stdClass Object ( [id] => 1364540 [title] => Lucija Alfier: ‘I Severina je, kao Antigona, stavljena pred zid dok se bori za svoju stvar. Ali ne smijemo biti ovce...‘ [alias] => lucija-alfier-i-severina-je-kao-antigona-stavljena-pred-zid-dok-se-bori-za-svoju-stvar-ali-ne-smijemo-biti-ovce [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne znam da sam s kim duže pripremala neki intervju - kao ovaj s glumicom Lucijom Alfier!

A Luciju, Luciju sam neko, nedavno ljeto, na Zlarinu gledala i slušala kako u jednom tamošnjem scenskom nastupu govori stihove zlarinskog pjesnika Mladena Bjažića “Pustite ga”. Bila sam zatravljena!

Ko da govori iz vlastitog, dubokog iskustva, što je vrh svake interpretacije!

Isto sam doživjela i kad sam je slušala kako recitira “Ti koja imaš ruke nevinije od mojih” Vesne Parun.

“Blinkaju” mi, tako, glavom, dok je čekam, slike Lucije, djevojčice čija se duga kosa nastavljala na duge noge, koja onako ljetno preplanula i slana, šparta, najčešće sa svojim prijateljem, a danas kolegom Antom Vukovom, zlarinskim prostorima igre, rivama, Fingacem i Lerojom. Dječje igre koje prvo sami, kasnije i radioničkom podukom Petre Radin, potom i Leona Lučeva, pretvaraju u - scenske igre.

Luciju Alfier sad čekam za stolom, čekam da mi, drito sa Zlarina, doplovi - Antigona.

Da, Sofoklova Antigona.

Odnosno, Antigona Jeana Anouilha, svakako - Antigona.

I evo ti nje: u dugom, crnom, kožnatom kaputu, kao neka agentica tajne službe, s crnim čizmama i vojničkim, maskirnim, ruksakom na leđima.

Strogi look

Lipo sam se pripala! Lucijine opreme, njezine markantne face i nekog strogog looka...

Međutim, u ruci joj je bila - knjiga! To je odmah omekšalo situaciju, taj trenutni čarobni utjecaj knjige “na čudesne ljiljane...” (parafraza filmskog naslova iz ‘72.: “Utjecaj gama zraka na čudesne ljiljane”).

Laurent Tirard: Filmske lekcije, to joj je naslov.

Ipak mi je to, s knjigom u ruci, došla Antigona, a ne agentica...

---

image

Antigona u Šibenskoj luci

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Šibensko narodno kazalište na scenu upravo postavlja “Antigonu”, Jeana Anouiha (premijera 15.3.24.), u režiji Jasmina Novljakovića, a Lucija Alfier nositeljica je glavne uloge, mitske grčke junakinje iz, izvorno, istoimene Sofoklove tragedije nastale pet stoljeća prije naše ere. U ekipi Anouilhove “Antigone” su još Krešimir Jelić, Bojan Brajčić, Oriana Kunčić, Ana Perković, Kristian Šupe, Zdravko Vukelić - kostimi i pokret Jasminka Petek Krapljan, scenografija Frane Celić, glazba Igor Valeri, svjetlo Josip Bakula.

- Antigona je, onako na prvu, nešto što je zbog vremena nastanka jako udaljeno od nas, nastala je u 5. stoljeću prije Krista, napisao ju je Sofoklo, jedan od tri velika grčka tragičara - govori Lucija.

- Ta grčka tragedija nekad je bila dio školske lektire, ne znam kako je danas. Iako je, kažem, priča vremenski u dalekoj prošlosti, ona je i danas živo među nama. To što igramo Antigonu Jeana Anouilha, ne mijenja na stvari. I ova se Antigona bavi pitanjima slobode izbora, borbom pojedinca protiv vlasti, protiv institucija i birokracije pa - ima li šta aktualnije od toga danas i ovdje? Ako hoćete najsvježiji primjer, nije li to Severina i njezina borba?

Kao i Antigona, stavljena je pred zid dok se bori za svoju stvar, svoje ideale, neustrašivo i bez obzira hoće li biti pribijena na stup srama, bačena zvjerima ili ubijena. Antigona, nije to lako štivo, ali naša ekipa koja radi predstavu na čelu s redateljem Novljakovićem, želi upravo tom teškom pričom dozvati publiku, odaslati poruku, tim ljudima koji će nas gledati, cijelom univerzumu - ne ići linijom manjeg otpora i ne prihvaćati svijet onakvim kakav se servira samo zato što misle da tako moraju!

‘Ići ću svojim putem makar bila crna ovca‘

Ako glumac mora ući u lik - a mora - vidim, Luce, da si ti svojski u njega zakoračila već na početku rada na predstavi...

- Da, i ja kroz moj lik svima oko sebe želim reći isto, odaslati istu, ako hoćete, i osobnu poruku - da se opredjeljujem za ovo o čemu govorim sa scene. Da čovjek treba ići svojim putem - i da ću ja ići svojim putem makar bila crna ovca. Ne mora čovjek raditi od života drame, dizati revolucije, ali ne mora biti ni ovca koja ne pruža otpor iz straha da će biti izolirana, pogubljena. Ajmo vidjeti ima li išta izvan pravila kojima nas sputavaju i određuju... Ona, Antigona, ima svoj put, ne prihvaća neke norme, time ni život kakav joj je određen. Sve oko sebe osluškuje, ali postupa samosvojno, konkretno, odlučno i odvažno.

