stdClass Object ( [id] => 310158 [title] => Noć knjige: tisuću programa u 216 mjesta diljem Hrvatske [alias] => noc-knjige-tisucu-programa-u-216-mjesta-diljem-hrvatske [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Petu godinu zaredom na današnji dan obilježava se manifestacija "Noć knjige" koja donosi bogat program u 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske s ciljem promoviranja kulture čitanja. Kroz tisuću različitih programa, 450 sudionika potaknut će razgovore o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga znači ili treba značiti u suvremenom društvu.

Ovogodišnja Noć u znaku je obilježavanja 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, ali i stote godišnjice od prvog objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić- Mažuranić. Izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, projekcijama filmova i drugim kreativnim pristupima oživjet će se djela ovih velikih lica književnosti.

Jazz i Harry Potter

Iako će se najveći broj programa, odnosno njih 271, održati u Zagrebu, gdje se danas u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava i svečano otvorenje, i veći dalmatinski gradovi te većina mjesta ima program događanja.

Gradska knjižnica Zadar od 8 do 19.30 sati donosi program "Moja knjiga za noćas", u sklopu kojeg se pozivaju sudionici da se fotografiraju s odabranim štivom, a 30 njih će na dar dobiti knjigu i jednogodišnju članarinu.
U Šibeniku Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" zajednički obilježava Noć knjige i 950 godina Šibenika kroz cjelodnevni program koji će od 11 do 23 sata donijeti predstavljanja knjiga, izložbe, koncerte, projekcije filmova, te različite radionice.

U Splitu će se program odvijati na nekoliko lokacija uz pregršt događanja za male i velike. U Gradskoj knjižnici Marka Marulića, od 17 do 18 sati održat će se kreativna radionica "Poetski bookmarker", u 18.30 otvaranje izložbe "Rara et vetera", te pripovijedanje o Pričosvijetu.

Zatim slijedi književna večer s Ludwigom Bauerom u 19 sati, a od 21 sat posjetitelje očekuje i jazz koncert grupe Repassage. Na odjelu za djecu i mlade u 19.30 održat će se otvaranje izložbe stripova "Harry Potter u knjižnici", a u 21 sat u goste dolaze mlade organizatorice splitskog Tjedna Harryja Pottera.

Knjižnica Bol Plokite u 19 sati donosi večer poezije ULKU "Vlaho Bukovac", a knjižnica Trstenik radionicu za djecu "Čitam, pričam, crtam" u 18 sati. Sveučilišna knjižnica od 18 sati predstavit će izabranu građu Hrvatskog državnog arhiva, uključujući rukopise značajnih hrvatskih književnika.

Shakespeare u Gradu

Umjetnička akademija od 18 sati donosi izbor iz poezije Tonča Petrasova Marovića i njegovu pripovijetku "Vršnjaci" u interpretaciji studenata glume, te koncert S/UMAS ansambla za suvremenu glazbu i komornih sastava Glazbenog odjela.

U klubu "Quasimodo" održat će se posebno izdanje Bookvice u sklopu koje će se u 20.30 sati scenskim slikama predstaviti četiri hrvatska studija glume, nakon čega slijedi razgovor s dobitnicima ovogodišnje nagrade za dramsko djelo "Marin Držić". U Rockmarku u 18 sati će Boris Hrepić i Ivo Anić predstaviti svoje knjige "Našao sam dobar bend - Glazbeno odrastanje u Splitu 80-ih" i "Pobunjenik".

U Gradskom kotaru Lokve održat će se "Večer dobrog raspoloženja" u sklopu koje će s početkom u 20 sati priče čitati Smilja Savin, Petar Ćorić, Željka Žitković-Banić, Marijan Komar, Ružica Gašperov i Mladen Vukšić.

U Dubrovniku Znanstvena knjižnica svoja događanja od 18 do 20 sati posvetit će Shakespeareu kroz dvije izložbe, "Shakespeare na dubrovačku" i "Riječi, riječi, riječi", te predavanjem "Shakespeare u Hrvatskoj". Narodna knjižnica Grad donosi izložbu "U san nije vjerovati ili Bistri vitez tužnoga lica Miguela de Cervantesa y Saavedre". Dječji program u sklopu kojeg će se održati lutkarska predstava "Nezadovoljna bubamara", započinje u 17 sati, a nastavlja se pričaonicama i tombolom, iza čega slijedi predstavljanje knjige Lukše Lucianovića "180 godina kavane Dubravka", te predavanje o Shakespeareu.

