stdClass Object ( [id] => 457914 [title] => Priča mladog Splićanina koji je ostavio balun zbog baleta: Jesu li me ikad maltretirali u školi? Nisu, pa ne družin se s budalama [alias] => prica-mladog-splicanina-koji-je-ostavio-balun-zbog-baleta-jesu-li-me-ikad-maltretirali-u-skoli-nisu-pa-ne-druzin-se-s-budalama [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

On je Marino Jakovčević, i bilo bi dobro da mu zapamtite ime. Zašto? Zato što je u svojih nježnih 15 godina života uspio nogama zarobiti ritam, zato što glazbu diše, zato što zna i može pokretom oslikati trenutak.

- Ma, da - kaže Marino.

Ne dozvoljava čuti hvalu na svoj račun, ali mi se ne damo, pa mu nabijamo na nos veliki uspjeh polaznika Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split na 10. hrvatskom natjecanju plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska". Tri nagrade su pobrali mladi Splićani, a dvije od njih kući je donio i Marino. Osvojio je drugo mjesto u B kategoriji (uzrast od 12 do 15 godina) u kojoj prvo mjesto nije dodijeljeno, pa je drugu nagradu podijelio s Tiborom Bošnjakom. Uz to je "peškao" i jednu od tri dodijeljene posebne sponzorske nagrade.

- Znamo da su ti rekli članovi žirija da imaš posebnu energiju - cimamo ga, uporno.

- Ne, rekli su da Splićani imaju dobru energiju na sceni - ne da se.

A ne damo se ni mi...

- Kako to "mulac sa Toća" uspije zamijeniti balun plesnim papučicama?

- Plešen bos! Igra san balun u "Spinuta", četiri godine sigurno, a kad bi doša doma onda san plesa. Valjda su moji vidili da iman mota, pa su popustili na nagovaranje i upisali me u studio "danSing" kod Brune Reić i Marijane Marević Muslim - priča sve kao da neće.

A hoće, jer izvanserijski je talent prepoznat na prvu, na plesnoj predstavi "Muzej snova" Marino je odmah otplesao svoju točku u stilu Michaela Jacksona. Iduće je godine bio u "Zvonaru crkve Notre Dame", potom u "Briljantinu", godinu iza toga u "Pepeljugi" i na kraju u "Romeu i Juliji".

- Prve se dvi godine nisan da, kad bi me mater vozila s baluna na ples prisvlačija san se u autu, a onda san mora prilomit. Bilo je teško! Ali privagnija je ples - iskren je Marino.

- Jel ti žao?

- Neeee. Za balun se uvik nađe vrimena - teško je ovog malog smantat.
Raspitujemo se za razliku među plesom, suvremenim plesom i baletom, a mali-veliki plesač se ne može načuditi našem neznanju.

- Velika je to razlika! Suvremeni ples ima prirodan, opušten korak, dok je balet zadana forma, tijelo ti je ukočeno. Zato, ako mogu birat, uvik biran suvremeni ples.

Vraćamo se na natjecanje koje je nedavno poharao, tada je Lijepoj našoj pokazana dominacija mladih splitskih plesača. O njoj dovoljno govori podatak kako je u kategoriji B od ukupno prijavljenih 30 plesača u finale ušlo pet od šest prijavljenih natjecatelja iz Splita. Voditelj uspješne splitske ekspedicije bio je Remus Dimache, pedagog Baletnog studija i solist Baleta HNK Split koji je i osmislio koreografiju plesnih točaka, kojima su se mladi natjecatelji tako uspješno predstavili žiriju.

- Kod Remusa iman individualne satove svaki dan. Radin. Učin. Guštan - priznaje.

- Oslobodio san sve da iman šta više vrimena za ples. A ta neka priča o tome kako je ples više za žene nego muškarce to su sve predrasude.

- Jesu li te zbog plesa zezali u školi?

- Nisu! Ne družin se s budalama, a znan se i branit - poentira naš plesač.

I ne sumnjamo u to. Kako balansira između škole i plesa, pitamo. A važno je kazati kako pohađa Umjetničku školu. Di će suza nego na oko!

- Je li recimo plešeš dok učiš? - vrti Marino očima na svako naše pitanje.

- Neee.

- Ne?!

- Ne, jer ne učin - pa se smijemo, a nema ljepšeg doli smijanja s tinejdžerima, zar ne?

