stdClass Object ( [id] => 1309357 [title] => Njegove radove i djeca obožavaju, a i sam je nadahnuće za svoj glavni motiv dobio kao dječak: ‘Trebamo se usuditi...‘ [alias] => njegove-radove-i-djeca-obozavaju-a-i-sam-je-nadahnuce-za-svoj-glavni-motiv-dobio-kao-djecak-trebamo-se-usuditi [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko god je francuski grad Saumur ostao u ružnoj uspomeni Coco Chanel koja se u njemu rodila, toliko je hrvatskom kiparu Hrvoju Dumančiću praktički postao drugi i dragi dom.

Upravo je u tome gradu smještenom između rijeka Loire i Thouet, naš umjetnik stekao prvi snažni vjetar u leđa kad je sa svega 25 godina za svoju skulpturu "Aramis" dobio Grand Prix na međunarodnom salonu Artcheval koji je posvećen konjima. Aramis je, inače, bio njegov konj s kojim se natjecao u ranoj mladosti, kada je još zamišljao da će postati profesionalni preponski jahač i da će mu to, a ne umjetnost, biti životni poziv. Osim prvog mjesta, osvojio je novčanu nagradu i stipendiju za studijski boravak u umjetničkoj kući Le Colombiere u Saumuru.

Ubrzo je dobio i poziv iz Pariza, za izložbu D‘art Équestre koju je organizirala Picassova unuka, a baš tamo, u Saumuru, koji tvrdoglavo i uspješno njeguje konjaništvo u svim njegovim oblicima, stekao je i prve glamurozne klijente – primjerice, njegovu skulpturu ‘Sedlo‘ kupio je nekadašnji francuski ‘kralj parfema‘ Jean-Paul Guerlain, danas vremešni milijunaš koji je, osim ‘Sedla‘ kupio još nekoliko Dumančićevih radova te s njim razvio i srdačno prijateljstvo. Upravo u Saumuru trenutačno je više Dumančićevih radova, recimo u hotelu St. Pierre, nego ih i sam autor ima u svom ateljeu.

Danas je Hrvoje Dumančić prisutan u brojnim galerijama i privatnim kolekcijama, od Italije i Francuske do Maroka kamo je nedavno otišlo nekoliko njegovih skulptura, a njegovi se konji mogu i u splitskoj Galeriji Meštrović vidjeti do 3. rujna.

---

image

Akademski kipar Hrvoje Dumančić postavlja izložbu koja će biti otvorena sutra u Galeriji Meštrović
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Znam da ste već stotinu puta odgovorili na to pitanje, ali... Ono je neizostavno. Otkud ta opsesija konjima? Jeste li se kad zabrinuli za svoje psihičko zdravlje?

- Hm... Nisam. Znate da ludi ljudi ne znaju da su ludi! Tako i ja. Jednostavno, kao što sam, kako rekoste, već stoput kazao, ljubav prema konjima razvila se kod mene u ranom djetinjstvu. Tad sam u Zagrebu na Hipodromu prvi put uzjahao konja. I eto... Ta ljubav traje i danas.

Dobro, jesu li vaši roditelji odobravali toliku posvećenost konjima?

- Ja sam i tako u obitelji arhitekata izuzetak od pravila. Od mene se nekako očekivalo da i ja postanem arhitekt...

Neki kažu da su arhitekti zapravo nerealizirani umjetnici.

- To nisam ja rekao! No moji roditelji su u početku računali da će me i ljubav prema jahanju i konjima proći kao što su me prošle i neke druge slobodne aktivnosti. No ova nije prošla.

Pa dobro, nije to tako rijetko da se neki umjetnik posveti samo jednoj temi. I Julije Knifer je praktično čitav život varirao isti motiv. I Oton Gliha...

- Ili Louise Bourgeois koja je čitav život radila pauke kojih se panično bojala. Zato ih je, ili usprkos tome, radila u gigantskim dimenzijama. Spram te, kako rekoste, opsesije, moji su konji potpuno bezazleni.

Ipak, još i danas se posvećenost animalistici i figuraciji doživljava kao arhaična. Jeste li se tijekom karijere osjetili kao nekakav retro umjetnik?

- Retro... To ste lijepo rekli. Ma da, i na akademiji sam uglavnom bio okružen kolegama koji su tražili izraz kroz suvremene forme, kroz apstraktne forme, a akademija, ona vas mora poučiti i temeljnim disciplinama, tu dobijete jedan, da tako kažem, obvezni program. U obveznom programu, dakako, u prvom je redu ljudsko tijelo no ja sam, iskreno, jedva čekako da taj obvezni program završi pa da se mogu posvetiti onome što ja želim, što me ispunjava.

A to su konji.

- A to su konji. Iskreno, nisam nakon diplome imao dojam vrijedi li to išta, ima li to smisla. I inače sam u djetinjstvu i mladosti bio introvert, i sada sam introvert, samo to puno bolje znam nositi, tako da je taj Grand Prix u Francuskoj za mene bio pravo čudo. Netko je, dakle, među stotinama drugih autora prepoznao rad mene, potpunog anonimca, i nagradio ga. S 25, to je bilo veliko kao kuća!

Niste pokušavali raditi i druge motive?

