stdClass Object ( [id] => 616936 [title] => Književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović u knjizi 'Ljuta godina' piše o tome kako je u Zagrebu otišla u prijevremenu mirovinu, a njen Osijek je nije prihvatio [alias] => knjizevnica-i-sveucilisna-profesorica-julijana-matanovic-u-knjizi-39-ljuta-godina-39-pise-o-tome-kako-je-u-zagrebu-otisla-u-prijevremenu-mirovinu-a-njen-osijek-je-nije-prihvatio [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uspješna književnica i donedavna sveučilišna profesorica Julijana Matanović objavila je knjigu "Ljuta godina, zapisi internetske novakinje", o 52 tjedna provedena na Facebooku.

Na njemu je jednom tjedno pisala o problemima s fakultetom, umirovljenjem i obrazovnom reformom, ali donosila i osobne zapise o odrastanju, roditeljima, Bosni... Ne sumnjamo da će i ova knjiga, čiji je nastanak praćen tisućama lajkova, doći do dokazano brojne publike Julijane Matanović, koja ovoga ljeta obilazi Dalmaciju i Istru.
 

Proveli ste godinu dana na Facebooku i odmah objavili knjigu. Jeste li u startu to imali na umu i je li odaziv kupaca i čitatelja adekvatan potpori na "fejsu"?
- Evo, sad već imam godinu i pol staža na mreži. U pravu ste, u knjizi sam objavila izbor tekstova od samog starta do navršenih godinu dana, točnije od 5. veljače 2018. do 5. veljače 2019. Kad sam se priključivala mreži, meni je bilo najvažnije otvoriti novu predavaonicu jer sam zbiljsku nepromišljeno izgubila. Ubrzo sam se uvjerila da je prijem tih mojih rečenica dobar, čak su mi i u komentarima sugerirali da bi to trebala biti knjiga, jer "knjiga je knjiga", tako ne govori samo moja generacija, govore to i puno mlađi od mene. U knjizi "Ljuta godina" napravljen je izbor. Nakladnik je za sada zadovoljan prodajom. Mene to raduje jer potvrđuje se da čitatelji žele imati baš knjigu.

Statuse na društvenoj mreži koristili ste za objavu osobnih sadržaja. Facebook se pokazao dobar i za iznošenje takvih osjećaja?
- Uvjerila sam se da čitatelji najviše vole prvo lice jednine. A za to mi nije bio potreban Facebook. Tako sam počela pisati još u jesen 1991. Odabrala sam tu kazivačku perspektivu čak i za svoje znanstvene tekstove. Nakon jednog teško prohodnog metajezika, jezika kojim sam pisala u osamdesetima, odlučila sam, te spomenute godine, napisati pogovor romanu "Đuka Begović" Ive Kozarca "u svoje ime". Meni je, dok pišem, potrebno stvoriti privid da to nekome govorim. Jasno, krenem od neke svoje životne situacije i potom se tekstom od nje odmaknem. Tekst ima svoje zakone i ne dopušta preslikavanje zbilje, samo "kroćenje". Čitatelji se prepoznaju i u onim dijelovima u kojima ste stvari fikcionalizirali. Javljaju mi se u inbox, ali ne tako često. Uglavnom, sve komentare ostavljaju ispod objava. Nerijetko su to i pravi eseji. Više nisam u znanosti o književnosti, ali mislim da su za teoretičare čitanja i pripovijedanja moje objave, upravo zbog onoga što kažu njihovi čitatelji, dobro crpilište za analize i interpretacije.
 

Pišete i o različitosti u sveučilišnom svijetu, gdje se ne trpi umjetnički diskurs iako domaća filologija pamti umjetnike Juru Kaštelana, Ivana Slamniga, Pavla Pavličića...?
- Svojim sam magistarskim radom, pisanim pod mentorstvom profesora Zorana Kravara, pokazala da mi ozbiljan teorijski pristup, bez imalo osobnog, nije stran. Međutim, nekoliko godina poslije, kao što sam i rekla, osjetila sam da u interpretaciju drugih želim, i moram, uključiti i svoje ja. Kad stanem razmišljati o tome kako su moji kolege reagirali na to, zaključujem da me tuga još nije prošla. Otišla sam i u mirovinu, a da im nisam uspjela objasniti da nisam odustala od teorije književnosti, nego da sam teoriju – onu koja je primjenljiva na djela – podrazumijevala. Meni nikada teorijske struje i mode nisu bile važnije od književnog teksta. Ustrajala sam u takvom pristupu. Možda to nije bilo mudro jer me ta ustrajnost koštala napredovanja u akademskoj zajednici.