Kad zatvori oči i zamisli sebe za, recimo, pet godina – vidi se kako pleše. Za deset godina opet isti film na kapcima. Za dvadeset? Dobijamo ozbiljan pogled i lekciju o plesu i plesačima:

- Plesači imaju rok trajanja, na žalost. No, sve mi je to predaleko, ne mogu planirat život za nekih 20 godina – ozbiljan je naš prijatelj.

- Ali možeš za godinu?

- Da, mogu i planiran.

I tu se odvija priča koja nas vodi posve drugim kolosijekom. Seoba? Odlazak? Split je, koliko god se mi voljeli hvaliti kako je centar svita, za plesače, ako ćemo fino, tek kantun. Kantunić. Nakon nastupa na natjecanju Marino je dobio direktan poziv iz tri zagrebačke srednje škole plesa. Svi bi željeli da postane njihov učenik.

- To bi bilo sjajno - gleda Marino preko oka mamu, kojoj se srce stisne na pomisao sinovljevog odlaska, a opet je svjesna da mu ne smije rezati krila i da ga mora pustiti da leti.

- U toj je školi sve posvećeno plesu. A za ples trebaš kondiciju. Kondicija se stiče kontinuiranin radon, a ne samo treningon jedanput dnevno - sve nam to Marino pojašnjava, a mi se mislimo koja je to ljubav u ovom dječaku-

- Jel se ikad umoriš, čoviče - moramo pitati, jer bismo pukli da ne pitamo.

- Nekad dobiješ upalu mišića, nekad boli, ali...

Za već spomenuto natjecanje vježbao je danima, naučio je koreografiju, besprijekorno, i radovao se nastupu u slobodnoj formi.

- Nisan bija zadovojan! Moga san ja to i tri puta bolje - kaže.

- Alo!? Šta tri puta bolje?! Pa, pobijedio si - mi se opet čudom čudimo.

- Nisan bija zadovoljan. Velika je čast šta su me odabrali, ali, virujte mi, moglo je bolje.

Gledamo u majku mu, Lori Vitaljić, pa se pitamo što je s ovim malim?

- Marino se rodio kao manji blizanac, imao je svega 2200 grama, pa su mi liječnici kazali kako bi mogao imati problema s motorikom. Gledala sam ga na nastupu u Zagrebu i dok je letio zrakom i vrtio se na pozornici, ja sam u gledalištu samo mislila: upitna motorika, alo! - veli nam mama Lori.

Nesvjesni ritma polako se naša priča o plesu vraća na nogometni teren, pa doznajemo kako trudu i treningu usprkos – ovaj naš mali ne može odoljeti pozivu prijatelja.

- Balun me zove - kaže.

Nakon žestoke partije, svjestan je, uvijek zaradi upalu mišića, jer oni mišići koji se koriste pri plesu nisu aktivni u nogometu, a oni koje nogometaši koriste - pri plesu miruju.

- Kako god da okreneš, upala mišića!

- A triba i pripazit na ozljede...

Svim srcem navija za kraljevski španjolski klub, Real je ono što drži svetinjom u nogometnom svijetu. Prati sve utakmice. Doslovno.

- A brat navija za Barcelonu! Evo, nedavno je bio Il Classico, srića pa su ostali 1-1...

Ovom aktivnom čudu od djeteta samo ljeto donosi odmor, i to onaj pravi.

- Komiža! - uzvikuje s ljubavlju.

Komiža je njegovo mjesto, njegov raj, tamo mu je duša.

- Izlazi se, kupa se, igra se na balun, ekipa je tamo - pa sve zamišljeno gleda u pod, kao da se pita kad će opet lito.

Zadivljeni ostavljamo ga u snovima. I podsjećamo – zapamtite ovo ime, taj će nas "mali s Toća" proslaviti u svijetu. To vam je sigurno kao šta je sigurno da će lljeto brzo. Ne brini, Marino, samo šta nije.