- Jesam! Imao sam i jedno razdoblje sakralnih motiva i drago mi je da sam ove godine dobio priliku još jednom nešto napraviti po narudžbi crkve u Drnišu. Za crkvu Gospe od Ružarija sam napravio brončane nove vratnice tako da, eto...

Nisu valjda i na vratnicama konji?

- Haha... Nisu! Mislio sam da će biti otkrivene uskoro, za Dan grada Drniša, ali ne, bit će otkrivene u listopadu, za blagdan Gospe od Ružarija. Pa pođite, pogledajte...

---

image

‘Moji roditelji su u početku računali da će me i ljubav prema jahanju i konjima proći kao što su me prošle i neke druge slobodne aktivnosti. No ova nije‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Da znate i da hoću. Nego, uz toliku ljubav prema konjima, imate li svoga vlastitog?

- Da. Imam dva...

Ozbiljno? Prvi put razgovaram s nekim vlasnikom konja... Gdje zagrebački umjetnik drži dva konja?

- Unajmio sam jednu štalu izvan Zagreba. Tamo su smještene dvije moje kobile, starija Etoile i njezina kćerka Bisou. Podstanari smo. Sve nešto mislim da bih rado kupio neko seosko imanje, napravio tamo atelje, štale, sve...

Svoju vlastitu Arkadiju?

- Da. Kao Ivan Meštrović. Samo manje monumentalno... Premda je Meštrovićeva vila i vrt... To je prekrasan prostor. Sretan sam što tamo izlažem i što su se skulpture odlično uklopile u prostor. Brončana skulptura već je bila izložena u Maksimiru te je od početne boje koja je bila gotovo zlatna, sad počela dobivati patinu, a bijela, sadrena skulptura naprosto blješti. Zadovoljan sam...

I inače ste vjerni prirodnim materijalima. I to je, rekla bih, poprilično retro.

- Da. U pravu ste. Donekle pratim što rade mlađi kipari premda nerado idem na izložbe...

Zašto?

- Još uvijek se pomalo plašim da će se tuđi radovi nekako infiltrirati u mene i ‘preuzeti‘ me, makar u manjoj mjeri. Istina, što sam stariji, ta je bojazan ipak sve slabija tako da... Vidim dosta radova u poliesteru. Da se razumijemo, poliester je vrlo podatan, jednostavan, ali... Toksičan! On zagađuje prostor. Ja radim u drvetu, bronci, sadri, rjeđe u kamenu... Mislim da to u prvom redu odgovara mome temperamentu i mojim radovima, ali odgovara i prirodi. Ono što želim izraziti, to mogu izraziti samo kroz prirodni materijal, stvoriti most s okolišem koji nije štetan.

Nedavno mi je u intervjuu Dalibor Stošić kazao da je, za njega, kiparstvo zapravo emocija u prostoru. Koje emocije vi prenosite? Ili dobivate zauzvrat?

- Hm... Premda su konji kroz povijest umjetnosti najčešće povezivani s junačkim tradicijama, s ratovanjem, pobjedničkim osjećajima, moji su konji nešto drugo. To se posebno odnosi na konja za ljuljanje. Baš konj za ljuljanje je motiv kojeg sam istraživao i u svojoj nedavno obranjenoj doktorskoj disertaciji... Moji konji su konji igre, konji radosti, sjećanja, uspomene na djetinstvo, oslobađanja dječjih emocija. Skulpturu ‘Uspomena‘ sam, recimo, bio izložio u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, u galeriji Bačva, gdje sam je položio na travu, na pravu travu. I inače skulpture ne podižem na postolje nego su u ravnini zemlje... I prije otvorenja, dolazi jedna žena i vodi dvoje djece pa me upita o čemu je riječ. Djeca su, naime, htjela doći do konja. Pustio sam ih pod uvjetom da se izuju i da skulpturi priđu bosi. To ste trebali vidjeti! Djeca su odmah pobacala cipele i bez oklijevanja dotrčala, a majka... Samo je za njima slala upozorenja: Nemoj ovo, nemoj ono, pazi, pazi...

---

image

‘Doktorirao sam ih hira, nemam boljeg objašnjenja. Radio sam na doktoratu godinama, stvarno godinama...‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Nije to baš tako neobično.

- Nije. Naravno da nije. Djeca su prirodna, a odrastajući se udaljuju, odnosno, udaljujemo ih od prirode. Ja bih volio da se kao odrasli češće usudimo biti djeca. Kod goleme većine djece, konji izazivaju vrlo dobre osjećaje.

Znate li da u posljednjih tridesetak godina, u konjaništvu dominiraju žene? Prema nekim podacima koja su publicirali sveučilište Glasgow i American Horse Publications, u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Americi, devedeset posto vlasnika konja su žene.

- Nisam to znao, ali se ne čudim. Djevojke i žene, budući su fizički slabije, lakše s konjima uspostavljaju komunikaciju. Konji se opiru sili, s konjima ne možete ništa postići golom snagom, njima treba meka ruka...

Ženska ruka?

- Pa može se i tako reći. Svakako djevojke i žene s tim divnim, veličanstvenim životinjama lako uspostavljaju odnos, a konju je svejedno koga nosi dok god je taj netko dovoljno nježan i dovoljno snažan da se s tom snagom ne razmeće i da je ne koristi nasilno. Danas se žene i muškarci ravnopravno natječu u jahanju. Mislim, ne natječu se u odvojenim selekcijama pa je jahanje vrlo demokratično i rodno neutralno.

