stdClass Object ( [id] => 1111951 [title] => Bivši predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković podnio ostavku na članstvo. Aktualni predsjednik Društva najavljuje kako će nazvati Vukovića, makar više nije član... [alias] => bivsi-predsjednik-splitskog-ogranka-drustva-hrvatskih-knjizevnika-sinisa-vukovic-podnio-ostavku-na-clanstvo-aktualni-predsjednik-drustva-najavljuje-kako-ce-nazvati-vukovica-makar-vise-nije-clan [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dalmatinski književnik i bivši predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković na svojem Facebooku profilu obznanio je kako izlazi iz tog društva, a istovremeno je o tome obavijestio i članove splitskog ogranka i tajništvo u Zagrebu.

U svome javnom pismu iznosi prilično žestoke optužbe na cehovsko udruženje koje okuplja 522 autora, a predsjednik mu je od prošle godine dječji književnik Zlatko Krilić. Među ostalim, da se unutar Društva otvoreno relativizira ustaški režim, zločinačka i kvislinška NDH, da središnjica ignorira dalmatinske književnike, te da je velik broj "četvrtpismenih autora" s posve nevažnim djelima za nacionalnu kulturu!

Svoju odluku da nakon 18 godina napusti članstvo obrazložio je time da "već duže vrijeme primjećuje pomanjkanje demokratskih standarda, dobrih običaja, njegovanja humanističkih vrednota, utjecaja u društvenoj zajednici, poštovanja prema hrvatskim jezicima i pismima, odnosu prema književnicima iz Dalmacije, a sve suprotno odredbama Statuta DHK".

U više navrata tražio je očitovanje Upravnog odbora zbog "gnusnih napada bivšeg predsjednika DHK" Đure Vidmarovića i kršenja njegovih ustavnih prava "kretanja kao slobodnog čovjeka izvan granica Republike Hrvatske" zbog njegova putovanja u Srbiju, potom odbijanja prosljeđivanja njegovih pisama članstvu, branjenja da se na službene stranice u Zagrebu stavljaju dijelovi aktivnosti iz Splita.

'Nacionalistička crta'

Nadalje, Siniša Vuković zaradio je od Časnog suda DHK pismeni ukor jer je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju u siječnju 2020. "povrijedio Ustav RH i Statut DHK govoreći o čakavskom, kajkavskom i štokavskom jeziku", a da je službeni jezik Republike Hrvatske – hrvatski jezik.

- Jerbo, na kojem je to onda jeziku Marko Marulić napisao "Juditu", a na kojem Miroslav Krleža svoje "Balade Petrice Kerempuha"? - pita se Vuković i tvrdi da je to samo odraz jednog od segmenata DHK, koji u većini njeguje tvrdu nacionalističku crtu, prispodobivu totalitarističkim režimima.

- Unutar DHK sustavno se potiče progon i karnevalizacija ćiriličnog pisma, što je samo po sebi skandalozno, budući da se time krše uljudbeni dosezi pismenosti svjetske kulture općenito. Ako se to i ne čini aktivno, čini se prešutno, pa smatram kako je DHK trebao jasno javno reagirati pri sve češćim napadima na ćirilično pismo, i ne samo zbog činjenice da je najstariji dokument pisan na hrvatskom (čakavskom) jeziku bio pisan ćirilicom! Bila je to "Povaljska listina" iz 1184., pronađena na Braču.

Stid me je što dio društva u kojem živim i dio Društva čiji sam bio član do danas, evidentno pojam hrvatstva temelji isključivo na razlici između nas i Srba – kojima kao da se pripisuje ekskluzivitet pisanja ćirilicom, kršeći time elementarne humanističke, pa ako hoćete i kršćanske, postulate i vrijednosti – kaže splitski autor i nastavlja:

- Došlo je do posve otvorenog relativiziranja ustaškog režima, zločinačke i kvislinške NDH, prema kojima simpatije u javnosti, na društvenim mrežama, opskurnim portalčićima i svojim knjiguljcima protežira svakako prevelik broj članova DHK. Upravni odbor o tome šuti, dakle podržava, a i sâm sam pismeno bio obavijestio Upravni odbor o tom fenomenu; međutim, iako smo društvo pjesnika, publicista i pisaca, nitko mi nikad ništa nije – napisao.

