stdClass Object ( [id] => 1293363 [title] => Wagner je bio genijalac, vječni Verdijev takmac, ali i opaki bludnik. Što je tek napravio svom dobročinitelju Hansu... [alias] => wagner-je-bio-genijalac-vjecni-verdijev-takmac-ali-i-opaki-bludnik-sto-je-tek-napravio-svom-dobrocinitelju-hansu [catid] => 287 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dvadeset i drugog dana svibnja navršila se 210. obljetnica rođenja jednog od najposebnijih skladatelja i uopće umjetnika u povijesti, Richarda Wagnera, ama ni pola godine starijega kompozitora od najvećeg mu konkurenta Giuseppea Verdija.
Wagner se divio Verdijevoj melodijskoj invenciji i nepresušnoj inspiraciji u stvaranju zanosnih pjevačkih partija, dok je paralelno s tim pomalo mu se i rugao zbog monotone orkestarske pratnje – naročito one u trodobnoj, valcerskoj mjeri – koju je posprdno nazivao: “gigantskom gitarom”.

Verdi je, pak, s druge strane, duboko poštovao Wagnerov genij, pa i njegove reformatorske intencije, prihvaćajući “pod stare dane” Nijemčevu ideju o provodnim motivima kojima se ima išarati partitura od početka do kraja. Prvi pohod Wagnerove glazbe u Italiju, 1. studenog 1871. u Bologni, pri izvedbi njegove opere Lohengrin, Verdi je kriomice motrio iz lože, voajerski poput lupeža da ga tko ne vidi, zajedno s naše gore listom, skladateljem iz Istre, Antonijom Smareglijom, te kolegom i suradnikom Arrigom Boitom. Richard Wagner rođen je u Leipzigu, u gradu gdje je zadnja desetljeća života i rada proveo veliki Johann Sebastian Bach, koji je u njemu i pokopan.

Nemiran duh i vječni vagabund, pa i bludnik, Wagner je često mijenjao mjesta življenja i boravka: od Weimara i Magdeburga, do Rige i Pariza; od Švicarske i Bavarske do, najzad Venecije, u kojoj će ga zateći i smrt: 13. veljače 1883. Nije, eto, dočekao ni svoj 70. rođendan. Vršnjak mu, Verdi, nadživio ga je za cijelu jednu punoljetnost…

Nadalje, Verdi je napisao taman duplo više opera od Wagnera: u vlastitoj mu taksonomiji taj se broj kreće do znamenke 26 (ne pribrajajući tome još nekoliko detaljnih preinaka postojećih partitura, plus monumentalna Messa da Requiem). Na drugoj je strani Wagner sa svojih “sretnih” 13 glazbeno-scenskih ostvaraja (jednim više od duzine Puccinijevih opera). Administrativno gledajući, Verdi je dobrano u prednosti, pa kad se vremenska trajanja njihovih opera usporede, onda dolazimo do ovog podatka: Verdijevih 26 opera traje oko 56 sati i 30 minuta, dok Wagnerove opere i glazbene drame duraju cirka 44 sata i 45 minuta.

---

image

Impozantna Festspielhaus koju je isprojektirao sam Wagner

SINIŠA VUKOVIĆ
---

Richard Wagner bio je skladatelj koji je cijeli svoj umjetnički vijek proživio kao skladatelj operâ. Bio je istinski erudit svojega vremena, očaran književnošću i filozofijom, pa je vlastitom rukom na papiru ispisivao libreta svojih budućih opera što će ih skladati za klavirom. Visoko osviješteni demijurg – do prepotencije, do oholosti, zapravo, jer je težio neviđenom luksuzu što mu je navlačilo i okove dugovanja i bjegova od dužnikâ.

Iako većina skladatelja ima svoje festivale uglavnom u rodnim gradovima, ništa se ne može usporediti s manifestacijom Svečanih igara u Bayreuthu (Bayreuther Festspiele), bavarskom gradiću u kojem je Wagner podignuo vlastito kazalište za izvođenje isključivo svojih glazbeno-scenskih djela.

Ostvarenje te pompozne skladateljeve želje financijski je omogućio bavarski kralj Ludwig II., koji je bio opčinjen Wagnerovim likom i djelom. Biografi spominju i njihovu intimnu ljubavnu vezu, ali sâm Wagner bio je vrlo lak na seksualnom okidaču, budući da je bio popriličan razvratnik i jebako: nije imao skrupula, recimo, osvojiti suprugu svojega velikog dobročinitelja, dirigenta Hansa von Bülowa, koji mu je podmirivao dugove, primio na stanovanje, izvodio opere… Iz te romanse nastala je eterična i strastvena glazba opere Tristan i Izolda.

---

image

Raskoš za 2000 gledatelja, i sve je uvijek puno

SINIŠA VUKOVIĆ
---

Na Svečanim igrama u Bayreuthu izvodi se isključivo Wagnerova glazba, a jedina iznimka bila je izvedba Beethovenove Devete simfonije.

