stdClass Object ( [id] => 1090101 [title] => Ravnatelj Baleta splitskog HNK iza sebe ima 40 godina karijere: ‘Nije mi žao što nisam otišao u Ameriku jer bi mi u Albaniji nastradala cijela obitelj‘ [alias] => ravnatelj-baleta-splitskog-hnk-iza-sebe-ima-40-godina-karijere-nije-mi-zao-sto-nisam-otisao-u-ameriku-jer-bi-mi-u-albaniji-nastradala-cijela-obitelj [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ilir Kerni (62), ravnatelj Baleta splitskog HNK, uskoro će zaokružiti polovicu četverogodišnjeg mandata i za to vrijeme je stigao ponešto upoznati grad za koji je kazao da "ima mističnog u sebi". Profesionalno je, kaže, sretan dolaskom u Split jer nakon iznimno duge plesačke karijere, mnoštva priznanja i ostvarenih ciljeva, sada može samo uživati.

Često, ipak, putuje vikendom u Zagreb gdje je mu živi supruga Dorotea, a u rodnoj Tirani, gdje mu je majka, nije bio dugo zbog epidemije, ali planira čim prije. Majka se još nije cijepila – kako uopće preskočiti tu temu? - na vijestima je čuo da je u Albaniju stigao Sputnik V.

---

image
'Supruga Dorotea kaže da bez nje ne bih ništa postigao'
Privatni album
---

Malo sam paranoičan

Razgovor nakon "teme nad svim temama" usmjeravamo na ono što se trenutno događa u splitskom Baletu, što se priprema?

- Počeli smo raditi jedan od velikih klasičnih baleta, "La Esmeralda", koji će premijeru imati 8. svibnja. U Split su došla naša dva gosta koreografa, Vasilij Medvedev i Stanislav Fečo, rad na predstavi ide jako dobro. Oni su oduševljeni načinom rada kod nas, to su mi rekli. Disciplinom, kvalitetom plesača.

Ako pratimo što se zbiva u kazalištima u Europi, držim fige da ostanemo kompanija koja je ne samo "na nogama", već radi, što je u ovim vremenima jako teško. Neki baletni ansambli rade samo vježbe, neki se pripremaju, a mi smo rijetki koji su bili na sceni. Sreća je da smo imali Splitsko ljeto na otvorenom prostoru, a poslije smo na pozornici HNK još napravili "Correr o Fado", premijeru "Labuđe jezero" i dvije "Gala večeri". Sa svim epidemiološkim ograničenjima smo ipak uspjeli biti na sceni.

---

image
Princ u 'Labuđem jezeru' 2003. u Zagrebu
Privatni album
---

Ansambl je u studenome bio zaražen koronom, kazalište nije radilo, tako da su svi plesači sada stekli imunitet?

- Skoro svi. Ja, začudo, nisam obolio… Kažu da nema mjesta za koronu kod strastvenog pušača ha ha.

Koliko je epidemija promijenila vaše planove s kojima ste došli na mjesto ravnatelja Baleta?

- Sve se odgađalo. Jednu predstavu nisam uspio napraviti, propala je jedna turneja u Italiju. Ali, ovo je bila borba za opstanak. Ako uzmemo da se ovakva epidemija događa jednom u životu, mislim da se splitski Balet cijelo vrijeme držao jako dobro. Mogu biti sretan što smo se, kad smo "pali" s koronom, jako dobro držali i da radimo "full" ozbiljno. U ovoj godini, ako ne bude strašnije nego dosad, na dobrom smo putu da budemo cijelu godinu na pozornici. Nakon "Esmeralde" pripremamo za Splitsko ljeto novu predstavu, neoklasični balet "Veliki Gatsby". Ako bude moguće. Nerado govorim o planovima jer sam postao malo paranoičan zbog svega što smo prošli.

---

image
Kerni kao pjesnik u 'Elizabeti Austrijskoj - Sissi' 2018.
pleše i u 59-oj godini života
HNK Zagreb
---

Došli ste 2019. iz zagrebačkog HNK, gdje ste samo godinu ranije još uvijek plesali, što je neuobičajeno dug plesački staž.

- Jako. Ne znam nikoga tko je na sceni bio duže od mene, 25 godina samo u Zagrebu. Radio sam kao pedagog i balet majstor, ali sam i plesao. Zadnja mi je bila uloga grčkog pjesnika u "Elizabeti Austrijskoj – Sissi", imao sam duet sa Sissi koji je trajao sedam minuta.

Koreograf Patrice Bart je došao postaviti "Sissi", gledao me kako radim i rekao da bi htio da plešem ulogu grčkog pjesnika. Ja mu kažem: "Maestro hvala, ali ja imam godine", na što će on: " Pa što, Nurejev je plesao do 54. godine". "Da, ali ja imam 59". "Nemoguće!", veli. I to je bio zadnji put na sceni, ali zauvijek.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

Bombardiranje i ranjavanja

U Zagrebu ste počeli raditi u tridesetima, već zrelim plesačkim godinama.

- Imao sam 34 i pol, skoro 35 godina, ali glavne uloge sam plesao do 48. i 49. godine.

Čemu zahvaljujete tako dobru fizičku kondiciju?

- Naravno da je tu i genetika, ali mislim da je najvažnije voljeti svoju profesiju i imati pozitivnu energiju. Moraš voljeti svoj posao, iz dana u dan, i ništa ne očekivati da ćeš dobivati zauzvrat. Kao i u životu. Bio sam radoholičar i uživao u plesu. Ja se ne sjećam ni jednog dana da nisam vježbao. Više sati. Recimo, što troši plesača? Loša energija. Troši ga kad želi uzimati, a ne davati sebe sto posto. Ima ljudi koji žele glavnu ulogu, a iza toga nemaju taj svakodnevni rad. To troši.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

Pod kakvim ste okolnostima počeli angažman u HNK Zagreb, kako je to bilo?

- Došao sam u siječnju ‘94., nisam mislio da ću ostati duže od šest mjeseci. Tri godine prije toga sam otišao iz Albanije, dobio sam stipendiju UNESCO-a za pedagogiju i ples koju sam odradio u Pariškoj operi i Strasbourgu. Nakon toga dobio sam angažman u baletnoj trupi Ballet du Rhin, u Strasbourškoj operi. Kad sam došao u Zagreb, direktor Baleta bio je Milko Šparemblek. Zapravo, nisam imao nikakav dojam o Zagrebu, o HNK, o repertoaru i svemu, ali nakon našeg upoznavanja odlučio sam ostati samo zbog njega. Malo smo popričali na francuskom i on mi je rekao "dečko, dođi kad god želiš". Ni dandanas ne znam što je vidio u meni.

Bio je rat, dogodilo se bombardiranje Zagreba, neki su plesači bili ranjeni. Imao sam jako dobar odnos s kolegama i osjetio sam se dijelom ansambla. I – ostao sam.

---

image
Kao Spartacus u Tokiju 2005.
Privatni album
---

Šparemblek je kultna osoba hrvatskog baleta, očito je utjecao na vas?