Emotivno pišete kako ste na zagrebačkome Filozofskom otišli u mirovinu, a matični osječki fakultet nije vas prihvatio, zbog čega ste se ekspresno odselili iz Osijeka. Je li vam pisanje o tome pomoglo i ima li šanse da se ponovno vratite katedri?
- Nikada nisam svoje pogrešne odluke prešućivala. Jedan od nepromišljenijih poteza, sad ću patetično reći moga života, jest odlazak u prijevremenu mirovinu. Bilo je to neodgovorno, prema studentima, ali i prema mojoj kćeri. S Filozofskog su me pustili lako, i razumijem ih. Osječko mi je Sveučilište zatvorilo vrata. U zatvaranje su se uključili oni koji su i te kako dobro znali razloge zbog kojih mi je preporučen život u manjem, mom gradu, s manje stresa. I znali su koliko ja volim naš grad koji sam napustila, odlukom drugih, prije četvrt stoljeća. No, oni imaju svoje računice i svoje formule uspjeha u koje se, procijenili su, ja ne uklapam i ne mogu im ponuditi ništa osim predavačkog iskustva i ljubavi prema literaturi. To me osječko iskustvo tako "lupilo" da se više i ne nudim, premda je, reći ću neskromno, glupo da ponovno ne stanem pred studente. Sigurna sam da sam taj posao znala raditi.
 

Nakon niza godina, knjigu niste objavili kod Mozaika, nego kod V.B.Z.-a. Što je razlog?
- Ovo je treća knjiga koju sam objavila kod V.B.Z-a. Oni su mi, a mislim na Mladena Zatezala i Dragu Glamuzinu, pristali knjigu objaviti odmah, nisu spominjali popunjeni izdavački plan za ovu godinu. Imam odlična iskustva sa svojim nakladnicima. Glamuzina je urednički potpisao meni možda i najvažniju knjigu, "Tko se boji lika još". I ona svjedoči o ljubavi prema književnosti i o preprekama na koje nailazite kad tu ljubav želite priznati iz kože književne znanstvenice.
 

Hoćete li nastaviti s pisanjem statusa i objaviti novu knjigu, možda se proširiti i na druge društvene mreže?
- U siječnju sam otvorila i blog. Tamo pišem, po rubrikama, svaki dan. Nastavila sam i na Facebooku, dvaput tjedno u 18 sati i pet minuta. Nakupilo se tekstova već i za novu knjigu. Ako "Ljuta godina" dobro prokrči put, možda se pojavi i nastavak, s nekim drugim okusom, barem u naslovu.


Glas struke i majčinstva
Treba se vratiti staroj maturi
U uskoj vezi s kćeri Magdalenom jesu i teme o lektiri, maturi i eseju bez osobnih stavova. Čini se da u tome iz vas progovara zabrinutost majke i doktorice filologije?

- Osobno se ne bih usudila progovoriti o tim temama da nemam "stručno" iskustvo i iskustvo majke. Dok je Magdalena bila učenica nižih razreda osnovne škole, znala sam se i ja naći u čudu kad bi majka gimnazijalke rekla kako djeca imaju preopširno gradivo, kako su pod stresom, kako ne mogu u prvom gimnazije čitati Dantea.

A onda - kad je moje dijete krenulo u više razrede osnovne, a pogotovo u gimnaziju, ja sam, gledajući te udžbenike, tu količinu informacija, pritisak kojemu su izloženi, taj strah od mature, postala očajna. I ne razumijem kako to odgovorni ne vide. Puno je tekstova u 'Ljutoj godini' posvećeno tim temama.

Puna su nam usta djece, obrazovanja, a svi koji imamo dodir sa školom, nesretni smo. Sad ću reći nešto što nije karakteristično za moj način govora, koji je uvijek podaleko od politike, ali moram. Vladajuća stranka koja takav, možda u ovom trenutku i najvažniji, resor povjeri koalicijskom partneru, jasno iskazuje koliko joj je važno obrazovanje. Kad vidimo kako je prošla ovogodišnja državna matura, pravo je vrijeme da se vratimo starom načinu polaganja. Nije sramota priznati da je nešto prije bilo bolje.


