stdClass Object ( [id] => 553134 [title] => Veljko Popović je s 'Biciklistima' osvojio četiri vrijedne nagrade u nekoliko dana, uključujući onu u Annecyju i na FMFS-u: Animirani filmovi nastali na Sućidru nose se sa svjetskim rivalima [alias] => veljko-popovic-je-s-biciklistima-osvojio-cetiri-vrijedne-nagrade-u-nekoliko-dana-ukljucujuci-onu-u-annecyju-i-na-fmfs-u-animirani-filmovi-nastali-na-sucidru-nose-se-sa-svjetskim-rivalima [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Animafest, FMFS, Annecy. Na svakom od ovih festivala kratki animirani film “Biciklisti“ Splićanina Veljka Popovića odnijeli su nagradu. Sve se to dogodilo unatrag desetak dana. No, “Biciklisti“ nezaustavljivo pedaliraju dalje – niski priznanja upravo su pridodali i Oktavijana na Danima hrvatskog filma. Popovićev “hat-trick“ se pretvorio u poker asova.

Možete li uopće još percepirati sve te nagrade? Dobili ste dvije u jednoj večeri u dvije drzave?
- Nagrade su važan dio festivalskog života filma. Potvrda su kvalitete i svojevrsno osiguranje da će slijedeći film naći novac potreban za realizaciju. Startati sa fantastične četiri nagrade na istom broju festivala automatski skida pritisak s mene i brata Milivoja, te dopušta da opuštenije pristupe festivalima koji nadolaze. Veselimo se svakoj nagradi koju dobijemo, a one koje ne dobijem brzo zaboravljamo!

Koja od ovih nagrada ima posebnu važnost za vas i zašto?
- Posebno priznanje žirija u Annecyju je vanserijski uspjeh rezerviran za tek šačicu autora i nagrada koju uz Grand Prix svi priželjkuju. Riječ je o festivalu s vrtoglavih 12 tisuća akreditiranih gostiju i selekcijom najboljih filmova izrađenih u zadnje dvije godine. Imati u našem studiju kristal iz Annecyja je još uvijek nestvaran osjećaj.

Znače li vam više možda domaće nagrade s obzirom da su mnogi umjetnici cijenjeniji vani nego kod kuće?
- Istina je da smo s filmovima gotovo uvijek imali veći uspjeh izvan Hrvatske nego u njoj. Zahvalan sam da smo opet, nakon filma “Ona koja mjeri” iz 2008., pred domaćom publikom ostvarili uspjeh. Animafest je za mene uvijek bio emotivno iskustvo i festival po kojem sam mjerio svoj rad, a FMFS mjesto gdje sam s najvećom nervozom pratio projekciju filma. Ispred splitske publike, mojih prijatelja, susjeda i kolega. Jasno je onda da su te dvije nagrade za mene od posebne važnosti.

Što vam, konkretno, znači nagrada žirija FMFS-a?
- Predstaviti film Vaska Lipovca pred splitskom publikom na FMFS-u je za nas od početka projekta bila ideja koja je gurala izradu filma. Tu sam ga zamišljao i mjerio, kadrove u glavi projicirao na to betonsko platno ljetnog kina. Dočekati projekciju i onda je i okruniti nagradom je bila potvrda našeg rada i veliki uspjeh.

Neki su se u publici bunili na manjak boje tijekom prve FMFS projekcije “Biciklista“ zbog čega je dodana još jedna kako spada. U čemu je bio problem?
- Možete samo zamisliti kroz što smo prolazili ja i Milivoj, a i Alen Munitić kada je postalo jasno da je zbog kvara na projektoru, uslijed nestanka struje, nastao bizaran kvar koji je iz projicirane slike maknuo crvenu boju. Ja sam zbog te  projekcije doletio iz Zagreba taj dan i već se sutra autom vraćao nazad u Zagreb. Srce mi je bilo u peti dok sam gledao projekciju, no nije bilo ljutnje.