- On je genijalac, veliki. Prije nekoliko mjeseci sam se vidio s njim, ima 92 godine, susjedi smo u Zagrebu. I on se baš sjetio našeg prvog sastanka, rekao mi je: "Mislio sam da ćeš ostati najviše nekoliko mjeseci, ali, evo, prošlo je 26 godina". On je apsolutno važna osoba u mom životu, s njim sam radio jako puno i dugo. Kao prvak Baleta plesao sam sve glavne uloge u baletima koje je napravio u to vrijeme u Zagrebu, od Mefista u "J. Faust passion", do Putnika u "Pjesmama ljubavi i smrti" i projekta za Jadran film s tim baletom.... Veliki je profesionalac, u našem poslu dosegnuo je kao umjetnik najvišu točku. On je osoba koja se ne može više ponoviti. Jedinstven je.

Nurejev i Vogel

Koje su vam najdraže ostvarene uloge?

- Plesao sam sve glavne uloge. Prinčeve, općenito su me vidjeli kao princa - u "Orašaru", "Labuđem jezeru", "Trnoružici", "Giselle", "Romeu i Juliji", "Coppeliji" i drugima – zbog fizičkog izgleda i zbog gracioznosti na sceni. Ali plesao sam i moderne stvari. Uloga broj jedan bi mi bila Mefisto. Kod Šparembleka sam dobivao jednu unutrašnju dimenziju koju neću zaboraviti, nisam znao da mogu osjetiti tu moć na sceni. Osjetio sam totalnu transformaciju.

---

image
U Milanu 1989. s Annom Razzi u 'Giselle', kada je odbio ponudu da ode u SAD
Privatni album
---

Što proživljava baletan koji gleda iz publike kolegu kako pleše u istoj ulozi?

- Znate, evidentna je nečija tehnika, rad kod plesača, ali postoji nešto što se ne može naučiti. To je ono što on emocionalno daje, a da toga nije svjestan. Umjetnici na sceni se razlikuju po toj transformaciji koja se osjeti, iz njega proizlazi nešto čega on sam nije svjestan. To ga čini talentiranim, a talent nije samo tehnika, to je dar Božji.

Kojeg baletana cijenite?

- Nisam imao idole, ali misli da je Rudolf Nurejev bio pojam baletana koji se ne može ponoviti. Ima puno velikih plesača, ali njegova transformacija je bila iznimna. I od novih, Friedmann Vogel iz Stuttgart baleta je jedan od plesača koji ima ono što je mene privlačilo u baletu.

Doma sam išao plačući

---

image
S Oljom Jovanović 2009. u 'Dance Macabre' u HNK Zagreb
Privatni album
---

Da se vratimo na početke, kad ste počeli plesati?

- Nisam mislio da ću biti plesač nego zubar, kao moj tata. No, u to vrijeme, kad sam imao devet i pol godina, u Tirani su baletni pedagozi dolazili po školama, u "lov" na djecu. Sakupilo je nas 150, išli smo u kazalište, tada sam prvi put čuo za balet, a mislio sam da idemo na akrobatiku. I - izabrali su me. U Tirani je bila jako dobra baletna škola. Naši pedagozi su studirali u Rusiji, moj pedagog je bio đak Asafa Messerera, jednog od legendi sovjetskog baleta. Upisao sam se u baletnu školu, ali moj pedagog je poznavao tatu koji je bio poznati zubar, i poslije sam saznao za njihov dogovor – "ako valja, drži ga, ako ne valja, izbaci ga van".

Kad sam završio 4. razred, bio sam niži u odnosu na vršnjake za 12-13 centimetara. Moj pedagog mi je rekao: "Znaš što, još imaš godinu dana i ako ne narasteš...". Plakao sam na povratku kući. Smiješno je i čudno, ali za godinu dana sam - narastao. U životu sam bio dva puta frustriran: kad sam bio najmanji rastom i drugi put kad sam toliko narastao da sam vršnjake gledao s visine. Previše sam porastao, bio sam slab dok mi mišići nisu ojačali.

---

image
S Almirom Osmanović, 1997. u Zagrebu
Privatni album
---

Osam godina je trajala baletna, u stvari umjetnička škola, imali smo sve predmete kao gimnazija. Dobar sam bio i u matematici. Bila su to drukčija vremena, nisi smio ići na balet ako si imao loše ocjene. Disciplina. Prvi dan škole ušao sam minutu kasnije na "class" u baletni studio. I "letio" sam vani. Plačući sam otišao doma i više nikad to nisam ponovio.

Kod nas nisu sretni kad im sinovi odu u plesače, muškaraca uvijek fali u ansamblu. Kako je s tim u Albaniji?

- Taj problem ne postoji. Tamo ima dječaka koji plešu koliko hoćeš, ne može se usporediti. Umjetnici su privilegirani. Primjerice, ja sam bio prava zvijezda i iako premlad, dobio sam nagradu Zaslužni umjetnik. Publika me gledala kao da sam pao s neba.

Problem s mirovinom

Imate li u obitelji još umjetnika?

- Nitko, ni dvije sestre ni brat nisu bili umjetnici. Moja supruga je završila strojarstvo, a poslije bibliotekarstvo, nešto sasvim drukčije. I uvijek mi kaže da bez nje ne bih ništa postigao. Ali priznajem da ima sofisticirani ukus i profesionalno oko.

---

image
U 'La Sylphide' - Tokio 2007.
---

Poslije škole ste ušli u ansambl Nacionalnog kazališta u Tirani 1977. godine.

- Da, bio sam prvak, dobio nagrade i to... Imam najviše nagrada u Albaniji, najveća priznanja. Poslije sam u njemu bio intendant. Baletni ansambl u Tirani je velik kao i splitski, a nekoć, za vrijeme komunizma, bio je puno veći. Ukupno u operi, baletu i folkloru je oko 290 umjetnika.

Kakav je tamo položaj plesača kad više ne može plesati? U Hrvatskoj, kao što znate, nemogućnost da odu ranije u mirovinu kazalištima stvara veliki teret.

- Da, to je pitanje koja se mora riješiti jer odugovlačenje nije rješenje. Bivši sistem je bio jasan, sa 45 godina žene, a sa 47 su muškarci išli u mirovinu. A nakon političkih promjena je isti sistem kao i u Hrvatskoj, što je veliki problem. Probao sam u vrijeme kad sam bio intendant to mijenjati, sa otpremninama ili otkupom staža, ali bilo je jako teško. Ministarstvo kulture je bilo za, a Ministarstvo financija protiv. Iako to ne bi bilo veliko financijsko opterećenje, Albaniji ima samo jedno nacionalno kazalište, ovo u Tirani.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

S druge strane, albanskih umjetnika, plesača, pjevača, instrumentalista zbog dobre škole ima po cijelom svijetu. Kao što je sopranistica Ermonela Jaho, najbolja "Madame Butterfly" na svijetu, pa Inva Mulva, mnogi operni pjevači. Među plesačima je Marlon Dino prvak baleta u Berlinu, u La Scali smo također imali prvaka, Erisa Nezhua koji je sa suprugom Petrom Conti sad u Americi, u LA. Ima ih u Nizozemskoj, Njemačkoj. U Italiji je Kledi Kadiu - inače moj đak - plesač i glumac, velika TV zvijezda.

Pariški ‘san snova‘

Nakon odlaska iz Albanije plesali ste u europskim kazalištima, što pamtite iz toga doba?

- Pa kad sam ušao u Parišku operu i počeo vježbati s Marie Pietragalla, Patrickom Dupondom i Laurent Hilaire, to mi je bilo "san snova". Nezaboravno, da mogu biti uz njih na "štapu". A kad sam 1989. u Milanu plesao "Giselle" s Annom Razzi, u vrijeme komunizma, menadžer Luigi Pignotti me tražio da idem plesati u Ameriku, nisam pristao. Bilo je opasno.

