stdClass Object ( [id] => 1352684 [title] => Filip Radoš: ‘I u mirovini ću nastaviti glumiti, a u novoj godini imam samo jednu želju, da Hajduk bude prvi‘ [alias] => filip-rados-i-u-mirovini-cu-nastaviti-glumiti-a-u-novoj-godini-imam-samo-jednu-zelju-da-hajduk-bude-prvi [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Različiti su odlasci u mirovinu. Netko je jedva čeka - kolika je, da je - netko se i boji, netko ostaje ošamućen jer, ipak, nastupila je nova i nepoznata faza života. Ali, ima profesija, poput umjetničkih, u kojima se taj prijelaz može elegantno izvesti.

Filip Radoš, dramski prvak i friški umirovljenik splitskog HNK, kaže nam da je imao čudan osjećaj kada je prikupio i predao svu dokumentaciju za mirovinu. Kao da su mu ti papiri bili nekako vreli pod prstima, jedva ih se čekao riješiti. Sutra je već bilo lakše.

Publika i uprava na samom kraju prosinca na najljepši je način ispratila Radoša u novi status, nakon predstave "Tiha noć" svi su ustali uz golemi aplauz, proslavio je s kolegama, čak je dobio i ručni sat na dar - kako je nekada u poduzećima bio običaj - a nakon svega - nastavlja glumiti.

Možda manjim intenzitetom, ali, ni to nije sigurno: igra u dvije repertoarne predstave, neke starije će se obnoviti i osvježiti, u razgovorima je oko nekih snimanja...

Ali, dokumenti ne lažu: iza njega su pune 42 godine radnog staža. 42 runde, kaže Radoš, kao u boksu, a ni jednom nije dobio zalutali udarac niti se našao na podu. Sve je prošao na nogama...

 Dobro izgledaš nakon 42 runde...

- Ostavio sam se zbog zdravstvenog stanja i vina i duvana... svega. I drukčije, bolje se osjećam, drukčije razmišljam.

 Dakle, počeo si u Gradskom kazalištu mladih 1982. godine? Sjećaš li se uloge?

- A šta pitaš, sve si gledala...

 Stajanje s obje noge na zemlji

 Nisam baš sve; imam ja još do penzije.

- Dobro. Osamdeset druge sam se zaposlio, ali prvu ulogu, u predstavi "Krađa u zbornici" imao sam još 1977., dok sam bio u dramskom studiju. Dosta smo s njom gostovali. A jedna od prvih ozbiljnijih je bila uloga Ivana Vasiljiča Lomova u Čehovljevoj "Prosidbi". Ta je predstava imala i dodatak, u kojem  sam tumačio gubernatora. I danas pamtim tekst.

U to vrijeme igrao sam uloge primjerene mojoj dobi, mladiće, ljubavnike. A gledaj, bio sam mlad, nadobudan i lip, šta ću, moram reć kad je tako bilo. Mladost je žestoka, strastvena. Nosi te elan, želja za dokazivanjem. Ali, i tada mi je bilo već jasno da moram čvrsto stajati s obje noge na zemlji, vagati između strasti i razuma, puno raditi i biti pošten. Pošten prema kazalištu, piscu i ulozi, i prema kolegama. Danas je sve to kod mene potpuno izgrađeno, pa je i lakše raditi.

---

image

Filip Radoš, iza njega su pune 42 godine radnog staža. 42 runde,  kao u boksu, a ni jednom nije dobio zalutali udarac niti se našao na podu. Sve je prošao na nogama...

Saša Burić/Cropix
---

 U GKM-u ste, kada si ušao u zrelije godine, imali mnogo odličnih predstava, osobito onih u režiji Vanče Kljakovića. Kako je bilo raditi s njim?

- Imao je specifičan način rada, za vrijeme proba gotovo ništa nije govorio, samo je promatrao i pušio, a pepeo mu je padao po džemperu. Glumca bi ranije tako dobro uputio i približio ulozi da se sve činilo jasno i jednostavno; potom je gledao.

Imao je neke sitne mote koji su bili upute. I, ako si imao "treće oko" da to prepoznaš, sve je išlo odlično. Ako bi od glumca tražio nešto više, posebnije, neobičnije, značilo je da je siguran da glumac to i može.

 Nenadmašni partner Bobo Davidović

 Najdraža uloga je iz toga vremena, pretpostavljam, u "Malom libru" Marka Uvodića, u štoriji o pivcu?