Program u 21.30 zaključuje "Večer glomazne poezije" Ramba Amadeusa u pratnji maestra Ivana Aleksijevića na klaviru. Osnovna škola Marina Getaldića donosi pak prigodan program posvećen 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea.

Brač, Hvar, Vis, Korčula

Brač, Hvar, Vis i Korčula također nude poslastice za ljubitelje knjiga. Bolska knjižnica donosi fjabe i gočice o vilama za osnovnoškolce u 18 sati, staroslavenski mit na (Sve)vidovoj gori, te predavanje o jamama i špiljama. Knjižnica u Postirima ima program od 15 do 23 sata koji uključuje i turnir u društvenim igrama. U Pučišćima program počinje u 20 sati. Hvarska knjižnica program počinje u 18 sati prigodnom svečanosti “Hvar zimi“, dok Jelsa od 19 sati ima večer “Donkihotizam“.

Na Visu u knjižnici od 18 su “Priče iz davnine”, a u Vijećnici od 18 “Večer s Rankom Marinkovićem“. Dom kulture u Korčuli u 17 sati donosi učeničku izložbu i dramu “Svjetiljke naših starih”. Knjižnica u Veloj Luci u 16 sati otvara izložbu “S fotoaparatom u planine“, a u 18 sati prikazuje crtić “Fantastične leteće knjige”.

 

Omiš i Makarska

U Narodnoj knjižnici Omiš u 19 sati je predstavljanje knjige autorice Milijane Kovačević “Iz prakse školskog psihologa“, uz uvodni dječji igrokaz. Makarska večer počinje čitanjem priča vrtićkoj djeci u 18 sati, u 18.30 je predavanje o važnosti čitanja te zabavni Book kviz u 20 sati.

 

Hajduk u Kninu

Narodna knjižnica Knin u 19 sati organizira “Hajdučku večer“ s povjesničarom sporta i sportskim publicistom Juricom Gizdićem. Drniška Narodna knjižnica u 20 sati organizira predstavljanje književnog opusa autorice Milane Vuković Runjić.
U Imotskom Gradska knjižnica u 18 sati ima izložbu “Imotska modra voda“ i promociju knjige “Uloga diplomacije u razvoju turizma” Marije Jović.

 

Najmlađi

Noć knjige obilježit će se i u 28 vrtića i 121 školi u Hrvatskoj. Programi su organizirani u hvarskom vrtiću "Vanđela Božitković", u Selcima na Braču prvaši će posjetiti Općinsku knjižnicu. U Narodnoj knjižnici Knin čitat će se priča “Sretno stablo” u 11 i 17 sati uz radionicu izrade ekoplakata. U Kaštel Kambelovcu u 11 sati čitat će se priča o Sv. Jurju i zmajevima, a u Lukšiću u 10 sati o vuku koji je htio biti druge boje”. U Splitu knjižnica Trstenik u 11 sati ima radionicu "Priče iz davnine na bookmarku", a u OŠ Pujanke od 11 sati čitat će se zaboravljene knjige.

 

Eco i fašizam

U sjećanje na nedavno preminulog talijanskog pisca Umberta Eca, Kulturnjaci 2016 će izvesti akciju čitanja "In memoriam Umberto Ecce homo". Na javnim mjestima diljem Hrvatske će se od 19 do 20 sati čitati ulomak iz književnikova "Eseja o vječnom fašizmu". Čitanja će se održati i na splitskoj Pjaci i Peristilu, u Bolu te na Lazaretima u Dubrovniku.

 

Chagall i 'Tići s Jadra'

U Teatrinu solinske knjižnice u 17 sati je projekcija animiranog filma "Šuma Striborova", a u 17.30 djeca sudjeluju u stvaranju zajedničke priče. Glavni program o najdražem citatu u 19.30 je sati. Slijedi dramska igra “Mjerom po mjeri” polaznika Škole glume te nastup Dječjeg vokalnog ansambla "Tići s Jadra“.
Moći će se razgledati i izložba učenika Škole likovnih umjetnosti Split "Putovanja Chagallovim snovima.