Posve ukorak s iz aviona vidljivom makulaturom djelâ koja mogu nastati u ognjici ustaške ideologije i filter kriterija za primitak novih članova u redovito članstvo DHK takav je da izmiče estetskim kriterijima i vrednotama koje su sedimentirale ugled DHK u njegovoj bogatoj povijesti, a učlanjivanjem velikog broja čak četvrtpismenih autora s bizarnim i posve nevažnim djelima za nacionalnu kulturu.

DHK je takvim mediokritetskim tendencijama slomio kičmu samome sebi i udaljio se iz ozbiljnog očišta javnosti, što je opet dovelo do upravo tužno slabog utjecaja DHK na duhovnu i kulturnu higijenu hrvatske baštine danas. Čast dičnim iznimkama među članovima, naravno - tvrdi Vuković.

Ukidanje splitskog ogranka

Također navodi da mu se čini da DHK ne djeluje kao Društvo s članstvom, već isključivo i samo kao njegov Upravni odbor u koji je delegiran identičan saziv kao i u minulom mandatu, a da se pritom "100-tinjak glasova nazočnih elektora brojalo čak nekoliko sati i u čak tri odvojene prostorije".

Nije ga iznenadilo što je, sad već bivši predsjednik DHK Đuro Vidmarović ukinuo početkom ožujka prošle godine splitski ogranak, bez prethodne opomene i naknadnog obrazloženja koje je kao predsjednik tražio, čime se potvrdilo "višegodišnje ignoriranje dalmatinskih književnika od strane središnjice u Zagrebu".

- Gromoglasna šutnja sve ovo vrijeme dodatno potkrjepljuje okoštali animozitet rečene središnjice naprama etiketiranoj "provinciji" iz koje, nota bene, dolaze, i vazda su dolazili, najveći književnici hrvatski, bilo pjesnici ili pisci - nastavlja Vuković i kaže:

- Na moguće pitanje zašto i ranije nisam istupio iz članstva DHK, odgovaram kako sam smatrao da se samo djelovanjem iznutra mogu stvari popravljati i mijenjati. Nažalost, pomanjkanje elementarnih demokratskih načela nagnalo me na odlazak iz Društva u kojem sam dugo bio aktivni član, premda ovim svojim izlaskom iz DHK ne prestajem biti književnikom.

Uvjerenja sam, kad bi hrvatski književnici malo više čitali, hrvatski bi književnici puno manje pisali. I, bilo bi više lijepe riječi i dobrih djelâ, a manje netalentiranih ambicioznika i šmiranata među nama - poručuje Vuković svojim dojučerašnjim kolegama u DHK, uz zahtjev da mu bude ime izbrisano iz redovitog članstva 7. srpnja, simbolički na rođendan Miroslava Krleže.

---

image
Zlatko Krilić (Predsjednik DHK): Žao mi je što nismo prije razgovarali. Da jesmo, shvatio bi da nam stajališta nisu toliko različita
Ronald Goršić/cropix
---

Njegovu javnu gestu komentirao je kratko predsjednik DHK Zlatko Krilić:

- Poštujem odluku Siniše Vukovića, ali mi je žao što nismo prije razgovarali. Žao mi je što je tako odlučio. Da smo razgovarali, shvatio bi da nam stajališta nisu toliko različita - različita su nam očišta.

Njegovo javno pismo imalo bi uporišta da je objavljeno prije godinu dana, no stvari su se promijenile od kada sam koncem rujna prošle godine došao na čelo Društva.

