StoryEditorOCM
KnjiževnostDVORANA GRIPE

Otvoren šesti Mediteranski festival knjige; planula Stankovićeva ‘Depra‘, a dobro prolaze i splitski pisci Tomić i Matić

27. rujna 2023. - 17:27

Već samo otvorenje šestog izdanja Mediteranskog festivala knjige - premda je padalo u "gluvu uru", rekli bi mi u Splitu - bilo je neuobičajeno živahno. Knjigoljubice i knjigoljupci očigledno su prepoznali najbolji "after work party" u gradu pod Marjanom ovih dana, na Gripama u Velikoj dvorani, prepunoj stvarno dobrih naslova i pedesetak nakladnika iz cijele Hrvatske!

Među naslovima koji su odmah "planuli" našao se, očekivano, onaj kolege Ace Stankovića: "Depra". Na štandu Superknjižare su nekoliko komada prodali čim su otvorili, saznajemo od studentice Lee Klarić-Kukuz zaposlene na punktu u vlasništvu kuće Jesenski Turk, koja distribuira više naslova raznih nakladnika.

- Stanković nam je udarni naslov, iako je snižen samo jedan euro - saznajemo. Knjiga tako stoji - 19 eura.

Svoje adute izložila je i jedna od najboljih izdavačkih kuća, Hena.com.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Imamo divne korejske autore ("Pačinko" i "Molim te, pazi na mamu"), najnovije armenske pisce ("Tri jabuke su pale s neba"), osobito smo ponosni na opus sjajne Turkinje Elif Shafaak, ali i na pisce iz Splita: Antu Tomića i Edija Matića. Tomić je jedan od najprodavanijih i najprevođenijih naših autora u svijetu! Imamo i dva sjajna naslova Borisa Škifića, također Splićanina - kazuje susretljiva Nermina Husković sa štanda Hena.com, gdje se mogu naći izvrsni naslovi već za pet eura!

Jedna od rekordno povoljnih, a jamačno dobrih knjiga jest ona Arsena Dedića, "Brod u boci" za samo - dva eura. Nalazi se na štandu Rockmark, od Filipa Alivojvodića saznajemo da majice s popularnim printom Olivera i nešto manje popularnim printom "ŠČ" stoje od 12 eura naviše.

image


Danas je u dvorani Gripe otvoren Mediteranski festival knjige.

Paun Paunović/Cropix

Od srijede do srijede

- Nisan kupija majicu, nego ovu knjigu o rock-natpisima na majicama. Osam eura - pokazuje rezultat svog shoppinga Ivo Bralić, umirovljenik iz Splita, roker u duši.

Svatko može pronaći na MFK nešto za sebe, dakako i oni najmlađi. Još ako su skloni - slastičarstvu, neće mrdnuti od štanda Slatkopedije, ove godine sljubljenim s nakladom Fragment iz Splita.

image
Paun Paunović/Cropix

- Niz ovih slikovnica autorski potpisujemo ja (tekst) i ilustracije, Matea Erceg - veli Kate Bošković, "mama" portala i mladog nakladnika Slatkopedija.

Spisateljica Darija Bujas, autorica vrckave zbirke "Priče nestašne gospođe", na sajam je došla kao - posjetiteljica.

- Volim i pisat i čitat, došla sam se počastit nekom dobrom knjigom i prvo šta me privukla bio je ovaj: "Seks" - pokazuje Darija na naslov knjige izložene na štandu naklade Salesiana. Vjerojatno će naknadno uvidjeti da taj "ubod" baš i nije "u sridu" jer je naslov vjerski obojen i promovira predbračnu čistoću...

image
Paun Paunović/Cropix

- Već sam pripremila novu knjigu za objavu, "Mudrost mediteranskih žena" - šapnula nam je spisateljica Bujas.

Splićanka Tatjana (Tanja) Radmilo ne piše knjige, ali je jedna od najplodnijih hrvatskih prevoditeljica. Zatekli smo je na štandu "Hene", pored nekoliko njenih "beba".

- Da, prevela sam sve ove knjige - vedro potvrđuje Radmilo, žena koja nam približava knjige s engleskog i ruskog govornog područja.

image
Paun Paunović/Cropix

Mnogi su prvog dana oprezno razgledavali ono što će kupiti od srijede do nedjelje, do kad će sajam biti otvoren za građane, uz besplatni "upad". Ljubitelji knjige jamačno će iskoristiti to vrijeme ne samo za kupnju knjiga po nižim sajamskim cijenama, nego i za uživanje u bogatom programu, te divnu i konstruktivnu sinergiju koju mogu ostvariti među drugim istomišljenicima i knjigoljupcima.

Šesti Mediteranski festival knjige u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a nazočnima se na svečanom otvorenju obratila i članica uredničkog odbora Patricija Horvat, naglasivši da su ciljevi MFK-a promicanje pisane riječi i čitanja, ali i promoviranje kulturnog identiteta.

- Nakon pet održanih MFK, ovaj je Festival postao važnom točkom na kulturnom zemljovidu Splita, Dalmacije i Hrvatske - istaknula je Horvat, te naglasila međunarodni karakter sajma, koji ima vizualni identitet - Mediterana, zahvaljujući fotografu Ivi Pervanu.

Govorio je i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina, te dr. Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK, a u ime Grada Splita i gradonačelnika Ivice Puljka pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić.

Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja kao izaslanik župana Blaženka Bobana naglasio je da mu je MFK osobno najdraža manifestacija u Splitu i da je zaslužila svu potrebnu podršku.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kazala je da joj je iznimno drago što se MFK razvijao do današnje veličine. Izrazila je zadovoljstvo i što se inicijativa koju je započeo MFK proširio i "zabijanjem još jedne zastavice, u Osijeku s Panonskim festivalom knjige", te proglasila je 6. MFK otvorenim.

Dio svečanosti otvorenja bila je i izvedba jednog od prizora iz Roka i Cicibele, jednog od najpoznatijih djela Miljenka Smoje, a legendarni splitski ljubavni par oživjeli su mladi glumci Monika Vuco Carev i Stipe Jelaska. Uslijedila je panel-diskusija pod nazivom "Aktualna ura" o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, kad je Kruno Lokotar razgovarao s nazočnom resornom ministricom Obuljen Koržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:51