ali i činjenici da nisu komercijalno opterećene kao što sve češće postaje slučaj s muškima, tvrdi predavač dr. Joško Ćaleta

 

#KLAPE#JOšKO ĆALETA