stdClass Object ( [id] => 1054175 [title] => Marijana Crtalića Crtu za govor u prvom licu ostavljale su djevojke, zaobilazile mecene, a političari ganjali po sudovima, kaže Siniša Labrović [alias] => marijana-crtalica-crtu-za-govor-u-prvom-licu-ostavljale-su-djevojke-zaobilazile-mecene-a-politicari-ganjali-po-sudovima-kaze-sinisa-labrovic [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poznati hrvatski multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, za prijatelje Crta, preminuo je u utorak u 52. godini. Rođen je u Sisku, a živio u Zagrebu, gdje je završio Likovnu akademiju u klasi Vasilija Jordana.

Iako je bio izvrstan slikar, u umjetničkoj se karijeri više bavio ambijentalnom instalacijom, fotografijom i videom, a posebno performansima. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj. U rodnom gradu 2007. pokrenuo je projekt "Nevidljivi Sisak" iz kojeg su se razvili projekti "Mogućnosti otpora", "Aktivna memorija" i "Festival Željezara". U nekrolozima se ističe da je bio beskompromisan pa se sukobljavao s predstavnicima lokalne politike, i završavao na sudu. Živio je u srcu umjetničkog svijeta, ali na financijskoj margini.

Marijan Crtalić umjetnički je bio prisutan i u Dalmaciji, posebno u Splitu, u kojem je bio član Hrvatske udruge likovnih umjetnika i sudjelovao na Adria Art Annaleu, i u Omišu u kojem je dvaput nastupio na Almissa Open Artu. Takvim svojim djelovanjem ostavio je snažan pečat i na ovdašnje renomirane umjetnike koji su s njim surađivali i koji o njemu govore sve najbolje.

---

image
Marijan Crtalić (desno) u na Almissi u Omišu 2013. u crtačkome dvoboju s Petrom Grimanijem
 
Tom Dubravec/Cropix
---

– Crta je pokušavao dokinuti crtu koja dijeli njegov život od njegove umjetnosti. Pokušavao je živjeti umjetnost, a ne od umjetnosti. Zbog radikalnog, iskrenog i hrabrog života/umjetnosti doveo se u situaciju koja nam najjasnije pokazuje gdje živimo. Oni koji ga poznaju znaju o čemu govorim, a poznaje ga čitav umjetnički svijet u Hrvatskoj i šire. Siguran sam da mu je sad drago kad od tamo vidi koliko je bio omiljen jer društvene mreže su jučer izgorjele od tuge. Koliko smo ga svi voljeli!? Ali svi!

NADREALNO UKLJUČEN U ZBIVANJA

Praktički nije bilo otvorenja bolje izložbe bez njega. Bio je svugdje, nadrealno uključen u zbivanja, u neposrednoj i neproračunatoj komunikaciji; veseo, topao, pravedan i glasan. Kako bi mogli ne voljeti takvog čovjeka i umjetnika?

Dao je nemjerljiv doprinos našoj umjetnosti i kulturi, pa je razočaravajuće vidjeti da će ga se tek sada ispravno valorizirati, a dok je bio među nama, bio je gladan. Slično kao i sa Zlatanom Dumanićem koji je 2005. o Crti rekao: "Što se tiče radikalnosti, možete biti radikalan kao krasan dečko poput Marijana Crtalića, koji ide s degutantnim, ali njegova je namjera poštena; on nikada neće napraviti konceptualnu pogrešku u svojem artu i u degutantnom", objašnjava Vice Tomasović, osnivač Almissa Open Arta i predsjednik HULU-a Split.