'Meni nikada teorijske struje i mode nisu bile važnije od književnog teksta. Ustrajala sam u takvom pristupu. Možda me ta ustrajnost koštala napredovanja u akademskoj zajednici'

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jedan od nepromišljenijih poteza, sad ću patetično reći moga života, jest odlazak u prijevremenu mirovinu. S Filozofskog su me pustili lako, i razumijem ih. Osječko mi je Sveučilište zatvorilo vrata - kaže spisateljica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvena mreža i nedruštveni kolege [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-08-03 23:00:10 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-08-03 23:00:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-08-04 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/08\/04\/Kultura\/11391544.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/04\/Kultura\/11391546.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/04\/Kultura\/11391548.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/04\/Kultura\/11391550.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/04\/Kultura\/11391552.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/04\/Kultura\/11391554.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1000x1424"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7621168 Threads: 5 Questions: 1550917845 Slow queries: 4724781 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111207843 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/knjizevnica-i-sveucilisna-profesorica-julijana-matanovic-u-knjizi-39-ljuta-godina-39-pise-o-tome-kako-je-u-zagrebu-otisla-u-prijevremenu-mirovinu-a-njen-osijek-je-nije-prihvatio-616936 [printLink] => /kultura/knjizevnica-i-sveucilisna-profesorica-julijana-matanovic-u-knjizi-39-ljuta-godina-39-pise-o-tome-kako-je-u-zagrebu-otisla-u-prijevremenu-mirovinu-a-njen-osijek-je-nije-prihvatio-616936?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 364073 [name] => Osijek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osijek [link] => /tag/osijek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 292689 [name] => facebook [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => facebook [link] => /tag/facebook ) [2] => stdClass Object ( [id] => 239211 [name] => julijana matanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julijana-matanovic [link] => /tag/julijana-matanovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 254518 [name] => Filozofski fakultet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filozofski-fakultet [link] => /tag/filozofski-fakultet ) [4] => stdClass Object ( [id] => 484971 [name] => filologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filologija [link] => /tag/filologija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jedan od nepromišljenijih poteza, sad ću patetično reći moga života, jest odlazak u prijevremenu mirovinu. S Filozofskog su me pustili lako, i razumijem ih. Osječko mi je Sveučilište zatvorilo vrata - kaže spisateljica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvena mreža i nedruštveni kolege [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović u knjizi 'Ljuta godina' piše o tome kako je u Zagrebu otišla u prijevremenu mirovinu, a njen Osijek je nije prihvatio [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/04/Kultura/11391544.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/04/Kultura/11391544.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/04/Kultura/11391546.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/04/Kultura/11391548.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/04/Kultura/11391550.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/04/Kultura/11391552.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/04/Kultura/11391554.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uspješna književnica i donedavna sveučilišna profesorica Julijana Matanović objavila je knjigu "Ljuta godina, zapisi internetske novakinje", o 52 tjedna provedena na Facebooku.

Na njemu je jednom tjedno pisala o problemima s fakultetom, umirovljenjem i obrazovnom reformom, ali donosila i osobne zapise o odrastanju, roditeljima, Bosni... Ne sumnjamo da će i ova knjiga, čiji je nastanak praćen tisućama lajkova, doći do dokazano brojne publike Julijane Matanović, koja ovoga ljeta obilazi Dalmaciju i Istru.
 

Proveli ste godinu dana na Facebooku i odmah objavili knjigu. Jeste li u startu to imali na umu i je li odaziv kupaca i čitatelja adekvatan potpori na "fejsu"?
- Evo, sad već imam godinu i pol staža na mreži. U pravu ste, u knjizi sam objavila izbor tekstova od samog starta do navršenih godinu dana, točnije od 5. veljače 2018. do 5. veljače 2019. Kad sam se priključivala mreži, meni je bilo najvažnije otvoriti novu predavaonicu jer sam zbiljsku nepromišljeno izgubila. Ubrzo sam se uvjerila da je prijem tih mojih rečenica dobar, čak su mi i u komentarima sugerirali da bi to trebala biti knjiga, jer "knjiga je knjiga", tako ne govori samo moja generacija, govore to i puno mlađi od mene. U knjizi "Ljuta godina" napravljen je izbor. Nakladnik je za sada zadovoljan prodajom. Mene to raduje jer potvrđuje se da čitatelji žele imati baš knjigu.