Svi znamo pod kakvim uvjetima je festival u zadnjoj minuti postavljen i bio sam svjestan da postoji određeni rizik tehničke pogreške. Jednostavno, nismo imali sreće. Nije bilo govora da film ostane samo na tome, pa je Alen odmah reagirao s novom projekcijom i to na dan postavljanja Plavoga stabla na travnatom platou pred Domom mladih. Za mene je to bilo dovoljno da se gorak okus premijere zaboravi, a za Alena i FMFS imam samo riječi hvale i ljubav.

Mislite li da bi takav film možda ušao u top-tri najbolje ocijenjena od strane publike?
- Moguće je. Mislio sam da je film i Vasko Lipovac zaslužio višu ocjenu, no naravno da ću kao autor uvijek stati iza svog rada. U svakom slučaju, ne opterećuje me ta ocjena i siguran sam da je i pobjednički film bio fantastičan i da je zaslužio dobivenu nagradu.

Smeta li vam što vas više voli kritika/struka nego publika ili vam ta pozicija odgovara?
- Filmove radim da komuniciram s publikom, no uvijek više cijenim ocjenu struke nego gledatelja. Moji filmovi često nisu takve strukture da bi na prvo gledanje osvojili prosječnog gledatelja. S tim sam naučio živjeti. Svjestan sam da je pravi uspjeh napraviti film koji će zadiviti i struku i prosječnog gledatelja, no do danas nisam uspio dešifrirati sastojke takvoga filma. Složit ćeš se da su “Biciklisti“ film s kojim sam se najviše približio toj neuhvatljivoj ideji.

Koliko su sve ove domaće i strane nagrade ustvari priznanje splitskoj animaciji, ne samo hrvatskoj, budući da su “Biciklisti“ sto posto splitski?
- Zadnjih pet godina studio Lemonade3d, predvođen sa mnom i Milivojem, uspješno producira svoje filmove. Studio živi i raste u Splitu. Posebno nam je drago da se filmovi, koji se uspješno nose s produkcijama svjetskih divova kao što su kanadski NFB ili francuski Sacrebleu, izrađuju u skromnom okruženju Sućidra u Splitu. To je pošlo za rukom rijetkim studijima i pokazuje potencijal i kvalitetu splitskih umjetnika, autora i profesionalaca.

Ističete da se ne producira puno animiranih filmova u Splitu, odnosno da je uglavnom shema splitski autori-zagrebačka produkcija? Zašto je tome tako?
- Split je u dubokoj sjeni glavnog grada. Zagreb je daleko plodnije tlo za razvoj studija, audiovizualne industrije, te izradu i komercijalnog i autorskog sadržaja. U takvim uvjetima splitski autori često bježe u Zagreb u potrazi za sredstvima, producentima i studijima koji bi izradili njihov sadržaj ili financirali i producirali njihove filmove. Ja i Milivoj smo tvrdoglavi u tome da ostanemo u Splitu i aktivno se trudimo stvoriti i ovdje plodno tlo za takav rad.

Ja sam i kao član Vijeća u kulturi grada Splita na tome uporno radio sve godine svog mandata, a i kao docent na UMAS-u. Trudim se to poticati i u kulturnom vijeću ministarstva kulture u kojem trenutno sjedim. No, puno potencijala i mogućnosti grada Splita i njegovih fantastičnih autora, ostaje neiskorišteno i to me rastužuje. Volio bih jedan dan vidjeti sav taj potencijal u cvatu, i tada će, uvjeravam vas, cijeli svijet pogledati put Splita.

Mislite li da će vaš uspjeh inspirirati mlade da se više pozabave animacijom?
- Nadam se! Upravo k tome stremim i u svom radu na Akademiji. Lemonade3d uvijek ima otvorena vrata za sve koji žele učiti i veseli nas kada vidimo da za rezultat imamo nekog novog kolegu!

Biste li mogli za “Bicikliste“ reći da su kulminacija vaše dosadašnje karijere?
- Do sada smo već imali sličan uspjeh s nekim od naših prijašnjih filmova. Film “Ona koja mjeri” je također u svom startu nagrađen na Animafestu i u Annecyiju kao i na Danima hrvatskog filma. Dokumentarno-animirani film “Otac“ je skupio čak 26 međunarodnih nagrada. Preostaje vidjeti kako će “Biciklisti“ nastaviti svoj festivalski život, no jasno je da je u pitanju film koji će biti obilježen kao jedan od pet-šest najboljih filmova ovogodišnje svjetske produkcije, što je već osigurano nagradama u Annecyiju i na Animafestu kao i činjenica da smo uvršteni u natjecateljski program Hiroshime i drugih “A list“ festivala.