---

image
Vice Tomasović: Crti ćemo u Salonu Galić napraviti izložbu, i to najbolju ikad
 
Paun Paunović/Cropix
---

– Crtu sam upoznao 2013. u Omišu na Almissa Open Artu kada je na umjetničkom dvoboju pobijedio Petra Grimanija u crtačkoj disciplini. Vratio nam se i dogodine s "plesnim" body art performansom proizišlim iz njegovih izvedbi s kraja devedesetih godina. Nakon toga nam se vraćao kao posjetitelj, tako je 2017. bio u Omišu kao izvođač bez izvedbe. Kao kolega pokazao je zavidnu radnu etiku i jednostavnost, a kao prijatelj je dokazao ljudskost i etiku duha. Iako smo svjetonazorski bili dijametralno suprotni, bili smo u osnovi sinkronizirani u razmišljanjima. Jako mi je žao i što je tek ove godine postao član HULU-a Split, a dogodine je trebao imati izložbu u Salonu Galić. Nedavno je svratio u galeriju pun entuzijazma, i kako mi kolegica Nina govori, bio je spreman – razvalit! Zato ćemo se založiti da mu ipak napravimo izložbu, i to najbolju ikad! – obećava Tomasović.

CRTINA KUGLICA MASNOĆE

– Sjećam se te slike kao da je bilo danas: ćelavi Crtalić izlazi iz toaleta, potpuno rumene glave. Prilazim i vidim mnoštvo popucalih kapilara. Pitam ga šta je. Pokazuje mi malu sivo-crnu baloticu koju drži u ruci, već godinama trljanjem skida s glave mast koju onda dodaje toj kugli. Pažljivo je zamata i sprema. Tada sam ga sreo prvi put, bili smo cimeri u hotelu "Jugoslavija" u Beogradu 2002. godine. S Borisom Šincekom bili smo trio za jednu performersku večer u bivšem kinu "Rex" i dio izložbe "The Last East European Show", prisjeća se Siniša Labrović, umjetnik koji je počeo u Sinju, obilježio hrvatski performans da bi krenuo u srce njemačkog sna.

---

image
Siniša Labrović: Bio sam fasciniran njegovom serijom videoperformansa kojima je brutalno, nježno i ogoljeno bilježio što mu se događa
 
Damjan Tadić/Cropix
---

– Kao provincijsko umjetničko kuče bio sam fasciniran njegovom zasluženom slavom, serijom videoperformansa kojima je dnevnički i bez cenzure, brutalno, nježno i ogoljeno bilježio što mu se događa, a koji su emitirani u "Transferu". Za govor u prvom licu, iščupane komade iz živog tijela svoje svakodnevice, plaćao je poštene cijene, ostavljale su ga djevojke jer se nije dao "smiriti", zaobilazile mecene, a političari ganjali po sudovima kad je razotkrivao njihove banditluke. Njegovi performansi bili su kratki i beskompromisni, afektivni i efektivni, kao kamenčić bačen u vodu s valovima koji se ne prestaju širiti onima koji su im vjerovali. Crta se tako u Beogradu samoutapa pod vodom sve do nesvjestice, a u Zagrebu 15-ak godina kasnije nasrće rukama i nogama na kružni zid u "Džamiji", u pokušaju da se probije "kroz". Kroz što i kamo?! Ne znam, ali, evo, uspio je, probio se na drugu stranu, zauvijek.

I ona njegova kugla, za koju ne znamo gdje je, za mene je sveobuhvatna kao Borgesov aleph. Ako je jedna generacija možda stala u Kožarićevo "Sunce", i sjaji ma koliko skrivana i šutirana, svoju generaciju vidim kako se sabire u toj Crtinoj kuglici masnoće – mnogima gadljivi, neželjeni i iritantni, svrbimo ih ipak kao ranica na slavnoj lubanji naše blistave hrvatske stvarnosti. Počešite se, Crti bi bilo drago! – zaključio je Labrović.---

Antej Jelenić: Bio je uvijek blizu radništva

Njegova smrt ogroman je šok i gubitak za hrvatsku umjetnost. Bavio se kritičkim performansom, borio za javni prostor i osvještavao ljude o kulturnom nasljeđu koje se želi obrisati, posebice o fenomenu bliske suradnje umjetnosti i radništva u Sisku sedamdesetih i osamdesetih godina.