---

image

Na razgovor je došla s knjigom u ruci, Laurent Tirard: Filmske lekcije, to joj je naslov.

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Poruka društvu u kojem živimo?

- Pomaknimo se. Kad se usudimo pomaknuti, izlazi najbolje iz nas. Da te pokopa strah - pa ja tako ni osobno ne želim živjeti. Život vođen strahom i nije život, on treba biti vođen ljubavlju, a ne strahom. Citirat ću Sofokla “Ali ne za mržnju, već za ljubav rodih se”. Negdje za sebe želim baš to: da me vodi ljubav i osobna hrabrost. I bilo što da radim u profesionalnom smislu, želim da bude tako: slušati sebe i svoje ideale - po svaku cijenu! Da, ušla sam u taj lik i kao što ja gradim njega - on gradi mene.

Nije li to mladom glumcu vrhunski osjećaj?

- Jest. Želim da ljudi uđu u taj teatar, da vide tu dramu, da vjeruju mojoj interpretaciji i da iz teatra izađu drugačiji.

Lucija, tek su dvije godine da si diplomirala. Gotovo u dva koraka došla si do uloge Antigone, odreda su je igrale velike glumice, a iz “prapovijesti” znam, i jedna Vivien Leigh... No vratimo se korak natrag. Kad si diplomirala, šta je bilo dalje?

- Ostala sam “gore” (Zagreb...) s idejom da idem na audicije. Mislila sam - sve su to prilike da te vide, i da ti vidiš, i da sebi dokažem da sam za njih sposobna. Bila sam odlikašica, mogla upisati bilo što, ali iz prve upisala glumu, navikla, dakle, samo na uspjeh i uspjeh, pa... ne proći audiciju u prvi sam mah proživljavala kao neuspjeh. Dok nisam shvatila da moram promijeniti neke svoje poglede i stavove...

Uto, počela sam dosta raditi, igrala sam u “Don Juanu” u HNK-u Zagreb, u predstavi “Ekspozicija”, na dječjim FROOM radionicama, snimala razne spotove, igrala u serijama, “Metropolitanci”, “Kumovi”, “Gora”, otišla u Srbiju i učlanila se u njihovu Agenciju slavic Artists, igrala u seriji “Avionđije”.

Neko vrijeme radila u Parizu gdje sam posudila glas jednom robotu u AI serijalu, sudjelovala na Dubrovačkim ljetnim igrama, igrala predstavu u Zadru... no to me, nešto, nije ispunjavalo, uvijek sam tražila više. Posvetila sam se knjizi, proučavala i rekla sebi: školovala si se za ovo, ne bojiš se posla, želiš raditi, znaš raditi i na sebi - što je često najteže - pa ako ja sve to želim i mogu - nemoguće je da to netko neće primijetiti!

---

image

Moje je sidro na Zlarinu i kad kažem “idem kući”, to je na Zlarinu. Zagreb je moj izbor za odrastanje, a Zlarin je dom

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ipak, je li te ikad kopkalo ono što se zove “siguran posao”, tj. “stalni angažman”?

- Većinom, to jest san mnogih glumaca, to ulijeva sigurnost. No tada nisam mislila da je to moj put. Pa i dalje želim zadržati dio toga slobodnjaštva. Želim i dalje živjeti u ovom mom pretrpanom ruksaku i kao da se bojim s tim prestati, kao da se bojim da ću se bez toga zatvoriti i prestati rasti. A to ne želim. Bar je sad to tako.

Na glumu sam otišla zbog Franke Klarić

I onda je došla ova jesen: premijera u Zadru, predstava u režiji Zorana Mužića, ulazak u šibensku predstavu “Dođi gola na večeru” umjesto Franke Klarić... Sad Antigona...

- Uloga Nikoline u zadarskoj predstavi “Tata” Mate Matišića, to je bio povod da se s najmanje pet mojih kufera spustim iz Zagreba u Dalmaciju. Poslije duga vremena dobila sam jaku ulogu u jezivoj priči o ulozi oca u obitelji, o odgoju, o nečemu što određuje životni put u kojem će osoba radije nestati nego se suprotstaviti.

Opet poveznica s Antigonom?

- Daaaa... s tim da se Nikolina iz “Tate” ipak uspije izboriti za sebe, a Antigona završava svoj život. Dok sam radila tu Nikolinu, maloljetnu stiptizetu, misila sam - Bože, čime sam ja zaslužila život u kojem sve imam, dok netko mora živjeti poput nje? Eto, zato mi je drago da se čuje glas tih sudbina jer to je opća slika mjesta na kojem živimo. I jedna i druga priča. Ako jedan, ako samo jedan gledatelj s takvih predstava izađe s izmijenjenim predodžbama o životu - držim da je to uspjeh. Vrijedilo je.

Imaš li osjećaj za to kako publika prima predstavu, tvoju ulogu, osobito u kompleksnijim komadima?

