stdClass Object ( [id] => 545700 [title] => Naš filmski kritičar preživio je 'Arnie all-nighter', najveći kinomaraton u londonskom 'Prince Charles Cinema': Nema šanse da se sklope kapci kad je na ekranu Švarci [alias] => nas-filmski-kriticar-prezivio-je-arnie-all-nighter-najveci-kinomaraton-u-londonskom-prince-charles-cinema-nema-sanse-da-se-sklope-kapci-kad-je-na-ekranu-svarci [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Arnie all-nighter je višegodišnja tradicija londonskog “Prince Charles Cinema“. Svake dvije godine divno kino u srcu Londona (tik poviše Leicester Squarea) upriliči maraton filmova Arnolda Schwarzeneggera od mraka do zore za najokorjelije filmofile i fanove. U dva navrata (2014., 2016.) propustio sam Arnie all-nighter. Nedopustivo, posebice što mi je 2016. pao točno na rođendan, 30. siječnja. Zato je donesena odluka: godine 2018. jednostavno moram poći.

Razlog više za odlazak u London bilo je otkriće da se večer prije Arnie all-nightera u istom kinu prikazuje jednako jedinstveni “double bill“ omiljenog mi “Blade Runnera 1&2“ i da BFI tih dana ima retrospektivu Sergija Leonea (“Za šaku dolara“). Kad je Švarci koncem ožujka završio u bolnici na operaciji srca, dvojbe više nije bilo za odlazak. Bio je to najbolji mogući način da mu se pošalju dobre vibre za ozdravljenje – putem filmske magije a la “Last Action Hero“, ispred velikog ekrana, gledajući njegove filmove cijelu noć i jutro.

“Posljednji akcijski junak“ se nije zavrtio na maratonu. Da su on i “Istinite laži“ bili među odabranim filmovima-kapitalcima (Miliusov “Conan Barbarin“, McTiernanov “Predator“, Verhoevenovo “Potpuno sjećanje“, Cameronovi “Terminator 1&2“) umjesto “Komandosa“ i “Trkača“, imali bismo sedam veličanstvenih. No, spomenuta dva naslova su esencijalni “one-linerski“ Arnie, nezaobilazni dio epohe obuhvaćene u maratonu, dosad najvećem u “Prince Charles Cinema“, ako ne i drugdje.

Filmovi su išli paralelno u dvije unaprijed rasprodane dvorane londonskog kina, samo drukčijeg rasporeda prikazivanja. U većoj, donjoj dvorani, gdje je bio vaš kritičar, gledali su se redom “Conan The Barbarian“, “Predator“, “Total Recall“, “The Running Man“, “Commando“, “The Terminator“ i “Terminator 2: Judgement Day“. U manjoj, gornjoj, maraton je započeo s dvama “Terminatorima“, a završio s “Predatorom“.

Dakle, Švarci dok oči ne ispadnu kao u sceni na Marsu u “Potpunom sjećanju“ ili se ne zaklope u san iz istog filma. Od 20.45, zapravo 21h, pa do 11-ak ujutro, kad je održan “photosession“ za “survivor“ fotku “preživjelih“ filmofila ispred kina. To je više sati nego što je Schwarzenegger imao da spasi otetu kćerku u “Komandosu“ (11). Nešto što samo terminatorski filmoljupci mogu izdržati da im se ne sklope kapci i njihovi podaci signaliziraju umor.

Siječanjski Van Damme-a-thon i maraton produženih verzija “LOTR-a“ završili su, ilustracije radi, negdje na prvoj polovici “Terminatora“, a slijedio je i 135 minuta dugi “T2“ kao gorko-slatki šećer na kraju. Za tako epski maratonski “binge-watching“ trebalo se opasati slatkišima, grickalicama i pićem po uzoru na “Commando“ naoružavanje: dvije Coca-Cole od 0.25l, jedan Sprite od 0.5, litra vode, žvake, mala kutijica indijskih oraščića i Oreo keksiju, Snickers i (prikladno za “Total Recall“) Mars.

Ipak, dio pića je ostao netaknut jer “što će ti kofein kad imaš sreću“. Na polovici zadnjeg filma Van Damme-a-thona (loši “Streetfighter“) glava mi je počela padati i borio sam se “vandammeovski“ rukama i nogama da ne utonem u san. Iako je večer izgledala kao san snova odsanjan u “Potpunom sjećanju“, ovoga puta nisam ni zakljucao, kamoli zaspao. Jedva da sam i zijevnuo.