U svojim videoradovima pokazivao je kako se Hrvatska danas odnosi prema monumentalnim skulpturama koje su tada napravljene u sisačkoj željezari, a time i prema bilo kakvoj utopijskoj imaginaciji. Zbog svega toga, naravno, upadao je u konflikt s vlastima i bivao sudski gonjen. Dakle, gotovo isto kao i mi u Splitu. Osim što je sudjelovao na Adria Art Annalu 2014., bio je i u Pučišćima kada smo surađivali s "Jadrankamenom" u sklopu Mreže solidarnosti.

Bio je jedan od nekolicine umjetnika koji obavljaju najnezahvalniji, a ujedno i najvažniji posao obnavljanja društvenog tkiva koje su rastrgali kapitalizam i pohlepa. Nastavit ćemo suradnju s njime na ovaj ili onaj način. Crta, sretan ti put, kaže prvi čovjek Adria Art Annala, umjetnik i pjesnik Antej Jelenić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => umjetnički oproštaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => umjetnički oproštaj 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-28 12:31:19 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-29 14:05:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-10-29 14:05:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15124724.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15124726.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15124728.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15126108.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15126110.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/28\/15126112.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Miroslav Ki\u0161\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marijan Crtali\u0107 (desno) u na Almissi u Omi\u0161u 2013. u crta\u010dkome dvoboju s Petrom Grimanijem
\n\u00a0","S tako\u0111er anga\u017eiranim sisa\u010dkim pjesnikom Slavkom Jendri\u010dkom na Crtali\u0107evoj izlo\u017ebi 'Podvodni grad' u Sisku","Crtali\u0107ev performans 'U dru\u0161tvu poznatog hrvatskog umjetnika' kojem je pljeskao i Sini\u0161a Labrovi\u0107
\n\u00a0","Vice Tomasovi\u0107: Crti \u0107emo u Salonu Gali\u0107 napraviti izlo\u017ebu, i to najbolju ikad
\n\u00a0","Antej Jeleni\u0107: Bio je jedan od nekolicine umjetnika koji obavljaju najnezahvalniji, a ujedno i najva\u017eniji posao obnavljanja dru\u0161tvenog tkiva koje su rastrgali kapitalizam i pohlepa
\n\u00a0","Sini\u0161a Labrovi\u0107: Bio sam fasciniran njegovom serijom videoperformansa kojima je brutalno, nje\u017eno i ogoljeno bilje\u017eio \u0161to mu se doga\u0111a
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1284","k_15124724_1280.jpg":"1280x1280","k_15124724_1024.jpg":"1024x1024","k_15124724_640.jpg":"640x640","k_15124724_480.jpg":"480x480","k_15124724_340.jpg":"340x340","k_15124724_220.jpg":"220x220","o_15124724_1280.jpg":"1280x856","o_15124724_1024.jpg":"1024x684","o_15124724_640.jpg":"640x428","o_15124724_480.jpg":"480x321","o_15124724_340.jpg":"340x227","o_15124724_220.jpg":"220x147","h_15124724_1280.jpg":"1280x854","h_15124724_1024.jpg":"1024x683","h_15124724_640.jpg":"640x427","h_15124724_480.jpg":"480x320","h_15124724_340.jpg":"340x227","h_15124724_220.jpg":"220x147","pp_15124724_1280.jpg":"1006x1280","pp_15124724_1024.jpg":"805x1024","pp_15124724_640.jpg":"503x640","pp_15124724_480.jpg":"377x480","pp_15124724_340.jpg":"267x340","pp_15124724