- Pa od toga je i sazdan život glumca! Daaa, svakako, osjećam to bilo publike, kao što ona, vjerujem, osjeća moje, to mora biti obostrano. Kazalište kao takvo - ili djeluje u tom trenutku, u tom hipu - ili ne djeluje. Glumac to zna.

---

image

‘Pomaknimo se. Kad se usudimo pomaknuti, izlazi najbolje iz nas.‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

I onda si 19. veljače poslije dva dana priprema uskočila u šibensku predstavu na mjestu Franke Klarić.

- Mislila sam - Bože, daj mi bar dvi minute da uživam na sceni, da mi bude lipo... a jako sam guštala cijelo vrijeme, zaštićena pažnjom cijele ekipe. Bio je to prekrasan doživljaj! A na glumu sam uopće otišla zbog Franke Klarić i njezine uloge u šibenskoj “Gloriji” - ne propušta reći Lucija Alfier.

Društveni angažman

Gostovali ste s “Gola na večeri” u zagrebačkoj Komediji, a onda si naprosto uskočila u novu ulogu, u Antigonu.

- Prvi put mi se to događa, rad na više predstava, i to u rasponu od komedije do tragedije. Ja i inače stalno govorim da želim – sve. Pa eto... trenutno sam s tim različitim ulogama na tom tragu he- he.... Jedino, vrlo mi je važno kad radim nešto, da to ima društveni angažman.

Govorila si da ti ništa nije strano raditi, da bi, valjda u skladu sa svojim temperamentom i unutarnjim kreativnim nemirom, radila to tvoje - sve - od reklamnih spotova do sapunica.

- Nemam ništa ni protiv kakvog rada! Radiš koji put što želiš i što ne želiš, ali usput se profiliraš. Nemam problema s tim bilo što raditi, pod uvjetom da je ekipa s kojom radim profesionalna i ako sve ima smisla. Posao je posao.

Luce, sad trčiš na probe, na leđima ti je tvoj maskirni ruksak u kojem je, rekla si, tvoj život. U ruci knjiga, mobitel pun bilježaka, citata, cijelih knjiga... trenutno si svoje kufere preselila - gdje, gdje ti je kuća, Luce?

- Moje je sidro na Zlarinu... i kad kažem “idem kući” - to je na Zlarinu, kod tate, sad zimi kad se smrkne, idemo na lignje. U Šibeniku sam kod mame, dok još ima sunca, nas dvi idemo u šetnju. Zagreb je moj izbor za odrastanje, a Zlarin je dom. Ujutro se dignem, uđem u kužinu moje babe Gabrijele, ta mi jutarnja komunikacija puno znači. To je moj svijet, moja relaksacija i to ni zbog kakvog velikog svijeta ne želim napustiti, kamoli zaboraviti. Volim Zagreb i uvijek ću mu se vraćati, zbog ljudi, sadržaja i posla, on je moj izbor za odrastanje.

Ali... moj je dom uz more.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naša ekipa koja radi predstavu na čelu s redateljem Novljakovićem želi upravo tom teškom pričom dozvati publiku, odaslati poruku tim ljudima koji će nas gledati, cijelom univerzumu - ne ići linijom manjeg otpora i ne prihvaćati svijet onakvim kakav se servira samo zato što misle da tako moraju! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u novoj ulozi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Naša ekipa koja radi predstavu na čelu s redateljem Novljakovićem želi upravo tom teškom pričom dozvati publiku, odaslati poruku tim ljudima koji će nas gledati, cijelom univerzumu - ne ići linijom manjeg otpora i ne prihvaćati svijet onakvim kakav se servira samo zato što misle da tako moraju! u novoj ulozi 2 0 10122 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-16 13:25:38 [created_by] => 3143 [created_by_alias] => Jordanka Grubač [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-18 10:45:18 [modified_by] => 3143 [publish_up] => 2024-02-18 10:44:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Naša ekipa koja radi predstavu na čelu s redateljem Novljakovićem želi upravo tom teškom pričom dozvati publiku, odaslati poruku tim ljudima koji će nas gledati, cijelom univerzumu - ne ići linijom manjeg otpora i ne prihvaćati svijet onakvim kakav s [metadata] => robots= author= title=Lucija Alfier: 'I Severina je, kao Antigona, stavljena pred zid dok se bori za svoju stvar. Ali ne smijemo biti ovce...' page_title=Lucija Alfier: 'I Severina je, kao Antigona, stavljena pred zid dok se bori za svoju stvar. Ali ne smijemo biti ovce...' [metakey] => Lucija Alfier, antigona , šibensko kazalište, HNK Šibenik, Zlarin, glumica, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26565424.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26565419.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26565420.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26565416.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26565407.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/26565394.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prvi put mi se to doga\u0111a, rad na vi\u0161e predstava, i to u rasponu od komedije do tragedije<\/p>","

\u2018Pomaknimo se. Kad se usudimo pomaknuti, izlazi najbolje iz nas.\u2018<\/p>","","

Na razgovor je do\u0161la s knjigom u ruci,\u00a0Laurent Tirard<\/strong>: Filmske lekcije, to joj je naslov.<\/p>","

