KulturaIVAN BOŽIČEVIĆ, skladatelj iz splita

NEKI NOVI LJUDI Splićanin pobjednik prestižnog 'Garth Newel' natječaja

Piše Joomla\CMS\User\User
27. veljača 2011. - 20:17
rgx time: 8.2015991210938E-5
Splitski skladatelj Ivan Božičević pobjednik je međunarodnog natječaja “Garth Newel” u SAD-u za novu skladbu namijenjenu klavirskom kvartetu. Natječaj je organizirao istoimeni glazbeni centar, jedna od najuglednijih američkih udruga za promicanje komorne glazbe. Božičevićeva skladba “Monkey Face” odabrana je kao najbolja u konkurenciji 46 skladbi iz cijelog svijeta.

Natječaj je bio anoniman, a nagrada, uz novčani iznos, podrazumijeva i sudjelovanje skladatelja na praizvedbi koja će se održati u kolovozu ove godine u sklopu Garth Newel Summer Festivala u gradu Hot Springs, u državi Virginiji. Izvođači će biti renomirani “Garth Newel Piano Quartet” u sastavu: Teresa Ling (violina), Evelyn Grau (viola), Tobias Werner (čelo) te Genevieve Feiwen Lee (klavir).

IVAN BOZICEVIC8942
Opis
- Krajem 2009. godine boravio sam u SAD-u zahvaljujući pobjedi na natječaju organizacije CEC ArtsLink. Zadnjeg dana prije povratka u Split prošetao sam se newyorškim Central Parkom - ispričao nam je Božičević o nastanku nagrađene kompozicije.

- Staza me dovela do malog, lijepo uređenoga zoološkog vrta. Uz stazu su postavljeni paneli sa stihovima velikih pjesnika o prirodi i životinjskom svijetu. Tu su Shakespeare, Wordsworth, Eliot i najveći japanski pjesnik Bashô, čiji mi je haiku privukao pažnju. On u prijevodu Erme Sotirove glasi: Godinu za godinom, pod maskom majmuna, majmunovo lice.

Dobar prijem

- Poruka je jasna: ni čovjek ni zvijer ne može se sakriti od svoje prave prirode i ostaje to što jest, godinu za godinom - dodaje skladatelj.

- No svaki Bashôov haiku nosi i onaj dublji, neizrecivi pjesnički uvid. Pravi je izazov pokušati pretočiti to u glazbu. Nastala je suita od četiri stavka, svaki inspiriran drugim Bashôovim haikuom. Poslao sam skladbu na natječaj i, eto, dobro je prošlo...

Ivan Božičević kaže da će skladbu čuti i splitska publika, izvest će je njegovi kolege iz Splitskog društva za suvremenu glazbu Splithesis. Ali to vjerojatno neće biti na prvom sljedećem koncertu, jer je uvjet “Garth Newel” natječaja da praizvedba bude u kolovozu u Americi. Osim “Monkey Facea”, i neke druge Božičevićeve skladbe naišle su na dobar prijem u inozemstvu. Skladba “Pastir dobri” za ženski zbor i klavir, koja je svojedobno u interpretaciji “Splitskih cura” pod ravnanjem Danice Zaić izvedena na festivalu Cro Patria u Splitu te bila nagrađena zlatnom plaketom publike i žirija, doživjela je prvu američku izvedbu 2009. u San Antoniu. Izveo ju je ženski zbor sveučilišta Texas A&M.

Odmah je privukla pažnju američkih izdavača te ju je u sklopu svoga programa za 2010. godinu tiskao Walton Music Publishing. Izdavač je inzistirao na originalnim stihovima autorice Erme Sotirove, što znači da se skladba i u SAD-u izvodi samo na izvornom, hrvatskom jeziku.

Optimist

Ivan Božičević već deset godina živi u Splitu i veli da je to deset najzanimljivijih i najproduktivnijih godina njegova života.
- S velikim zadovoljstvom surađujem sa glazbenicima praktično svih žanrova: jazza, popa, rocka, teatarske te, naravno, “ozbiljne” glazbe. No pozive, nagrade i priznanja dobivam uglavnom iz inozemstva... Ipak, i te kako sam optimističan. Konstantni i fokusirani umjetnički pritisak, kakav je na primjer projekt Splithesis koji je pokrenuo Mirko Krstičević, mora donijeti uspjeh.

Skladatelji i glazbenici tog ansambla svakim svojim koncertom zorno dokazuju da je istekao rok trajanja predrasudama o neizbježnoj nerazumljivosti suvremene glazbe. Možemo samo poželjeti Splitu puno više tako kvalitetnih kulturnih projekata - zaključuje Božičević.


Tko je Ivan Božičević?

Ivan Božičević je kompoziciju diplomirao i magistrirao na FMU u Beogradu. Orgulje je diplomirao u Frankfurtu, dok je ranu glazbu specijalizirao u Salamanci 1988. i 1990. godine. Do 2001. godine radio je kao profesor na FMU u Beogradu te na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Od 2002. radi u Splitu kao slobodni umjetnik i osniva jazz sastav ‘SplitMinders’. Gostuje diljem svijeta, dobitnik je brojnih skladateljskih priznanja u Srbiji i Hrvatskoj. Godinama surađuje s HNK Split (balet ‘Ispod sunca zlatnoga’ i predstave ‘Marlene Dietrich’ i ‘Billy Holiday’.


#IVANBOžIčEVIć