Druga osobitost ovoga festivala bila je i Wagnerova zabrana da se njegovo najposljednije remek-djelo Parsifal izvodi igdje drugdje, osim u njegovu kazalištu. To se i poštovalo dugo nakon njegove smrti, ali su sinovi ipak popustili pod pritiscima što su se prirodno javljali, pa je ova mistična glazba prvi put izvedena i izvan Bayreutha, u Metropolitan Operi u New Yorku, na Badnjak 1903. godine, kad je ulogu Kundry pjevala naša Milka Trnina, inače obožavana primadona u Festspielhausu.

Split kao belkantistički grad okrenut talijanskoj operi nije se u svojoj prošlosti razmetao izvedbama Wagnerovih opera. Upoznavanje s Wagnerovom umjetnošću Splićani su ostvarili posredstvom gostovanja stranih opernih trupa. Prvo njegovo djelo koje je u cijelosti u Splitu izvedeno bila je opera Lohengrin, kad ju je prvih dana svibnja 1896. u kazališnoj zgradi izvela češka operna družba Jana (Ivana) Pišteka iz Brna.

U poraću su gosti iz Ljubljanske opere u Splitu gostovali s operama Tannhäuser (1927.) i Lohengrin (1939.), a onda će tek više od desetljeća nakon završetka Drugoga svjetskog rata Silvije Bombardelli postaviti prvog pravog splitskog Wagnera, uvježbanog i izvedenog s vlastitim snagama.

---

image

Naš novinar kraj Wagnerova groba na kojem nema nikakvih obilježja, ni ploče, ničega... samo humak

---

Dogodit će se to 11. travnja 1957. kad će rečeni maestro uz pomoć redatelja Tomislava Kuljiša, scenografa Rudolfa Bunka i kostimografkinju Jagodu Buić uprizoriti Ukletoga Holandeza. Prvu wagnerijansku splitsku pjevačku ružu solistâ činjahu: Duško Kukovec (Holandez), Paško Duplančić (Daland), Andrica Dumanić (Senta), Ante Jelaska (Erik), Ante

Grgurin (Dalandov kormilar) i Marija Gatin (Mary).

Ni dvije godine potom, 7. ožujka 1959., uglavnom ista ekipa premijerno će postaviti i operu Lohengrin, a godine 1965. doći će do obnove Holandeza. Valja spomenuti i historiografski fakt kako je Bombardelli kanio u kolovozu 1960. godine na otvorenom izvesti Holandeza u sklopu Splitskih ljetnih priredaba (ambijentalno, u Meštrovićevu kašteletu i, drugi čin, uz more s pravim brodom), ali je produkcija otkazana u zadnji čas zbog financijskih razloga.

No, Ukleti Holandez ipak je doplovio do (sad već) Splitskog ljeta, kad je 31. srpnja 2013. izveden u dvorištu HNK Split, pod dirigentskim vodstvom Tončija Bilića i u režiji Branka Brezovca. Zbor i dio solistâ bili su iz splitskog ansambla, dok je za svirački dio bio pozvan Simfonijski orkestar HRT-a. •

---

image

Dame i gospoda pred teatrom

SINIŠA VUKOVIĆ
------
image

Spomen na našu Milku Trninu

SINIŠA VUKOVIĆ
------
image

Wagner u bronci, i Siniša Vuković

---

---

A u pauzi udri po kobasama i pohanoj piletini!

Imao sam sreću biti gostom na Svečanim igrama u Bayreuthu, prije deset godina u povodu 200. obljetnice Wagnerova rođenja. Štimao sam raspored tako da mogu gledati omiljenu operu Tannhauser i čudo glazbe, kultnu operu Parsifal.

Festspielhaus uznosito se diže pod kapcima sljemena brda, na predgorju što s jedne strane štiti Bayreuth od zapuha vjetra. Ovaj je dio Bavarske inače jako bogat zelenilom, šume i proplanci izmjenjuju se s livadama i oranicama.

Zamišljao sam ga nekako cijeloga drvenoga, kanda je kakav trabakul što je kojim čudom nasukan u ovoj bavarskoj pustopoljini, pardon pustošumini. Kad ono, to je gotovo klasicistička građevina sazidana "klasičnim" kamenom i malterskim vezivom…

Iako je monumentalan, Festspielhaus, isprva, ne doimlje se takvim: možda stoga što je na uzvisini, pa ga promatrač gleda iz pomalo žablje perspektive. No, iznutra, vidi se iz svakoga kutka da je to prekooceanski brod, širine otvorenoga kamenoloma (petrade, rekli bi mi na Braču), čiji auditorij prima tek nešto manje od 2000 posjetitelja.

Podignut je i izgrađen prema Wagnerovim zamislima – nacrti su činjeni prema njegovim skicama! – i uz njegovu "recenzentsku" mentorsku nadzornost i pasku, moralo je, to gledalište, oponašati grčki amfiteatar… tako da nitko nikome ne smeta u publici, te da se snobovska gospoda paunski ne kočopere u ložama talijanskoga tipa potkovičasto raspoređenog na balkonima.

U ovoj situaciji, dirigent i orkestar uopće se ne vide, jerbo je rupa za svirače duboko ubodena pod proscenij, a poleđina te buže – ispred prvog reda publike – blago je zakrivljena prema pozornici, što izvođačima na sceni stvara akustički ugodniju situaciju.

