StoryEditorOCM
Književnostkonačno propjevao

Zbirka ‘kojoj se ne može odoljeti‘: ‘Neke riječi ne stanu u pjesmu‘, prva knjiga pjesama Edija Matića u petak u GKMM-u

Piše S. K.
13. ožujka 2024. - 13:37
Edi Matić u petak u Gradskoj knjižnici u Splitu predstavlja prvu zbirku poezije ‘Neke riječi ne stanu u pjesmu‘Vojko Bašić/Cropix

Splitski pisac i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Edi Matić, autor četiri romana, u petak u 18 sati predstavit će prvu zbirku poezije "Neke riječi ne stanu u pjesmu".

Matićeva poezija do sada se mogla pročitati u časopisima ili na društvenim mrežama, ali do sada nije objavljena u knjizi.

Zbirku "Neke riječi ne stanu u pjesmu" uz autora predstavit će Sonja Šumić i Bartul Vlahović, predstavnici izdavača, splitske Naklade Fragment, dok će književnica Slobodanka Boba Đuderija biti moderatorica.

"Edija Matića ne zanimaju ni ljubavna lirika po sebi, niti ljubav po sebi. Njegov je lirski subjekt muškarac koji svoju ljubav kontinuirano troši, koji je živi kako drugi pjesnici žive svoje socijalne, egzistencijalne, refleksivne ili neke druge motive. Budući da je to tako, može se reći kako autora zanimaju slike, ali ne i njihovi okviri ili paspartui, pa čitatelj tako dobiva dojam da je i sam uveden i smješten u slike u kojima se zato počinje (p)ogledati, uspoređivati, dijalogizirati, pitati je li i sam iz takvih slika ikada i izišao – i da u svemu tome čitalački uživa…", zapisao je o zbirci urednik Nedžad Ibrahimović.

image

Slobodanka Boba Đuderija moderatorica je promocije



 

Paun Paunović/Cropix

Edi Matić (1962.) splitski je pisac reklo bi se američke biografije. Sam se odredio književnikom i fotografom, a uz to bavio se grafičkim dizajnom te glazbenom i video produkcijom. Za vrijeme rata vodio je jemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH. Bio je pokretač i koproducent mjuzikla "Sarajevski krug", postavljenog u desetak zemalja Europe i Amerike. Jedan je od pokretača prvog projekta Writers in residence, udruge SpLitera i međunarodnog književnog festivala Split Lit Int. Sudjelovao je u organizaciji hrvatskih i međunarodnih nastupa na sajmovima knjiga u Leipzigu, Frankfurtu i Beču.

Fali peti roman

Budući da je Edi Matić imao toliki raspon putovanja i književnih kontakata, ne čudi što prve reakcije na zbirku poezije dolaze s raznih strana.

"Bit će ovo knjiga za koju ćete poslije zauvijek govoriti kako vam je "jedna od omiljenih, iako baš ne čitate poeziju". Jer postoji poezija kojoj se ne može odoljeti. E, ovo je takva knjiga", komentirala je Jelena Lengold iz Beograda.

"Široko je referentno polje poezije Edija Matića dok premošćuje vrijeme, poetike i kontinente, od bardova ljubavnih stihova i rima – Preverta ili Nerude, Poea ili Mike Antića – do sjetnih sumračja mediteranske melankolije i iskričavih bljeskova "splitskog humora", piše Branko Čegec iz Zagreba.

"Pjesme Edija Matića vraćaju vjeru u zadovoljstvo čitanja poezije", komentira Shkelzen Maliqi iz Prištine.

"Nakon čitanja Matićeve poezije teško da ćete nekoga s novinama u rukama, kad ga zateknete na jutarnjoj kavi na rivi, gledati na isti način", piše Vladimir Vojinović iz Podgorice.

Ni kao pisac Matić nije mirovao, sudjelovao je na mnogim domaćim i stranim književnim festivalima i rezidencijalnim programima. Edi Matić prvu je knjigu, roman "Ovdje fali ženska ruka" objavio 2008. godine. Četiri godine poslije izlazi mu roman "Grimalda", a 2016. također roman "Regija stranaca". Zasad posljednji, četvrti roman "Pop" objavio je 2020. godine. Budući da Matić romane objavljuje u olimpijskom ciklusu od četiri godine, bilo bi logično očekivati dsa se ove godine pojavi i njegov peti roman. Ili je ova zbirka poezija zamjena za njega? No to je pitanje, kao i ono koje su to riječi koje na stanu u pjesmu, kojE će vjerojatno biti postavljeno na promociji u GKMM-u. A za nju bi, s obzirom na prepoznatljivost i dinamičnost pisca i promotora, moglo tražiti mjesto više.

image

Poslije četiri objavljena romana Matić je zaključio da je došlo vrijeme za poeziju

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 16:11