I vaše su skulpture rodno neutralne.

- Hm... Nisam o tome razmišljao, ali... Da, u pravu ste.

Nego, da vas pitam... Nedavno ste doktorirali. Zašto? Hoću reći, što će jednom uspješnom umjetniku doktorat?

- Iz hira!

Stvarno?

- Nemam boljeg objašnjenja. Radio sam na doktoratu godinama, stvarno godinama... Pokušao sam istražiti interakciju emocije i skulpture, zapravo pokušati utvrditi procese prožimanja umjetničkog djela i publike, vidjeti procese u stvaranju i buđenju uspomena... Rad se zove ‘Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva‘, a sama skulptura, koja je sad izložena i u Splitu, izrađena je od bronce, puna pukotina koje bih slikovito usporedio sa samim životom koji nije bajka već u realnosti ima puno tonova i slojeva koji nas u konačnici čine potpunima. Naziv skulpture došao je spontano, motiv konja za njihanje uzeo sam kao antropološki simbol djetinjstva kojim sam pokušao individualnu memoriju usporediti s kolektivnom memorijom likovnih promatrača. Zahvalan sam svome mentoru Miru Vuci na velikoj podršci i strpljenju.

---

image

‘Ja umjetnost ne smatram poslom. Nego pozivom... Umjetnik ili jeste ili niste, umjetnik ne možete biti na fiksno radno vrijeme‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Ipak, je li se vrijedilo truditi toliko samo radi doktorata?

- Nije to samo doktorat. Doktorat je posljedica, rezultat rada i istraživanja koje bih vjerojatno i tako proveo. No s druge strane, doktorat mi je bio prilika da neke teme proučim na način koji vjerojatno inače ne bih. Primjerice, sigurno ne bih pročitao mnoge knjige koje sam pročitao radeći na doktoratu. Osim toga, tko zna, možda me nadahnuće jednom napusti, možda me publika napusti... Ja sam slobodni umjetnik bez sigurnosti bilo kakvog dodatnog posla, sigurnog posla, a s doktoratom... Tko zna, možda mi jednom bude izazovno postati i profesor.

Onda da vas sad oslovljavam s doktore?

- Kako hoćete. Ne inzistiram.

Mnogi umjetnici znaju reći kako školovanje na akademiji, a pogotovo doktorski studij, nisu nužda te da umjetniku ne znači ništa diploma. Što vi mislite o tome?

- Mislim da ima sjajnih umjetnika bez diplome. Diploma, istina, ne čini umjetnika, ali... Ali podupirem akademsko obrazovanje i mislim da je potrebno. Što će biti poslije, poslije diplome, to nitko ne zna, ali mislim da akademija daje specifičnu širinu znanja i specifične vještine koje je potrebno imati. Uostalom, kao i drugi fakulteti, i akademija daje određenu mentalnu disciplinu koja je nužna u svakom poslu, pa i u pozivu umjetnika.

Pozivu?

- Da. Ja umjetnost ne smatram poslom. Nego pozivom... Umjetnik ili jeste ili niste, umjetnik ne možete biti na fiksno radno vrijeme.

---

image

‘Djeca su prirodna, a odrastajući se udaljuju, odnosno, udaljujemo ih od prirode. Ja bih volio da se kao odrasli češće usudimo biti djeca‘

Ante Čizmić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvoje dumančić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => hrvoje dumančić 2 0 10746 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-24 08:05:35 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-24 17:35:13 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-07-24 16:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njegove radove i djeca obožavaju, a i sam je nadahnuće za svoj glavni motiv dobio kao dječak: 'Trebamo se usuditi...' [metakey] => hrvoje dumančić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/24\/25293736.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/24\/25293743.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/24\/25293747.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/24\/25293744.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/24\/25293741.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/24\/25293730.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/24\/25293732.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Moji konji su konji igre, konji radosti, sje\u0107anja, uspomene na djetinstvo, osloba\u0111anja dje\u010djih emocija\u2018, ka\u017ee nam kipar Hrvoje Duman\u010di\u0107<\/p>","

\u2018Moji roditelji su u po\u010detku ra\u010dunali da \u0107e me i ljubav prema jahanju i konjima pro\u0107i kao \u0161to su me pro\u0161le i neke druge slobodne aktivnosti. No ova nije\u2018<\/p>","

Akademski kipar Hrvoje Duman\u010di\u0107 postavlja izlo\u017ebu koja \u0107e biti otvorena sutra u Galeriji Me\u0161trovi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

\u2018Doktorirao sam ih hira, nemam boljeg obja\u0161njenja. Radio sam na doktoratu godinama, stvarno godinama...\u2018<\/p>","","

\u2018Djeca su prirodna, a odrastaju\u0107i se udaljuju, odnosno, udaljujemo ih od prirode. Ja bih volio da se kao odrasli \u010de\u0161\u0107e usudimo biti djeca\u2018<\/p>","