Način na koji je Wagner zamislio gledalište "savršenog" teatra uistinu stvara takvu vizibilno-eufonijsku sliku, u kojoj svatko na svojoj poziciji u ma kojem kutku auditorija jednakopravno dobro čuje, i vidi, sve što se od strane umjetnika tog momenta stvara na otvorenoj pozornici.

Predstave sve odreda počinju u 16 sati, ako nisu posrijedi opere Der fligende Holländer ili Das Rheingold (prvi dio Ringa, poznatog Prstena Nibelunga), jer je ukupno trajanje tih opernih radova oko dva i pol sata, pa se daju u komadu, bez pauze. Tada su predstave u 18 sati. A sat vremena prije početka izvedbe sve vrvi od posjetitelja.

Glavnina onih što imaju unići u Festspielhaus, prije časa ulaska čitav čas su pred kazalištem, ali i oni "nesretnici" što nisu imali prilike, ili sreće, dohvatiti se ulaznice za opernu svečanost.

Ti istinski wagnerijanci, kakvih je prije svake predstave barem desetak, strpljivo pred biljetarnicom, u ravnomjernom defileu stoje i u rukama u visini prsiju drže okrojak kartona na kojem verzalnim slovima piše: "SUCHE KARTE" (u prijevodu: tražim kartu). U stankama među činovima tom se natpisu pridoda i II. ili III. čin koji se kani odgledati.

Dakle, barem nešto: daj što daš! Računaju ti entuzijasti da će netko klonuti, da će se umoriti u dugačkoj predstavi što počne kao juvenilna matineja, a skonča kao matora soareja; međutim, vraga: nitko da bi napustio svojeg sjedišta, svojeg ležišta, svojeg skupo plaćenog ili teško zavrijeđenog mjesta u posvećenoj operomolji. Wagnerove opere, u prosjeku traju oko šest sat.

Samo stanke među činovima određene su unificirano na duradu od ciglih sat vremena, pa imaš dojam da si dva dana u kazalištu! Svaka predstava, inače, počinje točno u minutu u zakazan sat, kao što je u nas precizan još jedino dnevnik na televizijama s nacionalnom koncesijom.

Među publikom velik je broj starijega svijeta, mnoštvo starčadi što su još odavna zadojeni i inficirani opijajućom Wagnerovom glazbom. Poodrasla djeca tih ljudi postarije dobi iz publike, sa svojom već "samohodnom" djecom, u stankama dolaze na parking iza Festspielhausa, rastvore plahte ili kakva šatorska krila na nakrivljenoj livadi među borićima i divljim kestenima, otvore one noseće hladnjake i iz njih vade kobasice i sireve, pohane kokoši ili pulastre, salame, pečeno meso; režu kruh nožem ili ga, češće, otkidaju rukama, kao Isukrst u cenakulumu… U svim tim svojim svečanim toaletama i skupocjenim odijelima, sjedaju po plahtama na zemlji, kao magarac kad se češe…

---

---

Kraj groba i njegov psić

Suprotno raskalašenom životu nerijetko u luksuzu što je prelazio njegove financijske mogućnosti, Richard Wagner počiva u nimalo raskošno izvedenom grobu. Počivalište je uređeno također prema njegovoj želji: nema spomenika ni mramora, tek oveći hum s betonskom pločom bez imena obrastao bršljanom.

Nije na groblju, već u šumi iza kuće, u dubokoj sjeni hrastova i bukava, gdje Wagneru jedinu družbu čini, pokopan u grobiću nedaleko od njegova, njegov obožavani i vjerni psić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GODIŠNJICA ROĐENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GODIŠNJICA ROĐENJA 2 0 6177 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-20 12:45:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-26 13:33:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-26 13:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 115 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 287 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta glazbe. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, glazba [secure] => 0 [page_title] => Glazba [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Wagner je bio genijalac, vječni Verdijev takmac, ali i opaki bludnik. Što je tek napravio svom dobročinitelju Hansu... [metakey] => richard wagner, giuseppe verdi, Milka Trnina, opera [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24966350.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24932660.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24932663.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24932665.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24932667.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24932669.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/20\/24932672.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","SINI\u0160A VUKOVI\u0106","SINI\u0160A VUKOVI\u0106","","SINI\u0160A VUKOVI\u0106","SINI\u0160A VUKOVI\u0106",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Richard Wagner ro\u0111en je 22.svibnja prije 210 godina<\/p>","

Impozantna Festspielhaus koju je isprojektirao sam Wagner<\/p>","

Rasko\u0161 za 2000 gledatelja, i sve je uvijek puno<\/p>","

Na\u0161 novinar kraj Wagnerova groba na kojem nema nikakvih obilje\u017eja, ni plo\u010de, ni\u010dega... samo humak<\/p>","

Dame i gospoda pred teatrom<\/p>","

Spomen na na\u0161u Milku Trninu<\/p>","

