Kultura'Zasjat će palaci...'

Preminula autorica legendarnih domaćih pjesama: u 79. godini života otišla žena koja je zaslužna za stihove koje svi znamo, otpjevali su ih Vice Vukov, Mišo Kovač, Indexi... 

Piše A.B.K.
zagrebacki_festival-051113

"Zasjat će palaci, antike, tarace,

ćakulat će šjore, cije Gracijane.

Svi oriđinali i sve karampane

hodit će na feštu za nas Kotorane..."

Postoji li uopće netko tko ne zna ove riječi iz „Bokeljske noći“ koju je pjevao legendarni Vice Vukov bez koje ne može proći ni jedna fešta ili da nije čuo za prelijepe stihove Indexove pjesme „Da sam ja netko“.

Autorica ovih i još na stotine divnih i nezaboravnih pjesama, uz koje se slavi, mašta i tuguje, zagrebačka pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva preminula je jučer u Zagrebu u 79. godini života.

Rođena je u Tivtu, otac joj je bio Rus, a majka Bokeljka. U Crnoj Gori provela je najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu. Stihove je počela pisati u svojoj desetoj godini, a svom zavičaju posvetila je desetke pjesama, među kojima je najpoznatija postala "Bokeljska noć".

U javnosti se afirmirala kao autorica tekstova pop i rock glazbe. Napisala je tekstove za neke od najpoznatijih pjesama sarajevske grupe Indexi - “Da sam ja netko”, “Sanjam”, „Balada“, “Voljela je sjaj u travi“…

Njezine pjesme pjevali su Gabi Novak, Radojka Šverko, Miro Ungar, Mišo Kovač

Dalibor Brun pjevao je „Miruj Srce“, Duško Lokin „Ljubavi mi daj“, Ana Štefok „Dani moje mladosti“, Beti Jurković „Moja obala“, Krunoslav Kićo Slabinac „Tužna je Anuška“…

Pred kraj studija književnosti udala se za zagrebačkog kompozitora Hrvoja Hegedušića.

- Hrvojeva majka je iz Tivta i oboje smo često tu dolazili. Tako smo se sreli, zavoljeli i vjenčali. Već prve godine braka znala sam da nećemo dugo biti zajedno. Ipak, ostali smo u braku dugih 10 godina – ispriča ja je za magazin Nina. Nakon rastave ovog boemskog braka nije se više udavala.

Kazala je i kako je zahvaljujući Indexima postala pjesnikinja.

- Slušala sam ih opčinjeno. Bilo je to drugačije od svega što sam do tada čula - opisala je trenutak kada je prvi put čula Indexe.

Učenici kojima je predavala u školi jako su je voljeli.

- Bila mi je razrednica u srednjoj školi, profesorica za koju se ne može naći loša riječ, baš ni jedna, osoba je to koja ima razumijevanje za svakoga, ma divna duša od žene! – oprostio se jedan bivši Majin učenik.

#MOZAIK#MIšO KOVAč#VICE VUKOV#MAJA PERFILJEVA#INDEXI