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15124726_1280.jpg":"1280x1280","k_15124726_1024.jpg":"1024x1024","k_15124726_640.jpg":"640x640","k_15124726_480.jpg":"480x480","k_15124726_340.jpg":"340x340","k_15124726_220.jpg":"220x220","o_15124726_1280.jpg":"1280x853","o_15124726_1024.jpg":"1024x682","o_15124726_640.jpg":"640x426","o_15124726_480.jpg":"480x320","o_15124726_340.jpg":"340x226","o_15124726_220.jpg":"220x146","h_15124726_1280.jpg":"1280x854","h_15124726_1024.jpg":"1024x683","h_15124726_640.jpg":"640x427","h_15124726_480.jpg":"480x320","h_15124726_340.jpg":"340x227","h_15124726_220.jpg":"220x147","pp_15124726_1280.jpg":"1006x1280","pp_15124726_1024.jpg":"805x1024","pp_15124726_640.jpg":"503x640","pp_15124726_480.jpg":"377x480","pp_15124726_340.jpg":"267x340","pp_15124726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1352","k_15124728_1280.jpg":"1280x1280","k_15124728_1024.jpg":"1024x1024","k_15124728_640.jpg":"640x640","k_15124728_480.jpg":"480x480","k_15124728_340.jpg":"340x340","k_15124728_220.jpg":"220x220","o_15124728_1280.jpg":"1280x901","o_15124728_1024.jpg":"1024x721","o_15124728_640.jpg":"640x450","o_15124728_480.jpg":"480x338","o_15124728_340.jpg":"340x239","o_15124728_220.jpg":"220x154","h_15124728_1280.jpg":"1280x854","h_15124728_1024.jpg":"1024x683","h_15124728_640.jpg":"640x427","h_15124728_480.jpg":"480x320","h_15124728_340.jpg":"340x227","h_15124728_220.jpg":"220x147","pp_15124728_1280.jpg":"1006x1280","pp_15124728_1024.jpg":"805x1024","pp_15124728_640.jpg":"503x640","pp_15124728_480.jpg":"377x480","pp_15124728_340.jpg":"267x340","pp_15124728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1377","k_15126108_1280.jpg":"1280x1280","k_15126108_1024.jpg":"1024x1024","k_15126108_640.jpg":"640x640","k_15126108_480.jpg":"480x480","k_15126108_340.jpg":"340x340","k_15126108_220.jpg":"220x220","o_15126108_1280.jpg":"1280x918","o_15126108_1024.jpg":"1024x734","o_15126108_640.jpg":"640x459","o_15126108_480.jpg":"480x344","o_15126108_340.jpg":"340x243","o_15126108_220.jpg":"220x157","h_15126108_1280.jpg":"1280x854","h_15126108_1024.jpg":"1024x683","h_15126108_640.jpg":"640x427","h_15126108_480.jpg":"480x320","h_15126108_340.jpg":"340x227","h_15126108_220.jpg":"220x147","pp_15126108_1280.jpg":"1006x1280","pp_15126108_1024.jpg":"805x1024","pp_15126108_640.jpg":"503x640","pp_15126108_480.jpg":"377x480","pp_15126108_340.jpg":"267x340","pp_15126108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15126110_1280.jpg":"1280x1280","k_15126110_1024.jpg":"1024x1024","k_15126110_640.jpg":"640x640","k_15126110_480.jpg":"480x480","k_15126110_340.jpg":"340x340","k_15126110_220.jpg":"220x220","o_15126110_1280.jpg":"1280x853","o_15126110_1024.jpg":"1024x682","o_15126110_640.jpg":"640x426","o_15126110_480.jpg":"480x320","o_15126110_340.jpg":"340x226","o_15126110_220.jpg":"220x146","h_15126110_1280.jpg":"1280x854","h_15126110_1024.jpg":"1024x683","h_15126110_640.jpg":"640x427","h_15126110_480.jpg":"480x320","h_15126110_340.jpg":"340x227","h_15126110_220.jpg":"220x147","pp_15126110_1280.jpg":"1006x1280","pp_15126110_1024.jpg":"805x1024","pp_15126110_640.jpg":"503x640","pp_15126110_480.jpg":"377x480","pp_15126110_340.jpg":"267x340","pp_15126110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","k_15126112_1280.jpg":"