Što mislite da bi na film, da je živ, rekao Vasko Lipovac?
- Vjerujem da bi bio zadovoljan! Mislim da smo sačuvali duh Vaskovih slika. Da smo, i u koloritu, i u formi, ostali vjerni njegovom radu, no i infuzirali svoj autorski pečat i estetiku. Čini mi se da je takva komunikacija među Vaskom i drugim umjetnicima u srži onoga što njegova obitelj želi i vjerujem da bi i on bio zadovoljan s tim. Žao mi je što nisam imao priliku da s njim debatiram i polemiziram o animiranom filmu i o životu kojeg su njegovi likovi dobili na velikom ekranu.

Hoćete li se opet nadahnuti Lipovčevom ostavštinom budući da ste, kako ste nam rekli u zadnjem intervjuu, “tek zagrebali površinu potencijala koji nam je pod rukama“?
- Vjerujem da se u radovima Vaska Lipovca kriju još brojne priče i velika nam je želja te priče ispričati kroz medij animacije, točnije animiranog serijala. Nadam se da ćemo nošeni uspjehom ovog kratkog filma uspjeti to i realizirati.

Što je iduće za braću Popović? Oscar, makar europski?
- O onome što nas čeka više volimo razmišljati u kontekstu radova, filmova i projekata, a ne nagrada. Prijavili smo novi kratki VR animirani film za medij virtualne stvarnosti, pripremamo materijale za animirani serijal baziran na radovima Vaska Lipovca i radimo brojne komercijalne projekte. Želja nam je nastaviti širiti mrežu klijenata, te nastaviti raditi naše kratke animirane filmove. Tko zna, možda se okušamo i u dugometražnom animiranom filmu!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POKER PRIZNANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-06-25 18:49:20 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-06-25 18:59:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-06-25 18:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2761 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/06\/25\/veljko_popovic3-190618.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/25\/veljko_popovic1-190618.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/25\/veljko_popovic2-190618.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/25\/veljko_popovic-190618.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/25\/poster_a3.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["veljko_popovic3-190618","veljko_popovic1-190618","veljko_popovic2-190618","veljko_popovic-190618","poster_a3"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"592x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7996180 Threads: 5 Questions: 1595280740 Slow queries: 4876465 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112413841 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/veljko-popovic-je-s-biciklistima-osvojio-cetiri-vrijedne-nagrade-u-nekoliko-dana-ukljucujuci-onu-u-annecyju-i-na-fmfs-u-animirani-filmovi-nastali-na-sucidru-nose-se-sa-svjetskim-rivalima-553134 [printLink] => /kultura/veljko-popovic-je-s-biciklistima-osvojio-cetiri-vrijedne-nagrade-u-nekoliko-dana-ukljucujuci-onu-u-annecyju-i-na-fmfs-u-animirani-filmovi-nastali-na-sucidru-nose-se-sa-svjetskim-rivalima-553134?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 219547 [name] => fmfs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fmfs [link] => /tag/fmfs ) [1] => stdClass Object ( [id] => 397257 [name] => veljkopopovic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veljkopopovic [link] => /tag/veljkopopovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POKER PRIZNANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veljko Popović je s 'Biciklistima' osvojio četiri vrijedne nagrade u nekoliko dana, uključujući onu u Annecyju i na FMFS-u: Animirani filmovi nastali na Sućidru nose se sa svjetskim rivalima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/25/veljko_popovic3-190618.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => veljko_popovic3-190618 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/25/veljko_popovic3-190618.jpg [title] => veljko_popovic3-190618 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/25/veljko_popovic1-190618.jpg [title] => veljko_popovic1-190618 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/25/veljko_popovic2-190618.jpg [title] => veljko_popovic2-190618 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/25/veljko_popovic-190618.jpg [title] => veljko_popovic-190618 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/25/poster_a3.jpg [title] => poster_a3 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Animafest, FMFS, Annecy. Na svakom od ovih festivala kratki animirani film “Biciklisti“ Splićanina Veljka Popovića odnijeli su nagradu. Sve se to dogodilo unatrag desetak dana. No, “Biciklisti“ nezaustavljivo pedaliraju dalje – niski priznanja upravo su pridodali i Oktavijana na Danima hrvatskog filma. Popovićev “hat-trick“ se pretvorio u poker asova.

