stdClass Object ( [id] => 1339698 [title] => Splitski obrtnici u javnosti su bili nedopustivo zanemarivani - intrigantna izložba ispravlja tu povijesnu nepravdu... [alias] => splitski-obrtnici-u-javnosti-su-bili-nedopustivo-zanemarivani-intrigantna-izlozba-ispravlja-tu-povijesnu-nepravdu [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što bi se iznenadili stari splitski i salonitanski zanatlije i obrtnici, da su znali da će njihovi čekići, nakovnji, sjekirice, škare, kalupi, šila, igle, mjere, ali i dozvole za otvaranje butiga, jednog dana - postati izlošci u Akademijinoj palači na splitskome Voćnom trgu!

Stoga je ova izložba vrlo zanimljiva i intrigantna, a seže duboko u povijest što se naslućuje i iz naziva "Zanatstvo i obrtništvo u Splitu - od antike od početka XX. stoljeća", u prostorijama HAZU-a u palači Milesi, a sa organizator je Udruženje obrtnika Split u suradnji s Muzejom grada i Arheološkim muzejom. Autori izložbe su Arsen Duplančić, Elvira Šarić Kostić, Jagoda Mardešić, Nino Švonja i Tonija Andrić.

- Dokumentirana povijest rada splitskih i dalmatinskih obrtnika seže do rimskog doba, gdje je doslovce uklesana u kamenu, preko srednjovjekovnih i notarskih perom pisanih isprava do raznih izvora novog vijeka.

---

image

Mlat, nakovanj, čekić, sjekira i škare iz Salone (1. - 6. stolječe)

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Igla, šilo, preslica, vreteno i igla za krpanje ribarske mreže iz Salone (1. - 6. stoljeće), te figura Vulkana, zaštitnika kovača iz 2. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Kameni ulomci s prikazima obrtničkih i zanatskih alata, spomenima kolegija i imenima obrtnika iz rimske Salone

Vojko Bašić/Cropix
---

Autori ovog projekta odlučili su se zaustaviti u 1914. godini kad nastupaju krupne političke i društvene promjene koje zatvaraju jedno i otvaraju novo poglavlje mnogo čega, pa i obrtništva. Vrijeme nakon te godine obradit ćemo u nastavku projekta. Obrtnici nisu politički ni strateški partneri, ne raspolažu investicijskim kapitalom ni političkom težinom, zbog čega su u javnosti nedopustivo zanemareni. Obrtnik ili zanatlija je "homo faber", onaj koji nešto proizvodi rukama i glavom, prehranjujući time sebe i svoju obitelj. Ovim projektom želimo skrenuti pažnju na njegovu zanemarenu, a nezaobilaznu ulogu u životu grada i njegovih stanovnika - ističe Radovan Kečkemet, koordinator projekta.

Neophodni u životu Salone

Područje današnjeg Splita nekoć je bilo dio teritorija Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije.

- Salona je bila najveći grad na istočnoj obali Jadrana te je logično da je za funkcioniranje te složene urbane strukture bio potreban veliki broj obrtnika različitih specijalizacija. Osim toga bila je lučki i trgovački grad zbog čega je dosta zanata bilo vezano uz luku i lučke poslove, jer su, primjerice, blokovi raznih vrsta uvezenog kamena (mramor, granit itd.) dopremani s cijelog Mediterana, a u salonitansku luku stizala su i druga dobra poput keramike, hrane, vina, maslinova ulja, ribe...

Stoga je za funkcioniranje luke morala postojati cijela infrastruktura koju je izgradila i održava je čitava vojska obrtnika – ističu Jagoda Mardešić i Nino Švonja dodajući kako je to najvidljivije kod monumentalnih salonitanskih građevina: amfiteatra, teatra, hramova na forumu, starokršćanskih bazilika, bedema...

Osim klesara u izgradnji su sudjelovali tesari, kovači, konopari i drugi, a u ukrašavanju javnih i privatnih zdanja izrađivači mozaika,

fresaka, kipari...

- Natpisi su najjasniji dokaz postojanja udruženja obrtnika - kolegija, koji su imali i svoje zaštitnike. Tako je primjerice kolegij kovača štovao božicu Veneru, a do danas su sačuvani spomeni na salonitanske kolegije tesara u građevinarstvu, vrećara i lučkih radnika, kamenoklesara, kovača, tesara i trgovaca drvom, izrađivača debelih pokrivača.

U Saloni su pronađeni i nadgrobni natpisi koji spominju staklare, liječnike - ljekarnike, pekare, bačvare, vinare, postolare, oružare, krojače, frizere, tkalce, tangare i rezbare. A za jednog od salonitanskih mučenika, svetoga Staša (Anastazija), suzaštitnika Splita, smatra se da je bio tangar, to jest, bojadisar sukna – navode Mardešić i Švonja.

Bavili se i ćudoređem i socijalom

Arsen Duplančić obradio je splitske obrtničke bratovštine u srednjem i novom vijeku, oblik udruživanja na strukovnoj ili vjerskoj osnovi koji potječe još iz antike.