 

Kaštela puna događanja

U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u odjelu u Sućurcu u 21 sat bit će otvorena treća samostalna izložba Andrice Orošnjak-Seke, a 15 minuta poslije bit će predstavljen roman "Okovano srce" autorice ljubavnih romana Kate Mitchell, odnosno Kate Mijić. U Gomilici u 17 sati je likovna radionica “Renesansna odjeća u doba Shakespearea i Cervantesa”. U Lukšiću u 18 sati je projekcija za najmlađe, ”Gnomeo i Julija”, uz radionicu. Kaštel Novi u 18.30 ima srednjoškolsku književnu večer. Stari, kao i Sućurac, priprema cjelovečernji program od 17 sati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u petak petu godinu zaredom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-04-22 12:41:32 [created_by] => 37536 [created_by_alias] => Martina Melvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-04-22 15:49:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-04-22 12:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2601 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/knjiga_split5-230415.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/Noc-knjige-logo-1.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/gradska_knjiznica_hvar-240414.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/dk_noc_knjige2-230414.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/knjiga_sibenik7-230415.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/knjige_tramvaj1-230414.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/rambo_amadeus3-031009.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/rambo_amadeus1-011009.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/hzsn_nagrada9-030314.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/2016-02-20T023153Z_174620307_GF10000316114_RTRMADP_3_ITALY-ECO-1.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/22\/Kultura\/kate_mitchell2-110216.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x632"},{"size0":"224x94"},{"size0":"960x720"},{"size0":"960x664"},{"size0":"960x647"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x637"},{"size0":"960x1261"},{"size0":"960x648"},{"size0":"960x1338"},{"size0":"960x643"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8127540 Threads: 4 Questions: 1680464322 Slow queries: 5005309 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112463655 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/noc-knjige-tisucu-programa-u-216-mjesta-diljem-hrvatske-310158 [printLink] => /kultura/noc-knjige-tisucu-programa-u-216-mjesta-diljem-hrvatske-310158?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 364916 [name] => noć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => noc [link] => /tag/noc ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376428 [name] => manifestacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => manifestacija [link] => /tag/manifestacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u petak petu godinu zaredom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Noć knjige: tisuću programa u 216 mjesta diljem Hrvatske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-09-29-38-37536 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/knjiga_split5-230415.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/knjiga_split5-230415.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/Noc-knjige-logo-1.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/gradska_knjiznica_hvar-240414.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/dk_noc_knjige2-230414.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/knjiga_sibenik7-230415.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/knjige_tramvaj1-230414.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/rambo_amadeus3-031009.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/rambo_amadeus1-011009.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/hzsn_nagrada9-030314.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/2016-02-20T023153Z_174620307_GF10000316114_RTRMADP_3_ITALY-ECO-1.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/22/Kultura/kate_mitchell2-110216.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Petu godinu zaredom na današnji dan obilježava se manifestacija "Noć knjige" koja donosi bogat program u 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske s ciljem promoviranja kulture čitanja. Kroz tisuću različitih programa, 450 sudionika potaknut će razgovore o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga znači ili treba značiti u suvremenom društvu.

Ovogodišnja Noć u znaku je obilježavanja 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, ali i stote godišnjice od prvog objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić- Mažuranić. Izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, projekcijama filmova i drugim kreativnim pristupima oživjet će se djela ovih velikih lica književnosti.

Jazz i Harry Potter

Iako će se najveći broj programa, odnosno njih 271, održati u Zagrebu, gdje se danas u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava i svečano otvorenje, i veći dalmatinski gradovi te većina mjesta ima program događanja.

Gradska knjižnica Zadar od 8 do 19.30 sati donosi program "Moja knjiga za noćas", u sklopu kojeg se pozivaju sudionici da se fotografiraju s odabranim štivom, a 30 njih će na dar dobiti knjigu i jednogodišnju članarinu.
U Šibeniku Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" zajednički obilježava Noć knjige i 950 godina Šibenika kroz cjelodnevni program koji će od 11 do 23 sata donijeti predstavljanja knjiga, izložbe, koncerte, projekcije filmova, te različite radionice.

U Splitu će se program odvijati na nekoliko lokacija uz pregršt događanja za male i velike. U Gradskoj knjižnici Marka Marulića, od 17 do 18 sati održat će se kreativna radionica "Poetski bookmarker", u 18.30 otvaranje izložbe "Rara et vetera", te pripovijedanje o Pričosvijetu.