Bilo je vrijeme korone, nije se moglo putovati, nisam mogao obići pola ogranaka koje sam namjeravao, pa tako ni splitski. Kanim s njim razgovarati bez obzira što nije član, jer on ostaje kolega, da mu ukažem u kojem smjeru želim voditi Društvo - veli Krilić, a za komentar smo zamolili i dvojicu pisaca s juga, Mladena Vukovića i prof. emerit. Joška Božanića.

Prof. Božanić osvrnuo se na dio koji govori o ukoru Vukoviću zbog nepoštovanja službenog hrvatskog jezika:

- Ako je stav o trojezičnosti hrvatskoga naroda povreda Ustava RH i Statuta DHK, onda i ja, zastupajući isti stav, publiciran u mojim knjigama i brojnim znanstvenim radovima, vrijeđam i Ustav RH i Statut DHK.

Ja kao kroatist, professor emeritus Filozofskog fakulteta u Splitu, zastupam stav da čakavski i kajkavski idiomi nisu varijeteti novoštokavskog, već jezični entiteti, sustavi posebni na svim jezičnim razinama, dakle genetski tri različita jezika, ali jednako hrvatska kao i štokavski. Jezici imaju različite identitete: genetski, tipološki i vrijednosni.

Ako je grijeh zastupanje ove notorne znanstvene činjenice, onda i ja ovim svojim stavom, koji deklariram kao profesor svojim studentima i svojim znanstvenim radovima i knjigama znanstvenoj javnosti desetljećima, također vrijeđam Ustav RH i Statut DHK te ne zaslužujem biti članom ove ugledne institucije - kaže profesor.

Izbacili su i Vesnu Parun....

A Mladen Vuković kaže:

- Kad sam prije 33 godine objavio svoju prvu knjižicu epigrama, odmah sam pomislio kada ću steći uvjete za možebitno članstvo u Društvu hrvatskih književnika. To se i dogodilo prije pet-šest godina, i već mi se čini da sam od članstva malo toga dobio ili iskoristio, osim što plaćam članarinu u toj cehovskoj udruzi koja trenutačno ima 522 člana, a pred vratima ih ulazak valjda još toliko snuje.

Stoga mi se izlazak iz članstva jednog člana ne čini nekom presudnom viješću, pogotovo kad u tom Društvu nisu ponajbolji naši pisci, primjerice, Petar Gudelj ili Sven Adam Ewin, a da ne spominjem da su iz tog "časnog" društva bili izbacivani Tin Ujević ili Vesna Parun.

Cijenim prosvjedni istup prezimenjaka Siniše, neće li i to pokrenuti koji milimetar naprijed ovo nezavidno stanje te cehovske udruge u Marulovu gradu, ni sam ne znam je li de facto/de jure raspuštena ili nije, dok nam uprava sniva na metropolskim parnaskim lovorikama.

Najparadoksalnije mi je da splitski ogranak DHK, za razliku od ostalih regionalnih središta, nije do sada objavio niti jednu knjigu pa sam iz inata ovih dana u knjizi "Lirika" Ivana Raosa, za njegov stoti rođendan, (nakladnik ogranak Matice hrvatske u Imotskom), kao sunakladnika naveo splitski ogranak Društva hrvatskih književnika, što je prvo izdanje u povijesti.

Osim toga, u Splitu imamo i članove Hrvatskog društva pisaca, koje trenutno ima 333 člana, i tu, čini mi se, međusobno slabo surađujemo te sanjam književne večeri na kojima bi "pomirbeno" nastupili predstavnici i DHK i HDP - kaže Mladen Vuković.

---

Od Jergovića do Krpine...