Statuse na društvenoj mreži koristili ste za objavu osobnih sadržaja. Facebook se pokazao dobar i za iznošenje takvih osjećaja?
- Uvjerila sam se da čitatelji najviše vole prvo lice jednine. A za to mi nije bio potreban Facebook. Tako sam počela pisati još u jesen 1991. Odabrala sam tu kazivačku perspektivu čak i za svoje znanstvene tekstove. Nakon jednog teško prohodnog metajezika, jezika kojim sam pisala u osamdesetima, odlučila sam, te spomenute godine, napisati pogovor romanu "Đuka Begović" Ive Kozarca "u svoje ime". Meni je, dok pišem, potrebno stvoriti privid da to nekome govorim. Jasno, krenem od neke svoje životne situacije i potom se tekstom od nje odmaknem. Tekst ima svoje zakone i ne dopušta preslikavanje zbilje, samo "kroćenje". Čitatelji se prepoznaju i u onim dijelovima u kojima ste stvari fikcionalizirali. Javljaju mi se u inbox, ali ne tako često. Uglavnom, sve komentare ostavljaju ispod objava. Nerijetko su to i pravi eseji. Više nisam u znanosti o književnosti, ali mislim da su za teoretičare čitanja i pripovijedanja moje objave, upravo zbog onoga što kažu njihovi čitatelji, dobro crpilište za analize i interpretacije.
 

Pišete i o različitosti u sveučilišnom svijetu, gdje se ne trpi umjetnički diskurs iako domaća filologija pamti umjetnike Juru Kaštelana, Ivana Slamniga, Pavla Pavličića...?
- Svojim sam magistarskim radom, pisanim pod mentorstvom profesora Zorana Kravara, pokazala da mi ozbiljan teorijski pristup, bez imalo osobnog, nije stran. Međutim, nekoliko godina poslije, kao što sam i rekla, osjetila sam da u interpretaciju drugih želim, i moram, uključiti i svoje ja. Kad stanem razmišljati o tome kako su moji kolege reagirali na to, zaključujem da me tuga još nije prošla. Otišla sam i u mirovinu, a da im nisam uspjela objasniti da nisam odustala od teorije književnosti, nego da sam teoriju – onu koja je primjenljiva na djela – podrazumijevala. Meni nikada teorijske struje i mode nisu bile važnije od književnog teksta. Ustrajala sam u takvom pristupu. Možda to nije bilo mudro jer me ta ustrajnost koštala napredovanja u akademskoj zajednici.

Emotivno pišete kako ste na zagrebačkome Filozofskom otišli u mirovinu, a matični osječki fakultet nije vas prihvatio, zbog čega ste se ekspresno odselili iz Osijeka. Je li vam pisanje o tome pomoglo i ima li šanse da se ponovno vratite katedri?
- Nikada nisam svoje pogrešne odluke prešućivala. Jedan od nepromišljenijih poteza, sad ću patetično reći moga života, jest odlazak u prijevremenu mirovinu. Bilo je to neodgovorno, prema studentima, ali i prema mojoj kćeri. S Filozofskog su me pustili lako, i razumijem ih. Osječko mi je Sveučilište zatvorilo vrata. U zatvaranje su se uključili oni koji su i te kako dobro znali razloge zbog kojih mi je preporučen život u manjem, mom gradu, s manje stresa. I znali su koliko ja volim naš grad koji sam napustila, odlukom drugih, prije četvrt stoljeća. No, oni imaju svoje računice i svoje formule uspjeha u koje se, procijenili su, ja ne uklapam i ne mogu im ponuditi ništa osim predavačkog iskustva i ljubavi prema literaturi. To me osječko iskustvo tako "lupilo" da se više i ne nudim, premda je, reći ću neskromno, glupo da ponovno ne stanem pred studente. Sigurna sam da sam taj posao znala raditi.
 

Nakon niza godina, knjigu niste objavili kod Mozaika, nego kod V.B.Z.-a. Što je razlog?
- Ovo je treća knjiga koju sam objavila kod V.B.Z-a. Oni su mi, a mislim na Mladena Zatezala i Dragu Glamuzinu, pristali knjigu objaviti odmah, nisu spominjali popunjeni izdavački plan za ovu godinu. Imam odlična iskustva sa svojim nakladnicima. Glamuzina je urednički potpisao meni možda i najvažniju knjigu, "Tko se boji lika još". I ona svjedoči o ljubavi prema književnosti i o preprekama na koje nailazite kad tu ljubav želite priznati iz kože književne znanstvenice.
 

Hoćete li nastaviti s pisanjem statusa i objaviti novu knjigu, možda se proširiti i na druge društvene mreže?
- U siječnju sam otvorila i blog. Tamo pišem, po rubrikama, svaki dan. Nastavila sam i na Facebooku, dvaput tjedno u 18 sati i pet minuta. Nakupilo se tekstova već i za novu knjigu. Ako "Ljuta godina" dobro prokrči put, možda se pojavi i nastavak, s nekim drugim okusom, barem u naslovu.