---

image

Matrikula bratovštine sv. Petra na Lučcu, 1693. godina

Vojko Bašić/Cropix
---

- Sigurnih vijesti u splitskim bratovštinama nema do početka 14. stoljeća, što ne znači da one nisu osnivane i prije tog vremena. Za sada je najstarija poznata bratovština Svetoga Duha osnovana 1300. godine. Od tada pa do kraja 18. stoljeća u Splitu je osnovano oko 65 bratovština koje su imale važnu ulogu u crkvenom, društvenom i kulturnom životu grada.

Imale su sjedište u nekoj od gradskih crkava, brinule se o pojedinom oltaru ili o cijeloj crkvi, imale pravilnike - matrikule s odredbama o upravljanju bratovštinom, dužnostima članova, kršćanskom životu bratima i ćudoređu, brizi za siromašne i potrebite, a posjedovali s i grobnice za članove. U prvom redu su bile usmjerene na duhovni život članova i brigu za njih i njihove obitelji. Za razliku od drugih krajeva i zemalja u Splitu nisu postojale strukovne udruge cehovskog tipa, ali su neke bratovštine okupljale u prvom redu određene zanatlije i obrtnike - iznosi Duplančić, dodajući kako su se brinule o zaštiti prava članova u poslovanju i gospodarskom životu grada.

---

image

Arsen Duplancic: Od 1300. godine pa do kraja 18. stoljeća u Splitu je osnovano oko 65 bratovština koje su imale važnu ulogu u crkvenom, društvenom i kulturnom životu grada

Joško Šupić/Cropix
---

---

image

Ploča s natpisom i simbolima bratovštine postolara i papučara s crkve sv. Filipa i Jakova

Vojko Bašić/Cropix
---

- Najstarija poznata strukovna bratovština je ona pomoraca, sv. Nikole da Serra, osnovana 1349. godine, a sjedište je imala u istoimenoj crkvi na Marjanu, dok je od polovice 15. stojeća u crkvi sv. Nikole de Sdoria u Dioklecijanovoj palači. Potom slijedi bratovština postolara i papučara Sv. Filipa i Jakova koja se navodi 1423. godine. Zbog pokušaja da nametne monopol u ovom zanatu, a nakon pobune židovskih zanatlija, ukinuta je odlukom mletačkog senata 1767. zajedno s bratovštinom sv. Omobona. U Splitu je djelovala i bratovština krznara Svih Svetih koja se spominije 1437., dok su ribari imali svoju bratovšinu osnovanu 1600. uz istoimenu crkvu na Lučcu – iznosi Duplančić.

Razvojem obrtništva u novom vijeku do 1914. godine bavi se Elvira Šarić Kostić, naglašavajući kako je tijekom mletačke vladavine splitsko gospodarstvo bilo sputano raznim odlukama kojime je Venecija vodila računa prije svega o svojim interesima, a osmanlijski napadi i epidemije kuge dodatno su ga iscrpljivali.

- Duždevom dukalom 1477. bilo je određeno da su krznari, kožari i krojači nastanjeni izvan vrata od Pisture, dužni pridonositi popravku gradskih zidina. Razvoju trgovine i obrta kao i gospodarstvu u cjelini uvelike je pridonijelo otvaranje lazareta 1592. godine te sve veće doseljavanje trgovaca i obrtnika s Apeninskog poluotoka i Bosne. Na početku 16. stoljeća Split je iamo 126 zanatlija. Zastupljeni su ne samo osnovni zanati nego i izrađivači predmeta visokog standarda kao što su vlasuljari i zlatari. U 18. stoljeću razvijaju se radionice mastioničara zbog štavljenja kože, kao i voštarski zanat pravljenja svijeća – pojašnjava Elvira Šarić Kostić, te donosi popis od 1870. do 1881. kad je u Splitu bilo registrirano stotinu drvodjelaca, 99 kotlara, 90 postolara, 52 konopara, 25 brijača, tri sedlara, dva kišobranara i jedan kapar.

---

image

Podloga za punciranje iz zlatarske radionice Pezzi, početak 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix
---

Prvi svjetski rat sve je promijenio

- Zanatski proizvodi prodavali su se u radionicama, ali i na trgovima koji su dobivali imena upravo po onome što se na njima nudilo, zatim na tjednim pazarnim danima i godišnjem sajmu o svetkovini svetoga Duje kad je robu prodavalo i stanovništvo zaleđa i prigradskih mjesta. Prvi svjetski rat donio je velike promjene na svim poljima ljudskog života i rada. Po njegovu završetku 1918. godine, Split postaje upravno i gospodarsko središte Dalmacije, što mu mijenja izgled, ubrzava priljev stanovništva i potiče gospodarski rast. Taj je napredak imao i negativnu stranu jer je sve veća industrijalizacija utjecala na nestanak mnogih običaja, alata, načina obrade, korištenih sirovina, pa i terminologije - zaključuje Elvira Šarić Kostić, a valja spomenuti prikaz dokumenata o privatnoj i poslovnoj djelatnosti splitskih obrtnika u srednjem vijeku koji je obradila Tonija Andrić.