\u2018Ja umjetnost ne smatram poslom. Nego pozivom... Umjetnik ili jeste ili niste, umjetnik ne mo\u017eete biti na fiksno radno vrijeme\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25293736_1920.jpg":"1920x1080","k_25293736_1280.jpg":"1280x1280","k_25293736_1024.jpg":"1024x1024","k_25293736_640.jpg":"640x640","k_25293736_480.jpg":"480x480","k_25293736_340.jpg":"340x340","k_25293736_220.jpg":"220x220","o_25293736_1280.jpg":"1280x853","o_25293736_1024.jpg":"1024x682","o_25293736_640.jpg":"640x426","o_25293736_480.jpg":"480x320","o_25293736_340.jpg":"340x226","o_25293736_220.jpg":"220x146","h_25293736_1280.jpg":"1280x854","h_25293736_1024.jpg":"1024x683","h_25293736_640.jpg":"640x427","h_25293736_480.jpg":"480x320","h_25293736_340.jpg":"340x227","h_25293736_220.jpg":"220x147","pp_25293736_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293736_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293736_640.jpg":"640x814","pp_25293736_480.jpg":"480x611","pp_25293736_340.jpg":"340x432","pp_25293736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_25293743_1920.jpg":"1920x1080","k_25293743_1280.jpg":"1280x1280","k_25293743_1024.jpg":"1024x1024","k_25293743_640.jpg":"640x640","k_25293743_480.jpg":"480x480","k_25293743_340.jpg":"340x340","k_25293743_220.jpg":"220x220","o_25293743_1280.jpg":"1280x848","o_25293743_1024.jpg":"1024x678","o_25293743_640.jpg":"640x424","o_25293743_480.jpg":"480x318","o_25293743_340.jpg":"340x225","o_25293743_220.jpg":"220x145","h_25293743_1280.jpg":"1280x854","h_25293743_1024.jpg":"1024x683","h_25293743_640.jpg":"640x427","h_25293743_480.jpg":"480x320","h_25293743_340.jpg":"340x227","h_25293743_220.jpg":"220x147","pp_25293743_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293743_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293743_640.jpg":"640x814","pp_25293743_480.jpg":"480x611","pp_25293743_340.jpg":"340x432","pp_25293743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25293747_1920.jpg":"1920x1080","k_25293747_1280.jpg":"1280x1280","k_25293747_1024.jpg":"1024x1024","k_25293747_640.jpg":"640x640","k_25293747_480.jpg":"480x480","k_25293747_340.jpg":"340x340","k_25293747_220.jpg":"220x220","o_25293747_1280.jpg":"1280x853","o_25293747_1024.jpg":"1024x682","o_25293747_640.jpg":"640x426","o_25293747_480.jpg":"480x320","o_25293747_340.jpg":"340x226","o_25293747_220.jpg":"220x146","h_25293747_1280.jpg":"1280x854","h_25293747_1024.jpg":"1024x683","h_25293747_640.jpg":"640x427","h_25293747_480.jpg":"480x320","h_25293747_340.jpg":"340x227","h_25293747_220.jpg":"220x147","pp_25293747_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293747_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293747_640.jpg":"640x814","pp_25293747_480.jpg":"480x611","pp_25293747_340.jpg":"340x432","pp_25293747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_25293744_1920.jpg":"1920x1080","k_25293744_1280.jpg":"1280x1280","k_25293744_1024.jpg":"1024x1024","k_25293744_640.jpg":"640x640","k_25293744_480.jpg":"480x480","k_25293744_340.jpg":"340x340","k_25293744_220.jpg":"220x220","o_25293744_1280.jpg":"1280x843","o_25293744_1024.jpg":"1024x674","o_25293744_640.jpg":"640x421","o_25293744_480.jpg":"480x316","o_25293744_340.jpg":"340x224","o_25293744_220.jpg":"220x144","h_25293744_1280.jpg":"1280x854","h_25293744_1024.jpg":"1024x683","h_25293744_640.jpg":"640x427","h_25293744_480.jpg":"480x320","h_25293744_340.jpg":"340x227","h_25293744_220.jpg":"220x147","pp_25293744_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293744_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293744_640.jpg":"640x814","pp_25293744_480.jpg":"480x611","pp_25293744_340.jpg":"340x432","pp_25293744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25293741_1920.jpg":"1920x1080","k_25293741_1280.jpg":"1280x1280","k_25293741_1024.jpg":"1024x1024","k_25293741_640.jpg":"640x640","k_25293741_480.jpg":"480x480","k_25293741_340.jpg":"340x340","k_25293741_220.jpg":"220x220","o_25293741_1280.jpg":"1280x853","o_25293741_1024.jpg":"1024x682","o_25293741_640.jpg":"640x426","o_25293741_480.jpg":"480x320","o_25293741_340.jpg":"340x226","o_25293741_220.jpg":"220x146","h_25293741_1280.jpg":"1280x854","h_25293741_1024.jpg":"1024x683","h_25293741_640.jpg":"640x427","h_25293741_480.jpg":"480x320","h_25293741_340.jpg":"340x227","h_25293741_220.jpg":"220x147","pp_25293741_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293741_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293741_640.jpg":"640x814","pp_25293741_480.jpg":"480x611","pp_25293741_340.jpg":"340x432","pp_25293741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25293730_1920.jpg":"1920x1080","k_25293730_1280.jpg":"1280x1280","k_25293730_1024.jpg":"1024x1024","k_25293730_640.jpg":"640x640","k_25293730_480.jpg":"480x480","k_25293730_340.jpg":"340x340","k_25293730_220.jpg":"220x220","o_25293730_1280.jpg":"1280x853","o_25293730_1024.jpg":"1024x682","o_25293730_640.jpg":"640x426","o_25293730_480.jpg":"480x320","o_25293730_340.jpg":"340x226","o_25293730_220.jpg":"220x146","h_25293730_1280.jpg":"1280x854","h_25293730_1024.jpg":"1024x683","h_25293730_640.jpg":"640x427","h_25293730_480.jpg":"480x320","h_25293730_340.jpg":"340x227","h_25293730_220.jpg":"220x147","pp_25293730_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293730_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293730_640.jpg":"640x814","pp_25293730_480.jpg":"480x611","pp_25293730_340.jpg":"340x432","pp_25293730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_25293732_1920.jpg":"1920x1080","k_25293732_1280.jpg":"1280x1280","k_25293732_1024.jpg":"1024x1024","k_25293732_640.jpg":"640x640","k_25293732_480.jpg":"480x480","k_25293732_340.jpg":"340x340","k_25293732_220.jpg":"220x220","o_25293732_1280.jpg":"1280x836","o_25293732_1024.jpg":"1024x668","o_25293732_640.jpg":"640x418","o_25293732_480.jpg":"480x313","o_25293732_340.jpg":"340x222","o_25293732_220.jpg":"220x143","h_25293732_1280.jpg":"1280x854","h_25293732_1024.jpg":"1024x683","h_25293732_640.jpg":"640x427","h_25293732_480.jpg":"480x320","h_25293732_340.jpg":"340x227","h_25293732_220.jpg":"220x147","pp_25293732_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293732_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293732_640.jpg":"640x814","pp_25293732_480.jpg":"480x611","pp_25293732_340.jpg":"340x432","pp_25293732_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7939649 Threads: 6 Questions: 1587534529 Slow queries: 4849215 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112215661 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/njegove-radove-i-djeca-obozavaju-a-i-sam-je-nadahnuce-za-svoj-glavni-motiv-dobio-kao-djecak-trebamo-se-usuditi-1309357 [printLink] => /kultura/ostalo/njegove-radove-i-djeca-obozavaju-a-i-sam-je-nadahnuce-za-svoj-glavni-motiv-dobio-kao-djecak-trebamo-se-usuditi-1309357?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 347758 [name] => hrvoje dumančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-dumancic [link] => /tag/hrvoje-dumancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvoje dumančić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njegove radove i djeca obožavaju, a i sam je nadahnuće za svoj glavni motiv dobio kao dječak: ‘Trebamo se usuditi...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293736.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Moji konji su konji igre, konji radosti, sjećanja, uspomene na djetinstvo, oslobađanja dječjih emocija‘, kaže nam kipar Hrvoje Dumančić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293736.jpg [title] =>