- Najdraža uopće, antologijska predstava koju smo snimili i kao TV dramu za HRT. Inače jako volim Uvodića, igrao sam u nekoliko adaptacija, ali ona o pivcu je nenadmašna. Jer, imao sam i nenadmašnog partnera na sceni, pokojnog Bobu Davidovića kao suca.

Kako smo mi tu igrali, kao ping-pong. Tekst ima izvrsne dijaloge, Vanča je sve to orkestrirao... A taj moj Martin, vlaj kojemu su u Splitu ukrali pivca, mogao bih ga danas odigrati bez pripreme da je Bobo živ...

Pamtiš čitav tekst?

- Čitav.

---

image

Filip Radoš: ‘Stipe mi je došao sam, na vrata, a ja sam ga pustio u svoju kuću i u svoj um‘

Saša Burić/Cropix
---

Kako ono na početku Martin priča da ga je žena poslala u grad?

- Znaš, mislio sam o toj Luci koje u predstavi nema, samo se spominje. Još jedna teška Uvodićeva figura - zamisli, šalje čovika na Badnji dan lipo s Prugova na noge u Split.

Evo, slušaj: "Govori meni žena Luce: Ajde Martine, red bi bija da za svece odeš u Split da štogod odneseš na pazar pa da prodaš, da kupiš za Božić sviću po starom adetu i petrulja. I reče ona: Ponesi još sobon ništo jaspre u kesu, pazar je, Božić je. I reče ona: Ponesi jednoga od onizi dvaju pivaca, onoga gaćara gigoša. Uj‘tin ga ja još jučer i veza‘ jer koji bi ga se vrag bija dočepa jutros u zoru onako po mraku u avliji...

 Onesvijestio se na pozornici

A Bobo odgovara...

- "Ostavi avliju, izađi iz avlije i ajde naprid..." Naravno, znam i njegov tekst. Puno smo godina izvodili tu predstavu. Kada je održana premijera, imao sam četrdesetak. E, sad, u predstavi taj moj Martin, kada ga sudac pita koliko mu je godina, kaže: "Na svetu Katu ravnih pedeset manje tri". Tada sam mislio da su to velike godine. Onda sam igrao Marina i s pedeset manje tri, i s pedeset, i s pedeset pet.

Što znači imati dobrog partnera na sceni?

- Sve. Partner je tu da te sluša, gleda, da se u njemu ogledaš. Da razvijete povjerenje. Uz dobrog partnera nikad se glumac neće nametati i gurati u prvi plan, sve će biti suigra. Jer, šta će ti centaršut ako nema ko dat gol?

Budući da pamtiš sve stare uloge - je li u pitanju dobra memorija ili nešto drugo?

- Mislim da ih pamtim zbog načina na koji sam ih učio. Nikada nisam bubao napamet. Tekst sam i kod kuće dugo promatrao - ne čitao nego promatrao - a potom dijelio u slike, zamišljao razne varijante izvedbe i valjda je zato ostao zapamćen.

---

image

‘U novoj godini samo jednu želju imam. Da Hajduk bude prvi, i to prvi sa stilom‘

Saša Burić/Cropix
---

Svakako moramo spomenuti i "Kazališni sat" Jasena Boke i Vanče Kljakovića, predstavu koja još traje iako se glumačka postava mijenja. Koliko si ih ti odigrao?

- Punih 500. Bilo je tada mnogo gostovanja, znali smo u danu imati tri - četri izvedbe, a kako smo bili mlađi, znali bismo sastaviti dan i noć. Jednom, kada smo igrali po Korčuli, došlo mi je slabo, onesvijestio sam se na pozornici. Mene su odveli na infuziju, a kolege su nastavili igrati i improvizirati, znali su moj tekst pa su ga prepričali. Publika je bila oduševljena, ništa nije shvatila, rekli su da nikada nisu vidjeli tako dobro odglumljen afan.

 Dvornik i Genda podvalili mu pravo vino

Od svih serija i filmova koje si tada postepeno počeo snimati, često sa sličnim tipom "narodskog čovjeka", ipak je "Stipe u gostima" ostao najpopularniji. Kaži nešto o tom čovjeku, o kreaciji lika.