Wagner u bronci, i Sini\u0161a Vukovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24966350_1920.jpg":"1920x1080","k_24966350_1280.jpg":"1280x1280","k_24966350_1024.jpg":"1024x1024","k_24966350_640.jpg":"640x640","k_24966350_480.jpg":"480x480","k_24966350_340.jpg":"340x340","k_24966350_220.jpg":"220x220","o_24966350_1280.jpg":"1280x853","o_24966350_1024.jpg":"1024x682","o_24966350_640.jpg":"640x426","o_24966350_480.jpg":"480x320","o_24966350_340.jpg":"340x226","o_24966350_220.jpg":"220x146","h_24966350_1280.jpg":"1280x854","h_24966350_1024.jpg":"1024x683","h_24966350_640.jpg":"640x427","h_24966350_480.jpg":"480x320","h_24966350_340.jpg":"340x227","h_24966350_220.jpg":"220x147","pp_24966350_1280.jpg":"1280x1628","pp_24966350_1024.jpg":"1024x1303","pp_24966350_640.jpg":"640x814","pp_24966350_480.jpg":"480x611","pp_24966350_340.jpg":"340x432","pp_24966350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24932660_1920.jpg":"1920x1080","k_24932660_1280.jpg":"1280x1280","k_24932660_1024.jpg":"1024x1024","k_24932660_640.jpg":"640x640","k_24932660_480.jpg":"480x480","k_24932660_340.jpg":"340x340","k_24932660_220.jpg":"220x220","o_24932660_1280.jpg":"1280x960","o_24932660_1024.jpg":"1024x768","o_24932660_640.jpg":"640x480","o_24932660_480.jpg":"480x360","o_24932660_340.jpg":"340x255","o_24932660_220.jpg":"220x165","h_24932660_1280.jpg":"1280x854","h_24932660_1024.jpg":"1024x683","h_24932660_640.jpg":"640x427","h_24932660_480.jpg":"480x320","h_24932660_340.jpg":"340x227","h_24932660_220.jpg":"220x147","pp_24932660_1280.jpg":"1280x1628","pp_24932660_1024.jpg":"1024x1303","pp_24932660_640.jpg":"640x814","pp_24932660_480.jpg":"480x611","pp_24932660_340.jpg":"340x432","pp_24932660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24932663_1920.jpg":"1920x1080","k_24932663_1280.jpg":"1280x1280","k_24932663_1024.jpg":"1024x1024","k_24932663_640.jpg":"640x640","k_24932663_480.jpg":"480x480","k_24932663_340.jpg":"340x340","k_24932663_220.jpg":"220x220","o_24932663_1280.jpg":"1280x960","o_24932663_1024.jpg":"1024x768","o_24932663_640.jpg":"640x480","o_24932663_480.jpg":"480x360","o_24932663_340.jpg":"340x255","o_24932663_220.jpg":"220x165","h_24932663_1280.jpg":"1280x854","h_24932663_1024.jpg":"1024x683","h_24932663_640.jpg":"640x427","h_24932663_480.jpg":"480x320","h_24932663_340.jpg":"340x227","h_24932663_220.jpg":"220x147","pp_24932663_1280.jpg":"1280x1628","pp_24932663_1024.jpg":"1024x1303","pp_24932663_640.jpg":"640x814","pp_24932663_480.jpg":"480x611","pp_24932663_340.jpg":"340x432","pp_24932663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24932665_1920.jpg":"1920x1080","k_24932665_1280.jpg":"1280x1280","k_24932665_1024.jpg":"1024x1024","k_24932665_640.jpg":"640x640","k_24932665_480.jpg":"480x480","k_24932665_340.jpg":"340x340","k_24932665_220.jpg":"220x220","o_24932665_1280.jpg":"1280x960","o_24932665_1024.jpg":"1024x768","o_24932665_640.jpg":"640x480","o_24932665_480.jpg":"480x360","o_24932665_340.jpg":"340x255","o_24932665_220.jpg":"220x165","h_24932665_1280.jpg":"1280x854","h_24932665_1024.jpg":"1024x683","h_24932665_640.jpg":"640x427","h_24932665_480.jpg":"480x320","h_24932665_340.jpg":"340x227","h_24932665_220.jpg":"220x147","pp_24932665_1280.jpg":"1280x1628","pp_24932665_1024.jpg":"1024x1303","pp_24932665_640.jpg":"640x814","pp_24932665_480.jpg":"480x611","pp_24932665_340.jpg":"340x432","pp_24932665_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24932667_1920.jpg":"1920x1080","k_24932667_1280.jpg":"1280x1280","k_24932667_1024.jpg":"1024x1024","k_24932667_640.jpg":"640x640","k_24932667_480.jpg":"480x480","k_24932667_340.jpg":"340x340","k_24932667_220.jpg":"220x220","o_24932667_1280.jpg":"1280x960","o_24932667_1024.jpg":"1024x768","o_24932667_640.jpg":"640x480","o_24932667_480.jpg":"480x360","o_24932667_340.jpg":"340x255","o_24932667_220.jpg":"220x165","h_24932667_1280.jpg":"1280x854","h_24932667_1024.jpg":"1024x683","h_24932667_640.jpg":"640x427","h_24932667_480.jpg":"480x320","h_24932667_340.jpg":"340x227","h_24932667_220.jpg":"220x147","pp_24932667_1280.jpg":"1280x1628","pp_24932667_1024.jpg":"1024x1303","pp_24932667_640.jpg":"640x814","pp_24932667_480.jpg":"480x611","pp_24932667_340.jpg":"340x432","pp_24932667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24932669_1920.jpg":"1920x1080","k_24932669_1280.jpg":"1280x1280","k_24932669_1024.jpg":"1024x1024","k_24932669_640.jpg":"640x640","k_24932669_480.jpg":"480x480","k_24932669_340.jpg":"340x340","k_24932669_220.jpg":"220x220","o_24932669_1280.jpg":"1280x960","o_24932669_1024.jpg":"1024x768","o_24932669_640.jpg":"640x480","o_24932669_480.jpg":"480x360","o_24932669_340.jpg":"340x255","o_24932669_220.jpg":"220x165","h_24932669_1280.jpg":"1280x854","h_24932669_1024.jpg":"1024x683","h_24932669_640.jpg":"640x427","h_24932669_480.jpg":"480x320","h_24932669_340.jpg":"340x227","h_24932669_220.jpg":"220x147","pp_24932669_1280.jpg":"1280x1628","pp_24932669_1024.jpg":"1024x1303","pp_24932669_640.jpg":"640x814","pp_24932669_480.jpg":"480x611","pp_24932669_340.jpg":"340x432","pp_24932669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24932672_1920.jpg":"1920x1080","k_24932672_1280.jpg":"1280x1280","k_24932672_1024.jpg":"1024x1024","k_24932672_640.jpg":"640x640","k_24932672_480.jpg":"480x480","k_24932672_340.jpg":"340x340","k_24932672_220.jpg":"220x220","o_24932672_1280.jpg":"1280x960","o_24932672_1024.jpg":"1024x768","o_24932672_640.jpg":"640x480","o_24932672_480.jpg":"480x360","o_24932672_340.jpg":"340x255","o_24932672_220.jpg":"220x165","h_24932672_1280.jpg":"1280x854","h_24932672_1024.jpg":"1024x683","h_24932672_640.jpg":"640x427","h_24932672_480.jpg":"480x320","h_24932672_340.jpg":"340x227","h_24932672_220.jpg":"220x147","pp_24932672_1280.jpg":"1280x1628","pp_24932672_1024.jpg":"1024x1303","pp_24932672_640.jpg":"640x814","pp_24932672_480.jpg":"480x611","pp_24932672_340.jpg":"340x432","pp_24932672_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14852996 Threads: 2 Questions: 3136106243 Slow queries: 6986681 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234691890 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/glazba ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/glazba/wagner-je-bio-genijalac-vjecni-verdijev-takmac-ali-i-opaki-bludnik-sto-je-tek-napravio-svom-dobrocinitelju-hansu-1293363 [printLink] => /kultura/glazba/wagner-je-bio-genijalac-vjecni-verdijev-takmac-ali-i-opaki-bludnik-sto-je-tek-napravio-svom-dobrocinitelju-hansu-1293363?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 685683 [name] => richard wagner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-26 13:46:59 [main_article_id] => 0 [alias] => richard-wagner [link] => /tag/richard-wagner ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350821 [name] => giuseppe verdi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => giuseppe-verdi [link] => /tag/giuseppe-verdi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 717533 [name] => Milka Trnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-25 12:37:10 [main_article_id] => 0 [alias] => milka-trnina [link] => /tag/milka-trnina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 429794 [name] => opera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opera [link] => /tag/opera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GODIŠNJICA ROĐENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Wagner je bio genijalac, vječni Verdijev takmac, ali i opaki bludnik. Što je tek napravio svom dobročinitelju Hansu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-07-00-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24966350.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Richard Wagner rođen je 22.svibnja prije 210 godina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24966350.jpg [title] =>