Možete li uopće još percepirati sve te nagrade? Dobili ste dvije u jednoj večeri u dvije drzave?
- Nagrade su važan dio festivalskog života filma. Potvrda su kvalitete i svojevrsno osiguranje da će slijedeći film naći novac potreban za realizaciju. Startati sa fantastične četiri nagrade na istom broju festivala automatski skida pritisak s mene i brata Milivoja, te dopušta da opuštenije pristupe festivalima koji nadolaze. Veselimo se svakoj nagradi koju dobijemo, a one koje ne dobijem brzo zaboravljamo!

Koja od ovih nagrada ima posebnu važnost za vas i zašto?
- Posebno priznanje žirija u Annecyju je vanserijski uspjeh rezerviran za tek šačicu autora i nagrada koju uz Grand Prix svi priželjkuju. Riječ je o festivalu s vrtoglavih 12 tisuća akreditiranih gostiju i selekcijom najboljih filmova izrađenih u zadnje dvije godine. Imati u našem studiju kristal iz Annecyja je još uvijek nestvaran osjećaj.

Znače li vam više možda domaće nagrade s obzirom da su mnogi umjetnici cijenjeniji vani nego kod kuće?
- Istina je da smo s filmovima gotovo uvijek imali veći uspjeh izvan Hrvatske nego u njoj. Zahvalan sam da smo opet, nakon filma “Ona koja mjeri” iz 2008., pred domaćom publikom ostvarili uspjeh. Animafest je za mene uvijek bio emotivno iskustvo i festival po kojem sam mjerio svoj rad, a FMFS mjesto gdje sam s najvećom nervozom pratio projekciju filma. Ispred splitske publike, mojih prijatelja, susjeda i kolega. Jasno je onda da su te dvije nagrade za mene od posebne važnosti.

Što vam, konkretno, znači nagrada žirija FMFS-a?
- Predstaviti film Vaska Lipovca pred splitskom publikom na FMFS-u je za nas od početka projekta bila ideja koja je gurala izradu filma. Tu sam ga zamišljao i mjerio, kadrove u glavi projicirao na to betonsko platno ljetnog kina. Dočekati projekciju i onda je i okruniti nagradom je bila potvrda našeg rada i veliki uspjeh.

Neki su se u publici bunili na manjak boje tijekom prve FMFS projekcije “Biciklista“ zbog čega je dodana još jedna kako spada. U čemu je bio problem?
- Možete samo zamisliti kroz što smo prolazili ja i Milivoj, a i Alen Munitić kada je postalo jasno da je zbog kvara na projektoru, uslijed nestanka struje, nastao bizaran kvar koji je iz projicirane slike maknuo crvenu boju. Ja sam zbog te  projekcije doletio iz Zagreba taj dan i već se sutra autom vraćao nazad u Zagreb. Srce mi je bilo u peti dok sam gledao projekciju, no nije bilo ljutnje.

Svi znamo pod kakvim uvjetima je festival u zadnjoj minuti postavljen i bio sam svjestan da postoji određeni rizik tehničke pogreške. Jednostavno, nismo imali sreće. Nije bilo govora da film ostane samo na tome, pa je Alen odmah reagirao s novom projekcijom i to na dan postavljanja Plavoga stabla na travnatom platou pred Domom mladih. Za mene je to bilo dovoljno da se gorak okus premijere zaboravi, a za Alena i FMFS imam samo riječi hvale i ljubav.

Mislite li da bi takav film možda ušao u top-tri najbolje ocijenjena od strane publike?
- Moguće je. Mislio sam da je film i Vasko Lipovac zaslužio višu ocjenu, no naravno da ću kao autor uvijek stati iza svog rada. U svakom slučaju, ne opterećuje me ta ocjena i siguran sam da je i pobjednički film bio fantastičan i da je zaslužio dobivenu nagradu.