- Stipe mi je došao sam, na vrata, a ja sam ga pustio u svoju kuću i u svoj um. Prve godine snimanja još sam se malo upoznavao s njim, a potom je pisan za mene i imao sam dosta slobode kod oblikovanja lika. Tako da zapravo ne znam je li on mene našao ili sam možda ja oduvijek bio Stipe. Kroz sedam sezona publika ga je jako zavoljela, a i danas kada nešto kažem, prijatelji me znaju pitati: "Čekaj, govoriš li to ti ili Stipe?" Toliko smo srasli.

 Je li ti prelazak u HNK Split bio težak ili prirodan?

- Prirodan, jer sam i ranije na toj sceni često gostovao. Tu sam proveo zadnjih 13 godina, a rekao bih da su mi zadnjih nekoliko sezona bile najbolje.

Pamtim iz HNK neke davne godine, kada sam tu bio gost, eto baš jednoga Uvodića i novelu "Sprovod jednega diteta". Tu se na sceni puno pije u konobi prije sprovoda, a meni su podvalili pravo vino - što se inače u predstavi ne smije - ali, izdržao sam. Bili su tu Boris Dvornik, Vasja Kovačić, Josip Genda, Pjero Jelaska - nikoga više nema. A ti trikovi i zafrkancije na sceni bili su nekada običaj. Recimo, kolegi napuniti laganu torbu za spise željezom, pa neka glumi da je lagana.

Nikad nije tražio prepravke kostima

 Od tvojih uloga zadnjih godina posebno mi se sviđa Biskup iz Marinkovićeve "Glorije", lik pomalo zaboravan, neodlučan, a opet i ponešto lukav. Eto, reci nam nešto o važnosti kostima u predstavi i kako si se osjećao u biskupskoj odjeći?

- Ta uloga jako mi je draga, uglavnom sam je radio po vlastitom osjećaju, filigranski, s malim gestama. A kostim, naravno, mnogo znači. Sve što se glumcu dodaje znači i nadograđuje ulogu, pa i rekvizit, obična čaša koja ti je zaokupila ruke. Volio sam kostime Mace Žarak, a njoj se sviđalo što nikad ne prigovaram i ne tražim prepravke. Zato mi je i sašila odijelo za službene događaje kada smo išli na premijere filma "Oprosti za kung-fu".

 Kada glumiš domaćeg čovika iz Dalmatinske zagore, kojim zapravo dijalektom govoriš? Je li to dijalekt tvog rodnog Aržana?

- Donekle. Inače, u Aržanu se ne govori baš onaj "tvrdi vlaški", nego nešto mekši, gotovo urbaniji, a ja za uloge pronalazim neke varijante za koje osjetim da su dobre. Kod predstava na dijalektu bitno je da govor teče prirodno, da "pliva", da ne umaraš publiku i sebe "dokazujući" da si Splićanin ili Vlaj. Tu se lako sklizne u karikaturu i preglumljivanje.

Jesi li ikada igrao kajkavca?

- Samo jednom, ispalo je to kao neka zafrkancija i nije bilo loše, ali nisam se osjećao sigurno u tom izričaju.

I za kraj - bit će, dakle, još predstava i snimanja...

- Samo ne pluća.

- A što želiš u novoj godini?

- Samo jednu želju imam. Da Hajduk bude prvi, i to prvi sa stilom.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stipe u penziji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Stipe u penziji 2 0 8831 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-04 09:43:24 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-04 18:13:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-04 18:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Filip Radoš: 'I u mirovini ću nastaviti glumiti, a u novoj godini imam samo jednu želju, da Hajduk bude prvi' page_title=Filip Radoš: 'I u mirovini ću nastaviti glumiti, a u novoj godini imam samo jednu želju, da Hajduk bude prvi' [metakey] => Filip Radoš, glumac, mirovina, HNK Split, stipe u gostima, Marko Uvodić, HAJDUK, Zagora, kazalište [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26301575.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26301586.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26301584.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26301590.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"," Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Filip Rado\u0161: Pamtim iz HNK novelu \u2018Sprovod jednega diteta\u2018.\u00a0 Tu se na sceni puno pije u konobi prije sprovoda, a meni su podvalili pravo vino. Bili su tu Boris Dvornik, Vasja Kova\u010di\u0107, Josip Genda, Pjero Jelaska<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Filip Rado\u0161, iza njega su pune 42 godine radnog sta\u017ea. 42 runde,\u00a0 kao u boksu, a ni jednom nije dobio zalutali udarac niti se na\u0161ao na podu. Sve je pro\u0161ao na nogama...<\/p>","