Richard Wagner rođen je 22.svibnja prije 210 godina

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24932660.jpg [title] =>

Impozantna Festspielhaus koju je isprojektirao sam Wagner

SINIŠA VUKOVIĆ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24932663.jpg [title] =>

Raskoš za 2000 gledatelja, i sve je uvijek puno

SINIŠA VUKOVIĆ ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24932665.jpg [title] =>

Naš novinar kraj Wagnerova groba na kojem nema nikakvih obilježja, ni ploče, ničega... samo humak

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24932667.jpg [title] =>

Dame i gospoda pred teatrom

SINIŠA VUKOVIĆ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24932669.jpg [title] =>

Spomen na našu Milku Trninu

SINIŠA VUKOVIĆ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/20/24932672.jpg [title] =>

Wagner u bronci, i Siniša Vuković

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dvadeset i drugog dana svibnja navršila se 210. obljetnica rođenja jednog od najposebnijih skladatelja i uopće umjetnika u povijesti, Richarda Wagnera, ama ni pola godine starijega kompozitora od najvećeg mu konkurenta Giuseppea Verdija.
Wagner se divio Verdijevoj melodijskoj invenciji i nepresušnoj inspiraciji u stvaranju zanosnih pjevačkih partija, dok je paralelno s tim pomalo mu se i rugao zbog monotone orkestarske pratnje – naročito one u trodobnoj, valcerskoj mjeri – koju je posprdno nazivao: “gigantskom gitarom”.