Muzej grada Splita za vrijeme trajanja izložbe priredio je stručna vođenja za građanstvo i to utorkom, srijedom i četvrtkom s početkom u 12 sati, a u srijedu 22. i 29. studenog od 10 do 11 sati održavati će se edukativne muzejske radionice. Izložba se može razgledati do 2. prosinca svakog dana od 9 do 20 sati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD ANTIKE DO 1914. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OD ANTIKE DO 1914. 2 0 7929 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-16 12:58:34 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-17 10:51:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-17 10:51:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Obrtnici nisu politički ni strateški partneri, ne raspolažu investicijskim kapitalom ni političkom težinom, zbog čega su u javnosti nedopustivo zanemareni [metadata] => robots= author= title=Intrigantnom izložbom osvjetljava se zanemarena uloga obrtnika i njihovih udruga u životu Splita, još od antike... page_title=Intrigantnom izložbom osvjetljava se zanemarena uloga obrtnika i njihovih udruga u životu Splita, još od antike... [metakey] => Zanatstvo i obrtništvo u Splitu - od antike od početka XX. stoljeća, izložba, Arsen duplančić, elvira šarić kostić, Jagoda Mardešić, Nino Švonja, Tonija Andrić, Radovan kečkemet, bratovštine, HAZU, Palača Milesi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063714.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063729.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063718.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063717.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063715.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063721.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063735.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063737.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/26063739.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/16\/14284004.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Izlo\u017eba Zanatstvo i obrtni\u0161tvo u Splitu od antike do po\u010detka 20. stolje\u0107a<\/p>","

Marin Vladi\u0107: Bogorodica s Djetetom - Gospe od Dobre ure, s gradskih zidina na Pisturi, za\u0161titnica porodilja, 1503. godina<\/p>","

Mlat, nakovanj, \u010deki\u0107, sjekira i \u0161kare iz Salone (1. - 6. stolje\u010de)<\/p>","

Igla, \u0161ilo, preslica, vreteno i igla za krpanje ribarske mre\u017ee iz Salone (1. - 6. stolje\u0107e), te figura Vulkana, za\u0161titnika kova\u010da iz 2. stolje\u0107a<\/p>","

Kameni ulomci s prikazima obrtni\u010dkih i zanatskih alata, spomenima kolegija i imenima obrtnika iz rimske Salone<\/p>","

Matrikula bratov\u0161tine sv. Petra na Lu\u010dcu, 1693. godina<\/p>","

Plo\u010da s natpisom i simbolima bratov\u0161tine postolara i papu\u010dara s crkve sv. Filipa i Jakova<\/p>","

Podloga za punciranje iz zlatarske radionice Pezzi, po\u010detak 20. stolje\u0107a<\/p>","

Izlo\u017eba Zanatstvo i obrtni\u0161tvo u Splitu od antike do po\u010detka 20. stolje\u0107a<\/p>","