\u2018U novoj godini samo jednu \u017eelju imam. Da Hajduk bude prvi, i to prvi sa stilom\u2018<\/p>","

Filip Rado\u0161: \u2018Stipe mi je do\u0161ao sam, na vrata, a ja sam ga pustio u svoju ku\u0107u i u svoj um\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26301575_1920.jpg":"1920x1080","k_26301575_1280.jpg":"1280x1280","k_26301575_1024.jpg":"1024x1024","k_26301575_640.jpg":"640x640","k_26301575_480.jpg":"480x480","k_26301575_340.jpg":"340x340","k_26301575_220.jpg":"220x220","o_26301575_1280.jpg":"1280x853","o_26301575_1024.jpg":"1024x682","o_26301575_640.jpg":"640x426","o_26301575_480.jpg":"480x320","o_26301575_340.jpg":"340x226","o_26301575_220.jpg":"220x146","h_26301575_1280.jpg":"1280x854","h_26301575_1024.jpg":"1024x683","h_26301575_640.jpg":"640x427","h_26301575_480.jpg":"480x320","h_26301575_340.jpg":"340x227","h_26301575_220.jpg":"220x147","pp_26301575_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301575_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301575_640.jpg":"640x814","pp_26301575_480.jpg":"480x611","pp_26301575_340.jpg":"340x432","pp_26301575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1751","hd_26301586_1920.jpg":"1920x1080","k_26301586_1280.jpg":"1280x1280","k_26301586_1024.jpg":"1024x1024","k_26301586_640.jpg":"640x640","k_26301586_480.jpg":"480x480","k_26301586_340.jpg":"340x340","k_26301586_220.jpg":"220x220","o_26301586_1280.jpg":"1280x1167","o_26301586_1024.jpg":"1024x933","o_26301586_640.jpg":"640x583","o_26301586_480.jpg":"480x437","o_26301586_340.jpg":"340x310","o_26301586_220.jpg":"220x200","h_26301586_1280.jpg":"1280x854","h_26301586_1024.jpg":"1024x683","h_26301586_640.jpg":"640x427","h_26301586_480.jpg":"480x320","h_26301586_340.jpg":"340x227","h_26301586_220.jpg":"220x147","pp_26301586_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301586_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301586_640.jpg":"640x814","pp_26301586_480.jpg":"480x611","pp_26301586_340.jpg":"340x432","pp_26301586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26301584_1920.jpg":"1920x1080","k_26301584_1280.jpg":"1280x1280","k_26301584_1024.jpg":"1024x1024","k_26301584_640.jpg":"640x640","k_26301584_480.jpg":"480x480","k_26301584_340.jpg":"340x340","k_26301584_220.jpg":"220x220","o_26301584_1280.jpg":"1280x853","o_26301584_1024.jpg":"1024x682","o_26301584_640.jpg":"640x426","o_26301584_480.jpg":"480x320","o_26301584_340.jpg":"340x226","o_26301584_220.jpg":"220x146","h_26301584_1280.jpg":"1280x854","h_26301584_1024.jpg":"1024x683","h_26301584_640.jpg":"640x427","h_26301584_480.jpg":"480x320","h_26301584_340.jpg":"340x227","h_26301584_220.jpg":"220x147","pp_26301584_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301584_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301584_640.jpg":"640x814","pp_26301584_480.jpg":"480x611","pp_26301584_340.jpg":"340x432","pp_26301584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26301590_1920.jpg":"1920x1080","k_26301590_1280.jpg":"1280x1280","k_26301590_1024.jpg":"1024x1024","k_26301590_640.jpg":"640x640","k_26301590_480.jpg":"480x480","k_26301590_340.jpg":"340x340","k_26301590_220.jpg":"220x220","o_26301590_1280.jpg":"1280x853","o_26301590_1024.jpg":"1024x682","o_26301590_640.jpg":"640x426","o_26301590_480.jpg":"480x320","o_26301590_340.jpg":"340x226","o_26301590_220.jpg":"220x146","h_26301590_1280.jpg":"1280x854","h_26301590_1024.jpg":"1024x683","h_26301590_640.jpg":"640x427","h_26301590_480.jpg":"480x320","h_26301590_340.jpg":"340x227","h_26301590_220.jpg":"220x147","pp_26301590_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301590_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301590_640.jpg":"640x814","pp_26301590_480.jpg":"480x611","pp_26301590_340.jpg":"340x432","pp_26301590_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7433911 Threads: 8 Questions: 1532310711 Slow queries: 4658954 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110696625 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/filip-rados-i-u-mirovini-cu-nastaviti-glumiti-a-u-novoj-godini-imam-samo-jednu-zelju-da-hajduk-bude-prvi-1352684 [printLink] => /kultura/kazaliste/filip-rados-i-u-mirovini-cu-nastaviti-glumiti-a-u-novoj-godini-imam-samo-jednu-zelju-da-hajduk-bude-prvi-1352684?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531424 [name] => Filip Radoš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-27 17:57:26 [main_article_id] => 0 [alias] => filip-rados [link] => /tag/filip-rados ) [1] => stdClass Object ( [id] => 400098 [name] => glumac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumac [link] => /tag/glumac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 375590 [name] => mirovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirovina [link] => /tag/mirovina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 347784 [name] => HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-split [link] => /tag/hnk-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 638143 [name] => stipe u gostima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 12:32:27 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-u-gostima [link] => /tag/stipe-u-gostima ) [5] => stdClass Object ( [id] => 320984 [name] => marko uvodić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-uvodic [link] => /tag/marko-uvodic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [7] => stdClass Object ( [id] => 679461 [name] => Zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagora [link] => /tag/zagora ) [8] => stdClass Object ( [id] => 302496 [name] => kazalište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazaliste [link] => /tag/kazaliste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stipe u penziji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Filip Radoš: ‘I u mirovini ću nastaviti glumiti, a u novoj godini imam samo jednu želju, da Hajduk bude prvi‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26301575.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Filip Radoš: Pamtim iz HNK novelu ‘Sprovod jednega diteta‘.  Tu se na sceni puno pije u konobi prije sprovoda, a meni su podvalili pravo vino. Bili su tu Boris Dvornik, Vasja Kovačić, Josip Genda, Pjero Jelaska