Antigona u \u0160ibenskoj luci<\/p>","

Moje je sidro na Zlarinu i kad ka\u017eem \u201cidem ku\u0107i\u201d, to je na Zlarinu. Zagreb je moj izbor za odrastanje, a Zlarin je dom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26565424_1920.jpg":"1920x1080","k_26565424_1280.jpg":"1280x1280","k_26565424_1024.jpg":"1024x1024","k_26565424_640.jpg":"640x640","k_26565424_480.jpg":"480x480","k_26565424_340.jpg":"340x340","k_26565424_220.jpg":"220x220","o_26565424_1280.jpg":"1280x853","o_26565424_1024.jpg":"1024x682","o_26565424_640.jpg":"640x426","o_26565424_480.jpg":"480x320","o_26565424_340.jpg":"340x226","o_26565424_220.jpg":"220x146","h_26565424_1280.jpg":"1280x854","h_26565424_1024.jpg":"1024x683","h_26565424_640.jpg":"640x427","h_26565424_480.jpg":"480x320","h_26565424_340.jpg":"340x227","h_26565424_220.jpg":"220x147","pp_26565424_1280.jpg":"1280x1628","pp_26565424_1024.jpg":"1024x1303","pp_26565424_640.jpg":"640x814","pp_26565424_480.jpg":"480x611","pp_26565424_340.jpg":"340x432","pp_26565424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1316","hd_26565419_1920.jpg":"1920x1080","k_26565419_1280.jpg":"1280x1280","k_26565419_1024.jpg":"1024x1024","k_26565419_640.jpg":"640x640","k_26565419_480.jpg":"480x480","k_26565419_340.jpg":"340x340","k_26565419_220.jpg":"220x220","o_26565419_1280.jpg":"1280x877","o_26565419_1024.jpg":"1024x701","o_26565419_640.jpg":"640x438","o_26565419_480.jpg":"480x329","o_26565419_340.jpg":"340x233","o_26565419_220.jpg":"220x150","h_26565419_1280.jpg":"1280x854","h_26565419_1024.jpg":"1024x683","h_26565419_640.jpg":"640x427","h_26565419_480.jpg":"480x320","h_26565419_340.jpg":"340x227","h_26565419_220.jpg":"220x147","pp_26565419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26565419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26565419_640.jpg":"640x814","pp_26565419_480.jpg":"480x611","pp_26565419_340.jpg":"340x432","pp_26565419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_26565420_1920.jpg":"1920x1080","k_26565420_1280.jpg":"1280x1280","k_26565420_1024.jpg":"1024x1024","k_26565420_640.jpg":"640x640","k_26565420_480.jpg":"480x480","k_26565420_340.jpg":"340x340","k_26565420_220.jpg":"220x220","o_26565420_1280.jpg":"1280x806","o_26565420_1024.jpg":"1024x644","o_26565420_640.jpg":"640x403","o_26565420_480.jpg":"480x302","o_26565420_340.jpg":"340x214","o_26565420_220.jpg":"220x138","h_26565420_1280.jpg":"1280x854","h_26565420_1024.jpg":"1024x683","h_26565420_640.jpg":"640x427","h_26565420_480.jpg":"480x320","h_26565420_340.jpg":"340x227","h_26565420_220.jpg":"220x147","pp_26565420_1280.jpg":"1280x1628","pp_26565420_1024.jpg":"1024x1303","pp_26565420_640.jpg":"640x814","pp_26565420_480.jpg":"480x611","pp_26565420_340.jpg":"340x432","pp_26565420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_26565416_1920.jpg":"1920x1080","k_26565416_1280.jpg":"1280x1280","k_26565416_1024.jpg":"1024x1024","k_26565416_640.jpg":"640x640","k_26565416_480.jpg":"480x480","k_26565416_340.jpg":"340x340","k_26565416_220.jpg":"220x220","o_26565416_1280.jpg":"1280x846","o_26565416_1024.jpg":"1024x676","o_26565416_640.jpg":"640x423","o_26565416_480.jpg":"480x317","o_26565416_340.jpg":"340x224","o_26565416_220.jpg":"220x145","h_26565416_1280.jpg":"1280x854","h_26565416_1024.jpg":"1024x683","h_26565416_640.jpg":"640x427","h_26565416_480.jpg":"480x320","h_26565416_340.jpg":"340x227","h_26565416_220.jpg":"220x147","pp_26565416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26565416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26565416_640.jpg":"640x814","pp_26565416_480.jpg":"480x611","pp_26565416_340.jpg":"340x432","pp_26565416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26565407_1920.jpg":"1920x1080","k_26565407_1280.jpg":"1280x1280","k_26565407_1024.jpg":"1024x1024","k_26565407_640.jpg":"640x640","k_26565407_480.jpg":"480x480","k_26565407_340.jpg":"340x340","k_26565407_220.jpg":"220x220","o_26565407_1280.jpg":"1280x1920","o_26565407_1024.jpg":"1024x1536","o_26565407_640.jpg":"640x960","o_26565407_480.jpg":"480x720","o_26565407_340.jpg":"340x510","o_26565407_220.jpg":"220