‘Moji konji su konji igre, konji radosti, sjećanja, uspomene na djetinstvo, oslobađanja dječjih emocija‘, kaže nam kipar Hrvoje Dumančić

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293743.jpg [title] =>

‘Moji roditelji su u početku računali da će me i ljubav prema jahanju i konjima proći kao što su me prošle i neke druge slobodne aktivnosti. No ova nije‘

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293747.jpg [title] =>

Akademski kipar Hrvoje Dumančić postavlja izložbu koja će biti otvorena sutra u Galeriji Meštrović
 

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293744.jpg [title] =>

‘Doktorirao sam ih hira, nemam boljeg objašnjenja. Radio sam na doktoratu godinama, stvarno godinama...‘

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293741.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293730.jpg [title] =>

‘Djeca su prirodna, a odrastajući se udaljuju, odnosno, udaljujemo ih od prirode. Ja bih volio da se kao odrasli češće usudimo biti djeca‘

Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/24/25293732.jpg [title] =>

‘Ja umjetnost ne smatram poslom. Nego pozivom... Umjetnik ili jeste ili niste, umjetnik ne možete biti na fiksno radno vrijeme‘

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko god je francuski grad Saumur ostao u ružnoj uspomeni Coco Chanel koja se u njemu rodila, toliko je hrvatskom kiparu Hrvoju Dumančiću praktički postao drugi i dragi dom.

Upravo je u tome gradu smještenom između rijeka Loire i Thouet, naš umjetnik stekao prvi snažni vjetar u leđa kad je sa svega 25 godina za svoju skulpturu "Aramis" dobio Grand Prix na međunarodnom salonu Artcheval koji je posvećen konjima. Aramis je, inače, bio njegov konj s kojim se natjecao u ranoj mladosti, kada je još zamišljao da će postati profesionalni preponski jahač i da će mu to, a ne umjetnost, biti životni poziv. Osim prvog mjesta, osvojio je novčanu nagradu i stipendiju za studijski boravak u umjetničkoj kući Le Colombiere u Saumuru.

Ubrzo je dobio i poziv iz Pariza, za izložbu D‘art Équestre koju je organizirala Picassova unuka, a baš tamo, u Saumuru, koji tvrdoglavo i uspješno njeguje konjaništvo u svim njegovim oblicima, stekao je i prve glamurozne klijente – primjerice, njegovu skulpturu ‘Sedlo‘ kupio je nekadašnji francuski ‘kralj parfema‘ Jean-Paul Guerlain, danas vremešni milijunaš koji je, osim ‘Sedla‘ kupio još nekoliko Dumančićevih radova te s njim razvio i srdačno prijateljstvo. Upravo u Saumuru trenutačno je više Dumančićevih radova, recimo u hotelu St. Pierre, nego ih i sam autor ima u svom ateljeu.