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26301575.jpg [title] =>

Filip Radoš: Pamtim iz HNK novelu ‘Sprovod jednega diteta‘.  Tu se na sceni puno pije u konobi prije sprovoda, a meni su podvalili pravo vino. Bili su tu Boris Dvornik, Vasja Kovačić, Josip Genda, Pjero Jelaska

 

 

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26301586.jpg [title] =>

Filip Radoš, iza njega su pune 42 godine radnog staža. 42 runde,  kao u boksu, a ni jednom nije dobio zalutali udarac niti se našao na podu. Sve je prošao na nogama...

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26301584.jpg [title] =>

‘U novoj godini samo jednu želju imam. Da Hajduk bude prvi, i to prvi sa stilom‘

Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26301590.jpg [title] =>

Filip Radoš: ‘Stipe mi je došao sam, na vrata, a ja sam ga pustio u svoju kuću i u svoj um‘

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Različiti su odlasci u mirovinu. Netko je jedva čeka - kolika je, da je - netko se i boji, netko ostaje ošamućen jer, ipak, nastupila je nova i nepoznata faza života. Ali, ima profesija, poput umjetničkih, u kojima se taj prijelaz može elegantno izvesti.

Filip Radoš, dramski prvak i friški umirovljenik splitskog HNK, kaže nam da je imao čudan osjećaj kada je prikupio i predao svu dokumentaciju za mirovinu. Kao da su mu ti papiri bili nekako vreli pod prstima, jedva ih se čekao riješiti. Sutra je već bilo lakše.

Publika i uprava na samom kraju prosinca na najljepši je način ispratila Radoša u novi status, nakon predstave "Tiha noć" svi su ustali uz golemi aplauz, proslavio je s kolegama, čak je dobio i ručni sat na dar - kako je nekada u poduzećima bio običaj - a nakon svega - nastavlja glumiti.

Možda manjim intenzitetom, ali, ni to nije sigurno: igra u dvije repertoarne predstave, neke starije će se obnoviti i osvježiti, u razgovorima je oko nekih snimanja...

Ali, dokumenti ne lažu: iza njega su pune 42 godine radnog staža. 42 runde, kaže Radoš, kao u boksu, a ni jednom nije dobio zalutali udarac niti se našao na podu. Sve je prošao na nogama...

 Dobro izgledaš nakon 42 runde...

- Ostavio sam se zbog zdravstvenog stanja i vina i duvana... svega. I drukčije, bolje se osjećam, drukčije razmišljam.