Zatim slijedi književna večer s Ludwigom Bauerom u 19 sati, a od 21 sat posjetitelje očekuje i jazz koncert grupe Repassage. Na odjelu za djecu i mlade u 19.30 održat će se otvaranje izložbe stripova "Harry Potter u knjižnici", a u 21 sat u goste dolaze mlade organizatorice splitskog Tjedna Harryja Pottera.

Knjižnica Bol Plokite u 19 sati donosi večer poezije ULKU "Vlaho Bukovac", a knjižnica Trstenik radionicu za djecu "Čitam, pričam, crtam" u 18 sati. Sveučilišna knjižnica od 18 sati predstavit će izabranu građu Hrvatskog državnog arhiva, uključujući rukopise značajnih hrvatskih književnika.

Shakespeare u Gradu

Umjetnička akademija od 18 sati donosi izbor iz poezije Tonča Petrasova Marovića i njegovu pripovijetku "Vršnjaci" u interpretaciji studenata glume, te koncert S/UMAS ansambla za suvremenu glazbu i komornih sastava Glazbenog odjela.

U klubu "Quasimodo" održat će se posebno izdanje Bookvice u sklopu koje će se u 20.30 sati scenskim slikama predstaviti četiri hrvatska studija glume, nakon čega slijedi razgovor s dobitnicima ovogodišnje nagrade za dramsko djelo "Marin Držić". U Rockmarku u 18 sati će Boris Hrepić i Ivo Anić predstaviti svoje knjige "Našao sam dobar bend - Glazbeno odrastanje u Splitu 80-ih" i "Pobunjenik".

U Gradskom kotaru Lokve održat će se "Večer dobrog raspoloženja" u sklopu koje će s početkom u 20 sati priče čitati Smilja Savin, Petar Ćorić, Željka Žitković-Banić, Marijan Komar, Ružica Gašperov i Mladen Vukšić.

U Dubrovniku Znanstvena knjižnica svoja događanja od 18 do 20 sati posvetit će Shakespeareu kroz dvije izložbe, "Shakespeare na dubrovačku" i "Riječi, riječi, riječi", te predavanjem "Shakespeare u Hrvatskoj". Narodna knjižnica Grad donosi izložbu "U san nije vjerovati ili Bistri vitez tužnoga lica Miguela de Cervantesa y Saavedre". Dječji program u sklopu kojeg će se održati lutkarska predstava "Nezadovoljna bubamara", započinje u 17 sati, a nastavlja se pričaonicama i tombolom, iza čega slijedi predstavljanje knjige Lukše Lucianovića "180 godina kavane Dubravka", te predavanje o Shakespeareu.

Program u 21.30 zaključuje "Večer glomazne poezije" Ramba Amadeusa u pratnji maestra Ivana Aleksijevića na klaviru. Osnovna škola Marina Getaldića donosi pak prigodan program posvećen 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea.

Brač, Hvar, Vis, Korčula

Brač, Hvar, Vis i Korčula također nude poslastice za ljubitelje knjiga. Bolska knjižnica donosi fjabe i gočice o vilama za osnovnoškolce u 18 sati, staroslavenski mit na (Sve)vidovoj gori, te predavanje o jamama i špiljama. Knjižnica u Postirima ima program od 15 do 23 sata koji uključuje i turnir u društvenim igrama. U Pučišćima program počinje u 20 sati. Hvarska knjižnica program počinje u 18 sati prigodnom svečanosti “Hvar zimi“, dok Jelsa od 19 sati ima večer “Donkihotizam“.

Na Visu u knjižnici od 18 su “Priče iz davnine”, a u Vijećnici od 18 “Večer s Rankom Marinkovićem“. Dom kulture u Korčuli u 17 sati donosi učeničku izložbu i dramu “Svjetiljke naših starih”. Knjižnica u Veloj Luci u 16 sati otvara izložbu “S fotoaparatom u planine“, a u 18 sati prikazuje crtić “Fantastične leteće knjige”.

 

Omiš i Makarska

U Narodnoj knjižnici Omiš u 19 sati je predstavljanje knjige autorice Milijane Kovačević “Iz prakse školskog psihologa“, uz uvodni dječji igrokaz. Makarska večer počinje čitanjem priča vrtićkoj djeci u 18 sati, u 18.30 je predavanje o važnosti čitanja te zabavni Book kviz u 20 sati.

