stdClass Object ( [id] => 1113713 [title] => Jasminka Babić prva je ravnateljica u 90 godina postojanja splitske Galerije umjetnina: Intervenirat ćemo u javni prostor grada, a nadam se i proširenju na bedem Cornaro [alias] => jasminka-babic-prva-je-ravnateljica-u-90-godina-postojanja-splitske-galerije-umjetnina-intervenirat-cemo-u-javni-prostor-grada-a-nadam-se-i-prosirenju-na-bedem-cornaro [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ove godine splitska Galerija umjetnina navršava 90 godina od svoga osnutka 1931., premda je inicijativa za njezino osnivanje pokrenuta još 1908., prigodom Prve dalmatinske umjetničke izložbe, pa se može smatrati i starijom.

Ovaj značajan jubilej, devet desetljeća postojanja, podudara se i s činjenicom da je u dugoj povijesti Galerije za novu ravnateljicu izabrana prva žena – Jasminka Babić, ugledna kustosica, povjesničarka umjetnosti te profesorica engleskog jezika i književnosti.

Kako obilježavate ovu veliku godišnjicu Galerije?

– Iako devedeset godina zvuči puno, gledano u odnosu na starost muzeja u Hrvatskoj mi smo negdje u "srednjim godinama". U skladu s tim i obilježavamo ovu obljetnicu – slavljenički sadržajno i odmjereno.

Ova "odmjerenost" je uvjetovana pandemijom i izgledno je da nećemo moći organizirati velike proslave, ali osmislili smo program kojim tijekom čitave godine publici predstavljamo raznovrsne aspekte koji čine naš muzej.

Tako smo u segmentu povijesnih umjetničkih opusa imali retrospektivu Jerolima Miše, predstavili smo značajnu donaciju Jurja Dobrovića, a u rujnu nas još očekuje i izložba Antuna Zupe iz našeg fundusa.

Također je upravo zatvorena i izložba Foto-vremeplov Galerije umjetnina, kojom smo prvi put kroz arhivske fotografije ispričali priču o povijesti muzeja. Uz niz izložbi suvremenih umjetnika, još nas u prosincu očekuje i retrospektivna izložba Gorkog Žuvele.

Stabilna institucija

Prije negoli ste imenovani za ravnateljicu, bili ste vršiteljica dužnosti ravnatelja. Koje benefite i koje probleme ste zatekli? Istina, vi tu radite čitav niz godina, situacija vam nije bila nepoznata...

– Odlučila sam se na ovaj izazov upravo zbog toga što sam dobro poznavala situaciju u muzeju. Do sada su se moje ambicije uvijek kretale prvenstveno u okviru stručnog rada, prema istraživanju, osmišljavanju izložbi i suradnji s umjetnicima.

Takav me rad ispunjava i uvijek će mi biti u fokusu. Preuzimanje funkcije ravnateljice ne shvaćam kao napredovanje na nekoj ljestvici, već primarno kao prihvaćanje novih izazova i odgovornosti te kao mogućnost primjene svog iskustva i znanja na nekoj novoj razini.

Vaš je prethodnik držao razinu...

– Da, moj prethodnik Branko Franceschi odgovorno je vodio muzej i u tom smislu sam naslijedila stabilnu instituciju. Problemi koje imamo uglavnom proizlaze iz nedostatnog financiranja, što je problem kulture uopće, i iz činjenice da smo potkapacitiran muzej sa samo 12 zaposlenih, što uz rad na zbirci, živi izlagački ritam od prosječno 15 izložbi godišnje, stalno otvoren postav zbirke i niz drugih programa često predstavlja izazov za sve zaposlenike.

---

image
Preuzimanje funkcije ravnateljice shvaćam primarno kao prihvaćanje novih izazova
 
Vojko Bašić/Cropix
---


No bez obzira na probleme, smatram da treba maksimalno raditi u skladu s mogućnostima i vremenom u kojem živimo jer jedan suvremeni muzej mora biti dinamičan i stalno generirati relevantne sadržaje i nova znanja.

Treća faza Galerije

Odlazeći u Zagreb, Branko Franceschi mi je kazao: "Nisam zadovoljan time što nisam uspio intenzivirati dovršenje treće faze proširenja Galerije umjetnina, čime će tek tada ova institucija moći postati ono što treba biti." Je li ta famozna treća faza Galerije danas na vidiku?