Verdi je, pak, s druge strane, duboko poštovao Wagnerov genij, pa i njegove reformatorske intencije, prihvaćajući “pod stare dane” Nijemčevu ideju o provodnim motivima kojima se ima išarati partitura od početka do kraja. Prvi pohod Wagnerove glazbe u Italiju, 1. studenog 1871. u Bologni, pri izvedbi njegove opere Lohengrin, Verdi je kriomice motrio iz lože, voajerski poput lupeža da ga tko ne vidi, zajedno s naše gore listom, skladateljem iz Istre, Antonijom Smareglijom, te kolegom i suradnikom Arrigom Boitom. Richard Wagner rođen je u Leipzigu, u gradu gdje je zadnja desetljeća života i rada proveo veliki Johann Sebastian Bach, koji je u njemu i pokopan.

Nemiran duh i vječni vagabund, pa i bludnik, Wagner je često mijenjao mjesta življenja i boravka: od Weimara i Magdeburga, do Rige i Pariza; od Švicarske i Bavarske do, najzad Venecije, u kojoj će ga zateći i smrt: 13. veljače 1883. Nije, eto, dočekao ni svoj 70. rođendan. Vršnjak mu, Verdi, nadživio ga je za cijelu jednu punoljetnost…

Nadalje, Verdi je napisao taman duplo više opera od Wagnera: u vlastitoj mu taksonomiji taj se broj kreće do znamenke 26 (ne pribrajajući tome još nekoliko detaljnih preinaka postojećih partitura, plus monumentalna Messa da Requiem). Na drugoj je strani Wagner sa svojih “sretnih” 13 glazbeno-scenskih ostvaraja (jednim više od duzine Puccinijevih opera). Administrativno gledajući, Verdi je dobrano u prednosti, pa kad se vremenska trajanja njihovih opera usporede, onda dolazimo do ovog podatka: Verdijevih 26 opera traje oko 56 sati i 30 minuta, dok Wagnerove opere i glazbene drame duraju cirka 44 sata i 45 minuta.

---

image

Impozantna Festspielhaus koju je isprojektirao sam Wagner

SINIŠA VUKOVIĆ
---

Richard Wagner bio je skladatelj koji je cijeli svoj umjetnički vijek proživio kao skladatelj operâ. Bio je istinski erudit svojega vremena, očaran književnošću i filozofijom, pa je vlastitom rukom na papiru ispisivao libreta svojih budućih opera što će ih skladati za klavirom. Visoko osviješteni demijurg – do prepotencije, do oholosti, zapravo, jer je težio neviđenom luksuzu što mu je navlačilo i okove dugovanja i bjegova od dužnikâ.

Iako većina skladatelja ima svoje festivale uglavnom u rodnim gradovima, ništa se ne može usporediti s manifestacijom Svečanih igara u Bayreuthu (Bayreuther Festspiele), bavarskom gradiću u kojem je Wagner podignuo vlastito kazalište za izvođenje isključivo svojih glazbeno-scenskih djela.

Ostvarenje te pompozne skladateljeve želje financijski je omogućio bavarski kralj Ludwig II., koji je bio opčinjen Wagnerovim likom i djelom. Biografi spominju i njihovu intimnu ljubavnu vezu, ali sâm Wagner bio je vrlo lak na seksualnom okidaču, budući da je bio popriličan razvratnik i jebako: nije imao skrupula, recimo, osvojiti suprugu svojega velikog dobročinitelja, dirigenta Hansa von Bülowa, koji mu je podmirivao dugove, primio na stanovanje, izvodio opere… Iz te romanse nastala je eterična i strastvena glazba opere Tristan i Izolda.

---

image

Raskoš za 2000 gledatelja, i sve je uvijek puno

SINIŠA VUKOVIĆ
---

Na Svečanim igrama u Bayreuthu izvodi se isključivo Wagnerova glazba, a jedina iznimka bila je izvedba Beethovenove Devete simfonije.

Druga osobitost ovoga festivala bila je i Wagnerova zabrana da se njegovo najposljednije remek-djelo Parsifal izvodi igdje drugdje, osim u njegovu kazalištu. To se i poštovalo dugo nakon njegove smrti, ali su sinovi ipak popustili pod pritiscima što su se prirodno javljali, pa je ova mistična glazba prvi put izvedena i izvan Bayreutha, u Metropolitan Operi u New Yorku, na Badnjak 1903. godine, kad je ulogu Kundry pjevala naša Milka Trnina, inače obožavana primadona u Festspielhausu.

Split kao belkantistički grad okrenut talijanskoj operi nije se u svojoj prošlosti razmetao izvedbama Wagnerovih opera. Upoznavanje s Wagnerovom umjetnošću Splićani su ostvarili posredstvom gostovanja stranih opernih trupa. Prvo njegovo djelo koje je u cijelosti u Splitu izvedeno bila je opera Lohengrin, kad ju je prvih dana svibnja 1896. u kazališnoj zgradi izvela češka operna družba Jana (Ivana) Pišteka iz Brna.

U poraću su gosti iz Ljubljanske opere u Splitu gostovali s operama Tannhäuser (1927.) i Lohengrin (1939.), a onda će tek više od desetljeća nakon završetka Drugoga svjetskog rata Silvije Bombardelli postaviti prvog pravog splitskog Wagnera, uvježbanog i izvedenog s vlastitim snagama.