Danas je Hrvoje Dumančić prisutan u brojnim galerijama i privatnim kolekcijama, od Italije i Francuske do Maroka kamo je nedavno otišlo nekoliko njegovih skulptura, a njegovi se konji mogu i u splitskoj Galeriji Meštrović vidjeti do 3. rujna.

---

image

Akademski kipar Hrvoje Dumančić postavlja izložbu koja će biti otvorena sutra u Galeriji Meštrović
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Znam da ste već stotinu puta odgovorili na to pitanje, ali... Ono je neizostavno. Otkud ta opsesija konjima? Jeste li se kad zabrinuli za svoje psihičko zdravlje?

- Hm... Nisam. Znate da ludi ljudi ne znaju da su ludi! Tako i ja. Jednostavno, kao što sam, kako rekoste, već stoput kazao, ljubav prema konjima razvila se kod mene u ranom djetinjstvu. Tad sam u Zagrebu na Hipodromu prvi put uzjahao konja. I eto... Ta ljubav traje i danas.

Dobro, jesu li vaši roditelji odobravali toliku posvećenost konjima?

- Ja sam i tako u obitelji arhitekata izuzetak od pravila. Od mene se nekako očekivalo da i ja postanem arhitekt...

Neki kažu da su arhitekti zapravo nerealizirani umjetnici.

- To nisam ja rekao! No moji roditelji su u početku računali da će me i ljubav prema jahanju i konjima proći kao što su me prošle i neke druge slobodne aktivnosti. No ova nije prošla.

Pa dobro, nije to tako rijetko da se neki umjetnik posveti samo jednoj temi. I Julije Knifer je praktično čitav život varirao isti motiv. I Oton Gliha...

- Ili Louise Bourgeois koja je čitav život radila pauke kojih se panično bojala. Zato ih je, ili usprkos tome, radila u gigantskim dimenzijama. Spram te, kako rekoste, opsesije, moji su konji potpuno bezazleni.

Ipak, još i danas se posvećenost animalistici i figuraciji doživljava kao arhaična. Jeste li se tijekom karijere osjetili kao nekakav retro umjetnik?

- Retro... To ste lijepo rekli. Ma da, i na akademiji sam uglavnom bio okružen kolegama koji su tražili izraz kroz suvremene forme, kroz apstraktne forme, a akademija, ona vas mora poučiti i temeljnim disciplinama, tu dobijete jedan, da tako kažem, obvezni program. U obveznom programu, dakako, u prvom je redu ljudsko tijelo no ja sam, iskreno, jedva čekako da taj obvezni program završi pa da se mogu posvetiti onome što ja želim, što me ispunjava.

A to su konji.

- A to su konji. Iskreno, nisam nakon diplome imao dojam vrijedi li to išta, ima li to smisla. I inače sam u djetinjstvu i mladosti bio introvert, i sada sam introvert, samo to puno bolje znam nositi, tako da je taj Grand Prix u Francuskoj za mene bio pravo čudo. Netko je, dakle, među stotinama drugih autora prepoznao rad mene, potpunog anonimca, i nagradio ga. S 25, to je bilo veliko kao kuća!

Niste pokušavali raditi i druge motive?

- Jesam! Imao sam i jedno razdoblje sakralnih motiva i drago mi je da sam ove godine dobio priliku još jednom nešto napraviti po narudžbi crkve u Drnišu. Za crkvu Gospe od Ružarija sam napravio brončane nove vratnice tako da, eto...

Nisu valjda i na vratnicama konji?

- Haha... Nisu! Mislio sam da će biti otkrivene uskoro, za Dan grada Drniša, ali ne, bit će otkrivene u listopadu, za blagdan Gospe od Ružarija. Pa pođite, pogledajte...

---

image

‘Moji roditelji su u početku računali da će me i ljubav prema jahanju i konjima proći kao što su me prošle i neke druge slobodne aktivnosti. No ova nije‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Da znate i da hoću. Nego, uz toliku ljubav prema konjima, imate li svoga vlastitog?

- Da. Imam dva...

Ozbiljno? Prvi put razgovaram s nekim vlasnikom konja... Gdje zagrebački umjetnik drži dva konja?

- Unajmio sam jednu štalu izvan Zagreba. Tamo su smještene dvije moje kobile, starija Etoile i njezina kćerka Bisou. Podstanari smo. Sve nešto mislim da bih rado kupio neko seosko imanje, napravio tamo atelje, štale, sve...

Svoju vlastitu Arkadiju?

- Da. Kao Ivan Meštrović. Samo manje monumentalno... Premda je Meštrovićeva vila i vrt... To je prekrasan prostor. Sretan sam što tamo izlažem i što su se skulpture odlično uklopile u prostor. Brončana skulptura već je bila izložena u Maksimiru te je od početne boje koja je bila gotovo zlatna, sad počela dobivati patinu, a bijela, sadrena skulptura naprosto blješti. Zadovoljan sam...