x330","h_26565407_1280.jpg":"1280x854","h_26565407_1024.jpg":"1024x683","h_26565407_640.jpg":"640x427","h_26565407_480.jpg":"480x320","h_26565407_340.jpg":"340x227","h_26565407_220.jpg":"220x147","pp_26565407_1280.jpg":"1280x1628","pp_26565407_1024.jpg":"1024x1303","pp_26565407_640.jpg":"640x814","pp_26565407_480.jpg":"480x611","pp_26565407_340.jpg":"340x432","pp_26565407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_26565394_1920.jpg":"1920x1080","k_26565394_1280.jpg":"1280x1280","k_26565394_1024.jpg":"1024x1024","k_26565394_640.jpg":"640x640","k_26565394_480.jpg":"480x480","k_26565394_340.jpg":"340x340","k_26565394_220.jpg":"220x220","o_26565394_1280.jpg":"1280x782","o_26565394_1024.jpg":"1024x626","o_26565394_640.jpg":"640x391","o_26565394_480.jpg":"480x293","o_26565394_340.jpg":"340x207","o_26565394_220.jpg":"220x134","h_26565394_1280.jpg":"1280x854","h_26565394_1024.jpg":"1024x683","h_26565394_640.jpg":"640x427","h_26565394_480.jpg":"480x320","h_26565394_340.jpg":"340x227","h_26565394_220.jpg":"220x147","pp_26565394_1280.jpg":"1280x1628","pp_26565394_1024.jpg":"1024x1303","pp_26565394_640.jpg":"640x814","pp_26565394_480.jpg":"480x611","pp_26565394_340.jpg":"340x432","pp_26565394_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14983720 Threads: 6 Questions: 3148872371 Slow queries: 7026339 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234938054 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/lucija-alfier-i-severina-je-kao-antigona-stavljena-pred-zid-dok-se-bori-za-svoju-stvar-ali-ne-smijemo-biti-ovce-1364540 [printLink] => /kultura/kazaliste/lucija-alfier-i-severina-je-kao-antigona-stavljena-pred-zid-dok-se-bori-za-svoju-stvar-ali-ne-smijemo-biti-ovce-1364540?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610288 [name] => Lucija Alfier [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-12 13:03:19 [main_article_id] => 0 [alias] => lucija-alfier [link] => /tag/lucija-alfier ) [1] => stdClass Object ( [id] => 681597 [name] => antigona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-18 19:02:25 [main_article_id] => 0 [alias] => antigona [link] => /tag/antigona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679392 [name] => šibensko kazalište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibensko-kazaliste [link] => /tag/sibensko-kazaliste ) [3] => stdClass Object ( [id] => 281298 [name] => hnk šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-sibenik [link] => /tag/hnk-sibenik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 377481 [name] => zlarin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlarin [link] => /tag/zlarin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 459454 [name] => glumica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumica [link] => /tag/glumica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naša ekipa koja radi predstavu na čelu s redateljem Novljakovićem želi upravo tom teškom pričom dozvati publiku, odaslati poruku tim ljudima koji će nas gledati, cijelom univerzumu - ne ići linijom manjeg otpora i ne prihvaćati svijet onakvim kakav se servira samo zato što misle da tako moraju! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u novoj ulozi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lucija Alfier: ‘I Severina je, kao Antigona, stavljena pred zid dok se bori za svoju stvar. Ali ne smijemo biti ovce...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3143 [name] => Jordanka Grubač [username] => jordanka-gruba [email] => jordanka-gruba@sd.hr [password] => $2y$10$mfgr/rLSzS.YG29Joawh8eMoSixr2ky.oJA2tbFx5IhCFP1KqO0o2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jordanka-grubac-3143 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1661 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2ca3bd7500ba4a410e63bb33d936aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26565424.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Prvi put mi se to događa, rad na više predstava, i to u rasponu od komedije do tragedije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26565424.jpg [title] =>