1280x1280","k_15126112_1024.jpg":"1024x1024","k_15126112_640.jpg":"640x640","k_15126112_480.jpg":"480x480","k_15126112_340.jpg":"340x340","k_15126112_220.jpg":"220x220","o_15126112_1280.jpg":"1280x843","o_15126112_1024.jpg":"1024x674","o_15126112_640.jpg":"640x421","o_15126112_480.jpg":"480x316","o_15126112_340.jpg":"340x224","o_15126112_220.jpg":"220x144","h_15126112_1280.jpg":"1280x854","h_15126112_1024.jpg":"1024x683","h_15126112_640.jpg":"640x427","h_15126112_480.jpg":"480x320","h_15126112_340.jpg":"340x227","h_15126112_220.jpg":"220x147","pp_15126112_1280.jpg":"1006x1280","pp_15126112_1024.jpg":"805x1024","pp_15126112_640.jpg":"503x640","pp_15126112_480.jpg":"377x480","pp_15126112_340.jpg":"267x340","pp_15126112_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38083359 Threads: 3 Questions: 7079035798 Slow queries: 3296358 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607872536 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/marijana-crtalica-crtu-za-govor-u-prvom-licu-ostavljale-su-djevojke-zaobilazile-mecene-a-politicari-ganjali-po-sudovima-kaze-sinisa-labrovic-1054175 [printLink] => /kultura/ostalo/marijana-crtalica-crtu-za-govor-u-prvom-licu-ostavljale-su-djevojke-zaobilazile-mecene-a-politicari-ganjali-po-sudovima-kaze-sinisa-labrovic-1054175?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621761 [name] => Marijan Crtalić Crta smrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-29 15:05:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-crtalic-crta-smrt [link] => /tag/marijan-crtalic-crta-smrt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 522289 [name] => Siniša Labrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-labrovic [link] => /tag/sinisa-labrovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 375371 [name] => Vice Tomasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vice-tomasovic [link] => /tag/vice-tomasovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 492845 [name] => Antej Jelenić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antej-jelenic [link] => /tag/antej-jelenic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 505301 [name] => performans [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => performans [link] => /tag/performans ) [5] => stdClass Object ( [id] => 621762 [name] => umjetnički aktivizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-29 15:05:19 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnicki-aktivizam [link] => /tag/umjetnicki-aktivizam ) [6] => stdClass Object ( [id] => 287878 [name] => Sisak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sisak [link] => /tag/sisak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => umjetnički oproštaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marijana Crtalića Crtu za govor u prvom licu ostavljale su djevojke, zaobilazile mecene, a političari ganjali po sudovima, kaže Siniša Labrović [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15124724.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Marijan Crtalić (desno) u na Almissi u Omišu 2013. u crtačkome dvoboju s Petrom Grimanijem
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15124724.jpg [title] => Marijan Crtalić (desno) u na Almissi u Omišu 2013. u crtačkome dvoboju s Petrom Grimanijem
 
Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15124726.jpg [title] => S također angažiranim sisačkim pjesnikom Slavkom Jendričkom na Crtalićevoj izložbi 'Podvodni grad' u Sisku Miroslav Kiš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15124728.jpg [title] => Crtalićev performans 'U društvu poznatog hrvatskog umjetnika' kojem je pljeskao i Siniša Labrović
 
Neja Markičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15126108.jpg [title] => Vice Tomasović: Crti ćemo u Salonu Galić napraviti izložbu, i to najbolju ikad
 
Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15126110.jpg [title] => Antej Jelenić: Bio je jedan od nekolicine umjetnika koji obavljaju najnezahvalniji, a ujedno i najvažniji posao obnavljanja društvenog tkiva koje su rastrgali kapitalizam i pohlepa
 
Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/28/15126112.jpg [title] => Siniša Labrović: Bio sam fasciniran njegovom serijom videoperformansa kojima je brutalno, nježno i ogoljeno bilježio što mu se događa
 
Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poznati hrvatski multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, za prijatelje Crta, preminuo je u utorak u 52. godini. Rođen je u Sisku, a živio u Zagrebu, gdje je završio Likovnu akademiju u klasi Vasilija Jordana.

Iako je bio izvrstan slikar, u umjetničkoj se karijeri više bavio ambijentalnom instalacijom, fotografijom i videom, a posebno performansima. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj. U rodnom gradu 2007. pokrenuo je projekt "Nevidljivi Sisak" iz kojeg su se razvili projekti "Mogućnosti otpora", "Aktivna memorija" i "Festival Željezara". U nekrolozima se ističe da je bio beskompromisan pa se sukobljavao s predstavnicima lokalne politike, i završavao na sudu. Živio je u srcu umjetničkog svijeta, ali na financijskoj margini.

Marijan Crtalić umjetnički je bio prisutan i u Dalmaciji, posebno u Splitu, u kojem je bio član Hrvatske udruge likovnih umjetnika i sudjelovao na Adria Art Annaleu, i u Omišu u kojem je dvaput nastupio na Almissa Open Artu. Takvim svojim djelovanjem ostavio je snažan pečat i na ovdašnje renomirane umjetnike koji su s njim surađivali i koji o njemu govore sve najbolje.

---

image
Marijan Crtalić (desno) u na Almissi u Omišu 2013. u crtačkome dvoboju s Petrom Grimanijem
 
Tom Dubravec/Cropix
---

– Crta je pokušavao dokinuti crtu koja dijeli njegov život od njegove umjetnosti. Pokušavao je živjeti umjetnost, a ne od umjetnosti. Zbog radikalnog, iskrenog i hrabrog života/umjetnosti doveo se u situaciju koja nam najjasnije pokazuje gdje živimo. Oni koji ga poznaju znaju o čemu govorim, a poznaje ga čitav umjetnički svijet u Hrvatskoj i šire. Siguran sam da mu je sad drago kad od tamo vidi koliko je bio omiljen jer društvene mreže su jučer izgorjele od tuge. Koliko smo ga svi voljeli!? Ali svi!

NADREALNO UKLJUČEN U ZBIVANJA

Praktički nije bilo otvorenja bolje izložbe bez njega. Bio je svugdje, nadrealno uključen u zbivanja, u neposrednoj i neproračunatoj komunikaciji; veseo, topao, pravedan i glasan. Kako bi mogli ne voljeti takvog čovjeka i umjetnika?

Dao je nemjerljiv doprinos našoj umjetnosti i kulturi, pa je razočaravajuće vidjeti da će ga se tek sada ispravno valorizirati, a dok je bio među nama, bio je gladan. Slično kao i sa Zlatanom Dumanićem koji je 2005. o Crti rekao: "Što se tiče radikalnosti, možete biti radikalan kao krasan dečko poput Marijana Crtalića, koji ide s degutantnim, ali njegova je namjera poštena; on nikada neće napraviti konceptualnu pogrešku u svojem artu i u degutantnom", objašnjava Vice Tomasović, osnivač Almissa Open Arta i predsjednik HULU-a Split.

---

image
Vice Tomasović: Crti ćemo u Salonu Galić napraviti izložbu, i to najbolju ikad
 
Paun Paunović/Cropix
---

– Crtu sam upoznao 2013. u Omišu na Almissa Open Artu kada je na umjetničkom dvoboju pobijedio Petra Grimanija u crtačkoj disciplini. Vratio nam se i dogodine s "plesnim" body art performansom proizišlim iz njegovih izvedbi s kraja devedesetih godina. Nakon toga nam se vraćao kao posjetitelj, tako je 2017. bio u Omišu kao izvođač bez izvedbe. Kao kolega pokazao je zavidnu radnu etiku i jednostavnost, a kao prijatelj je dokazao ljudskost i etiku duha. Iako smo svjetonazorski bili dijametralno suprotni, bili smo u osnovi sinkronizirani u razmišljanjima. Jako mi je žao i što je tek ove godine postao član HULU-a Split, a dogodine je trebao imati izložbu u Salonu Galić. Nedavno je svratio u galeriju pun entuzijazma, i kako mi kolegica Nina govori, bio je spreman – razvalit! Zato ćemo se založiti da mu ipak napravimo izložbu, i to najbolju ikad! – obećava Tomasović.