 Dakle, počeo si u Gradskom kazalištu mladih 1982. godine? Sjećaš li se uloge?

- A šta pitaš, sve si gledala...

 Stajanje s obje noge na zemlji

 Nisam baš sve; imam ja još do penzije.

- Dobro. Osamdeset druge sam se zaposlio, ali prvu ulogu, u predstavi "Krađa u zbornici" imao sam još 1977., dok sam bio u dramskom studiju. Dosta smo s njom gostovali. A jedna od prvih ozbiljnijih je bila uloga Ivana Vasiljiča Lomova u Čehovljevoj "Prosidbi". Ta je predstava imala i dodatak, u kojem  sam tumačio gubernatora. I danas pamtim tekst.

U to vrijeme igrao sam uloge primjerene mojoj dobi, mladiće, ljubavnike. A gledaj, bio sam mlad, nadobudan i lip, šta ću, moram reć kad je tako bilo. Mladost je žestoka, strastvena. Nosi te elan, želja za dokazivanjem. Ali, i tada mi je bilo već jasno da moram čvrsto stajati s obje noge na zemlji, vagati između strasti i razuma, puno raditi i biti pošten. Pošten prema kazalištu, piscu i ulozi, i prema kolegama. Danas je sve to kod mene potpuno izgrađeno, pa je i lakše raditi.

---

image

Filip Radoš, iza njega su pune 42 godine radnog staža. 42 runde,  kao u boksu, a ni jednom nije dobio zalutali udarac niti se našao na podu. Sve je prošao na nogama...

Saša Burić/Cropix
---

 U GKM-u ste, kada si ušao u zrelije godine, imali mnogo odličnih predstava, osobito onih u režiji Vanče Kljakovića. Kako je bilo raditi s njim?

- Imao je specifičan način rada, za vrijeme proba gotovo ništa nije govorio, samo je promatrao i pušio, a pepeo mu je padao po džemperu. Glumca bi ranije tako dobro uputio i približio ulozi da se sve činilo jasno i jednostavno; potom je gledao.

Imao je neke sitne mote koji su bili upute. I, ako si imao "treće oko" da to prepoznaš, sve je išlo odlično. Ako bi od glumca tražio nešto više, posebnije, neobičnije, značilo je da je siguran da glumac to i može.

 Nenadmašni partner Bobo Davidović

 Najdraža uloga je iz toga vremena, pretpostavljam, u "Malom libru" Marka Uvodića, u štoriji o pivcu?

- Najdraža uopće, antologijska predstava koju smo snimili i kao TV dramu za HRT. Inače jako volim Uvodića, igrao sam u nekoliko adaptacija, ali ona o pivcu je nenadmašna. Jer, imao sam i nenadmašnog partnera na sceni, pokojnog Bobu Davidovića kao suca.

Kako smo mi tu igrali, kao ping-pong. Tekst ima izvrsne dijaloge, Vanča je sve to orkestrirao... A taj moj Martin, vlaj kojemu su u Splitu ukrali pivca, mogao bih ga danas odigrati bez pripreme da je Bobo živ...

Pamtiš čitav tekst?

- Čitav.

---

image

Filip Radoš: ‘Stipe mi je došao sam, na vrata, a ja sam ga pustio u svoju kuću i u svoj um‘

Saša Burić/Cropix
---

Kako ono na početku Martin priča da ga je žena poslala u grad?

- Znaš, mislio sam o toj Luci koje u predstavi nema, samo se spominje. Još jedna teška Uvodićeva figura - zamisli, šalje čovika na Badnji dan lipo s Prugova na noge u Split.

Evo, slušaj: "Govori meni žena Luce: Ajde Martine, red bi bija da za svece odeš u Split da štogod odneseš na pazar pa da prodaš, da kupiš za Božić sviću po starom adetu i petrulja. I reče ona: Ponesi još sobon ništo jaspre u kesu, pazar je, Božić je. I reče ona: Ponesi jednoga od onizi dvaju pivaca, onoga gaćara gigoša. Uj‘tin ga ja još jučer i veza‘ jer koji bi ga se vrag bija dočepa jutros u zoru onako po mraku u avliji...

 Onesvijestio se na pozornici

A Bobo odgovara...