Je l‘ vam žao što niste tada otišli?

- Nije mi žao jer bi nastradala cijela obitelj zbog mene.

---

NAGRADE I ORDEN Od Tirane do zvijezda

Ilir Kerni rođen je 1959. godine u Tirani, gdje je na Baletnoj akademiji završio ples i baletnu pedagogiju. Od 1977. angažiran je u Nacionalnom kazalištu u Tirani, gdje je ubrzo stekao status prvaka baleta.
Od 2013. do 2016. bio je intendant Albanskoga narodnog kazališta Opere i Baleta u Tirani.
U HNK Zagreb je ostvario više od trideset uloga, a nastupao je i u Sloveniji, BiH, Grčkoj, Turskoj, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Finskoj, Švedskoj, Kini, Velikoj Britaniji, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Meksiku, Japanu, Macaou i Hong Kongu.
Tri puta je dobio Nagradu "Oskar Harmoš" za najbolju mušku baletnu ulogu, 1999., 2000. i 2007., Nagradu hrvatskog glumišta 2002., te Plaketu grada Zagreba 2009. godine.
Dobitnik je Zlatnog ordena Republike Albanije za uspješno predstavljanje albanske baletne škole i baleta u inozemstvu, 2005. godine.

---

---

VAŽNA JE EKIPA Ne želim stvarati hijerarhiju

Planirate li raditi svoje koreografije u Splitu?
- Tijekom života postavio sam na sceni "Orašara", "Coppeliju", "La Sylphide", "L'amour eternele", "Love Kills"..., ali sada nije moj cilj koreografirati. Moja ravnateljska filozofija je sasvim drukčija. Općenito, ravnatelji su početak i kraj ansambla, a to nije moj slučaj jer sam iskusan igrač i sve sam prošao u životu. Ne želim stvarati hijerarhiju, ne želim da naglasak bude na meni, nego na ansamblu, splitskom Baletu.
Htio bih napraviti ekipu, da se svaki od njih izrazi, napreduje kao plesač, ili ako je talentiran kao pedagog, baletni majstor ili koreograf.
Vidjeli ste za vrijeme "lockdowna" kako su plesači bili super kreativni. Eva Karpilovska, Aaron Kok, stvarno su odradili sjajno. Imamo pripremljenu novu premijeru Aarona Koka, samo čekamo vrijeme kada će izići na scenu. 'Petar i vuk' Remusa Dimachea je prvi put u povijesti da Baletni studio ima premijeru na repertoaru HNK, a iduće sezone bit će još jedna, "Karneval životinja". Sjajan posao rade moji suradnici baletni majstori, Albina Rahmatullina, Elena Nikolaeva, Lev Šapošnikov, baletna administracija isto, zbog svega toga kažem "ekipa Splitskog baleta". Moj cilj je do kraja mandata napraviti novu sistematizaciju, normalnu za jednu nacionalnu kompaniju.
Došao sam ravnati splitskom Baletom, i to je moj zadnji korak u životu, iskreno želim uspjeti, ne zbog mene nego zbog njih.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ilir Kerni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ilir Kerni 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-24 09:59:52 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-09 13:49:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-09 13:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17278030.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277752.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277768.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277786.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277792.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277838.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277842.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277866.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277884.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277892.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17277912.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17278028.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17278036.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17278034.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/24\/17278026.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante Cizmic\/Cropix","Privatni album","Privatni album","HNK Zagreb","Privatni album","Privatni album","Privatni album","","","Privatni album","Privatni album","Ante Cizmic\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","S Almirom Osmanovi\u0107, 1997. u Zagrebu","'Supruga Dorotea ka\u017ee da bez nje ne bih ni\u0161ta postigao'","Kerni kao pjesnik u 'Elizabeti Austrijskoj - Sissi' 2018.
\nple\u0161e i u 59-oj godini \u017eivota","Princ u 'Labu\u0111em jezeru' 2003. u Zagrebu","U Milanu 1989. s Annom Razzi u 'Giselle', kada je odbio ponudu da ode u SAD","Kao Spartacus u Tokiju 2005.","U 'La Sylphide' - Tokio 2007.","S Edinom Pli\u010dani\u0107 u 'Apollon e Musagete' 2003.","S Oljom Jovanovi\u0107 2009. u 'Dance Macabre' u HNK Zagreb","Tokio 2008. - s Ericom Ohsono u baletu 'Raymonda'","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1222","hd_17278030_1920.jpg":"1920x1080","k_17278030_1280.jpg":"1280x1280","k_17278030_1024.jpg":"1024x1024","k_17278030_640.jpg":"640x640","k_17278030_480.jpg":"480x480","k_17278030_340.jpg":"340x340","k_17278030_220.jpg":"220x220","o_17278030_1280.jpg":"1280x814","o_17278030_1024.jpg":"1024x651","o_17278030_640.jpg":"640x407","o_17278030_480.jpg":"480x305","o_17278030_340.jpg":"340x216","o_17278030_220.jpg":"220x140","h_17278030_1280.jpg":"1280x854","h_17278030_1024.jpg":"1024x683","h_17278030_640.jpg":"640x427","h_17278030_480.jpg":"480x320","h_17278030_340.jpg":"340x227","h_17278030_220.jpg":"220x147","pp_17278030_1280.jpg":"1006x1280","pp_17278030_1024.jpg":"805x1024","pp_17278030_640.jpg":"503x640","pp_17278030_480.jpg":"377x480","pp_17278030_340.jpg":"267x340","pp_17278030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1264x824","hd_17277752_1920.jpg":"1920x1080","k_17277752_1280.jpg":"1280x1280","k_17277752_1024.jpg":"1024x1024","k_17277752_640.jpg":"640x640","k_17277752_480.jpg":"480x480","k_17277752_340.jpg":"340x340","k_17277752_220.jpg":"220x220","o_17277752_1280.jpg":"1280x834","o_17277752_1024.jpg":"1024x667","o_17277752_640.jpg":"640x417","o_17277752_480.jpg":"480x312","o_17277752_340.jpg":"340x221","o_17277752_220.jpg":"220x143","h_17277752_1280.jpg":"1280x854","h_17277752_1024.jpg":"1024x683","h_17277752_640.jpg":"640x427","h_17277752_480.jpg":"480x320","h_17277752_340.jpg":"340x227","h_17277752_220.jpg":"220x147","pp_17277752_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277752_1024.jpg":"805x1024","pp_17277752_640.jpg":"503x640","pp_17277752_480.jpg":"377x480","pp_17277752_340.jpg":"267x340","pp_17277752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x540","hd_17277768_1920.jpg":"1920x1080","k_17277768_1280.jpg":"1280x1280","k_17277768_1024.jpg":"1024x1024","k_17277768_640.jpg":"640x640","k_17277768_480.jpg":"480x480","k_17277768_340.jpg":"340x340","k_17277768_220.jpg":"220x220","o_17277768_1280.jpg":"1280x720","o_17277768_1024.jpg":"1024x576","o_17277768_640.jpg":"640x360","o_17277768_480.jpg":"480x270","o_17277768_340.jpg":"340x191","o_17277768_220.jpg":"220x123","h_17277768_1280.jpg":"1280x854","h_17277768_1024.jpg":"1024x683","h_17277768_640.jpg":"640x427","h_17277768_480.jpg":"480x320","h_17277768_340.jpg":"340x227","h_17277768_220.jpg":"220x147","pp_17277768_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277768_1024.jpg":"805x1024","pp_17277768_640.jpg":"503x640","pp_17277768_480.jpg":"377x480","pp_17277768_340.jpg":"267x340","pp_17277768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17277786_1920.jpg":"1920x1080","k_17277786_1280.jpg":"1280x1280","k_17277786_1024.jpg":"1024x1024","k_17277786_640.jpg":"640x640","k_17277786_480.jpg":"480x480","k_17277786_340.jpg":"340x340","k_17277786_220.jpg":"220x220","o_17277786_1280.jpg":"1280x854","o_17277786_1024.jpg":"1024x683","o_17277786_640.jpg":"640x427","o_17277786_480.jpg":"480x320","o_17277786_340.jpg":"340x227","o_17277786_220.jpg":"220x146","h_17277786_1280.jpg":"1280x854","h_17277786_1024.jpg":"1024x683","h_17277786_640.jpg":"640x427","h_17277786_480.jpg":"480x320","h_17277786_340.jpg":"340x227","h_17277786_220.jpg":"220x147","pp_17277786_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277786_1024.jpg":"805x1024","pp_17277786_640.jpg":"503x640","pp_17277786_480.jpg":"377x480","pp_17277786_340.jpg":"267x340","pp_17277786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1076x737","hd_17277792_1920.jpg":"1920x1080","k_17277792_1280.jpg":"1280x1280","k_17277792_1024.jpg":"1024x1024","k_17277792_640.jpg":"640x640","k_17277792_480.jpg":"480x480","k_17277792_340.jpg":"340x340","k_17277792_220.jpg":"220x220","o_17277792_1280.jpg":"1280x876","o_17277792_1024.jpg":"1024x701","o_17277792_640.jpg":"640x438","o_17277792_480.jpg":"480x328","o_17277792_340.jpg":"340x232","o_17277792_220.jpg":"220x150","h_17277792_1280.jpg":"1280x854","h_17277792_1024.jpg":"1024x683","h_17277792_640.jpg":"640x427","h_17277792_480.jpg":"480x320","h_17277792_340.jpg":"340x227","h_17277792_220.jpg":"220x147","pp_17277792_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277792_1024.jpg":"805x1024","pp_17277792_640.jpg":"503x640","pp_17277792_480.jpg":"377x480","pp_17277792_340.jpg":"267x340","pp_17277792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1187x783","hd_17277838_1920.jpg":"1920x1080","k_17277838_1280.jpg":"1280x1280","k_17277838_1024.jpg":"1024x1024","k_17277838_640.jpg":"640x640","k_17277838_480.jpg":"480x480","k_17277838_340.jpg":"340x340","k_17277838_220.jpg":"220x220","o_17277838_1280.jpg":"1280x844","o_17277838_1024.jpg":"1024x675","o_17277838_640.jpg":"640x422","o_17277838_480.jpg":"480x316","o_17277838_340.jpg":"340x224","o_17277838_220.jpg":"220x145","h_17277838_1280.jpg":"1280x854","h_17277838_1024.jpg":"1024x683","h_17277838_640.jpg":"640x427","h_17277838_480.jpg":"480x320","h_17277838_340.jpg":"340x227","h_17277838_220.jpg":"220x147","pp_17277838_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277838_1024.jpg":"805x1024","pp_17277838_640.jpg":"503x640","pp_17277838_480.jpg":"377x480","pp_17277838_340.jpg":"267x340","pp_17277838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"591x852","hd_17277842_1920.jpg":"1920x1080","k_17277842_1280.jpg":"1280x1280","k_17277842_1024.jpg":"1024x1024","k_17277842_640.jpg":"640x640","k_17277842_480.jpg":"480x480","k_17277842_340.jpg":"340x340","k_17277842_220.jpg":"220x220","o_17277842_1280.jpg":"1280x1845","o_17277842_1024.jpg":"1024x1476","o_17277842_640.jpg":"640x922","o_17277842_480.jpg":"480x691","o_17277842_340.jpg":"340x490","o_17277842_220.jpg":"220x317","h_17277842_1280.jpg":"1280x854","h_17277842_1024.jpg":"1024x683","h_17277842_640.jpg":"640x427","h_17277842_480.jpg":"480x320","h_17277842_340.jpg":"340x227","h_17277842_220.jpg":"220x147","pp_17277842_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277842_1024.jpg":"805x1024","pp_17277842_640.jpg":"503x640","pp_17277842_480.jpg":"377x480","pp_17277842_340.jpg":"267x340","pp_17277842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"907x632","hd_17277866_1920.jpg":"1920x1080","k_17277866_1280.jpg":"1280x1280","k_17277866_1024.jpg":"1024x1024","k_17277866_640.jpg":"640x640","k_17277866_480.jpg":"480x480","k_17277866_340.jpg":"340x340","k_17277866_220.jpg":"220x220","o_17277866_1280.jpg":"1280x891","o_17277866_1024.jpg":"1024x713","o_17277866_640.jpg":"640x445","o_17277866_480.jpg":"480x334","o_17277866_340.jpg":"340x236","o_17277866_220.jpg":"220x153","h_17277866_1280.jpg":"1280x854","h_17277866_1024.jpg":"1024x683","h_17277866_640.jpg":"640x427","h_17277866_480.jpg":"480x320","h_17277866_340.jpg":"340x227","h_17277866_220.jpg":"220x147","pp_17277866_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277866_1024.jpg":"805x1024","pp_17277866_640.jpg":"503x640","pp_17277866_480.jpg":"377x480","pp_17277866_340.jpg":"267x340","pp_17277866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1095x760","hd_17277884_1920.jpg":"1920x1080","k_17277884_1280.jpg":"1280x1280","k_17277884_1024.jpg":"1024x1024","k_17277884_640.jpg":"640x640","k_17277884_480.jpg":"480x480","k_17277884_340.jpg":"340x340","k_17277884_220.jpg":"220x220","o_17277884_1280.jpg":"1280x888","o_17277884_1024.jpg":"1024x710","o_17277884_640.jpg":"640x444","o_17277884_480.jpg":"480x333","o_17277884_340.jpg":"340x235","o_17277884_220.jpg":"220x152","h_17277884_1280.jpg":"1280x854","h_17277884_1024.jpg":"1024x683","h_17277884_640.jpg":"640x427","h_17277884_480.jpg":"480x320","h_17277884_340.jpg":"340x227","h_17277884_220.jpg":"220x147","pp_17277884_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277884_1024.jpg":"805x1024","pp_17277884_640.jpg":"503x640","pp_17277884_480.jpg":"377x480","pp_17277884_340.jpg":"267x340","pp_17277884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_17277892_1920.jpg":"1920x1080","k_17277892_1280.jpg":"1280x1280","k_17277892_1024.jpg":"1024x1024","k_17277892_640.jpg":"640x640","k_17277892_480.jpg":"480x480","k_17277892_340.jpg":"340x340","k_17277892_220.jpg":"220x220","o_17277892_1280.jpg":"1280x856","o_17277892_1024.jpg":"1024x685","o_17277892_640.jpg":"640x428","o_17277892_480.jpg":"480x321","o_17277892_340.jpg":"340x227","o_17277892_220.jpg":"220x147","h_17277892_1280.jpg":"1280x854","h_17277892_1024.jpg":"1024x683","h_17277892_640.jpg":"640x427","h_17277892_480.jpg":"480x320","h_17277892_340.jpg":"340x227","h_17277892_220.jpg":"220x147","pp_17277892_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277892_1024.jpg":"805x1024","pp_17277892_640.jpg":"503x640","pp_17277892_480.jpg":"377x480","pp_17277892_340.jpg":"267x340","pp_17277892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1212x862","hd_17277912_1920.jpg":"1920x1080","k_17277912_1280.jpg":"1280x1280","k_17277912_1024.jpg":"1024x1024","k_17277912_640.jpg":"640x640","k_17277912_480.jpg":"480x480","k_17277912_340.jpg":"340x340","k_17277912_220.jpg":"220x220","o_17277912_1280.jpg":"1280x910","o_17277912_1024.jpg":"1024x728","o_17277912_640.jpg":"640x455","o_17277912_480.jpg":"480x341","o_17277912_340.jpg":"340x241","o_17277912_220.jpg":"220x156","h_17277912_1280.jpg":"1280x854","h_17277912_1024.jpg":"1024x683","h_17277912_640.jpg":"640x427","h_17277912_480.jpg":"480x320","h_17277912_340.jpg":"340x227","h_17277912_220.jpg":"220x147","pp_17277912_1280.jpg":"1006x1280","pp_17277912_1024.jpg":"805x1024","pp_17277912_640.jpg":"503x640","pp_17277912_480.jpg":"377x480","pp_17277912_340.jpg":"267x340","pp_17277912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17278028_1920.jpg":"1920x1080","k_17278028_1280.jpg":"1280x1280","