Među ukupno 522 člana Društva hrvatskih književnika sa šireg splitskog područja su, primjerice, Ivan Bošković, Stipe Božić, Anela Borčić, Arijana Čulina, Arsen Mužić, Franko Bušić, Dunja Kalilić, Srećko Lorger, Miro Radalj, Bratislav Lučin, Jerko Rošin, Hrvoje Marko Peruzović, Jovica Škaro, Vlatko Perković... Članovi istog društva su Ivan Aralica, Hrvoje Hitrec, Miro Gavran, Miljenko Jergović, Igor Mandić, Julienne Eden Bušić, Luka Paljetak, Sanja Pilić, Julijana Matanović, Veljko Barbieri, Igor Zidić, Anja Šovagović Despot, Slobodan Prosperov Novak, Pavao Pavličić, Matko Marušić, Ivan Tolj i drugi, ali i nekoliko političara: Drago Krpina, Željko Reiner, pa čak i – Ivo Sanader.

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKE OPTUŽBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TEŠKE OPTUŽBE 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-08 14:03:09 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-11 16:19:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-11 16:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/08\/15380392.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/08\/14794598.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sini\u0161a Vukovi\u0107: DHK je mediokritetskim tendencijama slomio ki\u010dmu samome sebi","Zlatko Krili\u0107 (Predsjednik DHK): \u017dao mi je \u0161to nismo prije razgovarali. Da jesmo, shvatio bi da nam stajali\u0161ta nisu toliko razli\u010dita"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1271","hd_15380392_1920.jpg":"1920x1080","k_15380392_1280.jpg":"1280x1280","k_15380392_1024.jpg":"1024x1024","k_15380392_640.jpg":"640x640","k_15380392_480.jpg":"480x480","k_15380392_340.jpg":"340x340","k_15380392_220.jpg":"220x220","o_15380392_1280.jpg":"1280x847","o_15380392_1024.jpg":"1024x677","o_15380392_640.jpg":"640x423","o_15380392_480.jpg":"480x317","o_15380392_340.jpg":"340x225","o_15380392_220.jpg":"220x145","h_15380392_1280.jpg":"1280x854","h_15380392_1024.jpg":"1024x683","h_15380392_640.jpg":"640x427","h_15380392_480.jpg":"480x320","h_15380392_340.jpg":"340x227","h_15380392_220.jpg":"220x147","pp_15380392_1280.jpg":"1006x1280","pp_15380392_1024.jpg":"805x1024","pp_15380392_640.jpg":"503x640","pp_15380392_480.jpg":"377x480","pp_15380392_340.jpg":"267x340","pp_15380392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1295","hd_14794598_1920.jpg":"1920x1080","k_14794598_1280.jpg":"1280x1280","k_14794598_1024.jpg":"1024x1024","k_14794598_640.jpg":"640x640","k_14794598_480.jpg":"480x480","k_14794598_340.jpg":"340x340","k_14794598_220.jpg":"220x220","o_14794598_1280.jpg":"1280x863","o_14794598_1024.jpg":"1024x690","o_14794598_640.jpg":"640x431","o_14794598_480.jpg":"480x323","o_14794598_340.jpg":"340x229","o_14794598_220.jpg":"220x148","h_14794598_1280.jpg":"1280x854","h_14794598_1024.jpg":"1024x683","h_14794598_640.jpg":"640x427","h_14794598_480.jpg":"480x320","h_14794598_340.jpg":"340x227","h_14794598_220.jpg":"220x147","pp_14794598_1280.jpg":"1006x1280","pp_14794598_1024.jpg":"805x1024","pp_14794598_640.jpg":"503x640","pp_14794598_480.jpg":"377x480","pp_14794598_340.jpg":"267x340","pp_14794598_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15390997 Threads: 3 Questions: 3190178448 Slow queries: 7165672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235781579 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/bivsi-predsjednik-splitskog-ogranka-drustva-hrvatskih-knjizevnika-sinisa-vukovic-podnio-ostavku-na-clanstvo-aktualni-predsjednik-drustva-najavljuje-kako-ce-nazvati-vukovica-makar-vise-nije-clan-1111951 [printLink] => /kultura/knjizevnost/bivsi-predsjednik-splitskog-ogranka-drustva-hrvatskih-knjizevnika-sinisa-vukovic-podnio-ostavku-na-clanstvo-aktualni-predsjednik-drustva-najavljuje-kako-ce-nazvati-vukovica-makar-vise-nije-clan-1111951?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 453347 [name] => Siniša Vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-vukovic [link] => /tag/sinisa-vukovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 618799 [name] => Zlatko Krilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-26 15:20:17 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatko-krilic [link] => /tag/zlatko-krilic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKE OPTUŽBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković podnio ostavku na članstvo. Aktualni predsjednik Društva najavljuje kako će nazvati Vukovića, makar više nije član... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/15380392.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Siniša Vuković: DHK je mediokritetskim tendencijama slomio kičmu samome sebi [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/15380392.jpg [title] => Siniša Vuković: DHK je mediokritetskim tendencijama slomio kičmu samome sebi Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/08/14794598.jpg [title] => Zlatko Krilić (Predsjednik DHK): Žao mi je što nismo prije razgovarali. Da jesmo, shvatio bi da nam stajališta nisu toliko različita Ronald Goršić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dalmatinski književnik i bivši predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković na svojem Facebooku profilu obznanio je kako izlazi iz tog društva, a istovremeno je o tome obavijestio i članove splitskog ogranka i tajništvo u Zagrebu.