 

Hajduk u Kninu

Narodna knjižnica Knin u 19 sati organizira “Hajdučku večer“ s povjesničarom sporta i sportskim publicistom Juricom Gizdićem. Drniška Narodna knjižnica u 20 sati organizira predstavljanje književnog opusa autorice Milane Vuković Runjić.
U Imotskom Gradska knjižnica u 18 sati ima izložbu “Imotska modra voda“ i promociju knjige “Uloga diplomacije u razvoju turizma” Marije Jović.

 

Najmlađi

Noć knjige obilježit će se i u 28 vrtića i 121 školi u Hrvatskoj. Programi su organizirani u hvarskom vrtiću "Vanđela Božitković", u Selcima na Braču prvaši će posjetiti Općinsku knjižnicu. U Narodnoj knjižnici Knin čitat će se priča “Sretno stablo” u 11 i 17 sati uz radionicu izrade ekoplakata. U Kaštel Kambelovcu u 11 sati čitat će se priča o Sv. Jurju i zmajevima, a u Lukšiću u 10 sati o vuku koji je htio biti druge boje”. U Splitu knjižnica Trstenik u 11 sati ima radionicu "Priče iz davnine na bookmarku", a u OŠ Pujanke od 11 sati čitat će se zaboravljene knjige.

 

Eco i fašizam

U sjećanje na nedavno preminulog talijanskog pisca Umberta Eca, Kulturnjaci 2016 će izvesti akciju čitanja "In memoriam Umberto Ecce homo". Na javnim mjestima diljem Hrvatske će se od 19 do 20 sati čitati ulomak iz književnikova "Eseja o vječnom fašizmu". Čitanja će se održati i na splitskoj Pjaci i Peristilu, u Bolu te na Lazaretima u Dubrovniku.

 

Chagall i 'Tići s Jadra'

U Teatrinu solinske knjižnice u 17 sati je projekcija animiranog filma "Šuma Striborova", a u 17.30 djeca sudjeluju u stvaranju zajedničke priče. Glavni program o najdražem citatu u 19.30 je sati. Slijedi dramska igra “Mjerom po mjeri” polaznika Škole glume te nastup Dječjeg vokalnog ansambla "Tići s Jadra“.
Moći će se razgledati i izložba učenika Škole likovnih umjetnosti Split "Putovanja Chagallovim snovima.

 

Kaštela puna događanja

U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u odjelu u Sućurcu u 21 sat bit će otvorena treća samostalna izložba Andrice Orošnjak-Seke, a 15 minuta poslije bit će predstavljen roman "Okovano srce" autorice ljubavnih romana Kate Mitchell, odnosno Kate Mijić. U Gomilici u 17 sati je likovna radionica “Renesansna odjeća u doba Shakespearea i Cervantesa”. U Lukšiću u 18 sati je projekcija za najmlađe, ”Gnomeo i Julija”, uz radionicu. Kaštel Novi u 18.30 ima srednjoškolsku književnu večer. Stari, kao i Sućurac, priprema cjelovečernji program od 17 sati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/noc-knjige-tisucu-programa-u-216-mjesta-diljem-hrvatske-310158 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2ab82935aecc04b691b395ec9643ad29f0644e4d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=No%C4%87+knjige%3A+tisu%C4%87u+programa+u+216+mjesta+diljem+Hrvatske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnoc-knjige-tisucu-programa-u-216-mjesta-diljem-hrvatske-310158 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnoc-knjige-tisucu-programa-u-216-mjesta-diljem-hrvatske-310158 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u petak petu godinu zaredom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturau petak petu godinu zaredom

Noć knjige: tisuću programa u 216 mjesta diljem Hrvatske

Piše Martina Melvan
22. travnja 2016. - 14:51

Petu godinu zaredom na današnji dan obilježava se manifestacija "Noć knjige" koja donosi bogat program u 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske s ciljem promoviranja kulture čitanja. Kroz tisuću različitih programa, 450 sudionika potaknut će razgovore o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga znači ili treba značiti u suvremenom društvu.

Ovogodišnja Noć u znaku je obilježavanja 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, ali i stote godišnjice od prvog objavljivanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić- Mažuranić. Izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, projekcijama filmova i drugim kreativnim pristupima oživjet će se djela ovih velikih lica književnosti.

Jazz i Harry Potter

Iako će se najveći broj pro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:29