k_17278028_1024.jpg":"1024x1024","k_17278028_640.jpg":"640x640","k_17278028_480.jpg":"480x480","k_17278028_340.jpg":"340x340","k_17278028_220.jpg":"220x220","o_17278028_1280.jpg":"1280x854","o_17278028_1024.jpg":"1024x683","o_17278028_640.jpg":"640x427","o_17278028_480.jpg":"480x320","o_17278028_340.jpg":"340x227","o_17278028_220.jpg":"220x146","h_17278028_1280.jpg":"1280x854","h_17278028_1024.jpg":"1024x683","h_17278028_640.jpg":"640x427","h_17278028_480.jpg":"480x320","h_17278028_340.jpg":"340x227","h_17278028_220.jpg":"220x147","pp_17278028_1280.jpg":"1006x1280","pp_17278028_1024.jpg":"805x1024","pp_17278028_640.jpg":"503x640","pp_17278028_480.jpg":"377x480","pp_17278028_340.jpg":"267x340","pp_17278028_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1240","hd_17278036_1920.jpg":"1920x1080","k_17278036_1280.jpg":"1280x1280","k_17278036_1024.jpg":"1024x1024","k_17278036_640.jpg":"640x640","k_17278036_480.jpg":"480x480","k_17278036_340.jpg":"340x340","k_17278036_220.jpg":"220x220","o_17278036_1280.jpg":"1280x826","o_17278036_1024.jpg":"1024x661","o_17278036_640.jpg":"640x413","o_17278036_480.jpg":"480x310","o_17278036_340.jpg":"340x219","o_17278036_220.jpg":"220x142","h_17278036_1280.jpg":"1280x854","h_17278036_1024.jpg":"1024x683","h_17278036_640.jpg":"640x427","h_17278036_480.jpg":"480x320","h_17278036_340.jpg":"340x227","h_17278036_220.jpg":"220x147","pp_17278036_1280.jpg":"1006x1280","pp_17278036_1024.jpg":"805x1024","pp_17278036_640.jpg":"503x640","pp_17278036_480.jpg":"377x480","pp_17278036_340.jpg":"267x340","pp_17278036_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1234","hd_17278034_1920.jpg":"1920x1080","k_17278034_1280.jpg":"1280x1280","k_17278034_1024.jpg":"1024x1024","k_17278034_640.jpg":"640x640","k_17278034_480.jpg":"480x480","k_17278034_340.jpg":"340x340","k_17278034_220.jpg":"220x220","o_17278034_1280.jpg":"1280x822","o_17278034_1024.jpg":"1024x658","o_17278034_640.jpg":"640x411","o_17278034_480.jpg":"480x308","o_17278034_340.jpg":"340x218","o_17278034_220.jpg":"220x141","h_17278034_1280.jpg":"1280x854","h_17278034_1024.jpg":"1024x683","h_17278034_640.jpg":"640x427","h_17278034_480.jpg":"480x320","h_17278034_340.jpg":"340x227","h_17278034_220.jpg":"220x147","pp_17278034_1280.jpg":"1006x1280","pp_17278034_1024.jpg":"805x1024","pp_17278034_640.jpg":"503x640","pp_17278034_480.jpg":"377x480","pp_17278034_340.jpg":"267x340","pp_17278034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2726","hd_17278026_1920.jpg":"1920x1080","k_17278026_1280.jpg":"1280x1280","k_17278026_1024.jpg":"1024x1024","k_17278026_640.jpg":"640x640","k_17278026_480.jpg":"480x480","k_17278026_340.jpg":"340x340","k_17278026_220.jpg":"220x220","o_17278026_1280.jpg":"1280x1817","o_17278026_1024.jpg":"1024x1453","o_17278026_640.jpg":"640x908","o_17278026_480.jpg":"480x681","o_17278026_340.jpg":"340x482","o_17278026_220.jpg":"220x312","h_17278026_1280.jpg":"1280x854","h_17278026_1024.jpg":"1024x683","h_17278026_640.jpg":"640x427","h_17278026_480.jpg":"480x320","h_17278026_340.jpg":"340x227","h_17278026_220.jpg":"220x147","pp_17278026_1280.jpg":"1006x1280","pp_17278026_1024.jpg":"805x1024","pp_17278026_640.jpg":"503x640","pp_17278026_480.jpg":"377x480","pp_17278026_340.jpg":"267x340","pp_17278026_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 204 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7712947 Threads: 1 Questions: 1628206821 Slow queries: 4836648 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111197993 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/ravnatelj-baleta-splitskog-hnk-iza-sebe-ima-40-godina-karijere-nije-mi-zao-sto-nisam-otisao-u-ameriku-jer-bi-mi-u-albaniji-nastradala-cijela-obitelj-1090101 [printLink] => /kultura/kazaliste/ravnatelj-baleta-splitskog-hnk-iza-sebe-ima-40-godina-karijere-nije-mi-zao-sto-nisam-otisao-u-ameriku-jer-bi-mi-u-albaniji-nastradala-cijela-obitelj-1090101?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635659 [name] => ravnatelj baleta splitskog HNK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-09 15:49:39 [main_article_id] => 0 [alias] => ravnatelj-baleta-splitskog-hnk [link] => /tag/ravnatelj-baleta-splitskog-hnk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 494805 [name] => Ilir Kerni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ilir-kerni [link] => /tag/ilir-kerni ) [2] => stdClass Object ( [id] => 635660 [name] => duga karijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-09 15:49:39 [main_article_id] => 0 [alias] => duga-karijera [link] => /tag/duga-karijera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 18954 [name] => baletani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => baletani [link] => /tag/baletani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ilir Kerni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ravnatelj Baleta splitskog HNK iza sebe ima 40 godina karijere: ‘Nije mi žao što nisam otišao u Ameriku jer bi mi u Albaniji nastradala cijela obitelj‘ [num_of_authors] => 1 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17278030.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Cizmic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17278030.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277752.jpg [title] => S Almirom Osmanović, 1997. u Zagrebu Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277768.jpg [title] => 'Supruga Dorotea kaže da bez nje ne bih ništa postigao' Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277786.jpg [title] => Kerni kao pjesnik u 'Elizabeti Austrijskoj - Sissi' 2018.
pleše i u 59-oj godini života
HNK Zagreb ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277792.jpg [title] => Princ u 'Labuđem jezeru' 2003. u Zagrebu Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277838.jpg [title] => U Milanu 1989. s Annom Razzi u 'Giselle', kada je odbio ponudu da ode u SAD Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277842.jpg [title] => Kao Spartacus u Tokiju 2005. Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277866.jpg [title] => U 'La Sylphide' - Tokio 2007. ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277884.jpg [title] => S Edinom Pličanić u 'Apollon e Musagete' 2003. ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277892.jpg [title] => S Oljom Jovanović 2009. u 'Dance Macabre' u HNK Zagreb Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17277912.jpg [title] => Tokio 2008. - s Ericom Ohsono u baletu 'Raymonda' Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17278028.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17278036.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17278034.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/24/17278026.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ilir Kerni (62), ravnatelj Baleta splitskog HNK, uskoro će zaokružiti polovicu četverogodišnjeg mandata i za to vrijeme je stigao ponešto upoznati grad za koji je kazao da "ima mističnog u sebi". Profesionalno je, kaže, sretan dolaskom u Split jer nakon iznimno duge plesačke karijere, mnoštva priznanja i ostvarenih ciljeva, sada može samo uživati.