Smeta li vam što vas više voli kritika/struka nego publika ili vam ta pozicija odgovara?
- Filmove radim da komuniciram s publikom, no uvijek više cijenim ocjenu struke nego gledatelja. Moji filmovi često nisu takve strukture da bi na prvo gledanje osvojili prosječnog gledatelja. S tim sam naučio živjeti. Svjestan sam da je pravi uspjeh napraviti film koji će zadiviti i struku i prosječnog gledatelja, no do danas nisam uspio dešifrirati sastojke takvoga filma. Složit ćeš se da su “Biciklisti“ film s kojim sam se najviše približio toj neuhvatljivoj ideji.

Koliko su sve ove domaće i strane nagrade ustvari priznanje splitskoj animaciji, ne samo hrvatskoj, budući da su “Biciklisti“ sto posto splitski?
- Zadnjih pet godina studio Lemonade3d, predvođen sa mnom i Milivojem, uspješno producira svoje filmove. Studio živi i raste u Splitu. Posebno nam je drago da se filmovi, koji se uspješno nose s produkcijama svjetskih divova kao što su kanadski NFB ili francuski Sacrebleu, izrađuju u skromnom okruženju Sućidra u Splitu. To je pošlo za rukom rijetkim studijima i pokazuje potencijal i kvalitetu splitskih umjetnika, autora i profesionalaca.

Ističete da se ne producira puno animiranih filmova u Splitu, odnosno da je uglavnom shema splitski autori-zagrebačka produkcija? Zašto je tome tako?
- Split je u dubokoj sjeni glavnog grada. Zagreb je daleko plodnije tlo za razvoj studija, audiovizualne industrije, te izradu i komercijalnog i autorskog sadržaja. U takvim uvjetima splitski autori često bježe u Zagreb u potrazi za sredstvima, producentima i studijima koji bi izradili njihov sadržaj ili financirali i producirali njihove filmove. Ja i Milivoj smo tvrdoglavi u tome da ostanemo u Splitu i aktivno se trudimo stvoriti i ovdje plodno tlo za takav rad.

Ja sam i kao član Vijeća u kulturi grada Splita na tome uporno radio sve godine svog mandata, a i kao docent na UMAS-u. Trudim se to poticati i u kulturnom vijeću ministarstva kulture u kojem trenutno sjedim. No, puno potencijala i mogućnosti grada Splita i njegovih fantastičnih autora, ostaje neiskorišteno i to me rastužuje. Volio bih jedan dan vidjeti sav taj potencijal u cvatu, i tada će, uvjeravam vas, cijeli svijet pogledati put Splita.

Mislite li da će vaš uspjeh inspirirati mlade da se više pozabave animacijom?
- Nadam se! Upravo k tome stremim i u svom radu na Akademiji. Lemonade3d uvijek ima otvorena vrata za sve koji žele učiti i veseli nas kada vidimo da za rezultat imamo nekog novog kolegu!

Biste li mogli za “Bicikliste“ reći da su kulminacija vaše dosadašnje karijere?
- Do sada smo već imali sličan uspjeh s nekim od naših prijašnjih filmova. Film “Ona koja mjeri” je također u svom startu nagrađen na Animafestu i u Annecyiju kao i na Danima hrvatskog filma. Dokumentarno-animirani film “Otac“ je skupio čak 26 međunarodnih nagrada. Preostaje vidjeti kako će “Biciklisti“ nastaviti svoj festivalski život, no jasno je da je u pitanju film koji će biti obilježen kao jedan od pet-šest najboljih filmova ovogodišnje svjetske produkcije, što je već osigurano nagradama u Annecyiju i na Animafestu kao i činjenica da smo uvršteni u natjecateljski program Hiroshime i drugih “A list“ festivala.

Što mislite da bi na film, da je živ, rekao Vasko Lipovac?
- Vjerujem da bi bio zadovoljan! Mislim da smo sačuvali duh Vaskovih slika. Da smo, i u koloritu, i u formi, ostali vjerni njegovom radu, no i infuzirali svoj autorski pečat i estetiku. Čini mi se da je takva komunikacija među Vaskom i drugim umjetnicima u srži onoga što njegova obitelj želi i vjerujem da bi i on bio zadovoljan s tim. Žao mi je što nisam imao priliku da s njim debatiram i polemiziram o animiranom filmu i o životu kojeg su njegovi likovi dobili na velikom ekranu.