U svome javnom pismu iznosi prilično žestoke optužbe na cehovsko udruženje koje okuplja 522 autora, a predsjednik mu je od prošle godine dječji književnik Zlatko Krilić. Među ostalim, da se unutar Društva otvoreno relativizira ustaški režim, zločinačka i kvislinška NDH, da središnjica ignorira dalmatinske književnike, te da je velik broj "četvrtpismenih autora" s posve nevažnim djelima za nacionalnu kulturu!

Svoju odluku da nakon 18 godina napusti članstvo obrazložio je time da "već duže vrijeme primjećuje pomanjkanje demokratskih standarda, dobrih običaja, njegovanja humanističkih vrednota, utjecaja u društvenoj zajednici, poštovanja prema hrvatskim jezicima i pismima, odnosu prema književnicima iz Dalmacije, a sve suprotno odredbama Statuta DHK".

U više navrata tražio je očitovanje Upravnog odbora zbog "gnusnih napada bivšeg predsjednika DHK" Đure Vidmarovića i kršenja njegovih ustavnih prava "kretanja kao slobodnog čovjeka izvan granica Republike Hrvatske" zbog njegova putovanja u Srbiju, potom odbijanja prosljeđivanja njegovih pisama članstvu, branjenja da se na službene stranice u Zagrebu stavljaju dijelovi aktivnosti iz Splita.

'Nacionalistička crta'

Nadalje, Siniša Vuković zaradio je od Časnog suda DHK pismeni ukor jer je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju u siječnju 2020. "povrijedio Ustav RH i Statut DHK govoreći o čakavskom, kajkavskom i štokavskom jeziku", a da je službeni jezik Republike Hrvatske – hrvatski jezik.

- Jerbo, na kojem je to onda jeziku Marko Marulić napisao "Juditu", a na kojem Miroslav Krleža svoje "Balade Petrice Kerempuha"? - pita se Vuković i tvrdi da je to samo odraz jednog od segmenata DHK, koji u većini njeguje tvrdu nacionalističku crtu, prispodobivu totalitarističkim režimima.

- Unutar DHK sustavno se potiče progon i karnevalizacija ćiriličnog pisma, što je samo po sebi skandalozno, budući da se time krše uljudbeni dosezi pismenosti svjetske kulture općenito. Ako se to i ne čini aktivno, čini se prešutno, pa smatram kako je DHK trebao jasno javno reagirati pri sve češćim napadima na ćirilično pismo, i ne samo zbog činjenice da je najstariji dokument pisan na hrvatskom (čakavskom) jeziku bio pisan ćirilicom! Bila je to "Povaljska listina" iz 1184., pronađena na Braču.