Arsen Duplancic: Od 1300. godine pa do kraja 18. stolje\u0107a u Splitu je osnovano oko 65 bratov\u0161tina koje su imale va\u017enu ulogu u crkvenom, dru\u0161tvenom i kulturnom \u017eivotu grada<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1230","hd_26063714_1920.jpg":"1920x1080","k_26063714_1280.jpg":"1280x1280","k_26063714_1024.jpg":"1024x1024","k_26063714_640.jpg":"640x640","k_26063714_480.jpg":"480x480","k_26063714_340.jpg":"340x340","k_26063714_220.jpg":"220x220","o_26063714_1280.jpg":"1280x820","o_26063714_1024.jpg":"1024x656","o_26063714_640.jpg":"640x410","o_26063714_480.jpg":"480x307","o_26063714_340.jpg":"340x217","o_26063714_220.jpg":"220x140","h_26063714_1280.jpg":"1280x854","h_26063714_1024.jpg":"1024x683","h_26063714_640.jpg":"640x427","h_26063714_480.jpg":"480x320","h_26063714_340.jpg":"340x227","h_26063714_220.jpg":"220x147","pp_26063714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063714_640.jpg":"640x814","pp_26063714_480.jpg":"480x611","pp_26063714_340.jpg":"340x432","pp_26063714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26063729_1920.jpg":"1920x1080","k_26063729_1280.jpg":"1280x1280","k_26063729_1024.jpg":"1024x1024","k_26063729_640.jpg":"640x640","k_26063729_480.jpg":"480x480","k_26063729_340.jpg":"340x340","k_26063729_220.jpg":"220x220","o_26063729_1280.jpg":"1280x853","o_26063729_1024.jpg":"1024x682","o_26063729_640.jpg":"640x426","o_26063729_480.jpg":"480x320","o_26063729_340.jpg":"340x226","o_26063729_220.jpg":"220x146","h_26063729_1280.jpg":"1280x854","h_26063729_1024.jpg":"1024x683","h_26063729_640.jpg":"640x427","h_26063729_480.jpg":"480x320","h_26063729_340.jpg":"340x227","h_26063729_220.jpg":"220x147","pp_26063729_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063729_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063729_640.jpg":"640x814","pp_26063729_480.jpg":"480x611","pp_26063729_340.jpg":"340x432","pp_26063729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26063718_1920.jpg":"1920x1080","k_26063718_1280.jpg":"1280x1280","k_26063718_1024.jpg":"1024x1024","k_26063718_640.jpg":"640x640","k_26063718_480.jpg":"480x480","k_26063718_340.jpg":"340x340","k_26063718_220.jpg":"220x220","o_26063718_1280.jpg":"1280x853","o_26063718_1024.jpg":"1024x682","o_26063718_640.jpg":"640x426","o_26063718_480.jpg":"480x320","o_26063718_340.jpg":"340x226","o_26063718_220.jpg":"220x146","h_26063718_1280.jpg":"1280x854","h_26063718_1024.jpg":"1024x683","h_26063718_640.jpg":"640x427","h_26063718_480.jpg":"480x320","h_26063718_340.jpg":"340x227","h_26063718_220.jpg":"220x147","pp_26063718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063718_640.jpg":"640x814","pp_26063718_480.jpg":"480x611","pp_26063718_340.jpg":"340x432","pp_26063718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26063717_1920.jpg":"1920x1080","k_26063717_1280.jpg":"1280x1280","k_26063717_1024.jpg":"1024x1024","k_26063717_640.jpg":"640x640","k_26063717_480.jpg":"480x480","k_26063717_340.jpg":"340x340","k_26063717_220.jpg":"220x220","o_26063717_1280.jpg":"1280x853","o_26063717_1024.jpg":"1024x682","o_26063717_640.jpg":"640x426","o_26063717_480.jpg":"480x320","o_26063717_340.jpg":"340x226","o_26063717_220.jpg":"220x146","h_26063717_1280.jpg":"1280x854","h_26063717_1024.jpg":"1024x683","h_26063717_640.jpg":"640x427","h_26063717_480.jpg":"480x320","h_26063717_340.jpg":"340x227","h_26063717_220.jpg":"220x147","pp_26063717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063717_640.jpg":"640x814","pp_26063717_480.jpg":"480x611","pp_26063717_340.jpg":"340x432","pp_26063717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1418","hd_26063715_1920.jpg":"1920x1080","k_26063715_1280.jpg":"1280x1280","k_26063715_1024.jpg":"1024x1024","k_26063715_640.jpg":"640x640","k_26063715_480.jpg":"480x480","k_26063715_340.jpg":"340x340","k_26063715_220.jpg":"220x220","o_26063715_1280.jpg":"1280x945","o_26063715_1024.jpg":"1024x756","o_26063715_640.jpg":"640x472","o_26063715_480.jpg":"480x354","o_26063715_340.jpg":"340x251","o_26063715_220.jpg":"220x162","h_26063715_1280.jpg":"1280x854","h_26063715_1024.jpg":"1024x683","h_26063715_640.jpg":"640x427","h_26063715_480.jpg":"480x320","h_26063715_340.jpg":"340x227","h_26063715_220.jpg":"220x147","pp_26063715_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063715_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063715_640.jpg":"640x814","pp_26063715_480.jpg":"480x611","pp_26063715_340.jpg":"340x432","pp_26063715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_26063721_1920.jpg":"1920x1080","k_26063721_1280.jpg":"1280x1280","k_26063721_1024.jpg":"1024x1024","k_26063721_640.jpg":"640x640","k_26063721_480.jpg":"480x480","k_26063721_340.jpg":"340x340","k_26063721_220.jpg":"220x220","o_26063721_1280.jpg":"1280x792","o_26063721_1024.jpg":"1024x633","o_26063721_640.jpg":"640x396","o_26063721_480.jpg":"480x297","o_26063721_340.jpg":"340x210","o_26063721_220.jpg":"220x136","h_26063721_1280.jpg":"1280x854","h_26063721_1024.jpg":"1024x683","h_26063721_640.jpg":"640x427","h_26063721_480.jpg":"480x320","h_26063721_340.jpg":"340x227","h_26063721_220.jpg":"220x147","pp_26063721_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063721_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063721_640.jpg":"640x814","pp_26063721_480.jpg":"480x611","pp_26063721_340.jpg":"340x432","pp_26063721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_26063735_1920.jpg":"1920x1080","k_26063735_1280.jpg":"1280x1280","k_26063735_1024.jpg":"1024x1024","k_26063735_640.jpg":"640x640","k_26063735_480.jpg":"480x480","k_26063735_340.jpg":"340x340","k_26063735_220.jpg":"220x220","o_26063735_1280.jpg":"1280x892","o_26063735_1024.jpg":"1024x714","o_26063735_640.jpg":"640x446","o_26063735_480.jpg":"480x334","o_26063735_340.jpg":"340x237","o_26063735_220.jpg":"220x153","h_26063735_1280.jpg":"1280x854","h_26063735_1024.jpg":"1024x683","h_26063735_640.jpg":"640x427","h_26063735_480.jpg":"480x320","h_26063735_340.jpg":"340x227","h_26063735_220.jpg":"220x147","pp_26063735_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