StoryEditorOCM
Kazališteuoči dana sjećanja

Glavaševićeve Priče iz Vukovara u sjajnoj Eranovićevoj izvedbi: ‘Ovo je podsjetnik na žrtve koje su nas vječno zadužile‘

Piše kultura sd
13. studenog 2023. - 14:09

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u splitskom HNK u nedjelju navečer održana je monodrama "Priče iz Vukovara", kazališna adaptacija istoimenog djela Siniše Glavaševića, u sjajnoj izvedbi autora i glumca Pere Eranovića.

Pozivu organizatora, HDZ-a Splitsko dalmatinske županije i HDZ-a grada Splita, odazvali su se ne samo članovi i simpatizeri stranke već i mnogi uglednici iz javnog života.

Događaju su nazočili glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, župan Blaženko Boban sa suprugom te brojni drugi uglednici te hrvatski branitelji iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Prisjećajući se najbolnijih trenutaka u povijesti hrvatskog naroda te čuvajući uspomenu na žrtvu hrvatskih branitelja i stradalih civila, ponovno je istaknuta potreba za zajedništvom kao preduvjetom napretka i poboljšanja uvjeta života svih hrvatskih građana. Upravo je to bila ideja prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice te Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, koju već dva mandata provodi Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom, Andrejom Plenkovićem.

image

Atmosfera iz kazališta

Sd/

Predsjednik županijskog HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader naglasio je kako je ovaj događaj Vukovar koji okuplja: 

“Vukovar je simbol, simbol hrvatske žrtve, ali i hrvatskog zajedništva koje je nakon dugo vijekova rezultiralo neovisnom i samostalnom hrvatskom državom. To je bio san svih generacija hrvatskih domoljuba. Večeras smo u organizaciji HDZ-a svjedočili monodrami ‘Priče iz Vukovara‘ Siniše Glavaševića u interpretaciji vrhunskog glumca Pere Eranovića, inače sina poginulog hrvatskog viteza. Ovo večeras je bio Vukovar koji okuplja. Neka tako bude uvijek. To od nas traži hrvatska povijest, hrvatska danas i hrvatska sutra. Vukovar, simbol žrtve i zajedništva svih hrvatskih građana. Naš Vukovar!”, poručio je Sanader.

image

Predstavi su nazočila brojna poznata lica

“Ovom gestom HDZ želi dati doprinos dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te putem kazališnih dasaka podsjetiti gledatelje na žrtvu kojom su nas svi stradali vječno zadužili”, izjavio je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta.

image

Atmosfera iz kazališta

“Ovo mora biti tjedan hrvatskog zajedništva, a kultura sjećanja je vrijednost koju moramo njegovati kako bi spomen na sve stradale ostao zauvijek utkan u identitet našeg naroda”, dodao je Šuta.

image

Atmosfera iz kazališta

image

Atmosfera iz kazališta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:27