Stid me je što dio društva u kojem živim i dio Društva čiji sam bio član do danas, evidentno pojam hrvatstva temelji isključivo na razlici između nas i Srba – kojima kao da se pripisuje ekskluzivitet pisanja ćirilicom, kršeći time elementarne humanističke, pa ako hoćete i kršćanske, postulate i vrijednosti – kaže splitski autor i nastavlja:

- Došlo je do posve otvorenog relativiziranja ustaškog režima, zločinačke i kvislinške NDH, prema kojima simpatije u javnosti, na društvenim mrežama, opskurnim portalčićima i svojim knjiguljcima protežira svakako prevelik broj članova DHK. Upravni odbor o tome šuti, dakle podržava, a i sâm sam pismeno bio obavijestio Upravni odbor o tom fenomenu; međutim, iako smo društvo pjesnika, publicista i pisaca, nitko mi nikad ništa nije – napisao.

Posve ukorak s iz aviona vidljivom makulaturom djelâ koja mogu nastati u ognjici ustaške ideologije i filter kriterija za primitak novih članova u redovito članstvo DHK takav je da izmiče estetskim kriterijima i vrednotama koje su sedimentirale ugled DHK u njegovoj bogatoj povijesti, a učlanjivanjem velikog broja čak četvrtpismenih autora s bizarnim i posve nevažnim djelima za nacionalnu kulturu.

DHK je takvim mediokritetskim tendencijama slomio kičmu samome sebi i udaljio se iz ozbiljnog očišta javnosti, što je opet dovelo do upravo tužno slabog utjecaja DHK na duhovnu i kulturnu higijenu hrvatske baštine danas. Čast dičnim iznimkama među članovima, naravno - tvrdi Vuković.

Ukidanje splitskog ogranka

Također navodi da mu se čini da DHK ne djeluje kao Društvo s članstvom, već isključivo i samo kao njegov Upravni odbor u koji je delegiran identičan saziv kao i u minulom mandatu, a da se pritom "100-tinjak glasova nazočnih elektora brojalo čak nekoliko sati i u čak tri odvojene prostorije".

Nije ga iznenadilo što je, sad već bivši predsjednik DHK Đuro Vidmarović ukinuo početkom ožujka prošle godine splitski ogranak, bez prethodne opomene i naknadnog obrazloženja koje je kao predsjednik tražio, čime se potvrdilo "višegodišnje ignoriranje dalmatinskih književnika od strane središnjice u Zagrebu".

- Gromoglasna šutnja sve ovo vrijeme dodatno potkrjepljuje okoštali animozitet rečene središnjice naprama etiketiranoj "provinciji" iz koje, nota bene, dolaze, i vazda su dolazili, najveći književnici hrvatski, bilo pjesnici ili pisci - nastavlja Vuković i kaže:

- Na moguće pitanje zašto i ranije nisam istupio iz članstva DHK, odgovaram kako sam smatrao da se samo djelovanjem iznutra mogu stvari popravljati i mijenjati. Nažalost, pomanjkanje elementarnih demokratskih načela nagnalo me na odlazak iz Društva u kojem sam dugo bio aktivni član, premda ovim svojim izlaskom iz DHK ne prestajem biti književnikom.

Uvjerenja sam, kad bi hrvatski književnici malo više čitali, hrvatski bi književnici puno manje pisali. I, bilo bi više lijepe riječi i dobrih djelâ, a manje netalentiranih ambicioznika i šmiranata među nama - poručuje Vuković svojim dojučerašnjim kolegama u DHK, uz zahtjev da mu bude ime izbrisano iz redovitog članstva 7. srpnja, simbolički na rođendan Miroslava Krleže.

---

image
Zlatko Krilić (Predsjednik DHK): Žao mi je što nismo prije razgovarali. Da jesmo, shvatio bi da nam stajališta nisu toliko različita
Ronald Goršić/cropix
---

Njegovu javnu gestu komentirao je kratko predsjednik DHK Zlatko Krilić:

- Poštujem odluku Siniše Vukovića, ali mi je žao što nismo prije razgovarali. Žao mi je što je tako odlučio. Da smo razgovarali, shvatio bi da nam stajališta nisu toliko različita - različita su nam očišta.