063735_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063735_640.jpg":"640x814","pp_26063735_480.jpg":"480x611","pp_26063735_340.jpg":"340x432","pp_26063735_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26063737_1920.jpg":"1920x1080","k_26063737_1280.jpg":"1280x1280","k_26063737_1024.jpg":"1024x1024","k_26063737_640.jpg":"640x640","k_26063737_480.jpg":"480x480","k_26063737_340.jpg":"340x340","k_26063737_220.jpg":"220x220","o_26063737_1280.jpg":"1280x853","o_26063737_1024.jpg":"1024x682","o_26063737_640.jpg":"640x426","o_26063737_480.jpg":"480x320","o_26063737_340.jpg":"340x226","o_26063737_220.jpg":"220x146","h_26063737_1280.jpg":"1280x854","h_26063737_1024.jpg":"1024x683","h_26063737_640.jpg":"640x427","h_26063737_480.jpg":"480x320","h_26063737_340.jpg":"340x227","h_26063737_220.jpg":"220x147","pp_26063737_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063737_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063737_640.jpg":"640x814","pp_26063737_480.jpg":"480x611","pp_26063737_340.jpg":"340x432","pp_26063737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_26063739_1920.jpg":"1920x1080","k_26063739_1280.jpg":"1280x1280","k_26063739_1024.jpg":"1024x1024","k_26063739_640.jpg":"640x640","k_26063739_480.jpg":"480x480","k_26063739_340.jpg":"340x340","k_26063739_220.jpg":"220x220","o_26063739_1280.jpg":"1280x784","o_26063739_1024.jpg":"1024x627","o_26063739_640.jpg":"640x392","o_26063739_480.jpg":"480x294","o_26063739_340.jpg":"340x208","o_26063739_220.jpg":"220x134","h_26063739_1280.jpg":"1280x854","h_26063739_1024.jpg":"1024x683","h_26063739_640.jpg":"640x427","h_26063739_480.jpg":"480x320","h_26063739_340.jpg":"340x227","h_26063739_220.jpg":"220x147","pp_26063739_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063739_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063739_640.jpg":"640x814","pp_26063739_480.jpg":"480x611","pp_26063739_340.jpg":"340x432","pp_26063739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1753","hd_14284004_1920.jpg":"1920x1080","k_14284004_1280.jpg":"1280x1280","k_14284004_1024.jpg":"1024x1024","k_14284004_640.jpg":"640x640","k_14284004_480.jpg":"480x480","k_14284004_340.jpg":"340x340","k_14284004_220.jpg":"220x220","o_14284004_1280.jpg":"1280x1168","o_14284004_1024.jpg":"1024x934","o_14284004_640.jpg":"640x584","o_14284004_480.jpg":"480x438","o_14284004_340.jpg":"340x310","o_14284004_220.jpg":"220x200","h_14284004_1280.jpg":"1280x854","h_14284004_1024.jpg":"1024x683","h_14284004_640.jpg":"640x427","h_14284004_480.jpg":"480x320","h_14284004_340.jpg":"340x227","h_14284004_220.jpg":"220x147","pp_14284004_1280.jpg":"1280x1628","pp_14284004_1024.jpg":"1024x1303","pp_14284004_640.jpg":"640x814","pp_14284004_480.jpg":"480x611","pp_14284004_340.jpg":"340x432","pp_14284004_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38227762 Threads: 3 Questions: 7087626534 Slow queries: 3297993 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608090148 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/splitski-obrtnici-u-javnosti-su-bili-nedopustivo-zanemarivani-intrigantna-izlozba-ispravlja-tu-povijesnu-nepravdu-1339698 [printLink] => /kultura/ostalo/splitski-obrtnici-u-javnosti-su-bili-nedopustivo-zanemarivani-intrigantna-izlozba-ispravlja-tu-povijesnu-nepravdu-1339698?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 736941 [name] => Zanatstvo i obrtništvo u Splitu - od antike od početka XX. stoljeća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 15:46:27 [main_article_id] => 0 [alias] => zanatstvo-i-obrtnistvo-u-splitu-od-antike-od-pocetka-xx-stoljeca [link] => /tag/zanatstvo-i-obrtnistvo-u-splitu-od-antike-od-pocetka-xx-stoljeca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 299363 [name] => izložba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba [link] => /tag/izlozba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 608207 [name] => Arsen duplančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-14 13:29:05 [main_article_id] => 0 [alias] => arsen-duplancic [link] => /tag/arsen-duplancic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 623374 [name] => elvira šarić kostić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-19 10:53:07 [main_article_id] => 0 [alias] => elvira-saric-kostic [link] => /tag/elvira-saric-kostic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 736942 [name] => Jagoda Mardešić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 15:46:27 [main_article_id] => 0 [alias] => jagoda-mardesic [link] => /tag/jagoda-mardesic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 661428 [name] => Nino Švonja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-28 16:06:36 [main_article_id] => 0 [alias] => nino-svonja [link] => /tag/nino-svonja ) [6] => stdClass Object ( [id] => 736943 [name] => Tonija Andrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 15:46:27 [main_article_id] => 0 [alias] => tonija-andric [link] => /tag/tonija-andric ) [7] => stdClass Object ( [id] => 736944 [name] => Radovan kečkemet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-16 15:46:27 [main_article_id] => 0 [alias] => radovan-keckemet [link] => /tag/radovan-keckemet ) [8] => stdClass Object ( [id] => 284476 [name] => Bratovštine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bratovstine [link] => /tag/bratovstine ) [9] => stdClass Object ( [id] => 312721 [name] => HAZU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hazu [link] => /tag/hazu ) [10] => stdClass Object ( [id] => 643770 [name] => Palača Milesi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-14 15:38:51 [main_article_id] => 0 [alias] => palaca-milesi [link] => /tag/palaca-milesi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD ANTIKE DO 1914. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski obrtnici u javnosti su bili nedopustivo zanemarivani - intrigantna izložba ispravlja tu povijesnu nepravdu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063714.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063714.jpg [title] =>

Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063729.jpg [title] =>

Marin Vladić: Bogorodica s Djetetom - Gospe od Dobre ure, s gradskih zidina na Pisturi, zaštitnica porodilja, 1503. godina

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063718.jpg [title] =>

Mlat, nakovanj, čekić, sjekira i škare iz Salone (1. - 6. stolječe)

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063717.jpg [title] =>

Igla, šilo, preslica, vreteno i igla za krpanje ribarske mreže iz Salone (1. - 6. stoljeće), te figura Vulkana, zaštitnika kovača iz 2. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063715.jpg [title] =>

Kameni ulomci s prikazima obrtničkih i zanatskih alata, spomenima kolegija i imenima obrtnika iz rimske Salone

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063721.jpg [title] =>

Matrikula bratovštine sv. Petra na Lučcu, 1693. godina

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063735.jpg [title] =>

Ploča s natpisom i simbolima bratovštine postolara i papučara s crkve sv. Filipa i Jakova

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063737.jpg [title] =>

Podloga za punciranje iz zlatarske radionice Pezzi, početak 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/26063739.jpg [title] =>

Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/16/14284004.jpg [title] =>

Arsen Duplancic: Od 1300. godine pa do kraja 18. stoljeća u Splitu je osnovano oko 65 bratovština koje su imale važnu ulogu u crkvenom, društvenom i kulturnom životu grada

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što bi se iznenadili stari splitski i salonitanski zanatlije i obrtnici, da su znali da će njihovi čekići, nakovnji, sjekirice, škare, kalupi, šila, igle, mjere, ali i dozvole za otvaranje butiga, jednog dana - postati izlošci u Akademijinoj palači na splitskome Voćnom trgu!

Stoga je ova izložba vrlo zanimljiva i intrigantna, a seže duboko u povijest što se naslućuje i iz naziva "Zanatstvo i obrtništvo u Splitu - od antike od početka XX. stoljeća", u prostorijama HAZU-a u palači Milesi, a sa organizator je Udruženje obrtnika Split u suradnji s Muzejom grada i Arheološkim muzejom. Autori izložbe su Arsen Duplančić, Elvira Šarić Kostić, Jagoda Mardešić, Nino Švonja i Tonija Andrić.

- Dokumentirana povijest rada splitskih i dalmatinskih obrtnika seže do rimskog doba, gdje je doslovce uklesana u kamenu, preko srednjovjekovnih i notarskih perom pisanih isprava do raznih izvora novog vijeka.

---

image

Mlat, nakovanj, čekić, sjekira i škare iz Salone (1. - 6. stolječe)

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Igla, šilo, preslica, vreteno i igla za krpanje ribarske mreže iz Salone (1. - 6. stoljeće), te figura Vulkana, zaštitnika kovača iz 2. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Kameni ulomci s prikazima obrtničkih i zanatskih alata, spomenima kolegija i imenima obrtnika iz rimske Salone

Vojko Bašić/Cropix
---

Autori ovog projekta odlučili su se zaustaviti u 1914. godini kad nastupaju krupne političke i društvene promjene koje zatvaraju jedno i otvaraju novo poglavlje mnogo čega, pa i obrtništva. Vrijeme nakon te godine obradit ćemo u nastavku projekta. Obrtnici nisu politički ni strateški partneri, ne raspolažu investicijskim kapitalom ni političkom težinom, zbog čega su u javnosti nedopustivo zanemareni. Obrtnik ili zanatlija je "homo faber", onaj koji nešto proizvodi rukama i glavom, prehranjujući time sebe i svoju obitelj. Ovim projektom želimo skrenuti pažnju na njegovu zanemarenu, a nezaobilaznu ulogu u životu grada i njegovih stanovnika - ističe Radovan Kečkemet, koordinator projekta.

Neophodni u životu Salone

Područje današnjeg Splita nekoć je bilo dio teritorija Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije.

- Salona je bila najveći grad na istočnoj obali Jadrana te je logično da je za funkcioniranje te složene urbane strukture bio potreban veliki broj obrtnika različitih specijalizacija. Osim toga bila je lučki i trgovački grad zbog čega je dosta zanata bilo vezano uz luku i lučke poslove, jer su, primjerice, blokovi raznih vrsta uvezenog kamena (mramor, granit itd.) dopremani s cijelog Mediterana, a u salonitansku luku stizala su i druga dobra poput keramike, hrane, vina, maslinova ulja, ribe...

Stoga je za funkcioniranje luke morala postojati cijela infrastruktura koju je izgradila i održava je čitava vojska obrtnika – ističu Jagoda Mardešić i Nino Švonja dodajući kako je to najvidljivije kod monumentalnih salonitanskih građevina: amfiteatra, teatra, hramova na forumu, starokršćanskih bazilika, bedema...