Prvi put mi se to događa, rad na više predstava, i to u rasponu od komedije do tragedije

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26565419.jpg [title] =>

‘Pomaknimo se. Kad se usudimo pomaknuti, izlazi najbolje iz nas.‘

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26565420.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26565416.jpg [title] =>

Na razgovor je došla s knjigom u ruci, Laurent Tirard: Filmske lekcije, to joj je naslov.

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26565407.jpg [title] =>

Antigona u Šibenskoj luci

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/26565394.jpg [title] =>

Moje je sidro na Zlarinu i kad kažem “idem kući”, to je na Zlarinu. Zagreb je moj izbor za odrastanje, a Zlarin je dom

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne znam da sam s kim duže pripremala neki intervju - kao ovaj s glumicom Lucijom Alfier!

A Luciju, Luciju sam neko, nedavno ljeto, na Zlarinu gledala i slušala kako u jednom tamošnjem scenskom nastupu govori stihove zlarinskog pjesnika Mladena Bjažića “Pustite ga”. Bila sam zatravljena!

Ko da govori iz vlastitog, dubokog iskustva, što je vrh svake interpretacije!

Isto sam doživjela i kad sam je slušala kako recitira “Ti koja imaš ruke nevinije od mojih” Vesne Parun.

“Blinkaju” mi, tako, glavom, dok je čekam, slike Lucije, djevojčice čija se duga kosa nastavljala na duge noge, koja onako ljetno preplanula i slana, šparta, najčešće sa svojim prijateljem, a danas kolegom Antom Vukovom, zlarinskim prostorima igre, rivama, Fingacem i Lerojom. Dječje igre koje prvo sami, kasnije i radioničkom podukom Petre Radin, potom i Leona Lučeva, pretvaraju u - scenske igre.

Luciju Alfier sad čekam za stolom, čekam da mi, drito sa Zlarina, doplovi - Antigona.

Da, Sofoklova Antigona.

Odnosno, Antigona Jeana Anouilha, svakako - Antigona.

I evo ti nje: u dugom, crnom, kožnatom kaputu, kao neka agentica tajne službe, s crnim čizmama i vojničkim, maskirnim, ruksakom na leđima.

Strogi look

Lipo sam se pripala! Lucijine opreme, njezine markantne face i nekog strogog looka...

Međutim, u ruci joj je bila - knjiga! To je odmah omekšalo situaciju, taj trenutni čarobni utjecaj knjige “na čudesne ljiljane...” (parafraza filmskog naslova iz ‘72.: “Utjecaj gama zraka na čudesne ljiljane”).

Laurent Tirard: Filmske lekcije, to joj je naslov.

Ipak mi je to, s knjigom u ruci, došla Antigona, a ne agentica...

---

image

Antigona u Šibenskoj luci

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Šibensko narodno kazalište na scenu upravo postavlja “Antigonu”, Jeana Anouiha (premijera 15.3.24.), u režiji Jasmina Novljakovića, a Lucija Alfier nositeljica je glavne uloge, mitske grčke junakinje iz, izvorno, istoimene Sofoklove tragedije nastale pet stoljeća prije naše ere. U ekipi Anouilhove “Antigone” su još Krešimir Jelić, Bojan Brajčić, Oriana Kunčić, Ana Perković, Kristian Šupe, Zdravko Vukelić - kostimi i pokret Jasminka Petek Krapljan, scenografija Frane Celić, glazba Igor Valeri, svjetlo Josip Bakula.

- Antigona je, onako na prvu, nešto što je zbog vremena nastanka jako udaljeno od nas, nastala je u 5. stoljeću prije Krista, napisao ju je Sofoklo, jedan od tri velika grčka tragičara - govori Lucija.

- Ta grčka tragedija nekad je bila dio školske lektire, ne znam kako je danas. Iako je, kažem, priča vremenski u dalekoj prošlosti, ona je i danas živo među nama. To što igramo Antigonu Jeana Anouilha, ne mijenja na stvari. I ova se Antigona bavi pitanjima slobode izbora, borbom pojedinca protiv vlasti, protiv institucija i birokracije pa - ima li šta aktualnije od toga danas i ovdje? Ako hoćete najsvježiji primjer, nije li to Severina i njezina borba?

Kao i Antigona, stavljena je pred zid dok se bori za svoju stvar, svoje ideale, neustrašivo i bez obzira hoće li biti pribijena na stup srama, bačena zvjerima ili ubijena. Antigona, nije to lako štivo, ali naša ekipa koja radi predstavu na čelu s redateljem Novljakovićem, želi upravo tom teškom pričom dozvati publiku, odaslati poruku, tim ljudima koji će nas gledati, cijelom univerzumu - ne ići linijom manjeg otpora i ne prihvaćati svijet onakvim kakav se servira samo zato što misle da tako moraju!

‘Ići ću svojim putem makar bila crna ovca‘

Ako glumac mora ući u lik - a mora - vidim, Luce, da si ti svojski u njega zakoračila već na početku rada na predstavi...

- Da, i ja kroz moj lik svima oko sebe želim reći isto, odaslati istu, ako hoćete, i osobnu poruku - da se opredjeljujem za ovo o čemu govorim sa scene. Da čovjek treba ići svojim putem - i da ću ja ići svojim putem makar bila crna ovca. Ne mora čovjek raditi od života drame, dizati revolucije, ali ne mora biti ni ovca koja ne pruža otpor iz straha da će biti izolirana, pogubljena. Ajmo vidjeti ima li išta izvan pravila kojima nas sputavaju i određuju... Ona, Antigona, ima svoj put, ne prihvaća neke norme, time ni život kakav joj je određen. Sve oko sebe osluškuje, ali postupa samosvojno, konkretno, odlučno i odvažno.

---

image

Na razgovor je došla s knjigom u ruci, Laurent Tirard: Filmske lekcije, to joj je naslov.

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Poruka društvu u kojem živimo?

- Pomaknimo se. Kad se usudimo pomaknuti, izlazi najbolje iz nas. Da te pokopa strah - pa ja tako ni osobno ne želim živjeti. Život vođen strahom i nije život, on treba biti vođen ljubavlju, a ne strahom. Citirat ću Sofokla “Ali ne za mržnju, već za ljubav rodih se”. Negdje za sebe želim baš to: da me vodi ljubav i osobna hrabrost. I bilo što da radim u profesionalnom smislu, želim da bude tako: slušati sebe i svoje ideale - po svaku cijenu! Da, ušla sam u taj lik i kao što ja gradim njega - on gradi mene.