Njegovo javno pismo imalo bi uporišta da je objavljeno prije godinu dana, no stvari su se promijenile od kada sam koncem rujna prošle godine došao na čelo Društva.

Bilo je vrijeme korone, nije se moglo putovati, nisam mogao obići pola ogranaka koje sam namjeravao, pa tako ni splitski. Kanim s njim razgovarati bez obzira što nije član, jer on ostaje kolega, da mu ukažem u kojem smjeru želim voditi Društvo - veli Krilić, a za komentar smo zamolili i dvojicu pisaca s juga, Mladena Vukovića i prof. emerit. Joška Božanića.

Prof. Božanić osvrnuo se na dio koji govori o ukoru Vukoviću zbog nepoštovanja službenog hrvatskog jezika:

- Ako je stav o trojezičnosti hrvatskoga naroda povreda Ustava RH i Statuta DHK, onda i ja, zastupajući isti stav, publiciran u mojim knjigama i brojnim znanstvenim radovima, vrijeđam i Ustav RH i Statut DHK.

Ja kao kroatist, professor emeritus Filozofskog fakulteta u Splitu, zastupam stav da čakavski i kajkavski idiomi nisu varijeteti novoštokavskog, već jezični entiteti, sustavi posebni na svim jezičnim razinama, dakle genetski tri različita jezika, ali jednako hrvatska kao i štokavski. Jezici imaju različite identitete: genetski, tipološki i vrijednosni.

Ako je grijeh zastupanje ove notorne znanstvene činjenice, onda i ja ovim svojim stavom, koji deklariram kao profesor svojim studentima i svojim znanstvenim radovima i knjigama znanstvenoj javnosti desetljećima, također vrijeđam Ustav RH i Statut DHK te ne zaslužujem biti članom ove ugledne institucije - kaže profesor.

Izbacili su i Vesnu Parun....

A Mladen Vuković kaže:

- Kad sam prije 33 godine objavio svoju prvu knjižicu epigrama, odmah sam pomislio kada ću steći uvjete za možebitno članstvo u Društvu hrvatskih književnika. To se i dogodilo prije pet-šest godina, i već mi se čini da sam od članstva malo toga dobio ili iskoristio, osim što plaćam članarinu u toj cehovskoj udruzi koja trenutačno ima 522 člana, a pred vratima ih ulazak valjda još toliko snuje.

Stoga mi se izlazak iz članstva jednog člana ne čini nekom presudnom viješću, pogotovo kad u tom Društvu nisu ponajbolji naši pisci, primjerice, Petar Gudelj ili Sven Adam Ewin, a da ne spominjem da su iz tog "časnog" društva bili izbacivani Tin Ujević ili Vesna Parun.

Cijenim prosvjedni istup prezimenjaka Siniše, neće li i to pokrenuti koji milimetar naprijed ovo nezavidno stanje te cehovske udruge u Marulovu gradu, ni sam ne znam je li de facto/de jure raspuštena ili nije, dok nam uprava sniva na metropolskim parnaskim lovorikama.

Najparadoksalnije mi je da splitski ogranak DHK, za razliku od ostalih regionalnih središta, nije do sada objavio niti jednu knjigu pa sam iz inata ovih dana u knjizi "Lirika" Ivana Raosa, za njegov stoti rođendan, (nakladnik ogranak Matice hrvatske u Imotskom), kao sunakladnika naveo splitski ogranak Društva hrvatskih književnika, što je prvo izdanje u povijesti.

Osim toga, u Splitu imamo i članove Hrvatskog društva pisaca, koje trenutno ima 333 člana, i tu, čini mi se, međusobno slabo surađujemo te sanjam književne večeri na kojima bi "pomirbeno" nastupili predstavnici i DHK i HDP - kaže Mladen Vuković.