Često, ipak, putuje vikendom u Zagreb gdje je mu živi supruga Dorotea, a u rodnoj Tirani, gdje mu je majka, nije bio dugo zbog epidemije, ali planira čim prije. Majka se još nije cijepila – kako uopće preskočiti tu temu? - na vijestima je čuo da je u Albaniju stigao Sputnik V.

---

image
'Supruga Dorotea kaže da bez nje ne bih ništa postigao'
Privatni album
---

Malo sam paranoičan

Razgovor nakon "teme nad svim temama" usmjeravamo na ono što se trenutno događa u splitskom Baletu, što se priprema?

- Počeli smo raditi jedan od velikih klasičnih baleta, "La Esmeralda", koji će premijeru imati 8. svibnja. U Split su došla naša dva gosta koreografa, Vasilij Medvedev i Stanislav Fečo, rad na predstavi ide jako dobro. Oni su oduševljeni načinom rada kod nas, to su mi rekli. Disciplinom, kvalitetom plesača.

Ako pratimo što se zbiva u kazalištima u Europi, držim fige da ostanemo kompanija koja je ne samo "na nogama", već radi, što je u ovim vremenima jako teško. Neki baletni ansambli rade samo vježbe, neki se pripremaju, a mi smo rijetki koji su bili na sceni. Sreća je da smo imali Splitsko ljeto na otvorenom prostoru, a poslije smo na pozornici HNK još napravili "Correr o Fado", premijeru "Labuđe jezero" i dvije "Gala večeri". Sa svim epidemiološkim ograničenjima smo ipak uspjeli biti na sceni.

---

image
Princ u 'Labuđem jezeru' 2003. u Zagrebu
Privatni album
---

Ansambl je u studenome bio zaražen koronom, kazalište nije radilo, tako da su svi plesači sada stekli imunitet?

- Skoro svi. Ja, začudo, nisam obolio… Kažu da nema mjesta za koronu kod strastvenog pušača ha ha.

Koliko je epidemija promijenila vaše planove s kojima ste došli na mjesto ravnatelja Baleta?

- Sve se odgađalo. Jednu predstavu nisam uspio napraviti, propala je jedna turneja u Italiju. Ali, ovo je bila borba za opstanak. Ako uzmemo da se ovakva epidemija događa jednom u životu, mislim da se splitski Balet cijelo vrijeme držao jako dobro. Mogu biti sretan što smo se, kad smo "pali" s koronom, jako dobro držali i da radimo "full" ozbiljno. U ovoj godini, ako ne bude strašnije nego dosad, na dobrom smo putu da budemo cijelu godinu na pozornici. Nakon "Esmeralde" pripremamo za Splitsko ljeto novu predstavu, neoklasični balet "Veliki Gatsby". Ako bude moguće. Nerado govorim o planovima jer sam postao malo paranoičan zbog svega što smo prošli.

---

image
Kerni kao pjesnik u 'Elizabeti Austrijskoj - Sissi' 2018.
pleše i u 59-oj godini života
HNK Zagreb
---

Došli ste 2019. iz zagrebačkog HNK, gdje ste samo godinu ranije još uvijek plesali, što je neuobičajeno dug plesački staž.

- Jako. Ne znam nikoga tko je na sceni bio duže od mene, 25 godina samo u Zagrebu. Radio sam kao pedagog i balet majstor, ali sam i plesao. Zadnja mi je bila uloga grčkog pjesnika u "Elizabeti Austrijskoj – Sissi", imao sam duet sa Sissi koji je trajao sedam minuta.

Koreograf Patrice Bart je došao postaviti "Sissi", gledao me kako radim i rekao da bi htio da plešem ulogu grčkog pjesnika. Ja mu kažem: "Maestro hvala, ali ja imam godine", na što će on: " Pa što, Nurejev je plesao do 54. godine". "Da, ali ja imam 59". "Nemoguće!", veli. I to je bio zadnji put na sceni, ali zauvijek.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

Bombardiranje i ranjavanja

U Zagrebu ste počeli raditi u tridesetima, već zrelim plesačkim godinama.

- Imao sam 34 i pol, skoro 35 godina, ali glavne uloge sam plesao do 48. i 49. godine.

Čemu zahvaljujete tako dobru fizičku kondiciju?

- Naravno da je tu i genetika, ali mislim da je najvažnije voljeti svoju profesiju i imati pozitivnu energiju. Moraš voljeti svoj posao, iz dana u dan, i ništa ne očekivati da ćeš dobivati zauzvrat. Kao i u životu. Bio sam radoholičar i uživao u plesu. Ja se ne sjećam ni jednog dana da nisam vježbao. Više sati. Recimo, što troši plesača? Loša energija. Troši ga kad želi uzimati, a ne davati sebe sto posto. Ima ljudi koji žele glavnu ulogu, a iza toga nemaju taj svakodnevni rad. To troši.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

Pod kakvim ste okolnostima počeli angažman u HNK Zagreb, kako je to bilo?

- Došao sam u siječnju ‘94., nisam mislio da ću ostati duže od šest mjeseci. Tri godine prije toga sam otišao iz Albanije, dobio sam stipendiju UNESCO-a za pedagogiju i ples koju sam odradio u Pariškoj operi i Strasbourgu. Nakon toga dobio sam angažman u baletnoj trupi Ballet du Rhin, u Strasbourškoj operi. Kad sam došao u Zagreb, direktor Baleta bio je Milko Šparemblek. Zapravo, nisam imao nikakav dojam o Zagrebu, o HNK, o repertoaru i svemu, ali nakon našeg upoznavanja odlučio sam ostati samo zbog njega. Malo smo popričali na francuskom i on mi je rekao "dečko, dođi kad god želiš". Ni dandanas ne znam što je vidio u meni.