Sigurno je to zasluga Schwarzeneggerovih superiornijih filmova s kulminacijom u vrhuncima njegova opusa. Kakav li je to samo opus bio, nabildan nekima od naj(dugo)vječnijih filmova osamdesetih/devedesetih i uopće, izvan žanrova i ovoga svijeta. Transžanrovski klasik “Predator“ je, recimo, odgledan u jednom dahu kao da nije bio viđen u splitskoj “Kinoteci“ deset dana ranije. “Conan Barbarin“ više nego ikad prije djeluje kao stripovska “mač i magija“ u realističnoj režiji Kurosawe.

“Total Recall“ je SF-ovska “Vrtoglavica“, temelj za sanjivost “Matrixa“ i “Inceptiona“. “Terminator“ je možda najromantičnija priča svih vremena s herojem (Kyle Reese) koji će zbog ljubavi proći kroz vrijeme da je potreban “Predator“ za povratak u “macho“ mode. Koliko li je samo i taj opus autorski, metafizički neraskidivo povezan!

“Potpuno sjećanje“ je nastavilo štafetu “Trkača“ i još progresivnije preuzelo subverzivnu i vizionarsku SF satiru na račun snoliko-košmarne projekcije “entertainmenta“ sa Schwarzeneggerom u ulogama spasitelja futurističkog svijeta/planeta veoma nalik našem danas od negativaca politički prilično bliskih trenutnom američkom predsjedniku Trumpu (odnos Cohaagena prema marsovskim mutantima).

U “Total Recallu“ rendgen u podzemnoj svodi čovjeka i junaka na “terminatorski“ (endo)skelet. “Terminator“ je, pak, nadahnuo “Predatora“ (tehnološki superioran negativac “nuklearne“ snage, “infra“ pogled) u kojem je Schwarzenegger morao ponovno postati Conan da pobijedi aliena. Najzad, “Conan“ je zaslužan za rođenje Schwarzeneggera kao “larger than life“ junaka kamena lica koji ne plače pa drugi plaču umjesto njega ili njegove simbolične suze nestaju u lavi užarena čelika.

U tom filmu je Švarci upoznao “zagonetku čelika“ i kontemplirao o njoj na “stablu jada“, razapet poput Isusa. Negativac Thulsa Doom (James Earl Jones) održao je Conanu lekciju da je čelik jak, ali da je meso jače i tako napravio presjek Arniejeve ličnosti između robota i čovjeka. “Što je čelik u usporedbi s rukom koja njime vitla?!“. Ili ga kuje udarajući čekićem po užarenom čeliku, kao u mitskoj uvodnoj sekvenci kovanja mača.

Schwarzenegger je sam iskovan od mesa i čelika (kiborg) u “Terminatoru“, gdje je vitlao strojnicama umjesto mačem, što će nastaviti raditi od zezantskog “Komandosa“ do emotivno razvaljujućeg “T2“, ali i usput pokazati znakove ljudskosti (humor, osjećaji). Maraton je napravio puni krug. U užarenom čeliku je Schwarzenegger rođen kao Conan i Terminator. U užareni čelik se i vratio na kraju “Terminatora 2“.

Barbari na 'Conanu Barbarinu'