---

Od Jergovića do Krpine...

Među ukupno 522 člana Društva hrvatskih književnika sa šireg splitskog područja su, primjerice, Ivan Bošković, Stipe Božić, Anela Borčić, Arijana Čulina, Arsen Mužić, Franko Bušić, Dunja Kalilić, Srećko Lorger, Miro Radalj, Bratislav Lučin, Jerko Rošin, Hrvoje Marko Peruzović, Jovica Škaro, Vlatko Perković... Članovi istog društva su Ivan Aralica, Hrvoje Hitrec, Miro Gavran, Miljenko Jergović, Igor Mandić, Julienne Eden Bušić, Luka Paljetak, Sanja Pilić, Julijana Matanović, Veljko Barbieri, Igor Zidić, Anja Šovagović Despot, Slobodan Prosperov Novak, Pavao Pavličić, Matko Marušić, Ivan Tolj i drugi, ali i nekoliko političara: Drago Krpina, Željko Reiner, pa čak i – Ivo Sanader.

 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Ronald Goršić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Siniša Vuković: DHK je mediokritetskim tendencijama slomio kičmu samome sebi
Ronald Goršić/Cropix
Zlatko Krilić (Predsjednik DHK): Žao mi je što nismo prije razgovarali. Da jesmo, shvatio bi da nam stajališta nisu toliko različita
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/bivsi-predsjednik-splitskog-ogranka-drustva-hrvatskih-knjizevnika-sinisa-vukovic-podnio-ostavku-na-clanstvo-aktualni-predsjednik-drustva-najavljuje-kako-ce-nazvati-vukovica-makar-vise-nije-clan-1111951 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ce72a6d5a2e4165f4f67c1a581f84a850370f7b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+predsjednik+splitskog+ogranka+Dru%C5%A1tva+hrvatskih+knji%C5%BEevnika+Sini%C5%A1a+Vukovi%C4%87+podnio+ostavku+na+%C4%8Dlanstvo.+Aktualni+predsjednik+Dru%C5%A1tva+najavljuje+kako+%C4%87e+nazvati+Vukovi%C4%87a%2C+makar+vi%C5%A1e+nije+%C4%8Dlan...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fbivsi-predsjednik-splitskog-ogranka-drustva-hrvatskih-knjizevnika-sinisa-vukovic-podnio-ostavku-na-clanstvo-aktualni-predsjednik-drustva-najavljuje-kako-ce-nazvati-vukovica-makar-vise-nije-clan-1111951 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fbivsi-predsjednik-splitskog-ogranka-drustva-hrvatskih-knjizevnika-sinisa-vukovic-podnio-ostavku-na-clanstvo-aktualni-predsjednik-drustva-najavljuje-kako-ce-nazvati-vukovica-makar-vise-nije-clan-1111951 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKE OPTUŽBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostTEŠKE OPTUŽBE

Bivši predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković podnio ostavku na članstvo. Aktualni predsjednik Društva najavljuje kako će nazvati Vukovića, makar više nije član...

Piše Jasenka Leskur
11. srpnja 2021. - 18:19

Dalmatinski književnik i bivši predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković na svojem Facebooku profilu obznanio je kako izlazi iz tog društva, a istovremeno je o tome obavijestio i članove splitskog ogranka i tajništvo u Zagrebu.

U svome javnom pismu iznosi prilično žestoke optužbe na cehovsko udruženje koje okuplja 522 autora, a predsjednik mu je od prošle godine dječji književnik Zlatko Krilić. Među ostalim, da se unutar Društva otvoreno relativizira ustaški režim, zločinačka i kvislinška NDH, da središnjica ignorira dalmatinske književnike, te da je velik broj "četvrtpismenih autora" s posve nevažnim djelima za nacionalnu kulturu!

Svoju odluku da nakon 18 godina napusti članstvo obrazložio je time da "već duže vrijeme primjećuj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:27