CRTINA KUGLICA MASNOĆE

– Sjećam se te slike kao da je bilo danas: ćelavi Crtalić izlazi iz toaleta, potpuno rumene glave. Prilazim i vidim mnoštvo popucalih kapilara. Pitam ga šta je. Pokazuje mi malu sivo-crnu baloticu koju drži u ruci, već godinama trljanjem skida s glave mast koju onda dodaje toj kugli. Pažljivo je zamata i sprema. Tada sam ga sreo prvi put, bili smo cimeri u hotelu "Jugoslavija" u Beogradu 2002. godine. S Borisom Šincekom bili smo trio za jednu performersku večer u bivšem kinu "Rex" i dio izložbe "The Last East European Show", prisjeća se Siniša Labrović, umjetnik koji je počeo u Sinju, obilježio hrvatski performans da bi krenuo u srce njemačkog sna.

---

image
Siniša Labrović: Bio sam fasciniran njegovom serijom videoperformansa kojima je brutalno, nježno i ogoljeno bilježio što mu se događa
 
Damjan Tadić/Cropix
---

– Kao provincijsko umjetničko kuče bio sam fasciniran njegovom zasluženom slavom, serijom videoperformansa kojima je dnevnički i bez cenzure, brutalno, nježno i ogoljeno bilježio što mu se događa, a koji su emitirani u "Transferu". Za govor u prvom licu, iščupane komade iz živog tijela svoje svakodnevice, plaćao je poštene cijene, ostavljale su ga djevojke jer se nije dao "smiriti", zaobilazile mecene, a političari ganjali po sudovima kad je razotkrivao njihove banditluke. Njegovi performansi bili su kratki i beskompromisni, afektivni i efektivni, kao kamenčić bačen u vodu s valovima koji se ne prestaju širiti onima koji su im vjerovali. Crta se tako u Beogradu samoutapa pod vodom sve do nesvjestice, a u Zagrebu 15-ak godina kasnije nasrće rukama i nogama na kružni zid u "Džamiji", u pokušaju da se probije "kroz". Kroz što i kamo?! Ne znam, ali, evo, uspio je, probio se na drugu stranu, zauvijek.

I ona njegova kugla, za koju ne znamo gdje je, za mene je sveobuhvatna kao Borgesov aleph. Ako je jedna generacija možda stala u Kožarićevo "Sunce", i sjaji ma koliko skrivana i šutirana, svoju generaciju vidim kako se sabire u toj Crtinoj kuglici masnoće – mnogima gadljivi, neželjeni i iritantni, svrbimo ih ipak kao ranica na slavnoj lubanji naše blistave hrvatske stvarnosti. Počešite se, Crti bi bilo drago! – zaključio je Labrović.---

Antej Jelenić: Bio je uvijek blizu radništva

Njegova smrt ogroman je šok i gubitak za hrvatsku umjetnost. Bavio se kritičkim performansom, borio za javni prostor i osvještavao ljude o kulturnom nasljeđu koje se želi obrisati, posebice o fenomenu bliske suradnje umjetnosti i radništva u Sisku sedamdesetih i osamdesetih godina.

U svojim videoradovima pokazivao je kako se Hrvatska danas odnosi prema monumentalnim skulpturama koje su tada napravljene u sisačkoj željezari, a time i prema bilo kakvoj utopijskoj imaginaciji. Zbog svega toga, naravno, upadao je u konflikt s vlastima i bivao sudski gonjen. Dakle, gotovo isto kao i mi u Splitu. Osim što je sudjelovao na Adria Art Annalu 2014., bio je i u Pučišćima kada smo surađivali s "Jadrankamenom" u sklopu Mreže solidarnosti.