Nije li to mladom glumcu vrhunski osjećaj?

- Jest. Želim da ljudi uđu u taj teatar, da vide tu dramu, da vjeruju mojoj interpretaciji i da iz teatra izađu drugačiji.

Lucija, tek su dvije godine da si diplomirala. Gotovo u dva koraka došla si do uloge Antigone, odreda su je igrale velike glumice, a iz “prapovijesti” znam, i jedna Vivien Leigh... No vratimo se korak natrag. Kad si diplomirala, šta je bilo dalje?

- Ostala sam “gore” (Zagreb...) s idejom da idem na audicije. Mislila sam - sve su to prilike da te vide, i da ti vidiš, i da sebi dokažem da sam za njih sposobna. Bila sam odlikašica, mogla upisati bilo što, ali iz prve upisala glumu, navikla, dakle, samo na uspjeh i uspjeh, pa... ne proći audiciju u prvi sam mah proživljavala kao neuspjeh. Dok nisam shvatila da moram promijeniti neke svoje poglede i stavove...

Uto, počela sam dosta raditi, igrala sam u “Don Juanu” u HNK-u Zagreb, u predstavi “Ekspozicija”, na dječjim FROOM radionicama, snimala razne spotove, igrala u serijama, “Metropolitanci”, “Kumovi”, “Gora”, otišla u Srbiju i učlanila se u njihovu Agenciju slavic Artists, igrala u seriji “Avionđije”.

Neko vrijeme radila u Parizu gdje sam posudila glas jednom robotu u AI serijalu, sudjelovala na Dubrovačkim ljetnim igrama, igrala predstavu u Zadru... no to me, nešto, nije ispunjavalo, uvijek sam tražila više. Posvetila sam se knjizi, proučavala i rekla sebi: školovala si se za ovo, ne bojiš se posla, želiš raditi, znaš raditi i na sebi - što je često najteže - pa ako ja sve to želim i mogu - nemoguće je da to netko neće primijetiti!

---

image

Moje je sidro na Zlarinu i kad kažem “idem kući”, to je na Zlarinu. Zagreb je moj izbor za odrastanje, a Zlarin je dom

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ipak, je li te ikad kopkalo ono što se zove “siguran posao”, tj. “stalni angažman”?

- Većinom, to jest san mnogih glumaca, to ulijeva sigurnost. No tada nisam mislila da je to moj put. Pa i dalje želim zadržati dio toga slobodnjaštva. Želim i dalje živjeti u ovom mom pretrpanom ruksaku i kao da se bojim s tim prestati, kao da se bojim da ću se bez toga zatvoriti i prestati rasti. A to ne želim. Bar je sad to tako.

Na glumu sam otišla zbog Franke Klarić

I onda je došla ova jesen: premijera u Zadru, predstava u režiji Zorana Mužića, ulazak u šibensku predstavu “Dođi gola na večeru” umjesto Franke Klarić... Sad Antigona...

- Uloga Nikoline u zadarskoj predstavi “Tata” Mate Matišića, to je bio povod da se s najmanje pet mojih kufera spustim iz Zagreba u Dalmaciju. Poslije duga vremena dobila sam jaku ulogu u jezivoj priči o ulozi oca u obitelji, o odgoju, o nečemu što određuje životni put u kojem će osoba radije nestati nego se suprotstaviti.

Opet poveznica s Antigonom?

- Daaaa... s tim da se Nikolina iz “Tate” ipak uspije izboriti za sebe, a Antigona završava svoj život. Dok sam radila tu Nikolinu, maloljetnu stiptizetu, misila sam - Bože, čime sam ja zaslužila život u kojem sve imam, dok netko mora živjeti poput nje? Eto, zato mi je drago da se čuje glas tih sudbina jer to je opća slika mjesta na kojem živimo. I jedna i druga priča. Ako jedan, ako samo jedan gledatelj s takvih predstava izađe s izmijenjenim predodžbama o životu - držim da je to uspjeh. Vrijedilo je.

Imaš li osjećaj za to kako publika prima predstavu, tvoju ulogu, osobito u kompleksnijim komadima?

- Pa od toga je i sazdan život glumca! Daaa, svakako, osjećam to bilo publike, kao što ona, vjerujem, osjeća moje, to mora biti obostrano. Kazalište kao takvo - ili djeluje u tom trenutku, u tom hipu - ili ne djeluje. Glumac to zna.

---

image

‘Pomaknimo se. Kad se usudimo pomaknuti, izlazi najbolje iz nas.‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

I onda si 19. veljače poslije dva dana priprema uskočila u šibensku predstavu na mjestu Franke Klarić.

- Mislila sam - Bože, daj mi bar dvi minute da uživam na sceni, da mi bude lipo... a jako sam guštala cijelo vrijeme, zaštićena pažnjom cijele ekipe. Bio je to prekrasan doživljaj! A na glumu sam uopće otišla zbog Franke Klarić i njezine uloge u šibenskoj “Gloriji” - ne propušta reći Lucija Alfier.