– U ovom trenutku mogu reći samo da se nadam da jest, ali realizacija takvog projekta uvelike ovisi o osnivaču, tj. Gradu Splitu. Trenutačno smo u fazi u kojoj su završena sva potrebna istraživanja i sljedeći je korak raspisati natječaj za idejno rješenje.

Nadam se da će novo gradsko vodstvo imati volje i mogućnosti nastaviti projekt jer je proširenje Galerije umjetnina na bedem Cornaro uistinu jedino rješenje kojim bi naš muzej konačno dobio adekvatne čuvaonice za muzejsku građu, a dovoljno izložbenog prostora za realizacije zahtjevnijih izložbenih projekata, a novi multifunkcionalni prostori bi za muzej i za grad predstavljali istinski potencijal za daljnji razvoj.

S kakvim programskim smjernicama ste dobili povjerenje Gradskog vijeća, sad već bivšega? Što ste se obvezali ostvariti?

– Program sam osmislila na osnovu realne situacije u kojoj se trenutačno Galerija umjetnina nalazi, a usmjeren je prema nastavku afirmacije i prepoznatosti izložbenih programa Galerije umjetnina, povećanju vidljivosti i dodatnoj afirmaciji muzejske zbirke, razvoju publike, rastu postojeće suradničke mreže u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i postizanju uvjeta za spomenuto širenje prostornih kapaciteta.

Svjesna sam da su vremena iznimno zahtjevna, no iskreno vjerujem da ćemo većinu planiranih aktivnosti uspjeti realizirati.

Online modus nije supstitut

Dopalo vas je voditi Galeriju umjetnina u neočekivano teškim vremenima. Kako je korona-pandemija utjecala na vas i na rad Galerije?

– U trenutku izbijanja pandemije zatekla sam se u New Yorku, jednim od posljednjih letova vratila se u Split, u samoizolaciju, pa nakon toga u "lockdown" i u biti sam počela voditi muzej iz improviziranog kućnog ureda. To potpuno nadrealno iskustvo dobro me pripremilo za kompleksna vremena koja su uslijedila.

Odmah mi je bilo jasno da se ne smijemo mentalno zatvoriti u svoja ograničenja i strahove i prestati komunicirati s publikom, pa smo se vrlo brzo prebacili na "online mode" i, čim nam je bilo omogućeno, nastavili s izložbama u muzeju. U konačnici smo lani realizirali 90 posto planiranih programa.

Prešli ste i na online...

– Tijekom "lockdowna" je kultura, pa i naš muzej, postigla veliku vidljivost u digitalnoj sferi, no ipak ne smijemo zaboraviti da je posjet muzejima vrlo specifično iskustvo i online sadržaji ne mogu biti dostojan supstitut.

Zato moramo biti sretni što smo bili zatvoreni kratko razdoblje i što nam je omogućen relativno normalan rad, što nije bio slučaj s većinom svjetskih muzeja.

---

image
Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stručnog rada
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Jasno da je trenutačni način funkcioniranja često frustrirajući, ali ne smijemo izgubiti iz vida značenje umjetnosti i kulture upravo zbog njezina potencijala da postavi prava pitanja, promovira bitne vrijednosti i potakne kreativno mišljenje, koje je u ekstremnim vremenima iznimno značajno.

U posljednjih nekoliko mjeseci ste, vidim, intenzivirali izlagačku djelatnost. Što imate u planu od većih izložbi za iduću godinu?

– Sljedeće godine ulazimo u višegodišnji međunarodni projekt "Gardening of Soul", u sklopu kojeg ćemo s umjetničkim intervencijama ulaziti u javni prostor grada, a očekuje nas i međunarodna skupna izložba crteža DRAW.

U suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti u Zagrebu planiramo prvi put u Hrvatskoj predstaviti i veliku umjetnicu Kiki Smith, naravno ako nam financije i pandemija to dopuste. U svakom slučaju nastavljamo s dinamičnim i raznovrsnim programima.

---

Split (ne) ide u rikverc

Prvu dalmatinsku umjetničku izložbu 1908. je posjetilo deset tisuća Splićana, u vrijeme kad je grad brojio tek 20 tisuća žitelja. Danas prosječno godišnje u Galeriju dođe oko 11 tisuća ljudi, a fundus vam je narastao od početnih 500 na današnjih 5500 djela. Ide li Split "u rikverc" po interesu za likovnu umjetnost?

