StoryEditorOCM
KazališteOVO SU PRIPREMILI

Predstavljeno Splitsko ljeto s provje(t)renim programom! Bilandžić o prozivkama Josipa Markotića: ‘Dildo nemam‘

Piše Jasmina Parić
3. srpnja 2023. - 17:28

Nova uprava splitskog HNK-a predstavila je u kazalištu program ovogodišnjega, 69. Splitskog ljeta.

O festivalu su govorili intendant Vicko Bilandžić, ravnateljica Opere Ivana Srbljan i ravnatelj Drame Ivan Plazibat. Novi ravnatelj Baleta, Portugalac Pedro Carneiro stići će u Split za nekoliko dana.

Kao što smo već i najavljivali, za ovo ljeto predviđene su tri premijere, po jedna dramska, operna i baletna. Operna premijera je "Tosca", dramska "Gazdarica", a baletna "Dora i Slava". Planirano je više koncerata, gostujućih predstava i repriza. Novi prostor za festivalske nastupe bit će teniski tereni u uvali Bene, a nakon više godina aktivirat će se i prostor kazališnog dvorišta (stara plinara) uz stari Hajdukov plac.

S Gradom je postignut dogovor o korištenju prostora na Marjanu jer je potrebno mnogo logistike i dozvola za prijevoz umjetnika i publike na Bene. No tamo je ambijent jedinstven, nema buke, a isto tako glasnoća predstava nikome neće smetati. Novo gledalište moći će primiti 540 gledatelja.

image

Ravnateljica Opere Ivana Srbljan, intendant Vicko Bilandžić i ravnatelj Drame Ivan Plazibat
 

Saša Burić/HANZA MEDIA

U uvodu je novi intendant Bilandžić uputio zahvalu bivšemu, Srećku Šestanu, zbog dobre suradnje i pomoći na "pripremi terena" za preuzimanje funkcije. Naveo je kako je kazalište složen i skup mehanizam koji financiraju građani; ne može baš svatko biti zadovoljan programom – jer je to isto kao da nije zadovoljan nitko – ali nova će uprava nastojati zainteresirati i privući što više gledatelja. Šestanu je zahvalio i novi ravnatelj Drame.

Program Ljeta ponudit će 24 naslova i osam tzv. popratnih programa, među kojima su izložbe i književne večeri.

‘Oslobođeni‘ Peristil

Ivana Srbljan najavila je premijeru Puccinijeve verističke opere "Tosca", kojom će festival službeno biti otvoren 14. srpnja na Peristilu. Redatelj je Goran Golovko, dirigent mo. Ivo Lipanović, a u glavnim ulogama naći će se Kristina Kolar, Domagoj Dorotić i Luciano Batinić.

Rečeno je i to da Peristil ove godine neće "gušiti" teška pozornica, nego će se i ona i gedalište montirati popodne, oko 16 sati, i nakon izvedbe uklanjati.

image

Ravnatelj Drame Ivan Plazibat i novi intendant Vicko Bilandžić
 

Saša Burić/HANZA MEDIA
image

Ravnateljica opere Ivana Srbljan, intendant Vicko Bilandžić

Saša Burić/HANZA MEDIA

Na novoj lokaciji Bene izvodit će se i Gotovčev "Ero s onoga svijeta", uglavnom s novom solističkom podjelom, ali ovo će djelo također tradicionalno biti izvedeno i u Vrlici.

U galeriji Meštrović na programu je "Opera Gala", koncert biranih arija na kojem će, uz orkestar i zbor HNK-a pod ravnanjem mo. Vetona Marevcija, nastupiti Ivica Čikeš, Ivan Defabiani i Ana Petričević.

U koncertnom programu naći će se i nastup basa Ante Jerkunice i pijanistice Martine Filjak, Gradskog mandolinskog društva Sanctus Domnio, Papandopulo kvarteta, klape Šufit i mnogih drugih. Nastupi će se održavati na raznim lokacijama, pa i u Vestibulu.

image

Ravnatelj drame Ivan Plazibat

Saša Burić/HANZA MEDIA

Dramska premijera "Gazdarica" (Peter Turrini po Carlu Goldoniju) temelji se na motivima čuvene "Krčmarice Mirandoline", a postavit će je slovenski redatelj Samo M. Strelec u dvorištu HNK-a.

– Inzistirali smo na tome da se ne radi klasičan i "prašnjav" tekst, nego suvremena priča o Splitu, turizmu i našoj svakodnevici – kazao je Ivan Plazibat, a Bilandžić dodao da će to biti izvrsna komedija.

Dora i Slava

Od dramskih gostovanja valja izdvojiti "Anu Karenjinu", koprodukciju Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Dramskog studija Prazan prostor. Hvaljena crnogorska predstava traje četiri i pol sata.

Budući da ravnatelj Baleta još nije tu, sam intendant najavio je premijeru baleta "Dora i Slava". Koreograf je Martin Chaix, koji je inspiraciju pronašao u životima skladateljice Dore Pejačević i slikarice Slave Raškaj. Time će se obilježiti stota obljetnica smrti Dore Pejačević, a Balet će plesati uz njezinu Simfoniju za veliki orkestar u fis-molu. Program će biti upotpunjen koreografskim radovima splitskih plesača Arise Hirono i Aarona Koka.

Na Splitskom ljetu gostovat će i plesna predstava "Decadance", s kojom stiže baletni ansambl zagrebačkog HNK-a.

– Kreirajući program, bili smo beskompromisni u jednoj stvari – kvaliteti. Pozvali smo samo vrhunske umjetnike – istaknuo je Bilandžić.

Festivalski proračun inače iznosi oko 700 tisuća eura.

image



 

Sasa Buric/Cropix

Ove godine, nažalost, neće biti na Peristilu "Aide" i/ili "Nabucca". Intendant veli da se financijski nisu mogle "pokriti" te opere koje se uobičajeno izvode jer je lani festival ostao u minusu od gotovo milijun kuna. Međutim, to nipošto ne znači da ih ubuduće neće biti – iduće godine "Aida" je u planu na carskom trgu već u lipnju.

U HNK-u nema novca za dildo

Ovom prigodom bilo je riječi i o vizualu Splitskog ljeta, koji je izazvao podijeljene reakcije, od oduševljenih do ogorčenih.

Bilandžić je kazao kako su distribuirali emociju i prepoznatljivost.

Novom je intendantu napomenuto što je na Facebooku napisao gradski vijećnik Mosta Josip Markotić u povodu plakata s lascivnim poljupcem: neka intendant na pozornicu na otvaranju izađe gol s dildom na čelu.

– Svaki građanin ima pravo na nezadovoljstvo. Dildo nemam, a ni u kazališnom proračunu nisu predviđena sredstva za njegovu nabavu – kratko je zaključio Bilandžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:19