StoryEditorOCM
KazališteHNK SPLIT

U Splitu gostuje riječki balet ‘Romeo i Julija‘; plesna drama o besmislenoj smrti najpoznatijih ljubavnika

Piše J.L.
6. veljače 2024. - 15:23

Balet "Romeo i Julija" u produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca gostuje na sceni HNK Split u srijedu 7. veljače s početkom u 19 i 30 sati. U koreografiji glasovitog češkog koreografa Jiříja Bubeníčeka, uz emotivnu glazbu Sergeja Prokofjeva, riječki baletni ansambl izvest će plesnu dramu o besmislenoj smrti dvoje mladih ljudi, najpoznatijih ljubavnika svjetske literature. Gostovanje je ostvareno u sklopu Konzorcija K-HNK.

U naslovnim su ulogama Maria Matarranz de las Heras, španjolska plesačica s riječkom adresom koja je za ulogu Julije dobila Nagradu hrvatskog glumišta te Michele Pastorini kao Romeo.

Balet "Romeo i Julija", savršeno odražava ushit zaljubljenosti i želju da taj osjećaj potraje vječno usprkos obeshrabrujućim okolnostima. Tu se priču često smatra pričom o ljubavi i njezinoj moći, no teme predstave su pak ponajprije nasilje i kaos, konfuzija i smrt.

image

Detalj iz baleta ‘Romeo i Julija‘ riječkog HNK

Fanni Tutek-hajnal/Slobodna Dalmacija

- Riječ je o predstavi o ljubavi i nasilju, o tipu nasilja s kakvim se još i danas možemo susresti na ulicama. Priča je golema zbrka odluka i postupaka koji se događaju u kratkom vremenu od četiri dana. Izmjenjuju se vrlo nasilne scene za kojima odmah slijede ljubav i nove mogućnosti te situacije pune najrazličitijih očekivanja", - kaže kostimografkinja predstave Nadina Bubeníček Cojocaru.

Jiří Bubeníček, plesač i koreograf, diplomirao je a Konzervatoriju za ples u Pragu. Kao jedan od pobjednika slavne Prix de Lausanne (1992) dobio je mjesto u Hamburškom baletu Johna Neumeiera, u kojem je 1997. postao prvakom. Veliki Neumeier je upravo za njega koreografirao ulogu Vaslava Nijinskog u svom baletu "Nijinsky". Kao izniman plesač Jiří se je pokazao i u svim ostalim ulogama.

image

Detalj iz baleta ‘Romeo i Julija‘ riječkog HNK

Fanni Tutek-hajnal/Slobodna Dalmacija

Od 1999. započeo se baviti neovisnim produkcijama i koreografiranjem. Među njegovim najpoznatijim djelima su Unerreichbare Orte za Hamburg Ballet (2005.), Le Souffle de l‘Esprit za Zurich Ballet (2007.), Toccata za New York City Ballet (2009.). U novije vrijeme kreirao je hvaljene koreografije za Slovensko narodno gledališče u Ljubljani, Balet HNK u Zagrebu, Kraljevski švedski balet, Balet Teatra dell‘Opera Roma, Nuovo Balletto di Toscana, kao i Balet milanske La Scale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:08