I moj brat također

Marinov brat blizanac, stariji tek par minuta, zove se Franko. Nešto se dogodilo s kombinacijom njihovih gena – jer je i Franko otišao na umjetničku bandu. Daske koje život znače vuku braću Jakovčević i ne daju im mrdati. Uloga u dugometražnom filmu ("Sonja i bik"), u omnibusu, u četiri kratka filma, nastupi u kazališnim predstavama, reklamama, serijama, članstvo u PlayDrami od osme godine života, sve bi to Franko mogao staviti u životopis, da ga piše, a ne piše, jer - smije se - ima u Boga dana. Franko i Marino koliko god fizički bili slični (Doktor je rekao da su dvojajčani lizanci), toliko su karakterno. U talentu pak - apsolutno se podudaraju.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I nije mu žao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-12-12 17:49:39 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-12-12 17:56:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-12-12 17:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 25974 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/12\/11\/Magazin\/8281071.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/11\/Magazin\/8281072.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/11\/Magazin\/8281070.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/12\/marin_jakovcevic1-081216.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","marin_jakovcevic1-081216"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x728"},{"size0":"1200x790"},{"size0":"1200x1804"},{"size0":"601x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15037951 Threads: 3 Questions: 3153691363 Slow queries: 7042755 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235029473 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/prica-mladog-splicanina-koji-je-ostavio-balun-zbog-baleta-jesu-li-me-ikad-maltretirali-u-skoli-nisu-pa-ne-druzin-se-s-budalama-457914 [printLink] => /kultura/prica-mladog-splicanina-koji-je-ostavio-balun-zbog-baleta-jesu-li-me-ikad-maltretirali-u-skoli-nisu-pa-ne-druzin-se-s-budalama-457914?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 339097 [name] => balet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balet [link] => /tag/balet ) [1] => stdClass Object ( [id] => 347784 [name] => HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-split [link] => /tag/hnk-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 271662 [name] => Marino Jakovčević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marino-jakovcevic [link] => /tag/marino-jakovcevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I nije mu žao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča mladog Splićanina koji je ostavio balun zbog baleta: Jesu li me ikad maltretirali u školi? Nisu, pa ne družin se s budalama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/11/Magazin/8281071.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/11/Magazin/8281071.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/11/Magazin/8281072.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/11/Magazin/8281070.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/12/marin_jakovcevic1-081216.jpg [title] => marin_jakovcevic1-081216 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

On je Marino Jakovčević, i bilo bi dobro da mu zapamtite ime. Zašto? Zato što je u svojih nježnih 15 godina života uspio nogama zarobiti ritam, zato što glazbu diše, zato što zna i može pokretom oslikati trenutak.

- Ma, da - kaže Marino.

Ne dozvoljava čuti hvalu na svoj račun, ali mi se ne damo, pa mu nabijamo na nos veliki uspjeh polaznika Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split na 10. hrvatskom natjecanju plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska". Tri nagrade su pobrali mladi Splićani, a dvije od njih kući je donio i Marino. Osvojio je drugo mjesto u B kategoriji (uzrast od 12 do 15 godina) u kojoj prvo mjesto nije dodijeljeno, pa je drugu nagradu podijelio s Tiborom Bošnjakom. Uz to je "peškao" i jednu od tri dodijeljene posebne sponzorske nagrade.

- Znamo da su ti rekli članovi žirija da imaš posebnu energiju - cimamo ga, uporno.

- Ne, rekli su da Splićani imaju dobru energiju na sceni - ne da se.

A ne damo se ni mi...

- Kako to "mulac sa Toća" uspije zamijeniti balun plesnim papučicama?

- Plešen bos! Igra san balun u "Spinuta", četiri godine sigurno, a kad bi doša doma onda san plesa. Valjda su moji vidili da iman mota, pa su popustili na nagovaranje i upisali me u studio "danSing" kod Brune Reić i Marijane Marević Muslim - priča sve kao da neće.

A hoće, jer izvanserijski je talent prepoznat na prvu, na plesnoj predstavi "Muzej snova" Marino je odmah otplesao svoju točku u stilu Michaela Jacksona. Iduće je godine bio u "Zvonaru crkve Notre Dame", potom u "Briljantinu", godinu iza toga u "Pepeljugi" i na kraju u "Romeu i Juliji".

- Prve se dvi godine nisan da, kad bi me mater vozila s baluna na ples prisvlačija san se u autu, a onda san mora prilomit. Bilo je teško! Ali privagnija je ples - iskren je Marino.

- Jel ti žao?