Britanska publika je ovaj put bila bolja u odnosu na Van Damme-a-thon, no neki “plain zero“ gledatelji, da ne kažemo barbari, nisu mogli odoljeti da ne pokvare “Conana“, od svih filmova. Netko bi rekao da će lake mete biti “Komandos“ ili “Trkač“, ali tu su reakcije bile po “ps-u“, kao i na svim ostalim projekcijama, ispraćenim i filmofilskim aplauzima. Reakcije na “Predatora“ su npr. bile “umivenije“ nego u splitskoj “Kinoteci“. Doista neshvatljivo. Kao da neki ciljano dođu u kino (po)kvariti ugođaj nekog filma. Ili to ili su poremećeni. Jer, samo se luđak može smijati se na kapitalnu scenu umorstva Conanove majke. U pozadini svira simfonija Basila Poledourisa (vjerojatno najveličanstvenija filmska glazba ikad), mali Conan grčevito stišće majčinu ruku, sluteći što predstoji… kad ono smijeh!? Right? Wrong! Projekcije na gornjem katu, gdje se potpisnik ovih redaka popeo na finale “Predatora“, bile su kako treba ako je vjerovati jednom posjetitelju. Očito je od publike do publike, od dvorane do dvorane. Neki dripci smijali su se i na restauriranoj projekciji horora “Old Dark House“ (1932.) legendarnog Jamesa Whalea u BFI-ju. Donekle se to i može shvatiti. Film je prastar i na momente nekome može biti smiješan u izazivanju straha, ali treba ga staviti u vremenski kontekst i pokazati respekt, prema njemu, a i gledateljima oko sebe.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-05-10 14:49:30 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-05-11 10:07:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-05-10 22:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/P1130778.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/CONAN-B.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/predator-.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/total recall.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/trkac2.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/commando-4.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/terminator1.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/Terminator 2-2.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/10\/P1130841.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["P1130778.JPG","CONAN-B","predator-","total recall","trkac2","commando-4","terminator1","Terminator 2-2","P1130841.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1120x840"},{"size0":"564x840"},{"size0":"534x356"},{"size0":"1280x693"},{"size0":"600x369"},{"size0":"1249x840"},{"size0":"1280x684"},{"size0":"667x840"},{"size0":"1120x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38310300 Threads: 4 Questions: 7092323236 Slow queries: 3298952 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608208133 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/nas-filmski-kriticar-prezivio-je-arnie-all-nighter-najveci-kinomaraton-u-londonskom-prince-charles-cinema-nema-sanse-da-se-sklope-kapci-kad-je-na-ekranu-svarci-545700 [printLink] => /kultura/nas-filmski-kriticar-prezivio-je-arnie-all-nighter-najveci-kinomaraton-u-londonskom-prince-charles-cinema-nema-sanse-da-se-sklope-kapci-kad-je-na-ekranu-svarci-545700?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232952 [name] => arni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arni [link] => /tag/arni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 387181 [name] => princecharlescinema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => princecharlescinema [link] => /tag/princecharlescinema ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naš filmski kritičar preživio je 'Arnie all-nighter', najveći kinomaraton u londonskom 'Prince Charles Cinema': Nema šanse da se sklope kapci kad je na ekranu Švarci [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/P1130778.JPG [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => P1130778.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/P1130778.JPG [title] => P1130778.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/CONAN-B.jpg [title] => CONAN-B ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/predator-.jpg [title] => predator- ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/total recall.jpg [title] => total recall ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/trkac2.jpg [title] => trkac2 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/commando-4.jpg [title] => commando-4 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/terminator1.jpg [title] => terminator1 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/Terminator 2-2.jpg [title] => Terminator 2-2 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/10/P1130841.JPG [title] => P1130841.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Arnie all-nighter je višegodišnja tradicija londonskog “Prince Charles Cinema“. Svake dvije godine divno kino u srcu Londona (tik poviše Leicester Squarea) upriliči maraton filmova Arnolda Schwarzeneggera od mraka do zore za najokorjelije filmofile i fanove. U dva navrata (2014., 2016.) propustio sam Arnie all-nighter. Nedopustivo, posebice što mi je 2016. pao točno na rođendan, 30. siječnja. Zato je donesena odluka: godine 2018. jednostavno moram poći.

Razlog više za odlazak u London bilo je otkriće da se večer prije Arnie all-nightera u istom kinu prikazuje jednako jedinstveni “double bill“ omiljenog mi “Blade Runnera 1&2“ i da BFI tih dana ima retrospektivu Sergija Leonea (“Za šaku dolara“). Kad je Švarci koncem ožujka završio u bolnici na operaciji srca, dvojbe više nije bilo za odlazak. Bio je to najbolji mogući način da mu se pošalju dobre vibre za ozdravljenje – putem filmske magije a la “Last Action Hero“, ispred velikog ekrana, gledajući njegove filmove cijelu noć i jutro.

“Posljednji akcijski junak“ se nije zavrtio na maratonu. Da su on i “Istinite laži“ bili među odabranim filmovima-kapitalcima (Miliusov “Conan Barbarin“, McTiernanov “Predator“, Verhoevenovo “Potpuno sjećanje“, Cameronovi “Terminator 1&2“) umjesto “Komandosa“ i “Trkača“, imali bismo sedam veličanstvenih. No, spomenuta dva naslova su esencijalni “one-linerski“ Arnie, nezaobilazni dio epohe obuhvaćene u maratonu, dosad najvećem u “Prince Charles Cinema“, ako ne i drugdje.

Filmovi su išli paralelno u dvije unaprijed rasprodane dvorane londonskog kina, samo drukčijeg rasporeda prikazivanja. U većoj, donjoj dvorani, gdje je bio vaš kritičar, gledali su se redom “Conan The Barbarian“, “Predator“, “Total Recall“, “The Running Man“, “Commando“, “The Terminator“ i “Terminator 2: Judgement Day“. U manjoj, gornjoj, maraton je započeo s dvama “Terminatorima“, a završio s “Predatorom“.