Društveni angažman

Gostovali ste s “Gola na večeri” u zagrebačkoj Komediji, a onda si naprosto uskočila u novu ulogu, u Antigonu.

- Prvi put mi se to događa, rad na više predstava, i to u rasponu od komedije do tragedije. Ja i inače stalno govorim da želim – sve. Pa eto... trenutno sam s tim različitim ulogama na tom tragu he- he.... Jedino, vrlo mi je važno kad radim nešto, da to ima društveni angažman.

Govorila si da ti ništa nije strano raditi, da bi, valjda u skladu sa svojim temperamentom i unutarnjim kreativnim nemirom, radila to tvoje - sve - od reklamnih spotova do sapunica.

- Nemam ništa ni protiv kakvog rada! Radiš koji put što želiš i što ne želiš, ali usput se profiliraš. Nemam problema s tim bilo što raditi, pod uvjetom da je ekipa s kojom radim profesionalna i ako sve ima smisla. Posao je posao.

Luce, sad trčiš na probe, na leđima ti je tvoj maskirni ruksak u kojem je, rekla si, tvoj život. U ruci knjiga, mobitel pun bilježaka, citata, cijelih knjiga... trenutno si svoje kufere preselila - gdje, gdje ti je kuća, Luce?

- Moje je sidro na Zlarinu... i kad kažem “idem kući” - to je na Zlarinu, kod tate, sad zimi kad se smrkne, idemo na lignje. U Šibeniku sam kod mame, dok još ima sunca, nas dvi idemo u šetnju. Zagreb je moj izbor za odrastanje, a Zlarin je dom. Ujutro se dignem, uđem u kužinu moje babe Gabrijele, ta mi jutarnja komunikacija puno znači. To je moj svijet, moja relaksacija i to ni zbog kakvog velikog svijeta ne želim napustiti, kamoli zaboraviti. Volim Zagreb i uvijek ću mu se vraćati, zbog ljudi, sadržaja i posla, on je moj izbor za odrastanje.

Ali... moj je dom uz more.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Prvi put mi se to događa, rad na više predstava, i to u rasponu od komedije do tragedije

Nikša Stipaničev/Cropix

‘Pomaknimo se. Kad se usudimo pomaknuti, izlazi najbolje iz nas.‘

Nikša Stipaničev/Cropix

Na razgovor je došla s knjigom u ruci, Laurent Tirard: Filmske lekcije, to joj je naslov.

Nikša Stipaničev/Cropix

Antigona u Šibenskoj luci

Nikša Stipaničev/Cropix

Moje je sidro na Zlarinu i kad kažem “idem kući”, to je na Zlarinu. Zagreb je moj izbor za odrastanje, a Zlarin je dom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/lucija-alfier-i-severina-je-kao-antigona-stavljena-pred-zid-dok-se-bori-za-svoju-stvar-ali-ne-smijemo-biti-ovce-1364540 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=51d9c5c7bd5b052a775db0bd3b07f1976fabd924 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lucija+Alfier%3A+%E2%80%98I+Severina+je%2C+kao+Antigona%2C+stavljena+pred+zid+dok+se+bori+za+svoju+stvar.+Ali+ne+smijemo+biti+ovce...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Flucija-alfier-i-severina-je-kao-antigona-stavljena-pred-zid-dok-se-bori-za-svoju-stvar-ali-ne-smijemo-biti-ovce-1364540 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Flucija-alfier-i-severina-je-kao-antigona-stavljena-pred-zid-dok-se-bori-za-svoju-stvar-ali-ne-smijemo-biti-ovce-1364540 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naša ekipa koja radi predstavu na čelu s redateljem Novljakovićem želi upravo tom teškom pričom dozvati publiku, odaslati poruku tim ljudima koji će nas gledati, cijelom univerzumu - ne ići linijom manjeg otpora i ne prihvaćati svijet onakvim kakav se servira samo zato što misle da tako moraju! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u novoj ulozi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Kazališteu novoj ulozi

Lucija Alfier: ‘I Severina je, kao Antigona, stavljena pred zid dok se bori za svoju stvar. Ali ne smijemo biti ovce...‘

Piše Jordanka Grubač
18. veljače 2024. - 11:44

Ne znam da sam s kim duže pripremala neki intervju - kao ovaj s glumicom Lucijom Alfier!

A Luciju, Luciju sam neko, nedavno ljeto, na Zlarinu gledala i slušala kako u jednom tamošnjem scenskom nastupu govori stihove zlarinskog pjesnika Mladena Bjažića “Pustite ga”. Bila sam zatravljena!

Ko da govori iz vlastitog, dubokog iskustva, što je vrh svake interpretacije!

Isto sam doživjela i kad sam je slušala kako recitira “Ti koja imaš ruke nevinije od mojih” Vesne Parun.

“Blinkaju” mi, tako, glavom, dok je čekam, slike Lucije, djevojčice čija se duga kosa nastavljala na duge noge, koja onako ljetno preplanula i slana, šparta, najčešće sa svojim prijateljem, a danas kolegom Antom Vukovom, zlarinskim prostorima igre, rivama, Fingacem i Lerojom. Dječje igre koje prvo sam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 21:19