I inače ste vjerni prirodnim materijalima. I to je, rekla bih, poprilično retro.

- Da. U pravu ste. Donekle pratim što rade mlađi kipari premda nerado idem na izložbe...

Zašto?

- Još uvijek se pomalo plašim da će se tuđi radovi nekako infiltrirati u mene i ‘preuzeti‘ me, makar u manjoj mjeri. Istina, što sam stariji, ta je bojazan ipak sve slabija tako da... Vidim dosta radova u poliesteru. Da se razumijemo, poliester je vrlo podatan, jednostavan, ali... Toksičan! On zagađuje prostor. Ja radim u drvetu, bronci, sadri, rjeđe u kamenu... Mislim da to u prvom redu odgovara mome temperamentu i mojim radovima, ali odgovara i prirodi. Ono što želim izraziti, to mogu izraziti samo kroz prirodni materijal, stvoriti most s okolišem koji nije štetan.

Nedavno mi je u intervjuu Dalibor Stošić kazao da je, za njega, kiparstvo zapravo emocija u prostoru. Koje emocije vi prenosite? Ili dobivate zauzvrat?

- Hm... Premda su konji kroz povijest umjetnosti najčešće povezivani s junačkim tradicijama, s ratovanjem, pobjedničkim osjećajima, moji su konji nešto drugo. To se posebno odnosi na konja za ljuljanje. Baš konj za ljuljanje je motiv kojeg sam istraživao i u svojoj nedavno obranjenoj doktorskoj disertaciji... Moji konji su konji igre, konji radosti, sjećanja, uspomene na djetinstvo, oslobađanja dječjih emocija. Skulpturu ‘Uspomena‘ sam, recimo, bio izložio u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, u galeriji Bačva, gdje sam je položio na travu, na pravu travu. I inače skulpture ne podižem na postolje nego su u ravnini zemlje... I prije otvorenja, dolazi jedna žena i vodi dvoje djece pa me upita o čemu je riječ. Djeca su, naime, htjela doći do konja. Pustio sam ih pod uvjetom da se izuju i da skulpturi priđu bosi. To ste trebali vidjeti! Djeca su odmah pobacala cipele i bez oklijevanja dotrčala, a majka... Samo je za njima slala upozorenja: Nemoj ovo, nemoj ono, pazi, pazi...

---

image

‘Doktorirao sam ih hira, nemam boljeg objašnjenja. Radio sam na doktoratu godinama, stvarno godinama...‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Nije to baš tako neobično.

- Nije. Naravno da nije. Djeca su prirodna, a odrastajući se udaljuju, odnosno, udaljujemo ih od prirode. Ja bih volio da se kao odrasli češće usudimo biti djeca. Kod goleme većine djece, konji izazivaju vrlo dobre osjećaje.

Znate li da u posljednjih tridesetak godina, u konjaništvu dominiraju žene? Prema nekim podacima koja su publicirali sveučilište Glasgow i American Horse Publications, u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Americi, devedeset posto vlasnika konja su žene.

- Nisam to znao, ali se ne čudim. Djevojke i žene, budući su fizički slabije, lakše s konjima uspostavljaju komunikaciju. Konji se opiru sili, s konjima ne možete ništa postići golom snagom, njima treba meka ruka...

Ženska ruka?

- Pa može se i tako reći. Svakako djevojke i žene s tim divnim, veličanstvenim životinjama lako uspostavljaju odnos, a konju je svejedno koga nosi dok god je taj netko dovoljno nježan i dovoljno snažan da se s tom snagom ne razmeće i da je ne koristi nasilno. Danas se žene i muškarci ravnopravno natječu u jahanju. Mislim, ne natječu se u odvojenim selekcijama pa je jahanje vrlo demokratično i rodno neutralno.

I vaše su skulpture rodno neutralne.

- Hm... Nisam o tome razmišljao, ali... Da, u pravu ste.

Nego, da vas pitam... Nedavno ste doktorirali. Zašto? Hoću reći, što će jednom uspješnom umjetniku doktorat?

- Iz hira!

Stvarno?

- Nemam boljeg objašnjenja. Radio sam na doktoratu godinama, stvarno godinama... Pokušao sam istražiti interakciju emocije i skulpture, zapravo pokušati utvrditi procese prožimanja umjetničkog djela i publike, vidjeti procese u stvaranju i buđenju uspomena... Rad se zove ‘Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva‘, a sama skulptura, koja je sad izložena i u Splitu, izrađena je od bronce, puna pukotina koje bih slikovito usporedio sa samim životom koji nije bajka već u realnosti ima puno tonova i slojeva koji nas u konačnici čine potpunima. Naziv skulpture došao je spontano, motiv konja za njihanje uzeo sam kao antropološki simbol djetinjstva kojim sam pokušao individualnu memoriju usporediti s kolektivnom memorijom likovnih promatrača. Zahvalan sam svome mentoru Miru Vuci na velikoj podršci i strpljenju.

---

image

‘Ja umjetnost ne smatram poslom. Nego pozivom... Umjetnik ili jeste ili niste, umjetnik ne možete biti na fiksno radno vrijeme‘

Ante Čizmić/Cropix
---

Ipak, je li se vrijedilo truditi toliko samo radi doktorata?