- "Ostavi avliju, izađi iz avlije i ajde naprid..." Naravno, znam i njegov tekst. Puno smo godina izvodili tu predstavu. Kada je održana premijera, imao sam četrdesetak. E, sad, u predstavi taj moj Martin, kada ga sudac pita koliko mu je godina, kaže: "Na svetu Katu ravnih pedeset manje tri". Tada sam mislio da su to velike godine. Onda sam igrao Marina i s pedeset manje tri, i s pedeset, i s pedeset pet.

Što znači imati dobrog partnera na sceni?

- Sve. Partner je tu da te sluša, gleda, da se u njemu ogledaš. Da razvijete povjerenje. Uz dobrog partnera nikad se glumac neće nametati i gurati u prvi plan, sve će biti suigra. Jer, šta će ti centaršut ako nema ko dat gol?

Budući da pamtiš sve stare uloge - je li u pitanju dobra memorija ili nešto drugo?

- Mislim da ih pamtim zbog načina na koji sam ih učio. Nikada nisam bubao napamet. Tekst sam i kod kuće dugo promatrao - ne čitao nego promatrao - a potom dijelio u slike, zamišljao razne varijante izvedbe i valjda je zato ostao zapamćen.

---

image

‘U novoj godini samo jednu želju imam. Da Hajduk bude prvi, i to prvi sa stilom‘

Saša Burić/Cropix
---

Svakako moramo spomenuti i "Kazališni sat" Jasena Boke i Vanče Kljakovića, predstavu koja još traje iako se glumačka postava mijenja. Koliko si ih ti odigrao?

- Punih 500. Bilo je tada mnogo gostovanja, znali smo u danu imati tri - četri izvedbe, a kako smo bili mlađi, znali bismo sastaviti dan i noć. Jednom, kada smo igrali po Korčuli, došlo mi je slabo, onesvijestio sam se na pozornici. Mene su odveli na infuziju, a kolege su nastavili igrati i improvizirati, znali su moj tekst pa su ga prepričali. Publika je bila oduševljena, ništa nije shvatila, rekli su da nikada nisu vidjeli tako dobro odglumljen afan.

 Dvornik i Genda podvalili mu pravo vino

Od svih serija i filmova koje si tada postepeno počeo snimati, često sa sličnim tipom "narodskog čovjeka", ipak je "Stipe u gostima" ostao najpopularniji. Kaži nešto o tom čovjeku, o kreaciji lika.

- Stipe mi je došao sam, na vrata, a ja sam ga pustio u svoju kuću i u svoj um. Prve godine snimanja još sam se malo upoznavao s njim, a potom je pisan za mene i imao sam dosta slobode kod oblikovanja lika. Tako da zapravo ne znam je li on mene našao ili sam možda ja oduvijek bio Stipe. Kroz sedam sezona publika ga je jako zavoljela, a i danas kada nešto kažem, prijatelji me znaju pitati: "Čekaj, govoriš li to ti ili Stipe?" Toliko smo srasli.

 Je li ti prelazak u HNK Split bio težak ili prirodan?

- Prirodan, jer sam i ranije na toj sceni često gostovao. Tu sam proveo zadnjih 13 godina, a rekao bih da su mi zadnjih nekoliko sezona bile najbolje.

Pamtim iz HNK neke davne godine, kada sam tu bio gost, eto baš jednoga Uvodića i novelu "Sprovod jednega diteta". Tu se na sceni puno pije u konobi prije sprovoda, a meni su podvalili pravo vino - što se inače u predstavi ne smije - ali, izdržao sam. Bili su tu Boris Dvornik, Vasja Kovačić, Josip Genda, Pjero Jelaska - nikoga više nema. A ti trikovi i zafrkancije na sceni bili su nekada običaj. Recimo, kolegi napuniti laganu torbu za spise željezom, pa neka glumi da je lagana.

Nikad nije tražio prepravke kostima

 Od tvojih uloga zadnjih godina posebno mi se sviđa Biskup iz Marinkovićeve "Glorije", lik pomalo zaboravan, neodlučan, a opet i ponešto lukav. Eto, reci nam nešto o važnosti kostima u predstavi i kako si se osjećao u biskupskoj odjeći?

- Ta uloga jako mi je draga, uglavnom sam je radio po vlastitom osjećaju, filigranski, s malim gestama. A kostim, naravno, mnogo znači. Sve što se glumcu dodaje znači i nadograđuje ulogu, pa i rekvizit, obična čaša koja ti je zaokupila ruke. Volio sam kostime Mace Žarak, a njoj se sviđalo što nikad ne prigovaram i ne tražim prepravke. Zato mi je i sašila odijelo za službene događaje kada smo išli na premijere filma "Oprosti za kung-fu".