Dakle, Švarci dok oči ne ispadnu kao u sceni na Marsu u “Potpunom sjećanju“ ili se ne zaklope u san iz istog filma. Od 20.45, zapravo 21h, pa do 11-ak ujutro, kad je održan “photosession“ za “survivor“ fotku “preživjelih“ filmofila ispred kina. To je više sati nego što je Schwarzenegger imao da spasi otetu kćerku u “Komandosu“ (11). Nešto što samo terminatorski filmoljupci mogu izdržati da im se ne sklope kapci i njihovi podaci signaliziraju umor.

Siječanjski Van Damme-a-thon i maraton produženih verzija “LOTR-a“ završili su, ilustracije radi, negdje na prvoj polovici “Terminatora“, a slijedio je i 135 minuta dugi “T2“ kao gorko-slatki šećer na kraju. Za tako epski maratonski “binge-watching“ trebalo se opasati slatkišima, grickalicama i pićem po uzoru na “Commando“ naoružavanje: dvije Coca-Cole od 0.25l, jedan Sprite od 0.5, litra vode, žvake, mala kutijica indijskih oraščića i Oreo keksiju, Snickers i (prikladno za “Total Recall“) Mars.

Ipak, dio pića je ostao netaknut jer “što će ti kofein kad imaš sreću“. Na polovici zadnjeg filma Van Damme-a-thona (loši “Streetfighter“) glava mi je počela padati i borio sam se “vandammeovski“ rukama i nogama da ne utonem u san. Iako je večer izgledala kao san snova odsanjan u “Potpunom sjećanju“, ovoga puta nisam ni zakljucao, kamoli zaspao. Jedva da sam i zijevnuo.

Sigurno je to zasluga Schwarzeneggerovih superiornijih filmova s kulminacijom u vrhuncima njegova opusa. Kakav li je to samo opus bio, nabildan nekima od naj(dugo)vječnijih filmova osamdesetih/devedesetih i uopće, izvan žanrova i ovoga svijeta. Transžanrovski klasik “Predator“ je, recimo, odgledan u jednom dahu kao da nije bio viđen u splitskoj “Kinoteci“ deset dana ranije. “Conan Barbarin“ više nego ikad prije djeluje kao stripovska “mač i magija“ u realističnoj režiji Kurosawe.

“Total Recall“ je SF-ovska “Vrtoglavica“, temelj za sanjivost “Matrixa“ i “Inceptiona“. “Terminator“ je možda najromantičnija priča svih vremena s herojem (Kyle Reese) koji će zbog ljubavi proći kroz vrijeme da je potreban “Predator“ za povratak u “macho“ mode. Koliko li je samo i taj opus autorski, metafizički neraskidivo povezan!

“Potpuno sjećanje“ je nastavilo štafetu “Trkača“ i još progresivnije preuzelo subverzivnu i vizionarsku SF satiru na račun snoliko-košmarne projekcije “entertainmenta“ sa Schwarzeneggerom u ulogama spasitelja futurističkog svijeta/planeta veoma nalik našem danas od negativaca politički prilično bliskih trenutnom američkom predsjedniku Trumpu (odnos Cohaagena prema marsovskim mutantima).

U “Total Recallu“ rendgen u podzemnoj svodi čovjeka i junaka na “terminatorski“ (endo)skelet. “Terminator“ je, pak, nadahnuo “Predatora“ (tehnološki superioran negativac “nuklearne“ snage, “infra“ pogled) u kojem je Schwarzenegger morao ponovno postati Conan da pobijedi aliena. Najzad, “Conan“ je zaslužan za rođenje Schwarzeneggera kao “larger than life“ junaka kamena lica koji ne plače pa drugi plaču umjesto njega ili njegove simbolične suze nestaju u lavi užarena čelika.

U tom filmu je Švarci upoznao “zagonetku čelika“ i kontemplirao o njoj na “stablu jada“, razapet poput Isusa. Negativac Thulsa Doom (James Earl Jones) održao je Conanu lekciju da je čelik jak, ali da je meso jače i tako napravio presjek Arniejeve ličnosti između robota i čovjeka. “Što je čelik u usporedbi s rukom koja njime vitla?!“. Ili ga kuje udarajući čekićem po užarenom čeliku, kao u mitskoj uvodnoj sekvenci kovanja mača.