– Ne bih rekla da smo u rikvercu, ali nismo ni u nekoj velikoj brzini. Iako ovako posložene brojke djeluju porazno, moramo uzeti u obzir da je početkom 20. stoljeća izložbi bilo neusporedivo manje pa je jasno da su takvi događaji privlačili veću pozornost.

Danas u Splitu možete svakog tjedna otići na neku novu izložbu jer u gradu imamo uistinu jaku i zanimljivu umjetničku i izlagačku scenu. Nju prati stalna publika, no teško generiramo onu novu, mlađu.

Ograničenja uzrokovana pandemijom samo su pojačala ove loše tendencije i morat ćemo uistinu sustavno, u suradnji s obrazovnim institucijama, poraditi na tome da ne izgubimo čitave generacije koje nisu stvorile naviku posjeta muzejima i praćenja kulturnih sadržaja.

---

---

Često u sjeni

Prva ste žena na čelu ove ustanove. Jeste li se kroz karijeru suočavali sa ženskim "staklenim stropom"?

– U pravu ste, prva sam ravnateljica i sretna sam što je sazrelo vrijeme da i na čelo Galerije umjetnina dođe jedna žena. Što se moje dosadašnje karijere tiče, mislim da nisam bila zaobiđena ili zakinuta jer sam žena.