Osim klesara u izgradnji su sudjelovali tesari, kovači, konopari i drugi, a u ukrašavanju javnih i privatnih zdanja izrađivači mozaika,

fresaka, kipari...

- Natpisi su najjasniji dokaz postojanja udruženja obrtnika - kolegija, koji su imali i svoje zaštitnike. Tako je primjerice kolegij kovača štovao božicu Veneru, a do danas su sačuvani spomeni na salonitanske kolegije tesara u građevinarstvu, vrećara i lučkih radnika, kamenoklesara, kovača, tesara i trgovaca drvom, izrađivača debelih pokrivača.

U Saloni su pronađeni i nadgrobni natpisi koji spominju staklare, liječnike - ljekarnike, pekare, bačvare, vinare, postolare, oružare, krojače, frizere, tkalce, tangare i rezbare. A za jednog od salonitanskih mučenika, svetoga Staša (Anastazija), suzaštitnika Splita, smatra se da je bio tangar, to jest, bojadisar sukna – navode Mardešić i Švonja.

Bavili se i ćudoređem i socijalom

Arsen Duplančić obradio je splitske obrtničke bratovštine u srednjem i novom vijeku, oblik udruživanja na strukovnoj ili vjerskoj osnovi koji potječe još iz antike.

---

image

Matrikula bratovštine sv. Petra na Lučcu, 1693. godina

Vojko Bašić/Cropix
---

- Sigurnih vijesti u splitskim bratovštinama nema do početka 14. stoljeća, što ne znači da one nisu osnivane i prije tog vremena. Za sada je najstarija poznata bratovština Svetoga Duha osnovana 1300. godine. Od tada pa do kraja 18. stoljeća u Splitu je osnovano oko 65 bratovština koje su imale važnu ulogu u crkvenom, društvenom i kulturnom životu grada.

Imale su sjedište u nekoj od gradskih crkava, brinule se o pojedinom oltaru ili o cijeloj crkvi, imale pravilnike - matrikule s odredbama o upravljanju bratovštinom, dužnostima članova, kršćanskom životu bratima i ćudoređu, brizi za siromašne i potrebite, a posjedovali s i grobnice za članove. U prvom redu su bile usmjerene na duhovni život članova i brigu za njih i njihove obitelji. Za razliku od drugih krajeva i zemalja u Splitu nisu postojale strukovne udruge cehovskog tipa, ali su neke bratovštine okupljale u prvom redu određene zanatlije i obrtnike - iznosi Duplančić, dodajući kako su se brinule o zaštiti prava članova u poslovanju i gospodarskom životu grada.

---

image

Arsen Duplancic: Od 1300. godine pa do kraja 18. stoljeća u Splitu je osnovano oko 65 bratovština koje su imale važnu ulogu u crkvenom, društvenom i kulturnom životu grada

Joško Šupić/Cropix
---

---

image

Ploča s natpisom i simbolima bratovštine postolara i papučara s crkve sv. Filipa i Jakova

Vojko Bašić/Cropix
---

- Najstarija poznata strukovna bratovština je ona pomoraca, sv. Nikole da Serra, osnovana 1349. godine, a sjedište je imala u istoimenoj crkvi na Marjanu, dok je od polovice 15. stojeća u crkvi sv. Nikole de Sdoria u Dioklecijanovoj palači. Potom slijedi bratovština postolara i papučara Sv. Filipa i Jakova koja se navodi 1423. godine. Zbog pokušaja da nametne monopol u ovom zanatu, a nakon pobune židovskih zanatlija, ukinuta je odlukom mletačkog senata 1767. zajedno s bratovštinom sv. Omobona. U Splitu je djelovala i bratovština krznara Svih Svetih koja se spominije 1437., dok su ribari imali svoju bratovšinu osnovanu 1600. uz istoimenu crkvu na Lučcu – iznosi Duplančić.

Razvojem obrtništva u novom vijeku do 1914. godine bavi se Elvira Šarić Kostić, naglašavajući kako je tijekom mletačke vladavine splitsko gospodarstvo bilo sputano raznim odlukama kojime je Venecija vodila računa prije svega o svojim interesima, a osmanlijski napadi i epidemije kuge dodatno su ga iscrpljivali.

- Duždevom dukalom 1477. bilo je određeno da su krznari, kožari i krojači nastanjeni izvan vrata od Pisture, dužni pridonositi popravku gradskih zidina. Razvoju trgovine i obrta kao i gospodarstvu u cjelini uvelike je pridonijelo otvaranje lazareta 1592. godine te sve veće doseljavanje trgovaca i obrtnika s Apeninskog poluotoka i Bosne. Na početku 16. stoljeća Split je iamo 126 zanatlija. Zastupljeni su ne samo osnovni zanati nego i izrađivači predmeta visokog standarda kao što su vlasuljari i zlatari. U 18. stoljeću razvijaju se radionice mastioničara zbog štavljenja kože, kao i voštarski zanat pravljenja svijeća – pojašnjava Elvira Šarić Kostić, te donosi popis od 1870. do 1881. kad je u Splitu bilo registrirano stotinu drvodjelaca, 99 kotlara, 90 postolara, 52 konopara, 25 brijača, tri sedlara, dva kišobranara i jedan kapar.