Bio je jedan od nekolicine umjetnika koji obavljaju najnezahvalniji, a ujedno i najvažniji posao obnavljanja društvenog tkiva koje su rastrgali kapitalizam i pohlepa. Nastavit ćemo suradnju s njime na ovaj ili onaj način. Crta, sretan ti put, kaže prvi čovjek Adria Art Annala, umjetnik i pjesnik Antej Jelenić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Miroslav Kiš/Cropix Neja Markičević/Cropix Paun Paunović/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Marijan Crtalić (desno) u na Almissi u Omišu 2013. u crtačkome dvoboju s Petrom Grimanijem
 
Miroslav Kiš/Cropix
S također angažiranim sisačkim pjesnikom Slavkom Jendričkom na Crtalićevoj izložbi 'Podvodni grad' u Sisku
Neja Markičević/Cropix
Crtalićev performans 'U društvu poznatog hrvatskog umjetnika' kojem je pljeskao i Siniša Labrović
 
Paun Paunović/Cropix
Vice Tomasović: Crti ćemo u Salonu Galić napraviti izložbu, i to najbolju ikad
 
Božidar Vukičević/Cropix
Antej Jelenić: Bio je jedan od nekolicine umjetnika koji obavljaju najnezahvalniji, a ujedno i najvažniji posao obnavljanja društvenog tkiva koje su rastrgali kapitalizam i pohlepa
 
Damjan Tadić/Cropix
Siniša Labrović: Bio sam fasciniran njegovom serijom videoperformansa kojima je brutalno, nježno i ogoljeno bilježio što mu se događa
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/marijana-crtalica-crtu-za-govor-u-prvom-licu-ostavljale-su-djevojke-zaobilazile-mecene-a-politicari-ganjali-po-sudovima-kaze-sinisa-labrovic-1054175 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=42b06e3a4efee0ade4b4c878e29caf5f6eab9f34 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marijana+Crtali%C4%87a+Crtu+za+govor+u+prvom+licu+ostavljale+su+djevojke%2C+zaobilazile+mecene%2C+a+politi%C4%8Dari+ganjali+po+sudovima%2C+ka%C5%BEe+Sini%C5%A1a+Labrovi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fmarijana-crtalica-crtu-za-govor-u-prvom-licu-ostavljale-su-djevojke-zaobilazile-mecene-a-politicari-ganjali-po-sudovima-kaze-sinisa-labrovic-1054175 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fmarijana-crtalica-crtu-za-govor-u-prvom-licu-ostavljale-su-djevojke-zaobilazile-mecene-a-politicari-ganjali-po-sudovima-kaze-sinisa-labrovic-1054175 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => umjetnički oproštaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Ostaloumjetnički oproštaj

Marijana Crtalića Crtu za govor u prvom licu ostavljale su djevojke, zaobilazile mecene, a političari ganjali po sudovima, kaže Siniša Labrović

Piše Siniša Kekez
29. listopada 2020. - 15:05

Poznati hrvatski multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić, za prijatelje Crta, preminuo je u utorak u 52. godini. Rođen je u Sisku, a živio u Zagrebu, gdje je završio Likovnu akademiju u klasi Vasilija Jordana.

Iako je bio izvrstan slikar, u umjetničkoj se karijeri više bavio ambijentalnom instalacijom, fotografijom i videom, a posebno performansima. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika novijeg umjetničkog aktivizma u Hrvatskoj. U rodnom gradu 2007. pokrenuo je projekt "Nevidljivi Sisak" iz kojeg su se razvili projekti "Mogućnosti otpora", "Aktivna memorija" i "Festival Željezara". U nekrolozima se ističe da je bio beskompromisan pa se sukobljavao s predstavnicima lokalne politike, i završavao na sudu. Živio je u srcu umjetničkog svijeta, ali na financijskoj margini.

M...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:14