---

image

Naš novinar kraj Wagnerova groba na kojem nema nikakvih obilježja, ni ploče, ničega... samo humak

---

Dogodit će se to 11. travnja 1957. kad će rečeni maestro uz pomoć redatelja Tomislava Kuljiša, scenografa Rudolfa Bunka i kostimografkinju Jagodu Buić uprizoriti Ukletoga Holandeza. Prvu wagnerijansku splitsku pjevačku ružu solistâ činjahu: Duško Kukovec (Holandez), Paško Duplančić (Daland), Andrica Dumanić (Senta), Ante Jelaska (Erik), Ante

Grgurin (Dalandov kormilar) i Marija Gatin (Mary).

Ni dvije godine potom, 7. ožujka 1959., uglavnom ista ekipa premijerno će postaviti i operu Lohengrin, a godine 1965. doći će do obnove Holandeza. Valja spomenuti i historiografski fakt kako je Bombardelli kanio u kolovozu 1960. godine na otvorenom izvesti Holandeza u sklopu Splitskih ljetnih priredaba (ambijentalno, u Meštrovićevu kašteletu i, drugi čin, uz more s pravim brodom), ali je produkcija otkazana u zadnji čas zbog financijskih razloga.

No, Ukleti Holandez ipak je doplovio do (sad već) Splitskog ljeta, kad je 31. srpnja 2013. izveden u dvorištu HNK Split, pod dirigentskim vodstvom Tončija Bilića i u režiji Branka Brezovca. Zbor i dio solistâ bili su iz splitskog ansambla, dok je za svirački dio bio pozvan Simfonijski orkestar HRT-a. •

---

image

Dame i gospoda pred teatrom

SINIŠA VUKOVIĆ
------
image

Spomen na našu Milku Trninu

SINIŠA VUKOVIĆ
------
image

Wagner u bronci, i Siniša Vuković

---

---

A u pauzi udri po kobasama i pohanoj piletini!

Imao sam sreću biti gostom na Svečanim igrama u Bayreuthu, prije deset godina u povodu 200. obljetnice Wagnerova rođenja. Štimao sam raspored tako da mogu gledati omiljenu operu Tannhauser i čudo glazbe, kultnu operu Parsifal.

Festspielhaus uznosito se diže pod kapcima sljemena brda, na predgorju što s jedne strane štiti Bayreuth od zapuha vjetra. Ovaj je dio Bavarske inače jako bogat zelenilom, šume i proplanci izmjenjuju se s livadama i oranicama.

Zamišljao sam ga nekako cijeloga drvenoga, kanda je kakav trabakul što je kojim čudom nasukan u ovoj bavarskoj pustopoljini, pardon pustošumini. Kad ono, to je gotovo klasicistička građevina sazidana "klasičnim" kamenom i malterskim vezivom…

Iako je monumentalan, Festspielhaus, isprva, ne doimlje se takvim: možda stoga što je na uzvisini, pa ga promatrač gleda iz pomalo žablje perspektive. No, iznutra, vidi se iz svakoga kutka da je to prekooceanski brod, širine otvorenoga kamenoloma (petrade, rekli bi mi na Braču), čiji auditorij prima tek nešto manje od 2000 posjetitelja.

Podignut je i izgrađen prema Wagnerovim zamislima – nacrti su činjeni prema njegovim skicama! – i uz njegovu "recenzentsku" mentorsku nadzornost i pasku, moralo je, to gledalište, oponašati grčki amfiteatar… tako da nitko nikome ne smeta u publici, te da se snobovska gospoda paunski ne kočopere u ložama talijanskoga tipa potkovičasto raspoređenog na balkonima.

U ovoj situaciji, dirigent i orkestar uopće se ne vide, jerbo je rupa za svirače duboko ubodena pod proscenij, a poleđina te buže – ispred prvog reda publike – blago je zakrivljena prema pozornici, što izvođačima na sceni stvara akustički ugodniju situaciju.

Način na koji je Wagner zamislio gledalište "savršenog" teatra uistinu stvara takvu vizibilno-eufonijsku sliku, u kojoj svatko na svojoj poziciji u ma kojem kutku auditorija jednakopravno dobro čuje, i vidi, sve što se od strane umjetnika tog momenta stvara na otvorenoj pozornici.

Predstave sve odreda počinju u 16 sati, ako nisu posrijedi opere Der fligende Holländer ili Das Rheingold (prvi dio Ringa, poznatog Prstena Nibelunga), jer je ukupno trajanje tih opernih radova oko dva i pol sata, pa se daju u komadu, bez pauze. Tada su predstave u 18 sati. A sat vremena prije početka izvedbe sve vrvi od posjetitelja.

Glavnina onih što imaju unići u Festspielhaus, prije časa ulaska čitav čas su pred kazalištem, ali i oni "nesretnici" što nisu imali prilike, ili sreće, dohvatiti se ulaznice za opernu svečanost.

Ti istinski wagnerijanci, kakvih je prije svake predstave barem desetak, strpljivo pred biljetarnicom, u ravnomjernom defileu stoje i u rukama u visini prsiju drže okrojak kartona na kojem verzalnim slovima piše: "SUCHE KARTE" (u prijevodu: tražim kartu). U stankama među činovima tom se natpisu pridoda i II. ili III. čin koji se kani odgledati.