Ali pritom moramo uzeti u obzir činjenicu da u muzejima ionako većinu stručnih poslova obavljaju žene. Problem je što one često ostaju u sjeni, dok tradicionalno muzeje ipak vode muškarci. Čini mi se da se ovaj trend polako mijenja pa se nadam da neću biti izuzetak od pravila, već prva od mnogih.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZAZOVNA VREMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IZAZOVNA VREMENA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-05 12:06:36 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-19 10:15:12 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2021-07-19 08:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 24 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/05\/18469352.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/05\/18469344.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/05\/18469332.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/05\/18469344.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Odlu\u010dila sam se na ovaj izazov zato \u0161to sam dobro poznavala situaciju'","Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stru\u010dnog rada
\n\u00a0","Preuzimanje funkcije ravnateljice shva\u0107am primarno kao prihva\u0107anje novih izazova
\n\u00a0","Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stru\u010dnog rada
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1254","hd_18469352_1920.jpg":"1920x1080","k_18469352_1280.jpg":"1280x1280","k_18469352_1024.jpg":"1024x1024","k_18469352_640.jpg":"640x640","k_18469352_480.jpg":"480x480","k_18469352_340.jpg":"340x340","k_18469352_220.jpg":"220x220","o_18469352_1280.jpg":"1280x836","o_18469352_1024.jpg":"1024x668","o_18469352_640.jpg":"640x418","o_18469352_480.jpg":"480x313","o_18469352_340.jpg":"340x222","o_18469352_220.jpg":"220x143","h_18469352_1280.jpg":"1280x854","h_18469352_1024.jpg":"1024x683","h_18469352_640.jpg":"640x427","h_18469352_480.jpg":"480x320","h_18469352_340.jpg":"340x227","h_18469352_220.jpg":"220x147","pp_18469352_1280.jpg":"1006x1280","pp_18469352_1024.jpg":"805x1024","pp_18469352_640.jpg":"503x640","pp_18469352_480.jpg":"377x480","pp_18469352_340.jpg":"267x340","pp_18469352_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1461","hd_18469344_1920.jpg":"1920x1080","k_18469344_1280.jpg":"1280x1280","k_18469344_1024.jpg":"1024x1024","k_18469344_640.jpg":"640x640","k_18469344_480.jpg":"480x480","k_18469344_340.jpg":"340x340","k_18469344_220.jpg":"220x220","o_18469344_1280.jpg":"1280x974","o_18469344_1024.jpg":"1024x779","o_18469344_640.jpg":"640x487","o_18469344_480.jpg":"480x365","o_18469344_340.jpg":"340x258","o_18469344_220.jpg":"220x167","h_18469344_1280.jpg":"1280x854","h_18469344_1024.jpg":"1024x683","h_18469344_640.jpg":"640x427","h_18469344_480.jpg":"480x320","h_18469344_340.jpg":"340x227","h_18469344_220.jpg":"220x147","pp_18469344_1280.jpg":"1006x1280","pp_18469344_1024.jpg":"805x1024","pp_18469344_640.jpg":"503x640","pp_18469344_480.jpg":"377x480","pp_18469344_340.jpg":"267x340","pp_18469344_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1331","hd_18469332_1920.jpg":"1920x1080","k_18469332_1280.jpg":"1280x1280","k_18469332_1024.jpg":"1024x1024","k_18469332_640.jpg":"640x640","k_18469332_480.jpg":"480x480","k_18469332_340.jpg":"340x340","k_18469332_220.jpg":"220x220","o_18469332_1280.jpg":"1280x887","o_18469332_1024.jpg":"1024x709","o_18469332_640.jpg":"640x443","o_18469332_480.jpg":"480x332","o_18469332_340.jpg":"340x235","o_18469332_220.jpg":"220x152","h_18469332_1280.jpg":"1280x854","h_18469332_1024.jpg":"1024x683","h_18469332_640.jpg":"640x427","h_18469332_480.jpg":"480x320","h_18469332_340.jpg":"340x227","h_18469332_220.jpg":"220x147","pp_18469332_1280.jpg":"1006x1280","pp_18469332_1024.jpg":"805x1024","pp_18469332_640.jpg":"503x640","pp_18469332_480.jpg":"377x480","pp_18469332_340.jpg":"267x340","pp_18469332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1461","hd_18469344_1920.jpg":"1920x1080","k_18469344_1280.jpg":"1280x1280","k_18469344_1024.jpg":"1024x1024","k_18469344_640.jpg":"640x640","k_18469344_480.jpg":"480x480","k_18469344_340.jpg":"340x340","k_18469344_220.jpg":"220x220","o_18469344_1280.jpg":"1280x974","o_18469344_1024.jpg":"1024x779","o_18469344_640.jpg":"640x487","o_18469344_480.jpg":"480x365","o_18469344_340.jpg":"340x258","o_18469344_220.jpg":"220x167","h_18469344_1280.jpg":"1280x854","h_18469344_1024.jpg":"1024x683","h_18469344_640.jpg":"640x427","h_18469344_480.jpg":"480x320","h_18469344_340.jpg":"340x227","h_18469344_220.jpg":"220x147","pp_18469344_1280.jpg":"1006x1280","pp_18469344_1024.jpg":"805x1024","pp_18469344_640.jpg":"503x640","pp_18469344_480.jpg":"377x480","pp_18469344_340.jpg":"267x340","pp_18469344_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4115727 Threads: 2 Questions: 123707946 Slow queries: 53877 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3760115 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/jasminka-babic-prva-je-ravnateljica-u-90-godina-postojanja-splitske-galerije-umjetnina-intervenirat-cemo-u-javni-prostor-grada-a-nadam-se-i-prosirenju-na-bedem-cornaro-1113713 [printLink] => /kultura/ostalo/jasminka-babic-prva-je-ravnateljica-u-90-godina-postojanja-splitske-galerije-umjetnina-intervenirat-cemo-u-javni-prostor-grada-a-nadam-se-i-prosirenju-na-bedem-cornaro-1113713?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531447 [name] => Jasminka babić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-28 12:56:45 [main_article_id] => 0 [alias] => jasminka-babic [link] => /tag/jasminka-babic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 292642 [name] => Galerija umjetnina Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija-umjetnina-split [link] => /tag/galerija-umjetnina-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 234032 [name] => Bedem Cornaro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bedem-cornaro [link] => /tag/bedem-cornaro ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZAZOVNA VREMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jasminka Babić prva je ravnateljica u 90 godina postojanja splitske Galerije umjetnina: Intervenirat ćemo u javni prostor grada, a nadam se i proširenju na bedem Cornaro [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/05/18469352.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => 'Odlučila sam se na ovaj izazov zato što sam dobro poznavala situaciju' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/05/18469352.jpg [title] => 'Odlučila sam se na ovaj izazov zato što sam dobro poznavala situaciju' Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/05/18469344.jpg [title] => Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stručnog rada
 
Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/05/18469332.jpg [title] => Preuzimanje funkcije ravnateljice shvaćam primarno kao prihvaćanje novih izazova
 
Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/05/18469344.jpg [title] => Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stručnog rada
 
Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ove godine splitska Galerija umjetnina navršava 90 godina od svoga osnutka 1931., premda je inicijativa za njezino osnivanje pokrenuta još 1908., prigodom Prve dalmatinske umjetničke izložbe, pa se može smatrati i starijom.