Bio je rat, dogodilo se bombardiranje Zagreba, neki su plesači bili ranjeni. Imao sam jako dobar odnos s kolegama i osjetio sam se dijelom ansambla. I – ostao sam.

---

image
Kao Spartacus u Tokiju 2005.
Privatni album
---

Šparemblek je kultna osoba hrvatskog baleta, očito je utjecao na vas?

- On je genijalac, veliki. Prije nekoliko mjeseci sam se vidio s njim, ima 92 godine, susjedi smo u Zagrebu. I on se baš sjetio našeg prvog sastanka, rekao mi je: "Mislio sam da ćeš ostati najviše nekoliko mjeseci, ali, evo, prošlo je 26 godina". On je apsolutno važna osoba u mom životu, s njim sam radio jako puno i dugo. Kao prvak Baleta plesao sam sve glavne uloge u baletima koje je napravio u to vrijeme u Zagrebu, od Mefista u "J. Faust passion", do Putnika u "Pjesmama ljubavi i smrti" i projekta za Jadran film s tim baletom.... Veliki je profesionalac, u našem poslu dosegnuo je kao umjetnik najvišu točku. On je osoba koja se ne može više ponoviti. Jedinstven je.

Nurejev i Vogel

Koje su vam najdraže ostvarene uloge?

- Plesao sam sve glavne uloge. Prinčeve, općenito su me vidjeli kao princa - u "Orašaru", "Labuđem jezeru", "Trnoružici", "Giselle", "Romeu i Juliji", "Coppeliji" i drugima – zbog fizičkog izgleda i zbog gracioznosti na sceni. Ali plesao sam i moderne stvari. Uloga broj jedan bi mi bila Mefisto. Kod Šparembleka sam dobivao jednu unutrašnju dimenziju koju neću zaboraviti, nisam znao da mogu osjetiti tu moć na sceni. Osjetio sam totalnu transformaciju.

---

image
U Milanu 1989. s Annom Razzi u 'Giselle', kada je odbio ponudu da ode u SAD
Privatni album
---

Što proživljava baletan koji gleda iz publike kolegu kako pleše u istoj ulozi?

- Znate, evidentna je nečija tehnika, rad kod plesača, ali postoji nešto što se ne može naučiti. To je ono što on emocionalno daje, a da toga nije svjestan. Umjetnici na sceni se razlikuju po toj transformaciji koja se osjeti, iz njega proizlazi nešto čega on sam nije svjestan. To ga čini talentiranim, a talent nije samo tehnika, to je dar Božji.

Kojeg baletana cijenite?

- Nisam imao idole, ali misli da je Rudolf Nurejev bio pojam baletana koji se ne može ponoviti. Ima puno velikih plesača, ali njegova transformacija je bila iznimna. I od novih, Friedmann Vogel iz Stuttgart baleta je jedan od plesača koji ima ono što je mene privlačilo u baletu.

Doma sam išao plačući

---

image
S Oljom Jovanović 2009. u 'Dance Macabre' u HNK Zagreb
Privatni album
---

Da se vratimo na početke, kad ste počeli plesati?

- Nisam mislio da ću biti plesač nego zubar, kao moj tata. No, u to vrijeme, kad sam imao devet i pol godina, u Tirani su baletni pedagozi dolazili po školama, u "lov" na djecu. Sakupilo je nas 150, išli smo u kazalište, tada sam prvi put čuo za balet, a mislio sam da idemo na akrobatiku. I - izabrali su me. U Tirani je bila jako dobra baletna škola. Naši pedagozi su studirali u Rusiji, moj pedagog je bio đak Asafa Messerera, jednog od legendi sovjetskog baleta. Upisao sam se u baletnu školu, ali moj pedagog je poznavao tatu koji je bio poznati zubar, i poslije sam saznao za njihov dogovor – "ako valja, drži ga, ako ne valja, izbaci ga van".

Kad sam završio 4. razred, bio sam niži u odnosu na vršnjake za 12-13 centimetara. Moj pedagog mi je rekao: "Znaš što, još imaš godinu dana i ako ne narasteš...". Plakao sam na povratku kući. Smiješno je i čudno, ali za godinu dana sam - narastao. U životu sam bio dva puta frustriran: kad sam bio najmanji rastom i drugi put kad sam toliko narastao da sam vršnjake gledao s visine. Previše sam porastao, bio sam slab dok mi mišići nisu ojačali.

---

image
S Almirom Osmanović, 1997. u Zagrebu
Privatni album
---

Osam godina je trajala baletna, u stvari umjetnička škola, imali smo sve predmete kao gimnazija. Dobar sam bio i u matematici. Bila su to drukčija vremena, nisi smio ići na balet ako si imao loše ocjene. Disciplina. Prvi dan škole ušao sam minutu kasnije na "class" u baletni studio. I "letio" sam vani. Plačući sam otišao doma i više nikad to nisam ponovio.

Kod nas nisu sretni kad im sinovi odu u plesače, muškaraca uvijek fali u ansamblu. Kako je s tim u Albaniji?

- Taj problem ne postoji. Tamo ima dječaka koji plešu koliko hoćeš, ne može se usporediti. Umjetnici su privilegirani. Primjerice, ja sam bio prava zvijezda i iako premlad, dobio sam nagradu Zaslužni umjetnik. Publika me gledala kao da sam pao s neba.

Problem s mirovinom

Imate li u obitelji još umjetnika?

- Nitko, ni dvije sestre ni brat nisu bili umjetnici. Moja supruga je završila strojarstvo, a poslije bibliotekarstvo, nešto sasvim drukčije. I uvijek mi kaže da bez nje ne bih ništa postigao. Ali priznajem da ima sofisticirani ukus i profesionalno oko.

---

image
U 'La Sylphide' - Tokio 2007.
---

Poslije škole ste ušli u ansambl Nacionalnog kazališta u Tirani 1977. godine.

- Da, bio sam prvak, dobio nagrade i to... Imam najviše nagrada u Albaniji, najveća priznanja. Poslije sam u njemu bio intendant. Baletni ansambl u Tirani je velik kao i splitski, a nekoć, za vrijeme komunizma, bio je puno veći. Ukupno u operi, baletu i folkloru je oko 290 umjetnika.

Kakav je tamo položaj plesača kad više ne može plesati? U Hrvatskoj, kao što znate, nemogućnost da odu ranije u mirovinu kazalištima stvara veliki teret.

- Da, to je pitanje koja se mora riješiti jer odugovlačenje nije rješenje. Bivši sistem je bio jasan, sa 45 godina žene, a sa 47 su muškarci išli u mirovinu. A nakon političkih promjena je isti sistem kao i u Hrvatskoj, što je veliki problem. Probao sam u vrijeme kad sam bio intendant to mijenjati, sa otpremninama ili otkupom staža, ali bilo je jako teško. Ministarstvo kulture je bilo za, a Ministarstvo financija protiv. Iako to ne bi bilo veliko financijsko opterećenje, Albaniji ima samo jedno nacionalno kazalište, ovo u Tirani.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

S druge strane, albanskih umjetnika, plesača, pjevača, instrumentalista zbog dobre škole ima po cijelom svijetu. Kao što je sopranistica Ermonela Jaho, najbolja "Madame Butterfly" na svijetu, pa Inva Mulva, mnogi operni pjevači. Među plesačima je Marlon Dino prvak baleta u Berlinu, u La Scali smo također imali prvaka, Erisa Nezhua koji je sa suprugom Petrom Conti sad u Americi, u LA. Ima ih u Nizozemskoj, Njemačkoj. U Italiji je Kledi Kadiu - inače moj đak - plesač i glumac, velika TV zvijezda.