Glas struke i majčinstva
Treba se vratiti staroj maturi
U uskoj vezi s kćeri Magdalenom jesu i teme o lektiri, maturi i eseju bez osobnih stavova. Čini se da u tome iz vas progovara zabrinutost majke i doktorice filologije?

- Osobno se ne bih usudila progovoriti o tim temama da nemam "stručno" iskustvo i iskustvo majke. Dok je Magdalena bila učenica nižih razreda osnovne škole, znala sam se i ja naći u čudu kad bi majka gimnazijalke rekla kako djeca imaju preopširno gradivo, kako su pod stresom, kako ne mogu u prvom gimnazije čitati Dantea.

A onda - kad je moje dijete krenulo u više razrede osnovne, a pogotovo u gimnaziju, ja sam, gledajući te udžbenike, tu količinu informacija, pritisak kojemu su izloženi, taj strah od mature, postala očajna. I ne razumijem kako to odgovorni ne vide. Puno je tekstova u 'Ljutoj godini' posvećeno tim temama.

Puna su nam usta djece, obrazovanja, a svi koji imamo dodir sa školom, nesretni smo. Sad ću reći nešto što nije karakteristično za moj način govora, koji je uvijek podaleko od politike, ali moram. Vladajuća stranka koja takav, možda u ovom trenutku i najvažniji, resor povjeri koalicijskom partneru, jasno iskazuje koliko joj je važno obrazovanje. Kad vidimo kako je prošla ovogodišnja državna matura, pravo je vrijeme da se vratimo starom načinu polaganja. Nije sramota priznati da je nešto prije bilo bolje.


'Meni nikada teorijske struje i mode nisu bile važnije od književnog teksta. Ustrajala sam u takvom pristupu. Možda me ta ustrajnost koštala napredovanja u akademskoj zajednici'

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnica-i-sveucilisna-profesorica-julijana-matanovic-u-knjizi-39-ljuta-godina-39-pise-o-tome-kako-je-u-zagrebu-otisla-u-prijevremenu-mirovinu-a-njen-osijek-je-nije-prihvatio-616936 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=188d417662f1b285c1efe926a58a13da637e6f1d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Knji%C5%BEevnica+i+sveu%C4%8Dili%C5%A1na+profesorica+Julijana+Matanovi%C4%87+u+knjizi+%26%23039%3BLjuta+godina%26%23039%3B+pi%C5%A1e+o+tome+kako+je+u+Zagrebu+oti%C5%A1la+u+prijevremenu+mirovinu%2C+a+njen+Osijek+je+nije+prihvatio&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnica-i-sveucilisna-profesorica-julijana-matanovic-u-knjizi-39-ljuta-godina-39-pise-o-tome-kako-je-u-zagrebu-otisla-u-prijevremenu-mirovinu-a-njen-osijek-je-nije-prihvatio-616936 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnica-i-sveucilisna-profesorica-julijana-matanovic-u-knjizi-39-ljuta-godina-39-pise-o-tome-kako-je-u-zagrebu-otisla-u-prijevremenu-mirovinu-a-njen-osijek-je-nije-prihvatio-616936 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jedan od nepromišljenijih poteza, sad ću patetično reći moga života, jest odlazak u prijevremenu mirovinu. S Filozofskog su me pustili lako, i razumijem ih. Osječko mi je Sveučilište zatvorilo vrata - kaže spisateljica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvena mreža i nedruštveni kolege [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturadruštvena mreža i nedruštveni kolege

Književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović u knjizi 'Ljuta godina' piše o tome kako je u Zagrebu otišla u prijevremenu mirovinu, a njen Osijek je nije prihvatio

4. kolovoza 2019. - 10:05

Uspješna književnica i donedavna sveučilišna profesorica Julijana Matanović objavila je knjigu "Ljuta godina, zapisi internetske novakinje", o 52 tjedna provedena na Facebooku.

Na njemu je jednom tjedno pisala o problemima s fakultetom, umirovljenjem i obrazovnom reformom, ali donosila i osobne zapise o odrastanju, roditeljima, Bosni... Ne sumnjamo da će i ova knjiga, čiji je nastanak praćen tisućama lajkova, doći do dokazano brojne publike Julijane Matanović, koja ovoga ljeta obilazi Dalmaciju i Istru.
 

Proveli ste godinu dana na Facebooku i odmah objavili knjigu. Jeste li u startu to imali na umu i je li odaziv kupaca i čitatelja adekvatan potpori na "fejsu"?
- Evo, sad već imam godinu i pol staža na mreži. U pravu ste, u knjizi sam objavila izbor tekstova od samog starta do...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:15