- Neeee. Za balun se uvik nađe vrimena - teško je ovog malog smantat.
Raspitujemo se za razliku među plesom, suvremenim plesom i baletom, a mali-veliki plesač se ne može načuditi našem neznanju.

- Velika je to razlika! Suvremeni ples ima prirodan, opušten korak, dok je balet zadana forma, tijelo ti je ukočeno. Zato, ako mogu birat, uvik biran suvremeni ples.

Vraćamo se na natjecanje koje je nedavno poharao, tada je Lijepoj našoj pokazana dominacija mladih splitskih plesača. O njoj dovoljno govori podatak kako je u kategoriji B od ukupno prijavljenih 30 plesača u finale ušlo pet od šest prijavljenih natjecatelja iz Splita. Voditelj uspješne splitske ekspedicije bio je Remus Dimache, pedagog Baletnog studija i solist Baleta HNK Split koji je i osmislio koreografiju plesnih točaka, kojima su se mladi natjecatelji tako uspješno predstavili žiriju.

- Kod Remusa iman individualne satove svaki dan. Radin. Učin. Guštan - priznaje.

- Oslobodio san sve da iman šta više vrimena za ples. A ta neka priča o tome kako je ples više za žene nego muškarce to su sve predrasude.

- Jesu li te zbog plesa zezali u školi?

- Nisu! Ne družin se s budalama, a znan se i branit - poentira naš plesač.

I ne sumnjamo u to. Kako balansira između škole i plesa, pitamo. A važno je kazati kako pohađa Umjetničku školu. Di će suza nego na oko!

- Je li recimo plešeš dok učiš? - vrti Marino očima na svako naše pitanje.

- Neee.

- Ne?!

- Ne, jer ne učin - pa se smijemo, a nema ljepšeg doli smijanja s tinejdžerima, zar ne?

Kad zatvori oči i zamisli sebe za, recimo, pet godina – vidi se kako pleše. Za deset godina opet isti film na kapcima. Za dvadeset? Dobijamo ozbiljan pogled i lekciju o plesu i plesačima:

- Plesači imaju rok trajanja, na žalost. No, sve mi je to predaleko, ne mogu planirat život za nekih 20 godina – ozbiljan je naš prijatelj.

- Ali možeš za godinu?

- Da, mogu i planiran.

I tu se odvija priča koja nas vodi posve drugim kolosijekom. Seoba? Odlazak? Split je, koliko god se mi voljeli hvaliti kako je centar svita, za plesače, ako ćemo fino, tek kantun. Kantunić. Nakon nastupa na natjecanju Marino je dobio direktan poziv iz tri zagrebačke srednje škole plesa. Svi bi željeli da postane njihov učenik.

- To bi bilo sjajno - gleda Marino preko oka mamu, kojoj se srce stisne na pomisao sinovljevog odlaska, a opet je svjesna da mu ne smije rezati krila i da ga mora pustiti da leti.

- U toj je školi sve posvećeno plesu. A za ples trebaš kondiciju. Kondicija se stiče kontinuiranin radon, a ne samo treningon jedanput dnevno - sve nam to Marino pojašnjava, a mi se mislimo koja je to ljubav u ovom dječaku-

- Jel se ikad umoriš, čoviče - moramo pitati, jer bismo pukli da ne pitamo.

- Nekad dobiješ upalu mišića, nekad boli, ali...

Za već spomenuto natjecanje vježbao je danima, naučio je koreografiju, besprijekorno, i radovao se nastupu u slobodnoj formi.

- Nisan bija zadovojan! Moga san ja to i tri puta bolje - kaže.

- Alo!? Šta tri puta bolje?! Pa, pobijedio si - mi se opet čudom čudimo.

- Nisan bija zadovoljan. Velika je čast šta su me odabrali, ali, virujte mi, moglo je bolje.

Gledamo u majku mu, Lori Vitaljić, pa se pitamo što je s ovim malim?

- Marino se rodio kao manji blizanac, imao je svega 2200 grama, pa su mi liječnici kazali kako bi mogao imati problema s motorikom. Gledala sam ga na nastupu u Zagrebu i dok je letio zrakom i vrtio se na pozornici, ja sam u gledalištu samo mislila: upitna motorika, alo! - veli nam mama Lori.

Nesvjesni ritma polako se naša priča o plesu vraća na nogometni teren, pa doznajemo kako trudu i treningu usprkos – ovaj naš mali ne može odoljeti pozivu prijatelja.