Dakle, barem nešto: daj što daš! Računaju ti entuzijasti da će netko klonuti, da će se umoriti u dugačkoj predstavi što počne kao juvenilna matineja, a skonča kao matora soareja; međutim, vraga: nitko da bi napustio svojeg sjedišta, svojeg ležišta, svojeg skupo plaćenog ili teško zavrijeđenog mjesta u posvećenoj operomolji. Wagnerove opere, u prosjeku traju oko šest sat.

Samo stanke među činovima određene su unificirano na duradu od ciglih sat vremena, pa imaš dojam da si dva dana u kazalištu! Svaka predstava, inače, počinje točno u minutu u zakazan sat, kao što je u nas precizan još jedino dnevnik na televizijama s nacionalnom koncesijom.

Među publikom velik je broj starijega svijeta, mnoštvo starčadi što su još odavna zadojeni i inficirani opijajućom Wagnerovom glazbom. Poodrasla djeca tih ljudi postarije dobi iz publike, sa svojom već "samohodnom" djecom, u stankama dolaze na parking iza Festspielhausa, rastvore plahte ili kakva šatorska krila na nakrivljenoj livadi među borićima i divljim kestenima, otvore one noseće hladnjake i iz njih vade kobasice i sireve, pohane kokoši ili pulastre, salame, pečeno meso; režu kruh nožem ili ga, češće, otkidaju rukama, kao Isukrst u cenakulumu… U svim tim svojim svečanim toaletama i skupocjenim odijelima, sjedaju po plahtama na zemlji, kao magarac kad se češe…

---

---

Kraj groba i njegov psić

Suprotno raskalašenom životu nerijetko u luksuzu što je prelazio njegove financijske mogućnosti, Richard Wagner počiva u nimalo raskošno izvedenom grobu. Počivalište je uređeno također prema njegovoj želji: nema spomenika ni mramora, tek oveći hum s betonskom pločom bez imena obrastao bršljanom.

Nije na groblju, već u šumi iza kuće, u dubokoj sjeni hrastova i bukava, gdje Wagneru jedinu družbu čini, pokopan u grobiću nedaleko od njegova, njegov obožavani i vjerni psić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP SINIŠA VUKOVIĆ SINIŠA VUKOVIĆ SINIŠA VUKOVIĆ SINIŠA VUKOVIĆ
AFP

Richard Wagner rođen je 22.svibnja prije 210 godina

SINIŠA VUKOVIĆ

Impozantna Festspielhaus koju je isprojektirao sam Wagner

SINIŠA VUKOVIĆ

Raskoš za 2000 gledatelja, i sve je uvijek puno


Naš novinar kraj Wagnerova groba na kojem nema nikakvih obilježja, ni ploče, ničega... samo humak

SINIŠA VUKOVIĆ

Dame i gospoda pred teatrom

SINIŠA VUKOVIĆ

Spomen na našu Milku Trninu


Wagner u bronci, i Siniša Vuković

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/wagner-je-bio-genijalac-vjecni-verdijev-takmac-ali-i-opaki-bludnik-sto-je-tek-napravio-svom-dobrocinitelju-hansu-1293363 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d14b5427b4e64eda621fc6efc742f8ff1b848b41 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Wagner+je+bio+genijalac%2C+vje%C4%8Dni+Verdijev+takmac%2C+ali+i+opaki+bludnik.+%C5%A0to+je+tek+napravio+svom+dobro%C4%8Dinitelju+Hansu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fwagner-je-bio-genijalac-vjecni-verdijev-takmac-ali-i-opaki-bludnik-sto-je-tek-napravio-svom-dobrocinitelju-hansu-1293363 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fglazba%2Fwagner-je-bio-genijalac-vjecni-verdijev-takmac-ali-i-opaki-bludnik-sto-je-tek-napravio-svom-dobrocinitelju-hansu-1293363 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GODIŠNJICA ROĐENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
GlazbaGODIŠNJICA ROĐENJA

Wagner je bio genijalac, vječni Verdijev takmac, ali i opaki bludnik. Što je tek napravio svom dobročinitelju Hansu...

Piše Siniša Vuković
26. svibnja 2023. - 15:33

Dvadeset i drugog dana svibnja navršila se 210. obljetnica rođenja jednog od najposebnijih skladatelja i uopće umjetnika u povijesti, Richarda Wagnera, ama ni pola godine starijega kompozitora od najvećeg mu konkurenta Giuseppea Verdija.
Wagner se divio Verdijevoj melodijskoj invenciji i nepresušnoj inspiraciji u stvaranju zanosnih pjevačkih partija, dok je paralelno s tim pomalo mu se i rugao zbog monotone orkestarske pratnje – naročito one u trodobnoj, valcerskoj mjeri – koju je posprdno nazivao: “gigantskom gitarom”.

Verdi je, pak, s druge strane, duboko poštovao Wagnerov genij, pa i njegove reformatorske intencije, prihvaćajući “pod stare dane” Nijemčevu ideju o provodnim motivima kojima se ima išarati partitura od početka do kraja. Prvi pohod Wagnerove glazbe u Italiju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:00