Ovaj značajan jubilej, devet desetljeća postojanja, podudara se i s činjenicom da je u dugoj povijesti Galerije za novu ravnateljicu izabrana prva žena – Jasminka Babić, ugledna kustosica, povjesničarka umjetnosti te profesorica engleskog jezika i književnosti.

Kako obilježavate ovu veliku godišnjicu Galerije?

– Iako devedeset godina zvuči puno, gledano u odnosu na starost muzeja u Hrvatskoj mi smo negdje u "srednjim godinama". U skladu s tim i obilježavamo ovu obljetnicu – slavljenički sadržajno i odmjereno.

Ova "odmjerenost" je uvjetovana pandemijom i izgledno je da nećemo moći organizirati velike proslave, ali osmislili smo program kojim tijekom čitave godine publici predstavljamo raznovrsne aspekte koji čine naš muzej.

Tako smo u segmentu povijesnih umjetničkih opusa imali retrospektivu Jerolima Miše, predstavili smo značajnu donaciju Jurja Dobrovića, a u rujnu nas još očekuje i izložba Antuna Zupe iz našeg fundusa.

Također je upravo zatvorena i izložba Foto-vremeplov Galerije umjetnina, kojom smo prvi put kroz arhivske fotografije ispričali priču o povijesti muzeja. Uz niz izložbi suvremenih umjetnika, još nas u prosincu očekuje i retrospektivna izložba Gorkog Žuvele.

Stabilna institucija

Prije negoli ste imenovani za ravnateljicu, bili ste vršiteljica dužnosti ravnatelja. Koje benefite i koje probleme ste zatekli? Istina, vi tu radite čitav niz godina, situacija vam nije bila nepoznata...

– Odlučila sam se na ovaj izazov upravo zbog toga što sam dobro poznavala situaciju u muzeju. Do sada su se moje ambicije uvijek kretale prvenstveno u okviru stručnog rada, prema istraživanju, osmišljavanju izložbi i suradnji s umjetnicima.

Takav me rad ispunjava i uvijek će mi biti u fokusu. Preuzimanje funkcije ravnateljice ne shvaćam kao napredovanje na nekoj ljestvici, već primarno kao prihvaćanje novih izazova i odgovornosti te kao mogućnost primjene svog iskustva i znanja na nekoj novoj razini.

Vaš je prethodnik držao razinu...

– Da, moj prethodnik Branko Franceschi odgovorno je vodio muzej i u tom smislu sam naslijedila stabilnu instituciju. Problemi koje imamo uglavnom proizlaze iz nedostatnog financiranja, što je problem kulture uopće, i iz činjenice da smo potkapacitiran muzej sa samo 12 zaposlenih, što uz rad na zbirci, živi izlagački ritam od prosječno 15 izložbi godišnje, stalno otvoren postav zbirke i niz drugih programa često predstavlja izazov za sve zaposlenike.

---

image
Preuzimanje funkcije ravnateljice shvaćam primarno kao prihvaćanje novih izazova
 
Vojko Bašić/Cropix
---


No bez obzira na probleme, smatram da treba maksimalno raditi u skladu s mogućnostima i vremenom u kojem živimo jer jedan suvremeni muzej mora biti dinamičan i stalno generirati relevantne sadržaje i nova znanja.

Treća faza Galerije

Odlazeći u Zagreb, Branko Franceschi mi je kazao: "Nisam zadovoljan time što nisam uspio intenzivirati dovršenje treće faze proširenja Galerije umjetnina, čime će tek tada ova institucija moći postati ono što treba biti." Je li ta famozna treća faza Galerije danas na vidiku?

– U ovom trenutku mogu reći samo da se nadam da jest, ali realizacija takvog projekta uvelike ovisi o osnivaču, tj. Gradu Splitu. Trenutačno smo u fazi u kojoj su završena sva potrebna istraživanja i sljedeći je korak raspisati natječaj za idejno rješenje.