- Balun me zove - kaže.

Nakon žestoke partije, svjestan je, uvijek zaradi upalu mišića, jer oni mišići koji se koriste pri plesu nisu aktivni u nogometu, a oni koje nogometaši koriste - pri plesu miruju.

- Kako god da okreneš, upala mišića!

- A triba i pripazit na ozljede...

Svim srcem navija za kraljevski španjolski klub, Real je ono što drži svetinjom u nogometnom svijetu. Prati sve utakmice. Doslovno.

- A brat navija za Barcelonu! Evo, nedavno je bio Il Classico, srića pa su ostali 1-1...

Ovom aktivnom čudu od djeteta samo ljeto donosi odmor, i to onaj pravi.

- Komiža! - uzvikuje s ljubavlju.

Komiža je njegovo mjesto, njegov raj, tamo mu je duša.

- Izlazi se, kupa se, igra se na balun, ekipa je tamo - pa sve zamišljeno gleda u pod, kao da se pita kad će opet lito.

Zadivljeni ostavljamo ga u snovima. I podsjećamo – zapamtite ovo ime, taj će nas "mali s Toća" proslaviti u svijetu. To vam je sigurno kao šta je sigurno da će lljeto brzo. Ne brini, Marino, samo šta nije.


I moj brat također

Marinov brat blizanac, stariji tek par minuta, zove se Franko. Nešto se dogodilo s kombinacijom njihovih gena – jer je i Franko otišao na umjetničku bandu. Daske koje život znače vuku braću Jakovčević i ne daju im mrdati. Uloga u dugometražnom filmu ("Sonja i bik"), u omnibusu, u četiri kratka filma, nastupi u kazališnim predstavama, reklamama, serijama, članstvo u PlayDrami od osme godine života, sve bi to Franko mogao staviti u životopis, da ga piše, a ne piše, jer - smije se - ima u Boga dana. Franko i Marino koliko god fizički bili slični (Doktor je rekao da su dvojajčani lizanci), toliko su karakterno. U talentu pak - apsolutno se podudaraju.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
marin_jakovcevic1-081216



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/prica-mladog-splicanina-koji-je-ostavio-balun-zbog-baleta-jesu-li-me-ikad-maltretirali-u-skoli-nisu-pa-ne-druzin-se-s-budalama-457914 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a155848bcb940993e1405c0f063857b8641035c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+mladog+Spli%C4%87anina+koji+je+ostavio+balun+zbog+baleta%3A+Jesu+li+me+ikad+maltretirali+u+%C5%A1koli%3F+Nisu%2C+pa+ne+dru%C5%BEin+se+s+budalama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fprica-mladog-splicanina-koji-je-ostavio-balun-zbog-baleta-jesu-li-me-ikad-maltretirali-u-skoli-nisu-pa-ne-druzin-se-s-budalama-457914 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fprica-mladog-splicanina-koji-je-ostavio-balun-zbog-baleta-jesu-li-me-ikad-maltretirali-u-skoli-nisu-pa-ne-druzin-se-s-budalama-457914 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I nije mu žao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaI nije mu žao

Priča mladog Splićanina koji je ostavio balun zbog baleta: Jesu li me ikad maltretirali u školi? Nisu, pa ne družin se s budalama

12. prosinca 2016. - 18:48

On je Marino Jakovčević, i bilo bi dobro da mu zapamtite ime. Zašto? Zato što je u svojih nježnih 15 godina života uspio nogama zarobiti ritam, zato što glazbu diše, zato što zna i može pokretom oslikati trenutak.

- Ma, da - kaže Marino.

Ne dozvoljava čuti hvalu na svoj račun, ali mi se ne damo, pa mu nabijamo na nos veliki uspjeh polaznika Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split na 10. hrvatskom natjecanju plesača suvremenog plesa "Mia Čorak Slavenska". Tri nagrade su pobrali mladi Splićani, a dvije od njih kući je donio i Marino. Osvojio je drugo mjesto u B kategoriji (uzrast od 12 do 15 godina) u kojoj prvo mjesto nije dodijeljeno, pa je drugu nagradu podijelio s Tiborom Bošnjakom. Uz to je "peškao" i jednu od tri dodijeljene posebne sponzorske nagrade.

-...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:23