- Nije to samo doktorat. Doktorat je posljedica, rezultat rada i istraživanja koje bih vjerojatno i tako proveo. No s druge strane, doktorat mi je bio prilika da neke teme proučim na način koji vjerojatno inače ne bih. Primjerice, sigurno ne bih pročitao mnoge knjige koje sam pročitao radeći na doktoratu. Osim toga, tko zna, možda me nadahnuće jednom napusti, možda me publika napusti... Ja sam slobodni umjetnik bez sigurnosti bilo kakvog dodatnog posla, sigurnog posla, a s doktoratom... Tko zna, možda mi jednom bude izazovno postati i profesor.

Onda da vas sad oslovljavam s doktore?

- Kako hoćete. Ne inzistiram.

Mnogi umjetnici znaju reći kako školovanje na akademiji, a pogotovo doktorski studij, nisu nužda te da umjetniku ne znači ništa diploma. Što vi mislite o tome?

- Mislim da ima sjajnih umjetnika bez diplome. Diploma, istina, ne čini umjetnika, ali... Ali podupirem akademsko obrazovanje i mislim da je potrebno. Što će biti poslije, poslije diplome, to nitko ne zna, ali mislim da akademija daje specifičnu širinu znanja i specifične vještine koje je potrebno imati. Uostalom, kao i drugi fakulteti, i akademija daje određenu mentalnu disciplinu koja je nužna u svakom poslu, pa i u pozivu umjetnika.

Pozivu?

- Da. Ja umjetnost ne smatram poslom. Nego pozivom... Umjetnik ili jeste ili niste, umjetnik ne možete biti na fiksno radno vrijeme.

---

image

‘Djeca su prirodna, a odrastajući se udaljuju, odnosno, udaljujemo ih od prirode. Ja bih volio da se kao odrasli češće usudimo biti djeca‘

Ante Čizmić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

‘Moji konji su konji igre, konji radosti, sjećanja, uspomene na djetinstvo, oslobađanja dječjih emocija‘, kaže nam kipar Hrvoje Dumančić

Ante Čizmić/Cropix

‘Moji roditelji su u početku računali da će me i ljubav prema jahanju i konjima proći kao što su me prošle i neke druge slobodne aktivnosti. No ova nije‘

Ante Čizmić/Cropix

Akademski kipar Hrvoje Dumančić postavlja izložbu koja će biti otvorena sutra u Galeriji Meštrović
 

Ante Čizmić/Cropix

‘Doktorirao sam ih hira, nemam boljeg objašnjenja. Radio sam na doktoratu godinama, stvarno godinama...‘

Ante Čizmić/Cropix

‘Djeca su prirodna, a odrastajući se udaljuju, odnosno, udaljujemo ih od prirode. Ja bih volio da se kao odrasli češće usudimo biti djeca‘

Ante Čizmić/Cropix

‘Ja umjetnost ne smatram poslom. Nego pozivom... Umjetnik ili jeste ili niste, umjetnik ne možete biti na fiksno radno vrijeme‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/njegove-radove-i-djeca-obozavaju-a-i-sam-je-nadahnuce-za-svoj-glavni-motiv-dobio-kao-djecak-trebamo-se-usuditi-1309357 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6eadb80d65fd0857a193577e8b85c442fe13d5bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njegove+radove+i+djeca+obo%C5%BEavaju%2C+a+i+sam+je+nadahnu%C4%87e+za+svoj+glavni+motiv+dobio+kao+dje%C4%8Dak%3A+%E2%80%98Trebamo+se+usuditi...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fnjegove-radove-i-djeca-obozavaju-a-i-sam-je-nadahnuce-za-svoj-glavni-motiv-dobio-kao-djecak-trebamo-se-usuditi-1309357 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fnjegove-radove-i-djeca-obozavaju-a-i-sam-je-nadahnuce-za-svoj-glavni-motiv-dobio-kao-djecak-trebamo-se-usuditi-1309357 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvoje dumančić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Ostalohrvoje dumančić

Njegove radove i djeca obožavaju, a i sam je nadahnuće za svoj glavni motiv dobio kao dječak: ‘Trebamo se usuditi...‘

Piše Eda Vujević
24. srpnja 2023. - 18:56
‘Moji konji su konji igre, konji radosti, sjećanja, uspomene na djetinstvo, oslobađanja dječjih emocija‘, kaže nam kipar Hrvoje DumančićAnte Čizmić/Cropix

Koliko god je francuski grad Saumur ostao u ružnoj uspomeni Coco Chanel koja se u njemu rodila, toliko je hrvatskom kiparu Hrvoju Dumančiću praktički postao drugi i dragi dom.

Upravo je u tome gradu smještenom između rijeka Loire i Thouet, naš umjetnik stekao prvi snažni vjetar u leđa kad je sa svega 25 godina za svoju skulpturu "Aramis" dobio Grand Prix na međunarodnom salonu Artcheval koji je posvećen konjima. Aramis je, inače, bio njegov konj s kojim se natjecao u ranoj mladosti, kada je još zamišljao da će postati profesionalni preponski jahač i da će mu to, a ne umjetnost, biti životni poziv. Osim prvog mjesta, osvojio je novčanu nagradu i stipendiju za studijski boravak u umjetničkoj kući Le Colombiere u Saumuru.

Ubrzo je dobio i poziv iz Pariza, za izložbu D‘ar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:43