Hoćete li se opet nadahnuti Lipovčevom ostavštinom budući da ste, kako ste nam rekli u zadnjem intervjuu, “tek zagrebali površinu potencijala koji nam je pod rukama“?
- Vjerujem da se u radovima Vaska Lipovca kriju još brojne priče i velika nam je želja te priče ispričati kroz medij animacije, točnije animiranog serijala. Nadam se da ćemo nošeni uspjehom ovog kratkog filma uspjeti to i realizirati.

Što je iduće za braću Popović? Oscar, makar europski?
- O onome što nas čeka više volimo razmišljati u kontekstu radova, filmova i projekata, a ne nagrada. Prijavili smo novi kratki VR animirani film za medij virtualne stvarnosti, pripremamo materijale za animirani serijal baziran na radovima Vaska Lipovca i radimo brojne komercijalne projekte. Želja nam je nastaviti širiti mrežu klijenata, te nastaviti raditi naše kratke animirane filmove. Tko zna, možda se okušamo i u dugometražnom animiranom filmu!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
veljko_popovic3-190618 veljko_popovic1-190618 veljko_popovic2-190618 veljko_popovic-190618 poster_a3
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/veljko-popovic-je-s-biciklistima-osvojio-cetiri-vrijedne-nagrade-u-nekoliko-dana-ukljucujuci-onu-u-annecyju-i-na-fmfs-u-animirani-filmovi-nastali-na-sucidru-nose-se-sa-svjetskim-rivalima-553134 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=528062ab4ffe9dec2f96df1283d650d099c7ab81 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veljko+Popovi%C4%87+je+s+%26%23039%3BBiciklistima%26%23039%3B+osvojio+%C4%8Detiri+vrijedne+nagrade+u+nekoliko+dana%2C+uklju%C4%8Duju%C4%87i+onu+u+Annecyju+i+na+FMFS-u%3A+Animirani+filmovi+nastali+na+Su%C4%87idru+nose+se+sa+svjetskim+rivalima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fveljko-popovic-je-s-biciklistima-osvojio-cetiri-vrijedne-nagrade-u-nekoliko-dana-ukljucujuci-onu-u-annecyju-i-na-fmfs-u-animirani-filmovi-nastali-na-sucidru-nose-se-sa-svjetskim-rivalima-553134 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fveljko-popovic-je-s-biciklistima-osvojio-cetiri-vrijedne-nagrade-u-nekoliko-dana-ukljucujuci-onu-u-annecyju-i-na-fmfs-u-animirani-filmovi-nastali-na-sucidru-nose-se-sa-svjetskim-rivalima-553134 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POKER PRIZNANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaPOKER PRIZNANJA

Veljko Popović je s 'Biciklistima' osvojio četiri vrijedne nagrade u nekoliko dana, uključujući onu u Annecyju i na FMFS-u: Animirani filmovi nastali na Sućidru nose se sa svjetskim rivalima

25. lipnja 2018. - 20:47
veljko_popovic3-190618

Animafest, FMFS, Annecy. Na svakom od ovih festivala kratki animirani film “Biciklisti“ Splićanina Veljka Popovića odnijeli su nagradu. Sve se to dogodilo unatrag desetak dana. No, “Biciklisti“ nezaustavljivo pedaliraju dalje – niski priznanja upravo su pridodali i Oktavijana na Danima hrvatskog filma. Popovićev “hat-trick“ se pretvorio u poker asova.

Možete li uopće još percepirati sve te nagrade? Dobili ste dvije u jednoj večeri u dvije drzave?
- Nagrade su važan dio festivalskog života filma. Potvrda su kvalitete i svojevrsno osiguranje da će slijedeći film naći novac potreban za realizaciju. Startati sa fantastične četiri nagrade na istom broju festivala automatski skida pritisak s mene i brata Milivoja, te dopušta da opuštenije pristupe festivalima koji nadolaze. Veseli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:25