Nadam se da će novo gradsko vodstvo imati volje i mogućnosti nastaviti projekt jer je proširenje Galerije umjetnina na bedem Cornaro uistinu jedino rješenje kojim bi naš muzej konačno dobio adekvatne čuvaonice za muzejsku građu, a dovoljno izložbenog prostora za realizacije zahtjevnijih izložbenih projekata, a novi multifunkcionalni prostori bi za muzej i za grad predstavljali istinski potencijal za daljnji razvoj.

S kakvim programskim smjernicama ste dobili povjerenje Gradskog vijeća, sad već bivšega? Što ste se obvezali ostvariti?

– Program sam osmislila na osnovu realne situacije u kojoj se trenutačno Galerija umjetnina nalazi, a usmjeren je prema nastavku afirmacije i prepoznatosti izložbenih programa Galerije umjetnina, povećanju vidljivosti i dodatnoj afirmaciji muzejske zbirke, razvoju publike, rastu postojeće suradničke mreže u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i postizanju uvjeta za spomenuto širenje prostornih kapaciteta.

Svjesna sam da su vremena iznimno zahtjevna, no iskreno vjerujem da ćemo većinu planiranih aktivnosti uspjeti realizirati.

Online modus nije supstitut

Dopalo vas je voditi Galeriju umjetnina u neočekivano teškim vremenima. Kako je korona-pandemija utjecala na vas i na rad Galerije?

– U trenutku izbijanja pandemije zatekla sam se u New Yorku, jednim od posljednjih letova vratila se u Split, u samoizolaciju, pa nakon toga u "lockdown" i u biti sam počela voditi muzej iz improviziranog kućnog ureda. To potpuno nadrealno iskustvo dobro me pripremilo za kompleksna vremena koja su uslijedila.

Odmah mi je bilo jasno da se ne smijemo mentalno zatvoriti u svoja ograničenja i strahove i prestati komunicirati s publikom, pa smo se vrlo brzo prebacili na "online mode" i, čim nam je bilo omogućeno, nastavili s izložbama u muzeju. U konačnici smo lani realizirali 90 posto planiranih programa.

Prešli ste i na online...

– Tijekom "lockdowna" je kultura, pa i naš muzej, postigla veliku vidljivost u digitalnoj sferi, no ipak ne smijemo zaboraviti da je posjet muzejima vrlo specifično iskustvo i online sadržaji ne mogu biti dostojan supstitut.

Zato moramo biti sretni što smo bili zatvoreni kratko razdoblje i što nam je omogućen relativno normalan rad, što nije bio slučaj s većinom svjetskih muzeja.

---

image
Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stručnog rada
 
Vojko Bašić/Cropix
---


Jasno da je trenutačni način funkcioniranja često frustrirajući, ali ne smijemo izgubiti iz vida značenje umjetnosti i kulture upravo zbog njezina potencijala da postavi prava pitanja, promovira bitne vrijednosti i potakne kreativno mišljenje, koje je u ekstremnim vremenima iznimno značajno.

U posljednjih nekoliko mjeseci ste, vidim, intenzivirali izlagačku djelatnost. Što imate u planu od većih izložbi za iduću godinu?

– Sljedeće godine ulazimo u višegodišnji međunarodni projekt "Gardening of Soul", u sklopu kojeg ćemo s umjetničkim intervencijama ulaziti u javni prostor grada, a očekuje nas i međunarodna skupna izložba crteža DRAW.

U suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti u Zagrebu planiramo prvi put u Hrvatskoj predstaviti i veliku umjetnicu Kiki Smith, naravno ako nam financije i pandemija to dopuste. U svakom slučaju nastavljamo s dinamičnim i raznovrsnim programima.

---

Split (ne) ide u rikverc

Prvu dalmatinsku umjetničku izložbu 1908. je posjetilo deset tisuća Splićana, u vrijeme kad je grad brojio tek 20 tisuća žitelja. Danas prosječno godišnje u Galeriju dođe oko 11 tisuća ljudi, a fundus vam je narastao od početnih 500 na današnjih 5500 djela. Ide li Split "u rikverc" po interesu za likovnu umjetnost?