 Kada glumiš domaćeg čovika iz Dalmatinske zagore, kojim zapravo dijalektom govoriš? Je li to dijalekt tvog rodnog Aržana?

- Donekle. Inače, u Aržanu se ne govori baš onaj "tvrdi vlaški", nego nešto mekši, gotovo urbaniji, a ja za uloge pronalazim neke varijante za koje osjetim da su dobre. Kod predstava na dijalektu bitno je da govor teče prirodno, da "pliva", da ne umaraš publiku i sebe "dokazujući" da si Splićanin ili Vlaj. Tu se lako sklizne u karikaturu i preglumljivanje.

Jesi li ikada igrao kajkavca?

- Samo jednom, ispalo je to kao neka zafrkancija i nije bilo loše, ali nisam se osjećao sigurno u tom izričaju.

I za kraj - bit će, dakle, još predstava i snimanja...

- Samo ne pluća.

- A što želiš u novoj godini?

- Samo jednu želju imam. Da Hajduk bude prvi, i to prvi sa stilom.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix  Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Filip Radoš: Pamtim iz HNK novelu ‘Sprovod jednega diteta‘.  Tu se na sceni puno pije u konobi prije sprovoda, a meni su podvalili pravo vino. Bili su tu Boris Dvornik, Vasja Kovačić, Josip Genda, Pjero Jelaska

 

 

Saša Burić/Cropix

Filip Radoš, iza njega su pune 42 godine radnog staža. 42 runde,  kao u boksu, a ni jednom nije dobio zalutali udarac niti se našao na podu. Sve je prošao na nogama...

Saša Burić/Cropix

‘U novoj godini samo jednu želju imam. Da Hajduk bude prvi, i to prvi sa stilom‘

Saša Burić/Cropix

Filip Radoš: ‘Stipe mi je došao sam, na vrata, a ja sam ga pustio u svoju kuću i u svoj um‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/filip-rados-i-u-mirovini-cu-nastaviti-glumiti-a-u-novoj-godini-imam-samo-jednu-zelju-da-hajduk-bude-prvi-1352684 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=542c0316e356e113ae38790f35df60ae00e5275b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Filip+Rado%C5%A1%3A+%E2%80%98I+u+mirovini+%C4%87u+nastaviti+glumiti%2C+a+u+novoj+godini+imam+samo+jednu+%C5%BEelju%2C+da+Hajduk+bude+prvi%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Ffilip-rados-i-u-mirovini-cu-nastaviti-glumiti-a-u-novoj-godini-imam-samo-jednu-zelju-da-hajduk-bude-prvi-1352684 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Ffilip-rados-i-u-mirovini-cu-nastaviti-glumiti-a-u-novoj-godini-imam-samo-jednu-zelju-da-hajduk-bude-prvi-1352684 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Stipe u penziji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteStipe u penziji

Filip Radoš: ‘I u mirovini ću nastaviti glumiti, a u novoj godini imam samo jednu želju, da Hajduk bude prvi‘

Piše Jasmina Parić
4. siječnja 2024. - 19:13
Filip Radoš: Pamtim iz HNK novelu ‘Sprovod jednega diteta‘.  Tu se na sceni puno pije u konobi prije sprovoda, a meni su podvalili pravo vino. Bili su tu Boris Dvornik, Vasja Kovačić, Josip Genda, Pjero Jelaska    Saša Burić/Cropix

Različiti su odlasci u mirovinu. Netko je jedva čeka - kolika je, da je - netko se i boji, netko ostaje ošamućen jer, ipak, nastupila je nova i nepoznata faza života. Ali, ima profesija, poput umjetničkih, u kojima se taj prijelaz može elegantno izvesti.

Filip Radoš, dramski prvak i friški umirovljenik splitskog HNK, kaže nam da je imao čudan osjećaj kada je prikupio i predao svu dokumentaciju za mirovinu. Kao da su mu ti papiri bili nekako vreli pod prstima, jedva ih se čekao riješiti. Sutra je već bilo lakše.

Publika i uprava na samom kraju prosinca na najljepši je način ispratila Radoša u novi status, nakon predstave "Tiha noć" svi su ustali uz golemi aplauz, proslavio je s kolegama, čak je dobio i ručni sat na dar - kako je nekada u poduzećima bio običaj - a nakon sveg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:14