Pariški ‘san snova‘

Nakon odlaska iz Albanije plesali ste u europskim kazalištima, što pamtite iz toga doba?

- Pa kad sam ušao u Parišku operu i počeo vježbati s Marie Pietragalla, Patrickom Dupondom i Laurent Hilaire, to mi je bilo "san snova". Nezaboravno, da mogu biti uz njih na "štapu". A kad sam 1989. u Milanu plesao "Giselle" s Annom Razzi, u vrijeme komunizma, menadžer Luigi Pignotti me tražio da idem plesati u Ameriku, nisam pristao. Bilo je opasno.

Je l‘ vam žao što niste tada otišli?

- Nije mi žao jer bi nastradala cijela obitelj zbog mene.

---

NAGRADE I ORDEN Od Tirane do zvijezda

Ilir Kerni rođen je 1959. godine u Tirani, gdje je na Baletnoj akademiji završio ples i baletnu pedagogiju. Od 1977. angažiran je u Nacionalnom kazalištu u Tirani, gdje je ubrzo stekao status prvaka baleta.
Od 2013. do 2016. bio je intendant Albanskoga narodnog kazališta Opere i Baleta u Tirani.
U HNK Zagreb je ostvario više od trideset uloga, a nastupao je i u Sloveniji, BiH, Grčkoj, Turskoj, Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Finskoj, Švedskoj, Kini, Velikoj Britaniji, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Meksiku, Japanu, Macaou i Hong Kongu.
Tri puta je dobio Nagradu "Oskar Harmoš" za najbolju mušku baletnu ulogu, 1999., 2000. i 2007., Nagradu hrvatskog glumišta 2002., te Plaketu grada Zagreba 2009. godine.
Dobitnik je Zlatnog ordena Republike Albanije za uspješno predstavljanje albanske baletne škole i baleta u inozemstvu, 2005. godine.

---

---

VAŽNA JE EKIPA Ne želim stvarati hijerarhiju

Planirate li raditi svoje koreografije u Splitu?
- Tijekom života postavio sam na sceni "Orašara", "Coppeliju", "La Sylphide", "L'amour eternele", "Love Kills"..., ali sada nije moj cilj koreografirati. Moja ravnateljska filozofija je sasvim drukčija. Općenito, ravnatelji su početak i kraj ansambla, a to nije moj slučaj jer sam iskusan igrač i sve sam prošao u životu. Ne želim stvarati hijerarhiju, ne želim da naglasak bude na meni, nego na ansamblu, splitskom Baletu.
Htio bih napraviti ekipu, da se svaki od njih izrazi, napreduje kao plesač, ili ako je talentiran kao pedagog, baletni majstor ili koreograf.
Vidjeli ste za vrijeme "lockdowna" kako su plesači bili super kreativni. Eva Karpilovska, Aaron Kok, stvarno su odradili sjajno. Imamo pripremljenu novu premijeru Aarona Koka, samo čekamo vrijeme kada će izići na scenu. 'Petar i vuk' Remusa Dimachea je prvi put u povijesti da Baletni studio ima premijeru na repertoaru HNK, a iduće sezone bit će još jedna, "Karneval životinja". Sjajan posao rade moji suradnici baletni majstori, Albina Rahmatullina, Elena Nikolaeva, Lev Šapošnikov, baletna administracija isto, zbog svega toga kažem "ekipa Splitskog baleta". Moj cilj je do kraja mandata napraviti novu sistematizaciju, normalnu za jednu nacionalnu kompaniju.
Došao sam ravnati splitskom Baletom, i to je moj zadnji korak u životu, iskreno želim uspjeti, ne zbog mene nego zbog njih.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Cizmic/Cropix Privatni album Privatni album HNK Zagreb Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Ante Cizmic/Cropix Ante Cizmic/Cropix Ante Cizmic/Cropix Ante Cizmic/Cropix
Privatni album
S Almirom Osmanović, 1997. u Zagrebu
Privatni album
'Supruga Dorotea kaže da bez nje ne bih ništa postigao'
HNK Zagreb
Kerni kao pjesnik u 'Elizabeti Austrijskoj - Sissi' 2018.
pleše i u 59-oj godini života
Privatni album
Princ u 'Labuđem jezeru' 2003. u Zagrebu
Privatni album
U Milanu 1989. s Annom Razzi u 'Giselle', kada je odbio ponudu da ode u SAD
Privatni album
Kao Spartacus u Tokiju 2005.

U 'La Sylphide' - Tokio 2007.

S Edinom Pličanić u 'Apollon e Musagete' 2003.
Privatni album
S Oljom Jovanović 2009. u 'Dance Macabre' u HNK Zagreb
Privatni album
Tokio 2008. - s Ericom Ohsono u baletu 'Raymonda'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/ravnatelj-baleta-splitskog-hnk-iza-sebe-ima-40-godina-karijere-nije-mi-zao-sto-nisam-otisao-u-ameriku-jer-bi-mi-u-albaniji-nastradala-cijela-obitelj-1090101 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f06cae50ad611ba0e5def625914e1a0928697009 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ravnatelj+Baleta+splitskog+HNK+iza+sebe+ima+40+godina+karijere%3A+%E2%80%98Nije+mi+%C5%BEao+%C5%A1to+nisam+oti%C5%A1ao+u+Ameriku+jer+bi+mi+u+Albaniji+nastradala+cijela+obitelj%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fravnatelj-baleta-splitskog-hnk-iza-sebe-ima-40-godina-karijere-nije-mi-zao-sto-nisam-otisao-u-ameriku-jer-bi-mi-u-albaniji-nastradala-cijela-obitelj-1090101 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fravnatelj-baleta-splitskog-hnk-iza-sebe-ima-40-godina-karijere-nije-mi-zao-sto-nisam-otisao-u-ameriku-jer-bi-mi-u-albaniji-nastradala-cijela-obitelj-1090101 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ilir Kerni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteIlir Kerni

Ravnatelj Baleta splitskog HNK iza sebe ima 40 godina karijere: ‘Nije mi žao što nisam otišao u Ameriku jer bi mi u Albaniji nastradala cijela obitelj‘

Piše Jasenka Leskur
9. travnja 2021. - 15:48

Ilir Kerni (62), ravnatelj Baleta splitskog HNK, uskoro će zaokružiti polovicu četverogodišnjeg mandata i za to vrijeme je stigao ponešto upoznati grad za koji je kazao da "ima mističnog u sebi". Profesionalno je, kaže, sretan dolaskom u Split jer nakon iznimno duge plesačke karijere, mnoštva priznanja i ostvarenih ciljeva, sada može samo uživati.

Često, ipak, putuje vikendom u Zagreb gdje je mu živi supruga Dorotea, a u rodnoj Tirani, gdje mu je majka, nije bio dugo zbog epidemije, ali planira čim prije. Majka se još nije cijepila – kako uopće preskočiti tu temu? - na vijestima je čuo da je u Albaniju stigao Sputnik V.

Malo sam paranoičan

Razgovor nakon "teme nad svim temama" usmjeravamo na ono što se trenutno događa u splitskom Baletu, št...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:19