– Ne bih rekla da smo u rikvercu, ali nismo ni u nekoj velikoj brzini. Iako ovako posložene brojke djeluju porazno, moramo uzeti u obzir da je početkom 20. stoljeća izložbi bilo neusporedivo manje pa je jasno da su takvi događaji privlačili veću pozornost.

Danas u Splitu možete svakog tjedna otići na neku novu izložbu jer u gradu imamo uistinu jaku i zanimljivu umjetničku i izlagačku scenu. Nju prati stalna publika, no teško generiramo onu novu, mlađu.

Ograničenja uzrokovana pandemijom samo su pojačala ove loše tendencije i morat ćemo uistinu sustavno, u suradnji s obrazovnim institucijama, poraditi na tome da ne izgubimo čitave generacije koje nisu stvorile naviku posjeta muzejima i praćenja kulturnih sadržaja.

---

---

Često u sjeni

Prva ste žena na čelu ove ustanove. Jeste li se kroz karijeru suočavali sa ženskim "staklenim stropom"?

– U pravu ste, prva sam ravnateljica i sretna sam što je sazrelo vrijeme da i na čelo Galerije umjetnina dođe jedna žena. Što se moje dosadašnje karijere tiče, mislim da nisam bila zaobiđena ili zakinuta jer sam žena.

Ali pritom moramo uzeti u obzir činjenicu da u muzejima ionako većinu stručnih poslova obavljaju žene. Problem je što one često ostaju u sjeni, dok tradicionalno muzeje ipak vode muškarci. Čini mi se da se ovaj trend polako mijenja pa se nadam da neću biti izuzetak od pravila, već prva od mnogih.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
'Odlučila sam se na ovaj izazov zato što sam dobro poznavala situaciju'
Vojko Bašić/Cropix
Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stručnog rada
 
Vojko Bašić/Cropix
Preuzimanje funkcije ravnateljice shvaćam primarno kao prihvaćanje novih izazova
 
Vojko Bašić/Cropix
Do sada su se moje ambicije kretale prvenstveno u okviru stručnog rada
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/jasminka-babic-prva-je-ravnateljica-u-90-godina-postojanja-splitske-galerije-umjetnina-intervenirat-cemo-u-javni-prostor-grada-a-nadam-se-i-prosirenju-na-bedem-cornaro-1113713 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ca48250f9e0fa675afc9036603207d464557f87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jasminka+Babi%C4%87+prva+je+ravnateljica+u+90+godina+postojanja+splitske+Galerije+umjetnina%3A+Intervenirat+%C4%87emo+u+javni+prostor+grada%2C+a+nadam+se+i+pro%C5%A1irenju+na+bedem+Cornaro&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fjasminka-babic-prva-je-ravnateljica-u-90-godina-postojanja-splitske-galerije-umjetnina-intervenirat-cemo-u-javni-prostor-grada-a-nadam-se-i-prosirenju-na-bedem-cornaro-1113713 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fjasminka-babic-prva-je-ravnateljica-u-90-godina-postojanja-splitske-galerije-umjetnina-intervenirat-cemo-u-javni-prostor-grada-a-nadam-se-i-prosirenju-na-bedem-cornaro-1113713 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZAZOVNA VREMENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OstaloIZAZOVNA VREMENA

Jasminka Babić prva je ravnateljica u 90 godina postojanja splitske Galerije umjetnina: Intervenirat ćemo u javni prostor grada, a nadam se i proširenju na bedem Cornaro

19. srpnja 2021. - 10:47

Ove godine splitska Galerija umjetnina navršava 90 godina od svoga osnutka 1931., premda je inicijativa za njezino osnivanje pokrenuta još 1908., prigodom Prve dalmatinske umjetničke izložbe, pa se može smatrati i starijom.

Ovaj značajan jubilej, devet desetljeća postojanja, podudara se i s činjenicom da je u dugoj povijesti Galerije za novu ravnateljicu izabrana prva žena – Jasminka Babić, ugledna kustosica, povjesničarka umjetnosti te profesorica engleskog jezika i književnosti.

Kako obilježavate ovu veliku godišnjicu Galerije?

– Iako devedeset godina zvuči puno, gledano u odnosu na starost muzeja u Hrvatskoj mi smo negdje u "srednjim godinama". U skladu s tim i obilježavamo ovu obljetnicu – slavljenički sadržajno i odmjereno.

Ova "odmjerenost" je uvjetovana pande...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:43