Kulturanovac ima dva lica

Ministar odriješio kesu, ali nije promijenio ćud

Piše Jasenka Leskur-Staničić
5. svibanj 2016. - 23:32

Nakon rezultata natječaja za potpore Ministarstva kulture za Inovativne umjetničke i kulturne prakse moglo bi se na prvu reći da im je Hasanbegovićeva administracija bila blagonaklona jer je povećala broj financiranih programa i novčanu sumu – za 235 programa izdvojit će se oko sedam milijuna kuna, a lani je za njih 168 potrošeno 4,4 milijuna.

Ponešto čuđenja u taj prvi dojam izazvala je vijest da je Zagreb Pride, trn u oku strankama koje ideološki koaliraju na vlasti, dobio za Tjedan ponosa 12 tisuća kuna više nego lani. No, usprkos tome zagrebačka neprofitna udruga Domino, koja se bavi umjetnošću, kulturom i medijima, a u reakcijama na kulturnu politiku novog ministra istaknula među njegovim žestokim kritičarima, upozorava na kontinuitet u dodjeljivanju sredstava.

Ministre, a New York?!

– Udruga Domino, unatoč ushićenim vijestima po raznim medijima o znatnom povećanju potpore našim programima, nažalost mora demantirati činjenicu "iznenadnog" dobrohotnog stava ministra Hasanbegovića prema queer programima u Hrvatskoj. Ovogodišnja dotacija od po 80.000 kuna i Queer Zagrebu i Perforacijama zapravo je smanjenje od ukupno 120.000 kuna za oba programa. Isto tako, potpora za Queer New York festival, koji je u posljednje četiri godine u SAD-u predstavio brojne domaće umjetnike, skinut je s programa javnih potreba Ministarstva kulture, unatoč uspjesima koje taj projekt ima u New Yorku i koji redovito prate vodeći američki mediji poput New York Timesa, New Yorkera, Huffington Posta i brojnih drugih.

Podsjećamo da je Festival Perforacije u 2015. godini dobio prestižnu nagradu EFFE kao jedan od 12 najinovativnijih festivala u Europi među konkurencijom od 750 drugih festivala. Dakle, ministar Hasanbegović nije odjednom promijenio metode svog djelovanja, on i dalje radi na zatiranju medijskih sloboda, sustavnom oslabljivanju čitave nezavisne kulture i civilne scene, ne samo odlukama o dotacijama u okviru Ministarstva kulture, već i preko opstruiranja funkcioniranja Zaklade Kultura nova te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – tvrde u Dominu, pozivajući na treći dio performansa "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" u okviru Queer Zagreb Sezone, koji će se održati 8. svibnja u podne na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

'Kocka' nije odbačena

Pregledom dotacija za korisnike na lokalnoj razini, dojam je da su mnogi "zakrpljeni" s ponešto novca, s iznimkom dubrovačke Art radionice Lazareti koja je poduprta s 250 tisuća kuna za godišnji i rock klupski program. Na splitskoj alternativnoj sceni u apsolutnim iznosima najviše je dobio DOPUST, Dani otvorenog performansa za prijavljeni projekt "Aproprijacije migracije" sa 70 tisuća kuna. Slijedi MAVENA – 36 njezinih čuda s 55 tisuća te Koalicija udruga mladih, Kocka, koja je za održavanje redovnog godišnjeg programa dobila 50 tisuća kuna. Multimedijalni kulturni centar u Domu omladine za projekt "Zvuk,objekt" dobio je 30 tisuća, jednako kao i HULU za "Almissa open air 7:spin":

– Radi se o sedmom po redu festivalu koji sam organizirao u Omišu, festivalu performansa i likovnih medija, jedinom takvom u gradu s pretežno glazbenim događajima – objašnjava Vice Tomasović, predsjednik splitskog HULU-a.

– Istraživali smo mogućnosti javnih gradskih prostora poput tržnice, autobusnih stajališta, plaža, kao i likovne forme, a smatram da bi svi programi u ovoj konkurenciji morali biti istraživačke prirode, eksperimentalni. Sada taj projekt "donosim" u Split i mislim da će to biti jako dobro.

Splitski DADAnti, Udruga za promicanje eksperimentalne umjetnosti skoro da prede od zadovoljstva jer lani nisu dobili ništa, a sa 20 tisuća kuna za godišnje aktivnosti rastu im umjetnička krila. Isto toliko ide na adresu šibenske Udruge FALIŠ, a po 15 tisuća dobila je Udruga "Vasko Lipovac" za projekt VAL i Annale Art Adria Split. Kninski muzej je za radionicu Dani vizualne kulture dobio deset tisuća, a sinjska Galerija Sikirica 6900 kuna.

 

#ZLATKO HASANBEGOVIć#POTPORE#MINISTAR#MINISTARSTVO KULTURE