---

image

Podloga za punciranje iz zlatarske radionice Pezzi, početak 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix
---

Prvi svjetski rat sve je promijenio

- Zanatski proizvodi prodavali su se u radionicama, ali i na trgovima koji su dobivali imena upravo po onome što se na njima nudilo, zatim na tjednim pazarnim danima i godišnjem sajmu o svetkovini svetoga Duje kad je robu prodavalo i stanovništvo zaleđa i prigradskih mjesta. Prvi svjetski rat donio je velike promjene na svim poljima ljudskog života i rada. Po njegovu završetku 1918. godine, Split postaje upravno i gospodarsko središte Dalmacije, što mu mijenja izgled, ubrzava priljev stanovništva i potiče gospodarski rast. Taj je napredak imao i negativnu stranu jer je sve veća industrijalizacija utjecala na nestanak mnogih običaja, alata, načina obrade, korištenih sirovina, pa i terminologije - zaključuje Elvira Šarić Kostić, a valja spomenuti prikaz dokumenata o privatnoj i poslovnoj djelatnosti splitskih obrtnika u srednjem vijeku koji je obradila Tonija Andrić.

Muzej grada Splita za vrijeme trajanja izložbe priredio je stručna vođenja za građanstvo i to utorkom, srijedom i četvrtkom s početkom u 12 sati, a u srijedu 22. i 29. studenog od 10 do 11 sati održavati će se edukativne muzejske radionice. Izložba se može razgledati do 2. prosinca svakog dana od 9 do 20 sati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix

Marin Vladić: Bogorodica s Djetetom - Gospe od Dobre ure, s gradskih zidina na Pisturi, zaštitnica porodilja, 1503. godina

Vojko Bašić/Cropix

Mlat, nakovanj, čekić, sjekira i škare iz Salone (1. - 6. stolječe)

Vojko Bašić/Cropix

Igla, šilo, preslica, vreteno i igla za krpanje ribarske mreže iz Salone (1. - 6. stoljeće), te figura Vulkana, zaštitnika kovača iz 2. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix

Kameni ulomci s prikazima obrtničkih i zanatskih alata, spomenima kolegija i imenima obrtnika iz rimske Salone

Vojko Bašić/Cropix

Matrikula bratovštine sv. Petra na Lučcu, 1693. godina

Vojko Bašić/Cropix

Ploča s natpisom i simbolima bratovštine postolara i papučara s crkve sv. Filipa i Jakova

Vojko Bašić/Cropix

Podloga za punciranje iz zlatarske radionice Pezzi, početak 20. stoljeća

Vojko Bašić/Cropix

Izložba Zanatstvo i obrtništvo u Splitu od antike do početka 20. stoljeća

Joško Šupić/Cropix

Arsen Duplancic: Od 1300. godine pa do kraja 18. stoljeća u Splitu je osnovano oko 65 bratovština koje su imale važnu ulogu u crkvenom, društvenom i kulturnom životu grada

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/splitski-obrtnici-u-javnosti-su-bili-nedopustivo-zanemarivani-intrigantna-izlozba-ispravlja-tu-povijesnu-nepravdu-1339698 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=633f7beb696e8ce968d03f8ffed5ca4245d0f819 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+obrtnici+u+javnosti+su+bili+nedopustivo+zanemarivani+-+intrigantna+izlo%C5%BEba+ispravlja+tu+povijesnu+nepravdu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fsplitski-obrtnici-u-javnosti-su-bili-nedopustivo-zanemarivani-intrigantna-izlozba-ispravlja-tu-povijesnu-nepravdu-1339698 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fsplitski-obrtnici-u-javnosti-su-bili-nedopustivo-zanemarivani-intrigantna-izlozba-ispravlja-tu-povijesnu-nepravdu-1339698 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD ANTIKE DO 1914. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OstaloOD ANTIKE DO 1914.

Splitski obrtnici u javnosti su bili nedopustivo zanemarivani - intrigantna izložba ispravlja tu povijesnu nepravdu...

Piše Damir Šarac
17. studenog 2023. - 11:51

Što bi se iznenadili stari splitski i salonitanski zanatlije i obrtnici, da su znali da će njihovi čekići, nakovnji, sjekirice, škare, kalupi, šila, igle, mjere, ali i dozvole za otvaranje butiga, jednog dana - postati izlošci u Akademijinoj palači na splitskome Voćnom trgu!

Stoga je ova izložba vrlo zanimljiva i intrigantna, a seže duboko u povijest što se naslućuje i iz naziva "Zanatstvo i obrtništvo u Splitu - od antike od početka XX. stoljeća", u prostorijama HAZU-a u palači Milesi, a sa organizator je Udruženje obrtnika Split u suradnji s Muzejom grada i Arheološkim muzejom. Autori izložbe su Arsen Duplančić, Elvira Šarić Kostić, Jagoda Mardešić, Nino Švonja i Tonija Andrić.

- Dokumentirana povijest rada splitskih i dalmatinskih obrtnika seže do rimskog ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:21