Schwarzenegger je sam iskovan od mesa i čelika (kiborg) u “Terminatoru“, gdje je vitlao strojnicama umjesto mačem, što će nastaviti raditi od zezantskog “Komandosa“ do emotivno razvaljujućeg “T2“, ali i usput pokazati znakove ljudskosti (humor, osjećaji). Maraton je napravio puni krug. U užarenom čeliku je Schwarzenegger rođen kao Conan i Terminator. U užareni čelik se i vratio na kraju “Terminatora 2“.

Barbari na 'Conanu Barbarinu'

Britanska publika je ovaj put bila bolja u odnosu na Van Damme-a-thon, no neki “plain zero“ gledatelji, da ne kažemo barbari, nisu mogli odoljeti da ne pokvare “Conana“, od svih filmova. Netko bi rekao da će lake mete biti “Komandos“ ili “Trkač“, ali tu su reakcije bile po “ps-u“, kao i na svim ostalim projekcijama, ispraćenim i filmofilskim aplauzima. Reakcije na “Predatora“ su npr. bile “umivenije“ nego u splitskoj “Kinoteci“. Doista neshvatljivo. Kao da neki ciljano dođu u kino (po)kvariti ugođaj nekog filma. Ili to ili su poremećeni. Jer, samo se luđak može smijati se na kapitalnu scenu umorstva Conanove majke. U pozadini svira simfonija Basila Poledourisa (vjerojatno najveličanstvenija filmska glazba ikad), mali Conan grčevito stišće majčinu ruku, sluteći što predstoji… kad ono smijeh!? Right? Wrong! Projekcije na gornjem katu, gdje se potpisnik ovih redaka popeo na finale “Predatora“, bile su kako treba ako je vjerovati jednom posjetitelju. Očito je od publike do publike, od dvorane do dvorane. Neki dripci smijali su se i na restauriranoj projekciji horora “Old Dark House“ (1932.) legendarnog Jamesa Whalea u BFI-ju. Donekle se to i može shvatiti. Film je prastar i na momente nekome može biti smiješan u izazivanju straha, ali treba ga staviti u vremenski kontekst i pokazati respekt, prema njemu, a i gledateljima oko sebe.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
P1130778.JPG CONAN-B predator- total recall trkac2 commando-4 terminator1 Terminator 2-2 P1130841.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/nas-filmski-kriticar-prezivio-je-arnie-all-nighter-najveci-kinomaraton-u-londonskom-prince-charles-cinema-nema-sanse-da-se-sklope-kapci-kad-je-na-ekranu-svarci-545700 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d808b81d48b0df57c2d92f75ccc094ea413cf6f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1+filmski+kriti%C4%8Dar+pre%C5%BEivio+je+%26%23039%3BArnie+all-nighter%26%23039%3B%2C+najve%C4%87i+kinomaraton+u+londonskom+%26%23039%3BPrince+Charles+Cinema%26%23039%3B%3A+Nema+%C5%A1anse+da+se+sklope+kapci+kad+je+na+ekranu+%C5%A0varci+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnas-filmski-kriticar-prezivio-je-arnie-all-nighter-najveci-kinomaraton-u-londonskom-prince-charles-cinema-nema-sanse-da-se-sklope-kapci-kad-je-na-ekranu-svarci-545700 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnas-filmski-kriticar-prezivio-je-arnie-all-nighter-najveci-kinomaraton-u-londonskom-prince-charles-cinema-nema-sanse-da-se-sklope-kapci-kad-je-na-ekranu-svarci-545700 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaEKSKLUZIVNO

Naš filmski kritičar preživio je 'Arnie all-nighter', najveći kinomaraton u londonskom 'Prince Charles Cinema': Nema šanse da se sklope kapci kad je na ekranu Švarci

11. svibnja 2018. - 00:01
P1130778.JPG

Arnie all-nighter je višegodišnja tradicija londonskog “Prince Charles Cinema“. Svake dvije godine divno kino u srcu Londona (tik poviše Leicester Squarea) upriliči maraton filmova Arnolda Schwarzeneggera od mraka do zore za najokorjelije filmofile i fanove. U dva navrata (2014., 2016.) propustio sam Arnie all-nighter. Nedopustivo, posebice što mi je 2016. pao točno na rođendan, 30. siječnja. Zato je donesena odluka: godine 2018. jednostavno moram poći.

Razlog više za odlazak u London bilo je otkriće da se večer prije Arnie all-nightera u istom kinu prikazuje jednako jedinstveni “double bill“ omiljenog mi “Blade Runnera 1&2“ i da BFI tih dana ima retrospektivu Sergija Leonea (“Za šaku dolara“). Kad je Švarci koncem ožujka završio u bolnici na operaciji srca, dvojbe više nij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:16